lugolov rastvor slika
Zdravlje

Lugolov rastvor za zdravlje, jednostavan test da li vam fali jod

Lugolov rastvor ili otopina predstavlja rastvor koji može pomoći da se rešite određenih zdravstvenih problema, ali takođe ukoliko uzimate preveliku dozu ovog rastvora možete izazvati određene poremećaje u organizmu. Lugolov rastvor nastao je pre više od 100 godina i od tada se uspešno koristi u medicini. Drugi naziv je i Lugolova otopina, a otkrio je francuski doktor Lugol po kome je otopina i dobila naziv.

Preporučujemo da se pre uzimanja ovog rastvora posavetujete sa svojim doktorom da biste bili sigurni da smete da korisite ovaj lek.

Lugolov rastvor – sastav

Lugolov rastvor sadrži u sebi jod i kalijum jodid. Koristi se zajedno sa entitireoidnim lekovima za pripremu štitne žlezde, ali tako i za uklanjanje određenih problema koji nastaju na štitnoj žlezdi kao što su hipertireoidizam, gušavost i slično.

Upotreba lugolovog rastvora

Prvenstveno deluje na štitnu žlezdu tako što je smanjuje, ali isto tako i smanjuje količinu hormona koje luči štitna žlezda. Takođe može se koristiti za zaštitu štitaste žlezde nakon tretmana radioaktivnim jodom ili ukoliko je bilo preveliko izlaganje zračenju. Lugolov rastvor se prema preporuci lekara dodatno koristiti za lečenje nedostatka joda u organizmu.

Lekovita svojstva lugolovog rastvora

Lugolov rastvor može imati dosta značaja i koristi za naš organizam. Pomaže nam da poboljšamo svoje zdravstveno stanje, i može biti od koristi kod sledećih zdravstvenih problema i bolesti:

 • Pomaže kod detoksikacije organizma. Uz pomoć njega se možete otarasiti štetne žive, fluorida i hlorida.
 • Pomaže kod artritisa. Ukoliko postoji manjak joda onda postoji mogućnost da se javi artritis. Zbog bogatog sastava kalijum jodida, ova otopina je dobro rešenje da se smanji mogućnost nastanka ove bolesti.
 • Uspostavlja ravnotežu hormona. Usled nedostatka joda, mogu se javiti emocionalni poremećaji, povećanje telesne mase, gojaznost a i  problemi sa žlezdama. Kalijum jodid može pomoći u uspostavljanju ravnoteže u organizmu, zato lugolova otopina i ovde ima svoju primenu.
 • Pomaže pri iskašljavanju. Ako imate određenih problema sa kašljanjem ili iskašljavanjem sekreta iz pluća onda je dobro rešenje da pomešate nekoliko kapi ovog rastvora sa vodom ili mlekom. Na taj način sebi ćete pomoći oko iskašljavanja.
 • Pomaže oko problema sa aknama. Preporučuje se da Lugolov rastvor nanosite po kap na akne nekoliko puta na dan i tako par dana zaredom, i akne će se povući.
 • Smanjuje mogućnost da se pojave razvojni problemi. Naime manjak joda u nekim slučajevima može izazvati mentalno zaostajanje ljudi. Nek zemlje zbog toga koriste kalijum jodid kako bi smanjile mogućnost nastajanja raznih bolesti kao što su Gravesova bolest ili Hashimotova bolest.
 • Pomaže kod dermatitisa. Nanosite kapi rastvora na kožu i ostavite ga da se osuši neki duži period. Kada se osuši potrebno je naneti ulje iz vitamina E. Vitamin E je dobro rešenje za mazanje kože koja ima dermatitis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5693970/

Lugolov rastvor za štitnu žlezdu

Štitna žlezda je jedan od bitnijih organa u našem telu. Ona koristi jod najviše za proizvodnju hormona kao što su to tiroksin i trijodtironin, i oni nam mogu pomoćći u funkcionisanju raznih mehanizama za održavanje našeg života. Nedostatak joda može uzrokovati povećanje štitnjače (tiroide) i dovesti do gušavosti ili kretinizma. Nedostatak  joda dovodi i do poremećaja u funkcionisanju štitne žlezde, a to dalje potencijalno utiče na gubitak kose ili oštećenje pamćenja. Zbog sadržaja joda i kalijum jodida u sebi Lugolova otopina može pomoći da se smanji štitna žlezda i smanji stvaranje određenih hormona.

Lugolov rastvor za hashimoto

Lugolov rastvor zbog sadržaja joda u sebi može biti dosta koristan i za lečenje ove bolesti koja se najčešće javlja kod žena. Hashimotova bolest se takođe može lečiti unošenjem određenih namirnica u jelovnik kao što su voće, povrće i slično.

Lugolov rastvor za kosu

Postoji mišljenje dosta zadovoljnih korisnika koji su oprobali ovaj rastvor u borbi sa kosom. Naime ova otopina može smanjiti opadanje kose pa čak i umanjiti ćelavost. Ovaj rastvor je pogodno nanositi na ona mesta na kojima je kosa proređena, opala ili na kojima je nema uopšte. To možete raditi posle pranja i sušenja kose po nekoliko kapi.

Jod Lugolov rastvor

Jod predstavlja elemet koji je otkriven pre više od 200 godina, nalazi se uglavnom u dubinama zemlje ili okeanima. Potrebno je konzumirati jod da bismo ostali zdravi, a najviše da bismo omogućili normalan rad štitne žlezde. Moguće ga je kombinovati sa kalijumom i tako se može dobiti supstanca kalijum jodid koja se može dodati u neku so.

Preporučena količina joda koja se može uneti u organizam je najmanje 150 mikrograma po odrasloj osobi, a za trudnice to može biti i do 200 mikrograma dnevno. Za decu unos može biti od nekih 100-150 mcg u toku dana.

Joda najviše ima u sledećim namirnicama: jaja, mleko, cela zrna žitarica i jodirana so.

Manjak joda u organizmu test

manjak joda test

Nedostatak joda može izazvati probleme sa depresijom, mentalne probleme ali i autizam. Takođe metabolizam biva oštećen, što dovodi do nepravilnog varenja ili prekomernog povećanja težine. Imunitet će postati slabiji, bićemo više priklonjeni prehladama, kašlju i groznici. Može doći i do hormonske neravnoteže.

Postoji jednostavna metoda po kojoj  možete uvideti da li imate nedostatak joda u organizmu. Umočite štapić za uši u rastvor i na unutrašnjoj strani podlaktice napravite tri linije, prvu najdanju, drugu malo deblju i treću najdeblju. Kada se probudite i ukoliko vidite da nemate linije na tom mestu znači da u sebi imate manjak joda. Ako je ostala deblja linija onda imate malo manje nego što je to potrebno. A ako je nestala samo najtanja linija, onda budite bez brige jer imate dovoljno joda u sebi.

Drugi način na koji možete proveriti da li Vam ne dostaje jod je da kupite kalijum jodid i nanesete ga na kožu u dva tanka sloja širine oko 2 cm. Ukoliko se jod zadrži duže od 24 h, znači da ga imate dovoljno, ali ako nestane sa kože pre isteka ovog roka onda imate manjak joda u telu.

Recept za Lugolov rastvor

Za pravljenje ovog rastvora nije potrebno puno vremena a možete ga napraviti u toplini svog doma. Za pravljenje su Vam potrebni sledeći sastojci:

 • 50 grama kalijum-jodida u granulama
 • 250 ml destilovane vode

Ova dva sastojka vrlo lako možete nabaviti u apoteci. Kada nabavite ove sastojke uzmite jednu staklenu posudu u koju ćete sipati 250 ml destilovane vode i 50 gr kalijum-jodida u granulama, uzmite jednu plastičnu kašiku i mešajte sve dok se kalijum-jodid skroz ne istopi u vodi. Kada se sastojci sjedine sipajte ih u jednu staklenu flašu koju ćete zatvoriti čepom i dobro je promućkati. Kada to obavite, ostavite flašu da odstoji neka 24 časa. U ovom periodu povremeno promućakjte i protresite flašu.

Gde kupiti Lugolov rastvor?

Lugolovu otopinu možete nabaviti i pronaći u svim bolje snabdevenim apotekama. Ponekad ćete naići na različite proizvođače koji su davali različita imena ovom rastvoru, nemojte se začuditi već potražite samo Lugolov rastvor. Iako su drugačiji nazivi, sadržaj mora biti isti kod svakog proizvođača. Pored kupovine u apoteci, možete ovaj rastvor napraviti i u svom domu po gore navedenom receptu.

Cena Lungolovog rastvora je od 300 dinara za 30 ml.  

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

10 thoughts on “Lugolov rastvor za zdravlje, jednostavan test da li vam fali jod

 1. Луголов раствор је 5% елементарног јода, 10% калијум јодида и 85% дестиловане воде. Прво се раствара калијум јодид у води, па се онда додаје јод.

  1. Gde kupiti elementarni jod?
   Napred, u članku je napisano da se pravi od granula kalijum jodida (50gr)i destilovane vode(250mll). Vi pominjete elementarni jod?
   Lugolov rastvor je u stvari vodeni rastvor kalijum jodida koji se upotrebljava za pijenje.

 2. Ja se kunem u Lugalov Rastvor dajem ga sinu svaki drugi dan po jednu kap od njegove trece godine kako koji dan sve vise sto se tice pameti blizi je Japancima i ako zivi u Srbiji a sto se tice rasta i razvoja najnapredniji je u svojoj generaciji nema nikakvih bolesti prehlada niti infekcija jednom recju svakom bih ga toplo preporucio a sto se tice mene i ja ga koristim vec bezmalo cetri godine i zdrvstveno sam u top formi vratio momacku kilazu ubrzao metabolizam regulisao krvni pritisak prostatu kao i potenciju sa 46 osecam se bolje nego kada sam imao 26 godina.

  1. Poštovani Đole, u kojoj količini, odnosno, koliko kapi dajete detetu, dnevno?
   Da li ih pomešate sa nečim, ili ih pije nerazblažene?
   Koja je doza za odrasle, na dan i da li ih kupujete u apoteci, ili ih pravite sami?
   Odgovorite mi na e-mail, budovac@gmail.com
   Hvala najlepše. srdačan pozdrav iz RTV KCN Kopernikus iz Raške…!!!
   Vladan Veljović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *