kopriva biljka slika
Zdravlje

Čaj od koprive za šta je dobar i kako se priprema

Za čaj od koprive, odnosno za biljku koprivu (Urtica dioica Lat) se smatra da je to jedna od najlekovitijih biljaka. Ona se koristila još od davnina za lečenje raznih bolesti sa kojim se suočavao čovekov organizam.  U velikom broju slučajeva pokazala se kao lek koji se može vrlo lako naći, jer nam je dostupna na skoro svakom koraku.

Konkretno kopriva se koristi da bi se pročistila krv, ali i za izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je ona najviše upotrebljiva za glavobolje, reumatizam, ekceme, artritise. S obzirom da je kopriva bogata gvožđem kao i spanać od koga ima više gvožđa ona se može koristiti i kod anemija koje su izazvane nedostatkom gvožđa.

Danas je ova lekovita biljka rasprostranjena po celom svetu. Njene stabljike su maksimalne visine do 150 cm. Listovi koprive su prekriveni žaricama koje izazivaju burne reakcije na čovekovoj koži. Ona cveta od proleća do jeseni, a tokom zimskih perioda ona ostaje u zemlji. Smatra se i da su je stari Grci upotrebljavali i protiv reumatskih bolova. Vrlo je bogata sa mineralima, fosforom, kalcijumom, pigmentima i vitaminom C, a sadrži i vitamin K.

Stari Egipćani koristili su ubod koprive za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su se Rimljani trljali koprivom kako bi se zagrejali. (Izvor)

Može se upotrebljavati u ishrani kao salata, ali i kao dodatak razičitim jelima. Vrlo je važno pomenuti i da se čaj od lista koprive koristi kod pojačanih menstrualna krvarenja, kao i za krvarenja iz hemoroida.

Za branje koprive moraju se koristiti kožne ili gumene rukavice. Morate se dobro zaštititi ukoliko ne želite da vas kopriva ožari, jer su u tom slučaju javljaju posledice u obliku neprijatnog peckanja i svraba. (Izvor)

Ukoliko vidite koprivu da raste u vašem dvorištu nemojte je nikako seći, već saznajte u nastavku teksta zašto je dobar čaj od koprive, koji se konzumira širom sveta.

Čaj od koprive kao lek

Ovaj čaj se koristi u razne svrhe i daje pozitivne rezultate. Ne samo da leči razne bolesti, već je dokazano i da utiče i na bolje raspoloženje kod ljudi.  Čak i da nemate nikakve tegobe, jedna šolja ovog čaja dnevno sigurno vam neće škoditi.

Koprivin čaj je izuzetno dobar ukoliko ste iscrpljeni i osećate hronični umor, ili ukoliko želite da poboljšate svoju krvnu sliku. Čaj je veoma dobar za obogaćenje vitamina A, D i K. Koren koprive i list koprive su bogati gvožđem, kalijumom, manganom, silicijumom i magnezijumom, tako da jedna šolja čaja od koprive sadrži 1.46 miligrama gvožđa što je 7.7 do 17.5 procenata potrebnog dnevnog unosa. Potrebe se razlikuju od starosne dobi kao i stanja u kojem se Vaš organizam nalazi.

Od Korena koprive može biti i veliki benefit kod mokraćnih puteva ili kanala. Zahvaljujući antiseptičkom i antiinflamatornom efektu čisti se urinarni sistem našeg organizma,  protok mokraće se ubrzava, količina mokraće se povećava, a nagon za mokrenjem se smanjuje.

Čaj od koprive priprema – recept

Već vekovima čaj ove biljke koristi se u narodnoj medicini. Obično se za pripremu čaja od koprive koriste mladi listovi koji se beru u proleće.

priprema čaja od koprive

Priprema čaja se može obavljati kako od sušenih, tako i od svežih cvetova. Potrebno vam je 200 ml vode i naravno nekoliko lista koprive. Voda se treba grejati dok ne proključa. Zatim se sa njom treba preliti kopriva i ostaviti da odstoji od pet do deset minuta. Nakon toga, čaj treba procediti i zasladiti po želji.

Vrlo je važno znati u kojim merama treba konzumirati koprivin čaj, a to svakako zavisi od razloga zbog kojeg ga konzumirate. Čaj se treba konzumirati umereno, ali nikako pre spavanja. Ukoliko se on pije iz preventivnh razloga dovoljna je jedna čaša dnevno, ali ukoliko se koristi u lečenju hroničnih i akutnh oboljenja najveća dozvoljena doza konzumiranja čaja od koprive jeste 2 litra dnevno i treba je se pridržavati.

Ukoliko koristite prevelike doze ovog čaja to može izazvati crvenilo, zatvor ili nadraživanje želudca i tada treba odmah prestati sa konzumiranjem čaja, a to nikako nije dobro po vaše zdravlje. Prevelike doze čaja neće brže poboljšati vase zdravlje i otkloniti vaše probleme, već će vam samo otežati u samom izlečenju, tako da ga je potrebno koristiti u ograničenim količinama.

Za šta je dobar čaj od koprive?

Za šta je dobar čaj od koprive infografik

Čaj od koprive za alergiju

Alergije u našem telu obično nastajaju kao posledica nečega što nas jako iritira.  Njeni simptomi jesu kijanje, svrab ili curenje vode iz nosa. Postoje i neke druge posledice alergije kao što su na primer stomačni problemi. Histamin koji je sastojak koprive izaziva alergiju, ali bez obzira na to ovaj čaj može umanjiti simptome alergije što je i dokazano na nekim primerima.

Kopriva može biti izuetno značajna za izlečenje recimo polenske alergije. U ovim slučajevima treba piti tri šoljice čaja od koprive dnevno. Ukoliko se koristi za lečenje protiv alergijskih oboljenja, u tom slučaju čaj od biljke koprive treba piti duži vremenski period.

Čaj od koprive za imunitet

Opšte je poznato da je pomenuti čaj dobar i za jačanje imuniteta i kao sredstvo za čišćenje organizma. Kopriva sadrži oragansko gvožđe koje je izuetno dobro za crvena krvna zrnca. Odličan je takođe i za obnavljanje energije. Visoka koncentracija antioksidanata čini čaj ga izuzetno dobrim za jačanje imuniteta jer se na taj način uništsavaju slobodni radikali.

Opšte poznata narodna poslovica kaže „Neće grom u koprive“, ali zahvaljujući čaju od korpive neće ni bakterije ni virusi. Brojni su sadržaji koprive koji pomažu u velikom broju slučajeva u izlečenju bolesti koje se javljaju kod čoveka. Njena lekovita svojstva pokazala su se kao pozitivna u velikom broju slučajeva, zbog toga je ova biljka i danas vrlo poznata i korisna.

Čaj od koprive kao lek za bubrege

čaj od koprive za bubrege i urinarne infekcije

Kao što je već pisano i pomenuto, čaj od koprive ima velika lekovita dejstva koja su vrlo korisna za razne smetnje u čovekovom organizmu. Ova biljka ima veliku ulogu za naše organe i vrlo je dobro koristiti je u svim oblicima. Kako za ostale delove našeg organizma, tako je čaj odličan i za bubrege.

Bubrezi su parni organi koji predstavljaju centralni deo urinarnog sistema. O njima bi trebalo da brinemo još dok su zdravi, a za to je potrebno da pijemo različite čajeve.  Jedan od njih naravno jeste i čaj od koprive. On sprečava razmnožavanje bakterija i pomaže da naši bubrezi bolje rade.

Savet je da se ne preteruje u konzumiranju čaja od koprive. Nakon dve nedelje njegovog korišćenja, treba napraviti pauzu od jednog meseca. Smatra se i da kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici.

Koprivin čaj za pluća i želudac

Kako biste se spasili bronhitisa, kašlja ili astme, neophodno je povremeno čišćenje pluća. Pluća se mogu čistiti na razne načine, inhalacijama, vežbama disanja, ishranom ali naravno i čajevima. Postoje razne vrste čajeva koji pozitivno deluju na čišćenje pluća, a jedan od njih svakako jeste i čaj od koprive koji je odličan za pluća, naročito kod pušača.

 Recept za način pripremanja je vrlo jednostavan. Kašičicom suvih listova koprive se prelije šolja ključale vode i ostavi se da odstoji petnaest minuta, a zatim sledi proces proceđivanja. U ovom slučaju čaj od koprive treba piti nekoliko puta na dan.

Pored toga što je on dobar za pluća, vrlo je korisno koristiti i čaj od koprive i za želudac. On će regulisati bolove u vašem želudcu. Koristi se kod katara želudca i želudačnih čireva.

Čaj od koprive za lice

Koprivin čaj je dobar i za akne na vašem licu.  Poznato je da njegova lekovitost čini da vaše lice dobije dodatnu zaštitu. Čaj je izuzetno dobar za negu celog lica. Primena čaja od koprive može biti lokalna i oralna. On se može piti ili koristiti kao tonik, gde je potrebno čistiti problematična mesta na koži. Potrebno je koristiti tufere. Masiranjem i blagim kružnim pokretima uklanjaju se nečistoće iz pora na vašem licu.

Ekstrakt koji kopriva sadrži je odličan za negu masne kože jer na taj način reguliše proizvodnju viška sebuma. Kada kopriva bude dala rezultate vaše lice će ponovo biti čisto i nežno.

Čaj od koprive za kosu

Opšte je poznato da je vrlo korisno koristiti čaj od koprive za kosu. Ona se koristi protiv opadanja kose, jača kosu i reguliše masnoću. Kopriva će takođe dati vašoj kosi i puni sjaj. Aktivne materije koje se nalaze u koprivi jačaju koren kose i pomažu u njenom bržem rastu. Kopriva sprečava pojavu peruti i opadanja kose. Gvožđe i silicijum sprečavaju pojavu sedih i daju vašoj kosi veći sjaj.

Čaj od koprive se upotrebljava tako što se on sporim pokretima utrlja u koren, a zatim se kosa umota najčešće u kapu i drži se što duže, kako bi se lekoviti sastojci koprive što više zadržali. Kada je kosa nahranjena sa vitaminima i mineralima koje upravo poseduja ova neverovatna biljka, tada je ona zdrava sjajnija, lepša i naravno živahnija.

 I sami se možete uveriti u dejstvo koje čaj ima na vašu kosu, jer što ga više budete koristili, to će rezultati biti sve više i više vidjivi. Vaša kosa će postati jača i ukoliko ste imali perut, ona će polako nestajati. Čaj od koprive pomogao je mnogima koji su ga koristili zbog problema koji su imali sa svojom kosom.

čaj od koprive

Čaj od sveže biljke koprive

Ukoliko se nađete na nekom mestu u prirodi koje nije izloženo zagađenju obavezno uberite koprivu kako biste od nje napravili čaj od sveže koprive. Nemojte brati koprivu na mestima gde ona može biti zagađena izduvnim gasovima ili industrijskom prašinom.

Ako kuvate čaj od sveže koprive potrebno je da odstranite što više stabljike. Sipajte tri šolje vode zatim dodajte mlade i sveže listove i ostavite da se kuva od pet do 10 minuta. U čaj možete dodati limunov sok ili med koji će čaju dati veću lekovitost.

Čaj od koprive u trudnoći nije preporučljiv. Trudnice bi trebalo izbegavati konzumiranje koprive, jer ona može izazvati kontrakcije, što može dovesti do pobačaja. (Izvor)

Čaj od koprive za decu

Opšte je poznato da nisu sve biljke namenjene za decu. Konkretno čaj možete davati deci ako su anemična. Poželjno je da se čaj kuva svako jutro. Kopriva se prelije sa šoljom ključale vode, promeša se i ostavi da odstoji 10 minuta, nakon toga se procedi i može se zasladiti medom ukoliko želite. Deci mlađoj od dve godine ne preporučuje se davanje čaja od koprive.

Kopriva za mršavljenje

Čaj od koprive se takođe može koristiti i za mršavljenje. Pored raznih metoda koje koristite za mršavljenje obavezno koristite i čaj od ove moćne biljke. Caj od koprive pomaže kod izlučivanja viška vode i detoksikaciji organizma. Pije se uz obroke koji su vam namenjeni ukoliko ste na dijeti.

Kako smo već pomenuli čaj čisti krv od slobodnih radikala i toksina koji su neki od glavnih uzroka dodatnih kilograma. Uz čaj osećaćete se mnogo bolje i lepše. Smatra se da čaj od koprive jača krv, pa je dobar za povratak energije i za odstranjivanje umora.

I dijabetičari mogu piti čaj od koprive. Vrlo je korisna i za povišen nivo šećera u krvi. Jedna studija iz 2013. godine pokazala je da kopriva smanjuje nivo šećera u krvi kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2. (Izvor).

Kopriva se čak i tradicionalno koristila za lečenje visokog krvnog pritiska.

U tromesečnom istraživanju koje je izvršeno sa  46 ispitanika, uzimanje 500 mg ekstrata koprive tri puta dnevno, značajno je snizilo te štetne matije u krvi. (Izvor)

Nakon njegovog konzumiranja osećaćete se lepše, bolje i energičnije. Njegova lekovitost pomoći će u lečenju mnogih delova vašeg organizma i vrlo je važno koristiti ga u ograničenim količinama kao što je već i spomenuto.

Kopriva protiv urinarnih infekcija

Iako on donosi velike koristi za ceo vaš organizam takođe je dobar i protiv urinarnih infekcija. Zahvaljujući njemu povećaćete lučenje i izbaciti urin jer je kao diuretik. Na taj način se odstranjuje višak mokraćne kiseline iz tela, ali se i sprečava pojavu urinarnih infekcija. Kod muškaraca ovaj čaj takođe može lečiti i prostatu. Prema jednom istraživanju iz 2013. godine muškarci sa benignim uvećanjem prostate koji su koristili ekstrakt koprive, imali su manje izražene simptome ove bolesti. (Izvor)

Polifenoli iz ekstrata koprive pokazali su veliki potencijal za lečenje karcinoma prostate.  

Takođe isti polifenoli pokazali su da je sa njima moguće lečiti i rak dojke. (Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26950453)

Iskustva ljudi sa čajem od koprive

Iskustva ljudi koji su koristili čaj od koprive su uglavnom pozitivna. Korisnici ovog čaja uvideli su rezultate veoma brzo, a koristili su ga naravno za razne namene. Ovo je vrlo jeftin proizvod i skoro svuda dostupan. Možete ga kupiti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane kao i u marketima. Cena ovog čaja nije visoka. Za pakovanje od osamdeset grama potrebno je izdvojiti nekih 200 dinara.

Čaj od koprive toplo preporučujemo za sve navedene probleme koje imate sa svojim organizmom. Njegova primena je vrlo jednostavna i lako je dostupan. Tek jedna šolja dnevno dovoljna je da rezultati budu brzo vidljivi ma iz bilo kog razloga ga koristili.

On je zdrav i pozitivno deluje na vaš organizam, što je i dokazano iz iskustva mnogih njegovih korisnika. On se koristio od davnina i sigurno će se i dalje koristiti i u budućnosti jer je prirodni lek koji pomaže našem organizmu u rešavanju mnogih problema.

Recept za sok od koprive bez kuvanja, kako se pravi?

Ovaj recept je dobar zato što se koristi sveža kopriva koja se ne kuva i na taj način zadržava svoja pozitivna dejstva. Uberite oko 70 vrhova mlade koprive i pripremite 4 limuna, 3 kg šećera i 5 limuntusa. U 3 litra vode dodajte limun koji ćete iseći na kolutove i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga iscedite sok i u njega dodajte 3 kilograma šećera i limuntus. Mešati sve dok se šećer ne otopi, a zatim dobijeni sirup prespite u staklene flaše.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *