kukuruzna svila slika
Zdravlje

Čaj od kukuruzne svile – priprema i lekovita svojstva

Poznato je od davnina da se čaj od kukuruzne svile upotrebljava kao pomoćno sredstvo u lečenju mnogih oboljenja, i spada u „zlatni standard“ alternativne medicine.

Ono što jeste važno kao napomena, je to da ovakav čaj nema nikakve nuspojave ni neželjena dejstva za organizam, osim mogućih alergija kod osoba sa izraženom preosetljivošću.

Naravno, u narodu postoje mnogi načini i pravila za pripremu ovog čaja, pa je često da se on spravlja i kao mešavina sa mnogim drugim lekovitim biljkama.

Koje su prednosti upotrebe čaja od kukuruzne svile i za šta je on dobar

Kukuruzna svila je kako je i poznato deo u procesu sazrevanja kukuruza, koji je poreklom iz Meksika, pa je u toj zemlji čaj od kukuruzne svile smatra se i dobio svoje prve „korene“.

Pre svega se u alternativnoj medicini čaj od kukuruzne svile koristi kod povišenog krvnog pritiska i regulacije nivoa šećera u krvi.

Međutim, u kombinaciji sa peršunom, čaj od kukuruzne svile je odličan diuretuik i ima funkciju da „razbija“ kamenac u bubregu.

Ono što je važna napomena, jeste da kukuruzna svila sadrži materiju koja se stručno naziva hordein i koja spada u grupu jedinjanja poznatih kao amini.

Pored toga, kukuruzna svila u svom sastavu ima i masna ulja, polifenole, biljne flavonoide, alantoin, polifenole kao i vitamine K i C i mineral kalijum.

Čaj od kukuruzne svile za mokraćne kanale i prostatu

Čaj od kukuruzne svile se koristi kod zapaljenja mokraćnih kanala, prostate i bešike, kao i kod postojanja nokturije odnosno noćnog učestalog mokrenja.

Pravilo je da se kukuruzna svila bere u toku cvetanja biljke kukuruza, ali pre oprašivanja, mada se u našem narodu ona bere u toku berbe kukuruza i onda se suši na vazduhu.

priprema čaja od kukuruzne svile

Kukuruzna svila – lekovitost čaja i njegova priprema

Pre svega je napomena da se čaj od kukuruzne svile priprema kao samostalan tako što se jedna kafena kašika kukuruzne svile prelije sa 200 ml vode, i onda se stavi da proključa.

Nakon ključanja se ostavi da čaj stoji oko 10-15 minuta nakon čega se procedi i pije se nezaslađen tri puta dnevno, uvek sveže pripremljen.

Blagodeti čaja od kukuruzne svile su brojne, a neke od najpoznatijih u narodnoj medicini su u lečenju sledećih bolesti i stanja:

1) kod zapaljenja mokraćne bešike – jer ima diuretski efekat i olakšava pražnjenje bešike i eliminaciju bakterija;

2) kod postojanja peska i/ili kamenca u mokraćnim putevima i bubrezima – jer pojačava stvaranje mokraće i mehanički eliminiše štetne materije;

3) kod gihta – koji predstavlja oboljenje koje nastaje zbog nakupljanja kristala purina u zglobovima;

4) kod postojanja menstrualnih tegoba i predmenstrualnog sindroma;

5) kod držanja dijete – čaj od kukuruzne svile pomaže mršavljenje i izbacuje višak tečnoisti iz organizma;

6) kod poremećaja krvnih sudova – pre svega kada je u pitanju upala vena, jer pomaže cirkulaciju krvi i umanjuje rizik od tromboze;

7) kod pojave anemije ili malokrvnosti – jer ima efekat da „čisti krv“ pa je značajan u slučaju mnogih krvnih oboljenja;

8) kod problema sa jetrinom funkcijom – pomaže da se jetra detoksikuje i da se njen rad ponovoi vrati u ravnotežu;

9) kod postojanja depresivnih stanja kao i u prevenciji i ublažavanju simptoma Alchajmerove bolesti.

Kukuruzna svila za vene se koristi u vidu obloga, jer ima efekat da smanjuje upalu i bol, kao i da poboljša cirkulaciju periferne krvi.

Kukuruzna svila – nuspojave i neželjena dejstva kod upotrebe čaja

Kako je ranije u tekstu i nepomenuto, čaj od kukuruzne svile nema nekih poznatih i težih neželjenih reakcija po organizam.

Najznačajnije su svakako alergijske reakcije kod osoba koje su preosetljive na neki od sastojaka kukuruzne svile, ali su i one kao takve dosta retke.

Pravilo je međutim, kao i kod ostalih lekovitih biljaka, da se ovaj čaj sa oprezom koristi kod upotrebe drugih lekova kao i da se ne upotrebljava kod dece, trudnica i u dojenačkom periodu.

Preporuka je takođe, i da se čaj od kukuruzne svile ne pije uveče kasno, jer može izazvati nesanicu i probleme sa spavanjem.

Vrlo je važno da se kukuruzna svila koristi samo ukoliko nije tretirana pesticidima, jer tada može izazvati više štete nego koristi, pa je najbolje da se kupi u prodavnici zdrave hrane.

Naime, u našem narodu je česta pojava da ljudi beru kukuruznu svilu, ali da ne obrate pažnju na to da je biljka tretirana pesticidima, i to može izazvati ozbiljne posledice.

Manje je poznato da ukoliko se kukuruzna svila ne osuši dovoljno dobro, nema nikakva lekovita svojstva, te i o tome treba voditi računa.

Upotreba čaja od kukuruzne svile u kombinaciji sa drugim biljkama

upotreba caja od kukuruzne svile

Poznato je da se u alternativnoj medicini često spravljaju razne biljne mešavine, koje imaju efekat da pojačavaju dejstva biljaka koje su u njima sastavljene.

Takav je slučaj i sa kukuruznom svilom, koja se najčešće meša sa peršunom, zelenim čajem, rastavićem ili hajdučkom travom.

Svaka od pomenutih mešavina ima neke određene blagodeti i namenu za različita stanja i oboljenja, i u nastavku teksta će o tome biti više reči.

Čaj od kukuruzne svile i peršuna

Poznato je da je peršun jedan od najjačih prirodnih diuretika, pa kombinovan sa kukuruznom svilom ima još bolji efekat.

Kombinacija dve biljke odnosno kukuruzna svila i peršun, koji jedan drugom pojačavaju efekte najčešće pomažu kod – cistitisa; mršavljenja; eliminacije viška tečnosti iz organizma; urinarnih infekcija.

Blagodeti mešavine kukuruzne svile i peršuna u vidu čaja su poznate i kod stanja kakva su:

– kamen i pesak u bubrezima i mokraćovodima;

– ublažavanje tegoba menstrualnog ciklusa;

– regulacija redovnosti menstruacionog ciklusa;

– ublažavanje tegoba kod postojanja sindroma iritabilnog kolona.

Kukuruzna svila i zeleni čaj

Kombinacija kukuruzne svile i zelenog čaja, odlična je kod postojanja celulita i za mršavljenje.

kukuruzna svila i zeleni čaj

Naime, poznato je da je zeleni čaj bogat antioksidansima kao i kofeinom koji je odličan za borbu protiv celulita i masnih naslaga.

Kukuruzna svila ima potpomažući efekat kod ovih stanja, jer pomaže da se izbaci višak tečnosti iz organizma.

Ovakva biljna mešavina je dosta značajna i za opštu detokcikaciju organizma i izbacivanje nakupljenih štetnih materija.

Najzad, kukuruzna svila sa zelenim čajem, pomaže rad jetre, pročišćava krvne sudove i sprečava nastanak ateroskleroze.

Čaj od kukuruzne svile i rastavića

Još jedna od dobro poznatih čajnih mešavina u narodnoj medicini, jeste ona sporavljena od kukuruzne svile i rastavića.

Mada se rastavić smatra otrovnom biljkom, on ima veoma važna lekovita svojstva ako se upotrebljava kako treba i prema preporukama travara.

Naime, rastavić ili u narodu poznatiji kao preslica, poznat je diuretik i lek koji je pre svega važan kod tegoba sa mokraćnim putevima.

Čaj od kukuruzne svile i rastavića, ima značaja u lečenju zapaljenskih stanja mokraćnih puteva i bubrega, ali pomaže i kod inflamatornih bolesti creva.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *