opadanje kose kod žena

Kako sprečiti opadanje kose kod žena i muškaraca na prirodan način?

Smatra se sasvim normalnim manju količinu kose, svaki čovek da izgubi u toku samo jednog dana. A u određenim periodima godine se ta količina povećava i to u većini slučajeva u proleće i jesen. Međutim, postoje i situacije, kada se javi takozvano opadanje kose na pečate, mada se neretko događa i da se javi opadanje kose posle porođaja, ali i naglo opadanje kose. U ovom tekstu saznaćete kako sprečiti opadanje kose. U zavisnosti od stanja organizma svakog pacijenta u datom momentu se može i relativno lako utvrditi šta je tačno dovelo do pojave takve neprijatnosti, pa će shodno tome biti definisana i terapija, odnosno način lečenja.

U principu kada je u pitanju jako opadanje kose ili opadanje kose u pramenovima, kao i u bilo kom drugom slučaju, potrebno je utvrditi uzrok, a zatim i pristupiti lečenju.

A bitno je u tom slučaju poraditi na jačanju imuniteta, jer se vrlo često događa da kada odbrambene snage organizma budu na nižem nivou javlja se i opadanje kose, a što je automatski signal za uzbunu. U suštini je najbitnije da svako utvrdi uzrok za nastanak ove neprijatnosti, pa čak i da potraži savet stručnjaka,  a ako to smatra potrebnim, to jest ako nijedan šampon za opdanje kose ili drugi lek ne deluju.

Opadanje kose uzroci

Mora se priznati da nije tačno utvrđeno šta sve može da dovede do ove ni malo prijatne situacije, odnosno stanja. Zato kada je u pitanju opadanje kose, uzroci moraju od strane svakog pojedinca da budu otkriveni, kako bi se moglo i pristupiti adekvatnom lečenju.

Prvo moramo definisati pojam opadanja kose, a koji zahteva hitnu reakciju. Naime, u proseku između 50 i 100 dlaka svakoga dana sa kose opadne i to se smatra sa svim normalnom pojavom za svakog čoveka. Naravno da neće niko brojati dlake koje otpadnu, već će primetiti da se javilo ili opadanje kose posle porođaja ili naglo opadanje kose, odnosno opadanje kose prilikom pranja, pa će posle toga i delovati.

Kao što smo već pomenuli, uzroci mogu biti benigni, a mogu biti i znak određenih oboljenja. Kao jedan od najčešće pominjanih uzroka za jako opadanje kose se navodi nedostatak određenih hranjivih elemenata u organizmu, a prvenstveno vitamina B i određenih minerala. U većini slučajeva se to događa kada osoba ne vodi računa o kvalitetu svoje ishrane i o životnim navikama, te kada drži vrlo strogu dijetu. Dakle, naglo mršavljenje, kao i preterana fizička aktivnost vrlo lako mogu da dovedu i do gubitka kose.

uzroci zasto kosa opada
Zasto kosa opada, uzroci?

Međutim, čak i kada se javi opadanje kose kod žena ili opadanje kose kod muškaraca, odnosno opadanje kose kod dece, obično je to znak trenutno lošeg stanja organizma, a ređe ukazuje na postojanje određenog oboljenja. Ipak, vrlo je važno utvrditi šta je tačno dovelo do toga, kako bi se pristupilo adekvatnom lečenju. Naravno da postoje situacije kada se javi naglo opadanje kose da to bude znak i određenog oboljenja. Samo iz tog razloga je vrlo često preporuka stručnjaka da svaki pacijent potraži savet najpre dermatologa, a zatim i ostalih medicinskih stručnjaka, kako bi precizno bio utvrđen uzrok. A nakon što se to bude dogodilo, pacijent će imati propisanu terapiju, koja uglavnom uključuje jačanje odbrambenih snaga organizma i korišćenje određenih losiona i šampona, koji će pomoći regeneraciju kose.

Svakako da je jedan od najbitnijih uzroka stres, a sasvim svejedno da li je u pitanju psihički, odnosno emotivni ili stres koji može da nastane usled pojačane fizičke aktivnosti, a koja nije usklađena sa stanjem organizma u tom trenutku.

Ishrana je značajan faktor, pa je vrlo važno unositi namirnice bogate najpre vitaminom B, jer se upravo njegov nedostatak vezuje i za naglo opadanje kose, ali i za opadanje kose na pečate.

 Ukoliko u organizmu nedostaje proteina ili minerala, vrlo lako se može dogoditi da kosa više opada.  

Važno je napomenuti i da kada je u pitanju opadanje kose kod žena, ono je svakako jače neposredno pred dobijanje mesečnog perioda, pa tada treba poboljšati kvalitet ishrane.

A što se tiče ozbiljnih oboljenja, koja se navode kao uzroci za jako opadanje kose, obično je to usled pojave lupusa ili sindroma policističnih jajnika, zatim dijabetesa, te različitih poteškoća u funkcionisanju štitne žlezde. Zato je najbolje proveriti stanje organizma i utvrditi uzrok na vreme.

Opadanje kose na pečate

primer opadanja kose na pečate kod muškaraca

Kao i za naglo opadanje kose, tako i u ovom slučaju postoje brojni uzroci usled kojih nastaje opadanje kose na pečate. Takozvana alopecija areata je oboljenje, koje se vrlo lako uočava, jer obično u pravilnim krugovima kosa opada.

Postoje različiti tipovi alopecije, a zastupljenije je opadanje kose kod muškaraca na taj način, mada se neretko događa da se javi i opadanje kose kod žena.

Obično se kao uzrok navodi ili genetska predispozicija ili autoimuna reakcija, a uzroci mogu biti čak i kvarni zubi, kao i različite infekcije usne duplje i upala krajnika, te nezdrav način ishrane i uopšteno izloženost stresnim situacijama.

Šta učiniti kada se javi opadanje kose kod dece?

Jeste opadanje kose neprijatnost koja može da se javi bilo kome, ali se mora priznati da je možda najteže kada se javi opadanje kose kod dece.

Bez obzira da li se to primeti prilikom češljanja ili se javi opadanje kose prilikom pranja, tek se smatra izuzetno značajnim pronalaženje uzroka.

Kako je navedeno na sajtu WebMd , iako gubitak kose kod mališana može delovati zastrašujuće, zahvaljujući pravilnom dijagnostikovanju i brzoj reakciji se u većini slučajeva opadanje kose kod dece može uspešno lečiti.

Najčešći uzrok za to je, kako pominje ovaj sajt gljivična infekcija koja se obično javlja na koži glave.

I kod dece se može javiti alopecija areata, odnosno opadanje kose na pečate, dok se u vrlo retkim slučajevima javlja takozvana alopecija totalis. Istraživanja pokazuju da obično dete koje u ranom uzrastu ima alopeciju areatu dijagnostikovanu, u starijem životnom dobu se kod njega javi alopecija totalis, a što se mahom dovodi u vezu sa naslednim faktorom.

U svakom slučaju je od izuzetnog značaja da roditelji obrate pažnju na to i da konsultuju nadležnog lekara što je moguće pre, kako bi propisao odgovarajuću terapiju.

Kako sprečiti opadanje kose ?

Samo kada se utvrdi zbog čega je došlo do gubitka kose, može i da bude definisano kako je najbolje pristupiti sprečavanju ove neugodnosti.

Donekle se razlikuje postupak lečenja kada se javi opadanje kose kod muškaraca, odnosno kada se javi opadanje kose posle porođaja kod žena, kao i u slučaju da se to dogodi deci.

Ipak, postoji nešto što svako može učiniti, a to je prevencija.

A na zvaničnom sajtu čuvene klinike „ Majo “   je navedeno da prevencija za opadanje kose kod žena podrazumeva izbegavanje nošenja repa ili pletenica, te uopšteno feniranje ako nije neophodno. Potrebno je izbegavati i korišćenje na primer figara u frizerskim salonima, jer to negativno utiče na kvalitet dlake.

Najbitnije je da ako se javi opadanje kose posle porođaja ili naglo opadanje kose, žene koriste češalj sa širokim zupcima, jer će tako manje vući kosu.

Prese i uopšteno sve što zagreva dlaku treba maksimalno izbegavati.

Pored svega toga bi dame trebalo da izbegavaju i izlaganje kose sunčevim zracima, odnosno različitim izvorima ultraljubičastog svetla.

Pomenuta klinika navodi i da se opadanje kose kod muškaraca donekle može sprečiti ili odložiti, a ako se preventivno deluje. U tom smislu je preporuka da se izbegava korišćenje različitih suplemenata i uopšteno hemijskih sredstava, koja mogu negativno uticati na kosu i kožu. Isto tako kada je u pitanju opadanje kose kod pripadnika jačeg pola, važi pravilo da ne bi trebalo da konzumiraju cigarete i alkohol, jer određene studije pokazuju da se opadanje kose kod muškaraca može dovesti u vezu sa tim porocima.

Šampon za opadanje kose

sampon za opadanje kose roze i plavi
Koji šampon koristiti protiv opadanja kose?

Na tržištu postoje brojna, uglavnom biljna sredstva, koja se preporučuju za korišćenje kada se javi jako opadanje kose, odnosno opadanje kose na pečate.

Naravno da je potrebno da pacijent kontaktira dermatologa, kako bi on utvrdio šta je tačno dovelo do gubitka kose kod žena ili muškaraca. A posle izvršenog pregleda i razgovora sa pacijentom će proceniti da li je dovoljno da koristi šampon za opadanje kose ili mora da izvrši i određene promene u ishrani.

Ističemo da kada se javi opadanje kose, lek isključivo zavisi od stanja celokupnog organizma pacijenta, ali i od toga šta je dovelo do gubitka kose. Izuzev brojnih hemijskih preparata, neretko se preporučuje i korišćenje blagog šampon od koprive za pranje kose.

Naročito je važno i da svaki pacijent uradi analizu krvne slike, jer usled nedostatka najpre gvožđa i vitamina D može da se javi opadanje kose posle porođaja ili naglo opadanje kose. A nakon što stručnjak bude bio upoznat sa rezultatima urađene analize, te pošto bude zaključio šta je dovelo do konkretne neprijatnosti, on će i da predloži pacijentu kako bi trebalo da postupa u budućnosti, da bi negativan efekat bio u najvećoj mogućoj meri smanjen.

Kako zaustaviti opadanje kose ?

Naravno da prirodni lekovi za opadanje kose nemaju uvek isti efekat kod svakog pojedinca. Baš iz tog razloga je najvažnije da svako od njih isproba različite sastojke, kako bi napravio idealan šampon za opadanje kose, odnosno losion. Isto tako je dobro i da se obrati profesionalnim frizerskim salonima, te da eventualno zatraži specijalizovani tretman.

Mnogi stručnjaci smatraju da kada se jednom javi opadanje kose kod pojedinca, to nije moguće ni u kom slučaju u potpunosti izlečiti. Međutim, moguće je informisati se o tome kako zaustaviti opadanje kose i primeniti takav način lečenja.

Uz korišćenje namenskih lekova, sajt Healthline navodi da je moguće koristiti i šampon za opadanje kose, a koji će biti blag, kako ne bi celokupnu situaciju učinio još gorom.

Na tržištu se mogu naći i specijalno napravljene kreme za opadanje kose kod muškaraca, te za opadanje kose kod žena i dece. Međutim treba biti vrlo obazriv prilikom korišćenja takvih hemijskih sredstava, te svakako izvršiti probu na manjem delu vlasišta prvo.

A kada se javi opadanje kose kod pripadnika jačeg pola, određeni lekari propisuju čak i terapiju medikamentima. Ali da bi pacijent mogao te lekove da uzima, potrebno je da prvo nadležnog dermatologa kontaktira i zakaže pregled.

U određenim slučajevima će pacijentu biti propisani i takozvani kortikosteroidi, a prvenstveno kada se javi opadanje kose na pečate.

Hirurška transplantacija kose?

U novije vreme je sve više zastupljena hirurška transplantacija kose, a što se prvenstveno preporučuje pacijentima kod kojih se ćelavost javlja usled naslednog faktora. Najbitnije je reagovati na vreme i zakazati ovaj tretman u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi, koja je proverenog kvaliteta. Samim tim što ljudi, koji imaju naslednu ćelavost, a budući da kao i njihovi preci u većini slučajeva gube kosu na samom vrhu glave, bi trebalo na vreme da kontaktiraju izabranu kliniku i da zakažu hiruršku transplantaciju kose, jer će taj tretman gotovo sigurno imati posebno pozitivan efekat to kod takvih pacijenata.

Mada se opadanje kose kod žena i muškaraca može lečiti i na drugačiji način, hirurška intervencija će svakako taj problem rešiti na najbolji mogući način. Međutim, kao i svaka druga intervencija hirurga, ona sa sobom nosi i određene potencijalne rizike. Svakako je najgori od rizika infekcija, do koje može da dođe ako tretman za opadanje kose bude bio neprofesionalno izvršen.

Kvalitet namirnica koje pojedinci unose je vrlo važan, tako da je neophodno najpre da unose adekvatnu količinu gvožđa i vitamina B, kao i sasvim dovoljno proteina. Najjednostavnije bi bilo reći da izbalansirana ishrana, a koja podrazumeva korišćenje svih potrebnih namirnica može da se smatra najboljom prevencijom za nastanak ćelavosti kod pripadnika oba pola.

Kada se javilo jako opadanje kose

Treba posebno obratiti pažnju na to kada se javilo jako opadanje kose, te svakako o tome informisati nadležnog lekara. Tako isključivo ako pacijent bude iskreno sa njim razgovarao i naveo šta smatra uzrokom za nastanak te neprijatnosti, može očekivati i da dobije stručnu pomoć. Ustvari se radi o tome da nijedan dermatolog ili bilo koji drugi nadležni lekar ne može da bilo kog pacijenta informiše o tome kako sprečiti opadanje kose, jer to od mnogo faktora zavisi.

Znatno se češće može dobiti informacija o tome kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca, jer se ta neprijatnost upravo kod pripadnika jačeg pola češće i može sresti. Ipak, ako je u pitanju nasledni faktor, onda vrlo malo stvari može da učini i pojedinac i njegov lekar. Ali i u tom slučaju izbalansirana ishrana, te dobre životne navike mogu da dovedu do toga da se ta osoba susretne sa ovom neprijatnošću mnogo kasnije u svom životu.

Ostavite komentar