brekinja drvo lekovitost
Zdravlje

Brekinja – “prirodni insulin” lekovita svojstva biljke i upotreba

Čaj od kore brekinja je odavno poznat u narodnoj medicini kao prirodni lek protiv šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.

U prilog navedenoj činjenici govori i to da je ova biljka odnosno preparati koji se od nje dobijaju nazvana i prirodni insulin.

Šta je brekinja – gde raste drvo i kako se koristi u lečenju

Drvo brekinje raste u šumama i smatra se da je u pitanju jedna vrsta brezovog drveta, te se za pripremu čaja koriste mlade grane sa kojih se skida kora.

Najčešće drvo raste u listopadnim šumama hrasta, a danas je gotovo prava retkost sresti ovu biljnu kulturu na našim prostorima.

Generalno gledano, latinski naziv za brekinju jeste Sorbus torminalis, a manje je poznato da su i plodovi ovog drveta korisni u ishrani i lečenju.

Naime, smatra se da je drvo brekinja zapravo voćno drvo, te su bobice koje ono daje pune vitamina C i odličan su narodni lek protiv crevnih kolika (grčeva).

Sa druge strane je kora brekinje od davnina poznat i priznat narodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi, kao i za normalizaciju triglicerida odnosno masnoća.

Drvo brekinje kao lek – za šta se sve koristi?

Kako je već navedeno, najpoznatija je priprema i upotreba čaja od brekinja kao narodnog leka za povišenu glukozu i masnoće u krvi.

Mada su plodovi brekinja oporog i jako kiselog ukusa, i oni se koriste u narodnoj medicini, te se beru nakon prvih mrazeva.

Naime, kada se delovanjem mraza na plodove smanji njihova kiselost, plodovi brekinja postaju jestivi, te se suše i od njih se takođe najčešće kuva čaj.

Manje je poznato da se od plodova brekinja spravljaju i marmelade, sokovi, džemovi i rakija, te da se mogu jesti prokuvani, kada se pojačava njihova slatkoća.

Kora brekinja je vrlo lekovita, i ona se upotrebljava za pripremu dobro poznatog čaja, koji se koristi:

– kod urinarnih tegoba;

– problema sa bubrezima;

– kod lečenja šećerne bolesti;

– kod snižavanja povišenih triglicerida u krvi;

– kod regulisanja lošeg holesterola;

– kod upale mokraćnih kanala i mokraćne bešike;

– kod problema sa bakterijom Escerichiom coli.

drvo brekinja slika

Priprema i upotreba čaja od kore brekinje – recept

Mada se čaj može spravljati od plodova brekinje (Sorbus torminalis), što je ranije pomenuto kao odličan lek protiv crevnih kolika, najpoznatiji je ipak čaj od kore drveta.

Potrebno je da se mlade grane seku voćarskim makazama, te da se kora oguli i osuši na hladnom i tamnom mestu.

Za pripremu čaja od brekinja je potrebno usitniti koru te da se na jedan litar vode stave tri supene kašike.

Ostaviti koru da odstoji u vodi preko noći, a potom je zagrevati dok ne proključa i onda prohladiti i procediti.

Preporuka je da se za lečenje tegoba, pre svega vezanih za povišen šećer i masnoće u krvi, čaj od brekinja pije tri puta na dan, u trajanju od mesec dana.

Nakon perioda od mesec dana je potrebno da se napravi pauza u korišćenju preparata, ali se potom može nastaviti posebno sa ciljem održavanja optimalnog nivoa glukoze.

Smatra se da je iako je čaj ne baš tako prijatnog ukusa, najbolje isti piti bez ikakvog dodavanja šećera ili zaslađivača, jer mu umanjuju efekat.

Generalno gledano, čaj od brekinja deluje kao prirodni insulin, te pojačava dejstvo insulina u organizmu, i pogodan je za lečeje obe vrste dijabetesa.

Pored toga, kora brekinje takođe ima i vitamina C, pa je odlična u preveniranju infekcije urinarnih puteva i za pojačanje diuretske funkcije.

Iskustva korisnika ovog čaja su i više nego pozitivna, te su od davnina poznati efekti ove biljke i to kod osoba koje su pre svega dijabetičari.

Kora i plodovi brekinje kao lek – upotreba i prednosti

Pre svega je napomenuto da su u narodnoj medicini u upotrebi kora i plodovi drveta brekinje, koje je kod nas dosta retka voćna vrsta danas.

Poznato je od davnina da se plodovi brekinja koriste kao lek za crevne kolike, a ranije su bili u upotrebi i kao lek protiv svih vrsta proliva.

Smatrano je da je plod brekinja odličan lek za dizenteriju, te je on bio naširoko zastupljen u alternativnoj medicini i tradicionalno poznat i priznat preparat.

Brekinja kao lek se upotrebljavala i nekada a koristi se i danas u lečenju hemoroida, kao i reumatskih tegoba ali pre svega u terapiji šećerne bolesti.

Kako plodovi brekinje imaju visok sadržaj vitamina C, oni su predstavljali i odličan narodni lek protiv skorbuta.

Važna je napomena da plodovi imaju, pored vitamina C i druge veoma važne sastojke kakvi su biljni pektini, sorbitol, jabučna kiselina i tanini.

Priprema čaja

Čaj od kore brekinje se priprema dosta jednostavno, a kako je napred i opisano, te se pored tradicionalne upotrebe za lečenje šećerne bolesti upotrebljava i za:

  • eliminisanje peska iz bubrega i mokraćnih kanala;
  • eliminisanje kamenca iz mokraćnih kanala i bubrega;
  • za ublažavanje tegoba kod renalnih kolika izazvanih kamencem i/ili peskom;
  • za smanjivanje tegoba kod infekcije i upale mokraćnih kanala i bešike.

Manje je poznato i da se u narodnoj medicini čaj od unutrašnje strane kore brekinje upotrebljava kao preparat za:

  • poboljšanje vidne funkcije;
  • za rešavanje tegoba sa prostatom kod muškaraca;
  • za smanjivanje povišenih masnoća u krvi;
  • za regulisanje nivoa triglicerida u krvi;
  • za lečenje gojaznosti i metaboličkog sindroma.

Važna je preporuka da se čaj od brekinje kod osoba koje su dijabetičari i koje su na insulinskoj terapiji, ne može biti zamena za terapiju.

Naime, uz lekarski savet se čaj može kao „prirodni insulin“ dodati terapiji koja je medicinski indikovana, ali samo kao ađuvantni tretman.

Kako je ranije napomenuto, čaj od kore brekinje jeste dosta oporog i gorkog ukusa, ali je preporuka da se on ne zaslađuje jer mu to smanjuje efekat.

Čaj od kore brekinje se pije oko četri nedelje, pa se potom pravi pauza od oko mesec dana, te se tretman nastavlja po potrebi.

Danas se čaj od kore brekinja može kupiti u svim bolje snabdevenim biljnim apotekama i svim prodavnicama zdrave hrane.

Iako je retkost da se danas drvo nađe u hrastovim i brezovim šumama, ipak se može i samostalno ili kod poznavalaca biljke pronaći odlična sušena kora brekinje.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Jedan komentar na “Brekinja – “prirodni insulin” lekovita svojstva biljke i upotreba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *