aktivni ugalj lekovitost upotreba
Zdravlje

Aktivni ugalj upotreba, moćan čistač organizma – iskustva

Ukoliko do sada niste imali priliku da koristite aktivni ugalj, u tekstu koji sledi možete saznati koje su to sve koristi za zdravlje koje možete imati od njega.

Pre svega morate znati da aktivni ili medicinski ugalj nije običan ugalj, već sadrži puno rupica, takozvanih porica koje mu povećavaju površinu.

Interesantne su izjave jedne od britanskih studija, koja je otkrila da 50 g aktivnog uglja ima 17,5 puta veću površinu nego fudbalski stadion. On ne sadrži nikakav miris ni ukus. Deluje tako što hvata toksine i hemikalije u crevima i time spečava njihovu apsorpciju. (Izvor).

Aktivni ugalj upotreba

Primena uglja je vrlo jednostavna, a on se može koristiti u vidu praha, ali se u većini slučajeva pije kao kapsula. On upija štetne materije iz našeg tela , a zatim se izbacuje putem stolice. Od trenutka kada se popije i dospe u želudac, potrebno mu je od 1 do 4h da počne da reaguje.

Smatra se da se koristio još u prošlim vekovima. Glavni razlog konzumiranja ovog uglja jeste lečenje trovanja. Pored toga, on se može koristiti i u druge svrhe kao što su zarastanje rana, za higijenu usta i zuba, kod mamurluka, za smanjivanje gasova ali i u terapiji proliva. On će otkloniti otrov iz organizma i kada su neka hitna stanja u pitanju, kao na primer kod predoziranja lekovima ili trovanja pesticidima.

Ono što je vrlo zanimljivo jeste da on leči i ubode insekata. Dovoljno je samo da promešate prah ovog uglja sa malo vode i semenkama lana. Tako dobijenu smesu treba naneti na mesto koje je pretrpelo ubod.

Takođe to ne mora biti ubod nekih manje opasnih životinja, zato što aktivni ugalj leči i osipe otrovnih biljaka, ali i ujede nekih opasnijih životinja kao što su zmije, ali takođe i ujed paukova.

Kandida je nešto što postoji u svakom živom biću, a njen glavni posao je da pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata. Ako se kandida prekomerno namnoži, onda to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Upravo i u ovom slučaju on može biti od velike pomoći, jer je zabeleženo da ona uspešno otklanja probleme koje zadaje kandida.

On otklanja tragove lekova iz organizma, koristi se za lečenje modrica i upala, leči čir na želudcu, grip, prehlade i druge viruse, koristi se takođe za detoksikaciju tela ali i za poboljšanje izgleda kože.

Postao je vrlo koristan jer može izlečiti mnoge probleme koje imamo sa našim organizmom. Koristi se i u slučajevima predoziranja lekovima na recept, ali i za predoziranje lekovima koji se ne izdaju na recept. Poznato je i da smanjuje nivo alkohola u krvi. (Izvor).

Smatra se i da se vezuje za ureu i druge toksine, pomažući vašem telu da ih eliminiše. (Izvor). Neka od istraživanja su pokazala i da aktivni ugalj pomaže u poboljšanju rada bubrega kod obolelih od hroničnog oboljenja bubrega.

Kako napraviti aktivni ugalj?

Aktivni ugalj se koristio još od davnina za lečenje bakterija, parazita, otrova. Sve štetne materije se lepe za njega i putem stolice izabcuju napolje. Za pripremu aktivnog uglja biće vam potrebna kora kokosovg oraha ili bambusa.

Ova kora se zagreva na visokim temperaturama, kako bi ista kora promenila strukturu i dobila lekovita svojstva. Može se koristiti i za čišćenje debelog creva, ali i glavobolje nastale usled mamurluka.

Kako aktivni ugalj deluje na nadutost?

Jedan od vrlo neprijatnih osećaja jeste nadutost, kada vam stomak odjednom poraste i sve što osećate jeste neprijatnost. Nadutost je nešto što vas sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i što narušava vaš uobičajeni životni ritam.

Za nadutost je poznato da nastaje zbog razgradnje nesvarene hrane pod dejstvom bakterija koje nastaju u crevima. Upravo u ovom slučaju aktivni medicinski ugalj može imati vrlo delotvornu funkciju. On deluje tako što upija sve bakterije i na taj način reguliše crevnu floru.

Da biste rešili problem nadutosti, konzumirajte ga, koji se obično pije u obliku kapsula, a rezultate ćete primetiti već nakon nekog vremena.

Aktivni ugalj za stomak i bolju probavu-odrasli i deca

Aktivni ugalj je itekako koristan za stomak ili ukoliko imate lošu probavu ili proliv. Deca ga mogu koristiti ako su starija od tri godine. Ukoliko su deca mlađa od tri godine, ne preporučuje im se korišćenje.

Ako patite od ove vrste problema, neophodno je da konzumirate od dve do tri kapsule, od tri do četiri puta na dan. Kapsule uglja takođe možete razmutiti u čaši vode i popiti. Svima nam se nekad dogodilo da usled stomačnog virusa dobijemo proliv. Iskustva sa aktivnim ugljem u ovom slučaju, pokazala su da on uspešno pomaže kod lečenja stomačnog virusa.

Aktivni ugalj za lice

Nega lica je izuzetno važna kako bi bilo meko i sjajno i kako bi vaša koža bila zdrava. Ono što nas ometa u njegovoj lepoti jesu akne sa kojima se danas suočava skoro svaki čovek na zemaljskoj kugli. Takođe ono što predstavlja još veći problem jesu i dosadni mitiseri koji nisu nimalo prijatni. Smatra se da je aktivni ugalj korišćen još od davnina za zaštitu lica kako od unutrašnjih, tako i od spoljašnjih faktora.

aktivni ugalj za lice

Poznato je da se danas u apotekama može pronaći aktivni ugalj za lice koji je napravljen od biljnog porekla. Koristi od uglja za lice su mnogobrojne. On će pomoći prvenstveno u uklanjanju bubuljica i mitisera, smanjiće upale od istih i uklaniće višak sebuma sa kože. Prvobitno za samo i jednostavno održavanje lica, možete koristiti ovaj ugalj sa kojim ćete čistiti vaše lice.

Ovaj čudotvoran ugalj apsorbuje toksine u koži, što pomaže u sprečavanju starosti. Ukoliko jednu kapsulu pomešate sa dve kašičice aloe vera, dobićete odličnu masku za lečenje masne kože.

Ukoliko želite da se otarasite mitisera, možete i sami napraviti masku. Biće vam potrebno ½ kašike vode, ½ kašike zelene gline i 2 tablete ili kapsule aktivnog uglja. Sa ovim jednostavnim sastojcima dobićete masku koja će vam pomoći u borbi protiv mitisera. Potrebno je da je nanesete na lice i da ona odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga operite lice sa mlakom vodom. Poželjno bi bilo da pre samog stavljanja maske, lice naparite kako bi se otvorile pore.

Ukoliko imate velikih problema sa bubuljicama, najgore što možete da uradite svom licu jeste da cedite bubuljice, na taj način one se samo raznose i ostavljaju vam ožiljke koji se otklanjaju veoma teško. Jedan od načina da se zauvek otarasite bubuljica koje imate na vašem licu, jeste pravljenjem maske sa aktivnim ugljem, ali ovaj put za bubuljice.

Priprema je vrlo jednostavna, a za nju će vam biti potrebne 2 tablete aktivnog uglja i 2 kašike aloe vera. Kada sve to promešate, dobićete masku koju ćete naneti na kožu lica i ostaviti da odstoji otprilike oko pola sata. Nakon toga isperite lice.

Za negu lica neophodno je da lice perete svako veče pre spavanja sapunom, ali ne bilo kojim. Poznato je da svako od nas ima drugačiji tip kože i da ne odgovara svakoj osobi isti kozmetički preparat, pa tako ni sapun. Koristi se takođe i u pravljenju sapuna. Upravo ovaj sapun od aktivnog uglja je pogodan za svaki tip kože. Vrlo je koristan za lečenje akni, sprečava prevremeno starenje i daje koži lepotu i sjaj. Ovaj sapun možete kupiti u bilo kojoj apoteci ili drogeriji.

Aktivni ugalj za zube

Smatra se da zubi čine pola našeg zdravlja, zbog toga su njihova nega i održavanje veoma važni. Svima je itekako bitno da imaju zdrave, lepe i bele zube, koji nam na kraju daju blistav osmeh. U njihovoj belini i lepom osmehu, značajnu ulogu može imati aktivni ugalj. U staklenoj posudi rastvorite dve tablete aktivnog uglja sa malo vode.

Važno je napomenuti da za ovaj process možete koristiti i keramičku posudu. Aktivni ugalj treba mešati sa vodom, sve dok se ne dobije smesa poput paste. Pastu je potrebno naneti na četkicu i normalno prati zuba dva minuta, a zatim ovaj process ponoviti još jednom.

Nakon pranja zuba isperite usta kako biste otklonili sve tragove uglja. Za pranje zuba moguće je koristiti i aktivni ugalj u prahu, dovoljno je samo da nenesete prah na četkicu za zube i operete ih. Ukoliko se ipak odlučite da za izbeljivanje zuba koristite aktivni ugalj u kapsulama, dovoljno je samo da žvaćete tablete i nakon toga normalno operete zube.

Ovaj proces možete ponavljati jednom u 7 dana. Ukoliko ste trudni ili sumnjate da ste trudni, nemojte prati zube sa aktivnim ugljem. Takođe ukoliko imate nekih zdravstvenih problema sa disanjem ili gutanjem, prvo se konsultujte sa svojim stomatologom pre nego što se odlučite za pranje zuba sa aktivnim ugljem.

Aktivni ugalj za mršavljenje

Sigurno ste se već bezbroj puta pitali kako da regulišete vaše kilograme i kako da konačno budete zadovoljni svojom kilažom. Ono što morate dobro zapamtiti ukoliko se odlučite da koristite aktivni ugalj za mršavljenje, jeste da ga ne smete koristiti u prekomernim količinama, odnosno ne smete ga koristiti svakodnevno.

Glavni razlog za to je to što je njegova glavna uloga da vezuje otrovne materije iz organizma, tako da ukoliko dođe do prevelikog doziranja, onda će on sprečavati organizam da vezuje  hranljive materije.

Iskustva nekih ljudi koji su korstili aktivni ugalj za mršavljenje, bila su uglavnom pozitivna, jer prema njihovim rečima oni su uspeli da skinu i do 3kg za nedelju dana. Ipak, pre samog korišćenja za mršavljenje, poželjno bi bilo konsultovati se sa stručnim licem. Takođe, ako se odlučite da ga koristite, izbegavajte konzumiranje mlečnih proizvoda i pijte više vode, kako ne biste imali problema sa stolicom.

Aktivni ugalj – nuspojave

Vrlo je važno napomenuti da aktivni ugalj ne deluje na metale poput gvožđa i litijuma, alkalija, na alkohol i na neke kiseline koje oštećuju tkiva.

Stručnjaci smatraju da aktivni ugalj ne treba davati u svim slučajevima trovanja, već da njegovu upotrebu treba razmotriti od slučaja do slučaja.

Poznato je i da aktivni ugalj može pogoršati simptome kod osoba sa raznolikom porfirijom (retka genetska bolest), koja pogađa nervni sistem, creva i kožu.

Ukoliko pijete lekove, pre uzimanja obavezno se posavetujte sa lekarom, jer upravo aktivni ugalj može izazvati apsorpciju dređenih lekova. Neke druge nuspojave jesu zatvor i crna stolica.

Aktivni ugalj – tablete i iskustva

aktivni ugalj tablete iskustva

Ove tablete su dobre za različite vrste poteškoća. Ukoliko imate poteškoća sa srcem na primer, pokazalo se da aktivni ugalj može da smanji nivo lošeg holesterola. U ovom slučaju se mora uzimati 3 puta dnevno.

Neka od istraživanja pokazala su da on može sprečiti i nastanak arterioskleroze. Ukoliko ste pojeli pokvarenu hranu ili nešto što vam nije odgovaralo, pa ste zaradili stomačni virus, ove tablete pomoćiće i u ovom slučaju.

Aktivan ugalj može biti izuzetno koristan za sve navedene probleme sa kojima se suočavate. Kao što je već rečeno, pri njegovom korišćenju treba biti izuzetno obazriv, jer njegovo prekomerno konzumiranje ume da bude vrlo opasno po vaš organizam, što potencijalno ostavlja neke od posledica. Koristite ga u umerenim dozama i rezultate ćete videti veoma brzo.

U slučaju trovanja lekovima, vrlo je važno istog momenta potražiti pomoć lekara. Dozu od 50 g do 100g može dati isključivo lekar i to u roku od sat vremena od predoziranja. Za decu je obično preporučljivo da uzimaju dozu od 10 g do 25 g.

Iskustva sa aktivnim ugljem su uglavnom pozitivna. Ukoliko se odlučite da ga koristite, možete ga vrlo lako naći u svim apotekama. Cene u velikom broju slučajeva variraju u zavisnosti od proizvođača. Ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica u vezi sa korišćenjem, slobodno se možete konsultovati sa vašim doktorom ili farmaceutom.

U nama svima poznatoj “Lili” drogeriji, ovaj proizvod u obliku kapsula možete naći za svega 120,00 dinara, dok je aktivni ugalj koji se proizvodi u prahu nešto skuplji i njegova cena iznosi 560,00 rsd. U ostalim apotekama kao i u popularnom “DM-u” cene su otprilike slične. Kao što je već naglašeno, najbolja opcija bi bila da se aktivni ugalj koristi pod nadzorom lekara.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

2 thoughts on “Aktivni ugalj upotreba, moćan čistač organizma – iskustva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *