rujevina lekovitost drvo
Zdravlje

Rujevina – biljka za zdrave bubrege i borbu protiv urinarnih infekcija

Rujevina drvo (Cotinus coggygria lat) se u narodnoj medicini smatra pravim čudotvornim lekovitim preparatom, te se najčešće koristi u obliku čaja.

Čaj od rujevine je od davnina poznat kao odličan i moćan preparat kod lečenja urinarnih infekcija i problema sa bubrezima.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o preparatima od rujevine (engleski naziv Smoketree) njihovoj upotrebi u narodnoj medicini i lekovitim svojstvima koje poseduje.

Šta je drvo rujevine i koja su njegova lekovita svojstva za organizam

Drvo rujevine ima prirodno stanište u južnoj Evropi i u Aziji, te ima veoma razgranat korenski sistem pa se odličnio vezuje i za suvo tlo.

Obično se ovo drvo nalazi u listopadnim šumama, ali i u pustarama i do 1500 metara nadmorske visine, i odgovara mu topla klima.

Inače je manje poznato da je drvo rujevine pre svega smatrano ukrasnim drvetom, sa bogato razgranatom krošnjom i jakim korenom.

Drvo nekada može da se, zavisno od vrste, smatra i listopadnim žbunom, a nekada raste čak i do pet metara u visinu, dok koren doseže dubinu od jednog metra.

Koja su lekovita svojstva rujevine i najpoznatija upotreba biljke u narodnoj medicini

Danas su preparati od rujevine veoma popularni i traženi, i u upotrebi su pre svega u formi kapi, tinktura i čajeva.

Najčešće se smatra da su osnovni benefiti korišćenja preparata čiji je glavni sastojak rujevina sledeći:

– upotreba za opšte čišćenje organizma od svih štetnih materija;

– upotreba kod paradentoze i upale desni i zubnog mesa;

– upotreba kod oboljenja bešike, bubrega i urinarnih puteva;

– upotreba kod prevencije i lečenja svih vrsta bakterijskih infekcija (posebno izazvanih Klebsielom; E. coli i Proteusom);

– upotreba kod terapije oboljenja prostate;

– upotreba kod ulkusa na želucu i dvanaestopalačnom crevu;

– upotreba kod tretmana hemoroida svih stadijuma (od onih početnih do upaljenih i inficiranih);

– upotreba kod tretmana gnojnih čireva na koži i sluznicama;

– upotreba kod tretmana dizenterije;

– upotreba kod tretmana opadanja kose i preteranog gubitka maljavosti;

– upotreba za tretman prekomernog znojenja.

Drvo rujevina za bubrege

Na našim prostorima su preparati od drveta rujevine najpoznatiji i najviše se koriste kod tretmana raznih bubrežnih obljenja.

Pre svega rujevina se koristi za čišćenje bubrega, naročito kod postojanja peska u bubrezima ali i kamenca i renalnih kolika.

Pored toga, poznato je da drvo rujevine ima odlične efekte i na probleme uvećanja prostate kod muškaraca, te na prostatitis i čak pomaže kod bolesti karcinoma prostate.

Važna je napomena da se rujevina drvo odnosno preparati koji se od ove biljke dobijaju, koriste podjednako i kao terapija kod pomenutih tegoba ali i u preventivne svrhe.

Dobro je poznato i to da je rujevina jedan od najjačih prirodnih antibiotika, te pomaže protiv svih vrsta bakterijskih infekcija i zapaljenja u organizmu.

Naime, poznato je da je uzrok nastanka afti u usnoj duplji nepoznat ali povezan sa bakterijama iz usne duplje, te se preporučuje da se ove ranice na sluznici redovno ispiraju tinkturom rujevine.

Takođe je tinktura od rujevine vrlo efikasna kod postojanja labialnog herpesa, te se i u isti mah nerazblaženom tinkturom tretiraju manje rane, opekotine i sekotine na koži.

Poznata je preventivna upotreba preparata od rujevine da bi se sprečio nastanak gingivitisa, kao i paradentoze i drugih problema sa zubnim mesom.

Lekovita svojstva čaja od rujevine i način njegove pripreme i primene

rujevina caj

Čaj od rujevine je poznat kao lek od davnina, i on se najčešće i koristi za napred pomenute tegobe na našim prostorima, kao alternativna pomoćna terapija.

Priprema čaja je dosta jednostavna, mada se sama biljka malo teže pronalazi i to samo u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Iskustva sa upotrebom čaja od rujevine su sa druge strane uvek i više nego dobra, i smatra se da je ova biljka pravo „čudo prirode“ jer ima čak i antikancerogena dejstva.

Za samu pripremu je potrebno da se dve supene kašike kore od rujevog drveta stave u litar hladne vode i ostave da prenoće.

Ujutru se mešavina prokuva do ključanja, i kuva se još nekih 5-10 minuta, a zatim se odmah procedi.

Prohlađen i obavezno nezaslađen čaj se pije tri puta dnevno po jedna šolja, a sama iskustva korisnika su i više nego odlična.

Danas se smatra da su kapi od rujevine daleko efikasnije i praktičnije za primenu od čaja, jer se lakše konzumiraju, te je 30 kapi ekvivalentno jednoj šolji čaja od rujevine.

Međutim, iskustva korisnika češće govore u prilog tome da je čaj od rujevine daleko popularniji u narodu, te da se smatra da može i „život da spasi“ kod teškoh oboljenja.

Čaj od rujevine kao lek je poznat i kod oboljenja želuca, pre svega postojanja ulkusa, a takođe se koristi i za mršavljenje.

Čaj od cveta rujevine se upotrebljava za zaustavljanje krvarenja, pa je efikasan kod žena za menstrualne tegobe, te za hemoroide i ulcerozne rane.

Takođe se upotrebljava i kod problema sa anginom, zuboboljom, crevnim infekcijama odnosno kolitisom i dijarejom.

Danas postoje i iskustva korisnika koja svedoče da im je čaj od kore rujevine pomogao da izleče karcinome različitih organa, i to čak u odmaklom stadijumu oboljenja.

Čaj od rujevine duže vreme nije bio dostupan na našem trežištu, ali se to u novije vreme promenilo, te se on može lako pronaći u specijalizovanim radnjama.

Naime, pre svega je cena ovog blagotvornog čaja vrlo povoljna, a sve su bolje snabdevene biljne apoteke i prodavnice zdrave hrane koje u ponudi imaju i kapi i jednokomponentni čaj.

Inače, rujevina čaj se ranije mogao kupiti preko interneta ili kod proverenih travara, ali je danas lako dostupan na tržištu i dosta jeftin u odnosu na sva blagotvorna svojstva koja ima.

Mada je sama rujevina neotrovna i nema nikakva štetna dejstva po organizam, ipak mora da se upotrebljava uz lekarski nadzor i po savetima lekara i iskusnih travara.

Naime, u sastavu rujevine pa time i preparata od ove biljke, nalaze se visoke koncentracije tanina (20-25%), koji mogu da intereaguju sa nekim lekovima i da imaju prejake efekte.

Rujevina – gde se mogu kupiti preparati ove biljke i koja im je cena

Postoje brojna svedočenja osoba koje su imale teška oboljenja bubrega, pa čak i maligne prirode, da im je čaj od rujevine omogućio da se spreči potreba za transplantacijom organa.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

10 thoughts on “Rujevina – biljka za zdrave bubrege i borbu protiv urinarnih infekcija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *