bol sa leve strane stomaka slika
Zdravlje

Bol sa leve strane stomaka – najčešći uzroci

Svaka vrsta bola se smatra upozoravajućim simptomom koji ne treba trpeti ni ignorisati, jer može da ima određene uzroke i da pokaže na poremećaje u organizmu koji zahtevaju lečenje.

Bol sa leve strane stomaka nisko, po pravilu ima mnoge faktore koji ga mogu izazvati, pa će u nastavku teksta o njima biti nešto više reči.

Koji su najčešći uzroci nastanka bola u levom delu stomaka

Generalno posmatrano kada je u pitanju nastanak bola sa leve strane stomaka, on ima neke najčešće uzroke koji su medicinski jasno definisani.

Svakako postoje i uzroci koji označavaju da bol sa leve strane stomaka može biti nepoznat dovoljno i dosta nejasan.

Bol sa leve strane stomaka česta je tema diskusija na forumima, mada ne treba da se na iste niko oslanja jer su nepouzdan izvor informacija.

Takođe se uzroci razlikuju kada je u pitanju bol sa leve strane stomaka kod dece, kao i kod muškaraca i žena u trudnoći.

Inače se stručno bol sa leve strane stomaka naziva i bol ispod levog rebarnog luka ili jednostavno bol ispod rebara.

Sa leve strane se u organizmu nalaze organi kakvi su – pankreas, slezina, ali i srčani mišić, levo plućno krilo, levi kolon i leva polovina parnih organa.

Razlika postoji i u tome kada je u pitanju bol na levoj strani stomaka, da li je on direktan ili preneseni odnosno iradirajući, koji „zrači“ u ovaj deo tela.

Smatra se da ovaj tip bola može da nastane i u drugom stanju, mada se nekada bol sa leve strane stomaka u trudnoći smatra fiziološkim, jer plod vrši pritisak na okolne organe.

Najznačajnija medicinska stanja koja izazivaju bolove ispod levog rebarnog luka

Različite bolesti imaju sasvim raznovrsne manifestacije, pa je važno navesti kako se neke bolesti mogu prepoznati, iako daju slične simptome. (Webmd)

Naime, bolovi ispod levog rebarnog luka, mogu biti praćeni gasovima, mogu biti vrlo različitog porekla kod žena u odnosu na decu i muškarce.

Na primer, kod žena bolovi u levom delu stomaka mogu da se jave kao posledica bolesti jajnika bilo zbog upalnog procesa ili nekog ozbiljnijeg oboljenja.

Dosta se često na forumima mogu pročitati komentari o poreklu i uzrocima bola ispod levog rebra, te iskustva korisnika foruma i njihove preporuke o terapiji.

No, vrlo je važno da se u svakom smislu razgraniče laička razmatranja i da se ne preduzimaju nikakve mere dok se ne zatraži savet od izabranog lekara i stručna pomoć.

Pre svega su oboljenja sledećih organa odgovorna za nastanak bola u levom delu stomaka, i ona će biti i navedena prema karakteru bola i učestalosti javljanja.

Oboljenja srčanog mišića, kakva je angina pektoris ili infarkt miokarda, jesu dosta često uzrok nastanka bola ispod levog rebra, iako je srce postavljeno nešti „više“ u grudnom košu. (HealthLine)

Naime, kod ovakvih stanja, dešava se da bol „iradira“ odnosno da se prenosi ili širi u stomak, pa to često dovodi do dijagnostičkih grešaka.

infografik uzroci bola sa leve strane stomaka

Oboljenja određenih organa grudnog koša i abdomena koja izazivaju bol ispod levog rebra

Oboljenja želuca kakva su gastritis, ulkus i neka slična manje ili više benigna odnosno maligna stanja, praćena su gorušicom i bolovima ispod levog rebarnog luka.

Često se dešava da se u slučaju bolesti srca kod takozvanog dijafragmalnog infarkta, na osnovu simptoma koji jeste bol ispod levog rebarnog luka, pogrešno posumnja na neko oboljenje želuca.

Zapaljenje srčane kese odnosno perikarda, koje se stručno naziva perikarditis, može pored osnovnih tegoba u grudnom košu, da da iradirajući bol i ispod levog rebarnog luka.

Slezina koja je važan organ za prečišćavanje krvi, može da bude u nekim patološkim stanjima faktor koji izaziva bol ispod levog rebra.

Naime, uvećana slezina kod splenomegalije, može dati nagli akutni ili pak dugotrajni i hronični bol ispod levog rebra.

Kada se dogodi da se slezina povredi i „napukne“ ona izaziva jake bolove u levom delu stomaka, a isto tako i infekcije i neka genetski determinisana stanja mogu izazvati isti tip bola.

Međutim, nekada se događa da uvećana slezina ne daje nikakve tegobe osim osećaja nadutosti i sitosti, a da je njena funkcija vrlo oštećena i da se ona mora na kraju i ukloniti.

Kada se u slučaju neke traume desi da slezina „naprsne“ to je daleko ozbiljnije stanje, jer tada osim jakog i iznenadnog bola ispod levog rebra, nastaje i vrtoglavica i anemija.

Pored navedenog stanja, bol ispod levog rebra može da nastane i kao posledica preloma rebara, koja su ili dovela do oštećenja slezine, ili su jednostavno bolna sama po sebi.

Pravilo je da se bol ispod levog rebra koji je praćen gasovima, javlja kod takozvanog iritabilnog kolona ili laički rečeno, sindroma nervoznih creva.

Ostali važni uzroci nastanka bola ispod levog rebarnog luka

bol ispod levog rebra

Pored svega navedenog, ostali značajni uzroci nastanka bola ispod levog rebra odnosno na levoj strani stomaka su:

1) poremećaju u varenju i resorpciji hrane, koji su pored bola ispod levog rebra praćeni i prolivom, gasovima, i generalno simptomima od strane digestivnog trakta.

2) preveliki i preobimni obroci – zbog stvaranja pritiska usled velike količine hrane ona „stoji“ u digestivnom traktu i vrši pritisak na strukture sa leve strane stomaka.

3) prelom jednog ili više rebara sa leve strane grudnog koša – dovodi do pritiska ili oštećenja levog plućnog krila, slezine i organa koji se na toj strani nalaze.

Ono što jeste tipično za bol ispod levog rebarnog luka, a koji nastaje usled traume, jeste da se on pojačava sa udahom, kao i prilikom pokreta ili saginjanja.

4) oboljenja pluća, pre svega levog plućnog krila – kada su u pitanju bolesti pluća to su pre svega infekcije ili zapaljenja, ali i maligni procesi parenhima i/ili plućne maramice.

5) zapaljenje pankreasa – akutni ili hronični pankreatitis je vrlo ozbiljno stanje i izaziva takozvani „pojasni bol“ ali se može takođe pretežno javiti ispod levog rebra.

6) ulkus na želucu i/ili dvanaestopalačnom crevu – oboljenje je koje je praćeno simptomima kakvi su gorušica, štucanje i jak bol ispod levog rebarnog luka.

7) bol uzrokovan oboljenjima levog jajnika – kod žena je tipično da se nekada usled zapaljenskih ili pak i malignih procesa na levom jajniku, javi iradirajući i jak bol ispod levog rebra.

8) postojanje kamena u bubregu – kada se desi da se u mokraćovodima ili levom bubregu stvori kamenac ili pesak, on može dovesti do nastanka bola sa leve strane stomaka.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *