soda bikarbona i limun slika

Soda bikarbona i limun kao lek iskustva

Od davnina su poznata blagotvorna svojstva sode bikarbone, kao i limuna, ali je tek u poslednje vreme postala popularna mešavina ova dva sastojka.

Pre svega se soda bikarbona i limun koriste kao lek, ali imaju sjajne efekte i kao sredstvo za dezinfekciju i održavanje higijene u domaćinstvu.

Kakvi su efekti i koje su osnovne indikacije za upotrebu ove „čudesne mešavine“ biće bliže objašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Soda bikarbona i limun kao lek

Sama po sebi soda bikarbona je zbog baznih svojstava poznata kao lek protiv gorušice jer smanjuje nivo kiseline u želucu.

O blagotvornim efektima mešavine sode bikarbone i limuna, govore i razna ispitivanja ali i iskustva korisnika, pa se najčešće spominju neka od sledećih pozitivnih dejstava:

* soda bikarbona i limun za lice – u upotrebi su pre svega za lečenje akni i bubuljica jer smanjuju upalne procese na koži;

* soda bikarbona i limun za zube – poznato je da mešavina limuna i sode bikarbone jeste jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za izbeljivanje zuba;

* soda bikarbona i limun protiv raka – smatra se da mešavina sode bikarbone i limuna može da pomogne u prevenciji nekih tipova kancera; (Strana studija)

Ipak ovakvi navodi nisu potvrđeni od strane stručnjaka, jer to što je ova mešavina alkalna i što sadrži brojna antikancerska svojstva, nije dovoljan dokaz hipoteze.

* soda i limun za poboljšanje varenja – poznato je da kombinacija ova dva sastojka potpomaže varenje hrane te rešava problem nadimanja kao i želudačnu arefleksiju;

* Kombinacija za detoksikaciju jetre – pomoć prilikom rada jetre i njena detoksikacija su obezbeđeni obiljem vitamina C, fosfora i antioksidanasa u mešavini ova dva sastojka;

* Soda bikarbona i limun candida – smatra se da je ovo sredstvo odličan lek za gljivične infekcije izazvane gljivom candidom albicans;

Naime, kombinacija kiselosti i alkalnosti ova dva sastojka, nepovoljno utiče na razmnožavanje gljivice u telu, jer njoj ne ogovara česta promena pH vrednosti.

soda bikarbona i limun kao lek

Soda bikarbona i limun – koliko dugo se pije i kakvi se efekti mogu očekivati na zdravlje

Naučno je potvrđeno da soda bikarbona u kombinaciji sa svega nekoliko kapi limunovog soka, čini prava čuda za organizam. (Strani izvor)

Neki navodi idu tako daleko, da se u žargonu kaže i da ova mešavina jeste u stanju da „pokrene i oživi svaku ćeliju u organizmu“.

Koliko se dugo pije ova mešavina, pre svega zavisi od stanja koje se tretira, i od toga da li se ipak ona pije preventivno.

Kombinovanje sode bikarbone i limuna, a kako je i navedeno ranije u tekstu, ima sposobnost da alkalizuje čitav organizam.

To zapravo znači da se pH krvi održava u optimalnim granicama od 7,0 do 7,4 i na takav način se pojačava imunitet i preveniraju se teže bolesti i stanja.

Isto tako alkalizacija organizma ovom „moćnom mešavinom“, odlična je kada postoje stanja acidoze u organizmu, kao na primer kada bubrezi ne izbace višak kiseline.

Poznato je i da kombinacija sode i limuna „čisti bubrege“ odnosno olakšava diurezu, pospešuje rad bubrega i uklanja pesak i kamen u bubregu.

Limun i soda bikarbona za mršavljenje

U kombinaciji imaju odlične rezultate i pozitivna iskustva korisnika, jer lako uklanjaju masne naslage i „tope salo“.

soda i limun za mršavljenje

Potvrđeno je da pomenuta kombinacija smanjuje nivo lošeg holesterola poznatijeg kao LDL, čime utiče na smanjivanje rizika od ateroskleroze.

Upravo na takav način, sagorevanjem masnih naslaga kao i preveniranjem stvaranja aterosklerotičnog plaka, smanjuje se znatno rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Limunov sok kao takav je poznat po tome da ubrzava varenje i metaboličke procese, a uz dodatak sode bikarbone efekat je još bolji.

Limun i soda bikarbona na prazan zeludac vrlo su delotvorni kod popravljanja opšteg metaboličkog statusa i detoksikacije jetre.

Takođe je potvrđeno da se ova mešavina pokazala kao vrlo delotvorna kod problema sa nadimanjem i stanja poznatog kao gastroezofagealni refluks.

Kako napraviti mešavinu od limuna i sode bikarbone i pravilno je koristiti

Svakako je najpoznatiji i najjednostavniji recept za napitak od sode bikarbone i limuna sledeći:

  • 200 ml vode
  • sok od pola limuna
  • jedna kafena kašičica sode bikarbone.
kako se koristi soda bikarbona i limun

Sve sastojke je potrebno dobro promešati i popiti našte odnosno na prazan želudac, te da se pije prema tome da li se neko stanje tretira ili se pije kao preventiva.

Pravilo je da se ova mešavina pije najduže sedam dana svakog jutra na prazan stomak, te da se potom napravi pauza od dve nedelje.

Nakon pauze je poželjno da se tretman nastavi prema istom kontinuitetu, jer postoje dokazi da mešavina rešava mnoge metaboličke probleme i prevenira nastanak kancera.

Soda bikarbona i limun za mrsavljenje, imaju odlična iskustva korisnika, a već je i objašnjeno zašto je ovaj napitak tako delotvoran.

Pored toga što topi već stvorene masne naslage, limun u kombinaciji sa sodom bikarbonom ima značaja u ubrzavanju metabolizma.

Sa druge strane soda kao takva alkalizuje krv, te se smanjuje nivo LDL holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i nastanka tromba.

Da li upotreba mešavine limuna i sode bikarbone ima neka neželjena dejstva

Mada je postala popularna kao jeftino i efikasno sredstvo za mršavljenje, mešavina sode i limuna nije toliko bezopasna za upotrebu.

Upravo zato jeste preporuka da se prave pauze nakon sedam dana upotrebe, a to je pre svega iz sledećih razloga:

– česta je pojava nadutosti i gasova ako se preterano upotrebljava soda i limun;

– mogu se pojaviti simptomi prenadraženosti digestivnog trakta u vidu mučnine i povraćanja, kao i podrigivanja;

– česti su bolovi u mišićima i zglobovima, najverovatnije kao posledica preterane alkalizacije krvi kod upotrebe ove mešavine;

– nekada se dešavaju kognitivne i psihičke promene u vidu zbunjenosti, pospanosti, slabljenja kratkoročnog pamćenja;

– upotreba mešavine sode i limuna preko preporučenih doza, može da dovede do poremećaja resorpcije i do stvaranja edema ili otoka u različitim delovima tela;

– ako se ne upotrebljava po preporukama, mešavina sode i limuna može da dovede do porasta telesne mase, a sve zbog stvaranja viška vode u telu, što je poznato kao ascites ili anasarka.

Generalno gledano, i kada se koristi za spoljnu upotrebu, mešavina limuna i sode bikarbone može imati neke lakše ili teže neželjene reakcije.

Naime, poznato je da ona kod osoba koje su preosetljive, izaziva ospu i iritaciju, pa otežava neka stanja više nego što može da pomogne.

Važno je da se u slučaju da se primete bilo kakva neželjena dejstva i nuspojave, potraži savet lekara i da se odmah prekine sa upotrebom ove mešavine.

Ostavite komentar