šta topi kamen u bubregu
Zdravlje

Šta topi kamen u bubregu – simptomi i lečenje

Kamen u bubregu je sve češća bolest današnjice, uglavnom zbog nezdravog načina života i još nezdravije ishrane. Ipak, ako se primenjuju zdrave životne navike i redovne kontrole, kamen, odnosno pesak u bubregu se lako može izbeći.

Šta izaziva kamen, odnosno pesak u bubregu?

Kamen u bubregu predstavlja mala struktura u obliku kamenčića, koja se sastoji uglavnom od kalcijuma. Postoje tri varijante ovog oboljenja:

  • Nefrolitijaza – ako se kamen pojavi u bubregu
  • Urolitijaza – ako se kamen javi u mokraćnim kanalima
  • Uretrerolitija – ako se kamen pojavi u mokraćovodu, crevastom organu koji sprovodi tečnost iz bubrega u bešiku.

Ukoliko osoba nema običaj da na dnevnom nivou unese dovoljno tečnosti u svoj organizam, stvara se rizik od taloženja kamenca u bubrezima.

Pesak u bubregu može nastati i zbog nekih drugih bolesti, kao što su povišeni krvni pritisak ili dijabetes ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3362665/ ). Trudnoća takođe može uticati na nastanak kamena u bubregu, ali i sama genetika. (izvor ).

prirodno lečenje kamena u bubregu infografik

Kamen u bubregu  – simptomi

Simptomi kamena u bubregu se mogu manifestovati na više načina. Najčešće se javljaju izuzetno oštri bolovi, i to u leđima, bokovima, karlici, testisima i preponama. Jedan od simproma peska u bubregu je i krvarenje koje pacijent ima prilikom mokrenja ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21883010 ). Javlja se i bol tokom samog uriniranja ( izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4934980/ )

Pacijenati koji su imali probleme sa peskom u bubregu kažu da su bolovi koje prouzrokuje ova bolest, među najgorima koje su iskusili u životu. Čak ga upoređuju i sa porođajem ili zabadanjem noža u stomak. ( izvor https://www.healthline.com/health/symptoms-of-kidney-stones#back-belly-or-side-pain ) U Americi se, godišnje, u Urgentni centar javi više od milion ljudi, zbog užasnih bolova koji nastaju od kamena u bubregu. ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK100827/ ).

Pesak u bubregu prate i neki drugi simptomi, poput: mučnine, povraćanja, visoke temperature i mokrenja koje se ne može kontrolisati.

Ukoliko osetite neki od ovih simptoma, javite se lekaru u najkraćem mogućem roku. Kao i kod drugih bolesti, najpre se javite doktoru opšte prakse, koji će vas uputiti za dalje. Ukoliko je pesak nastao u bubrezima, lekar opšte prakse će vas najverovatnije uputiti kod nefrologa, odnosno doktora koji leči bubrege. Obavezan je ultrazvuk kako bi se tačno ustanovilo vaše zdravstveno stanje. ( izvor https://www.belmedic.rs/bolest/kamen-u-bubregu ). Često pacijenti nose i urin na analizu. ( izvor http://www.intertim.net/index.php?d=kamen-u-bubregu )

Tek kada vas pregleda specijalista i kada snimci bubrega budu gotovi, može se ustanoviti vaše zdravstveno stanje. Terapija se određuje na osnovu veličine i vrste kamena, kao i njegovog položaja, ali i na osnovu trenutnog stanja pacijenta. Sve zavisi kolike bolove pacijent ima, kako mu funkcioniše mokrenje, da li zadržava tečnost u telu… ( izvor http://www.intertim.net/index.php?d=kamen-u-bubregu )

Kada govorimo o simptomima peska u bubregu, kod žena i muškaraca nema neke velike razlike. I simptomi i bolovi i lečenje su u suštini isti kod oba pola. Ipak, dobro je pomenuti, da kod muškaraca postoji veći rizik od nastanka ove bolesti.

Naučnici kažu da i mesto gde živimo utiče na rizik od pojave peska u bubregu. Navodno, osobe koje žive u toplijim krajevima, često su izložene dehidrataciji, pa je kod njih veća verovatnoća da će oboleti od ove bolesti. Važna je i voda koju stanovnici piju. Naravno, ako je voda teška i ako sadrži mnogo kamenca, javlja se opasnost od nastanka kamena u bubregu.

Lečenje kamena u bubregu ili operacija

Kao i kod ostalih bolesti, kamen u bubregu se može sprečiti redovnim lekarskim pregledima. Doktor na ultrazvuku može uočiti da li se kamenac taloži u buberzima ili mokračnim kanalima. Tada bi pacijent trebalo samo da promeni neke svoje životne navike, da koriguje ishranu i da pije određene čajeve, kako bi sprečio nastanak kamena, tj peska u bubregu.

Imajte na umu da pesak u bubregu može nastati i zbog nekih lekova ili supremenata.

Bilo kako bilo, prvi korak u lečenju ove bolesti jeste redovna kontrola, naročito jer bol dolazi iznenada. Pacijent pre toga obično ne oseća simptome, sve dok se ne suoči sa bolovima. U tom slučaju, bolest je već uzela maha.

Što se tiče lečenja, tu su razni lekovi ili u krajnjem slučaju operacija. Pacijentima se prepisuju, ne samo lekovi koji pomažu izbacivanje kamena u bubregu, već i lekovi protiv bolova. ( izvor https://www.belmedic.rs/bolest/kamen-u-bubregu ).

O vrsti lekova će odlučiti sam doktor, kao i to da li je situacija dovoljno ozbiljna za operaciju. Najčešće se ide na soluciju da se kamen istopi ili izbaci kroz mokraću. Međutim, često kamen bude suviše veliki i tada je potrebno da se pacijent operiše, odnosno da mu se kamen izvadi.

Operacija kamena u bubregu da ili ne?

Što se tiče same operacije, u pitanju je rutinska procedura i nema potrebe da se plašite. Sve se završava brzo i bezbolno.

Zahvaljujući napretku medicine, danas je moguće izbeći ,,odlazak pod nož” u 99% slučajeva. I to sve uz pomoć novih medicinskih aparata, koji razbijaju kamen, a zatim se pesak, putem mokraćnih kanala, izbacuje iz tela. Ova procedura se naziva Litotripsija udarnim talasima ili skraćeno ESWL. ( izvor http://www.intertim.net/index.php?d=kamen-u-bubregu )

U slučaju da je kamen u bubregu veći ili tvrđi, rade se neki drugi operativni zahvati:

  • Perkutana nefrolitotomija ili PNL – Ukoliko ESWL nije dovoljno efikasan, doktori obično usmere pacijenta na PNL zahvat. Zahvat se izvodi sa instrumentom, koji se probija kroz kožu do bubrega i sa pomenutim instrumentom se razbija kamen.
  • Ureteroskopija – Ako kamenje blokira mokraćovod ( ureter ), pristupa se zahvatu po imenu  ureteroskopija. Za ovaj zahvat koristi se sonda koja prolazi kroz mokraćovod i mokraćnu bešiku. Sadrži kameru kako bi doktor imao jasnu sliku situacije na bubrezima, ali i instrument, čiji je zadatak da razbije kamen.

Izvor (http://www.intertim.net/index.php?d=kamen-u-bubregu )

Inače, ako se trenutno lečite od kamena u bubregu, bilo da pijete lekove ili neke domaće napitke, preporučuje se da urinirate na gazu, kako bi ste videli da li kamenje izlazi. Gazu prebacite preko WC školjke, a zatim preko nje spustite dasku od WC šolje, kako bi držala gazu. Bitno je pratiti situaciju, da bi ste kasnije doktoru saopštili da li terapija ima učinka ili ne.

Koji je najbolji prirodni lek za izbacivanje kamena iz bubrega: čajevi, proso, tamjan…

Ako smatrate da kod vas postoji faktor rizika da obolite od peska u bubregu ili ste već preležali ovu bolest, pa brinete da bi mogla da se vrati, postoje prirodni lekovi koji vam mogu pomoći.

Dehidracija je jedan od glavnih neprijatelja naših bubrega, pa se savetuje da pijete dosta vode na dnevnom nivou. Ali ne i bilo koje. Voda sa naših lokalnih vodovoda je previše tvrda, pa se preporučuje da pijete Prolom vodu ili Donat MG. Poželjna doza je dvanaest čaša dnevno.

Obolelima se savetuje i boravak u Prolom banji, bar jednom godišnje, kao vid oporavka i lečenja. Može, naravno i neka druga banja koja leči bubrežne bolesti.

Koji čajevi za izbacivanje kamena u bubregu?

Čajevi su takođe jako popularni za izbacivanje peska iz bubrega. Uglavnom postoje mešavine koje se pripremaju i piju prema određenom uputstvu. Ove specijalne mešavine, proizvode i razne kompanije, ali se mogu naći i kod lokalnih travara.

Ako ste trudni ili dojite bebu, dobro se raspitajte da li smete da pijete pojedine napitke ove vrste, jer nisu svi čajevi za izbacivanje kamena iz bubrega dobri za trudnice i dojilje.

Kada govorimo o biljkama koje pomažu lečenje kamena u bubregu, dobar je rastavić, mirođija, breza, šipurak, kleka, koren maslačka i drugo. Mešavine čajeva za izbacivanje peska iz bubrega, uglavnom sadrže neke od ovih biljaka, a neke se mogu i samostalno koristiti za čaj.

Preporučuje se pojačan unos magnezijuma, uz konsultaciju sa vašim lekarom.

Proso je, takođe, prirodan lek koji pomaže u lečenju peska u bubrezima. Odlično čisti bubrege od kamenčića i od davnina je poznat kao veoma efikasan narodni lek. Evo kako možete napraviti sjajan domaći lek koji će vam pomoći da sačuvate svoje bubrege:

proso za kamen u bubregu

Uveče uzmite 200g prosa i dobro operite. Uzmite i veliku teglu, od 3l, sipajte proso, a zatim 2/3 tegle ispunite prokuvanom vodom. Zatvorite teglu sa poklopcem, promućkajte pažljivo, umotajte u stoljnjak i ostavite da prenoći. Ujutru još jednom promućkajte.

Tečnost, koja je sada dobila belu boju, procedite u drugu posudu, po mogućstvu u neki bokal. Pijte je tokom dana, kad god zaželite. Potrebno je da terapija traje dve nedelje.

Proso možete iskoristiti za doručak, kao kašu.

Tamjan za kamen u bubregu

Tamjan je u narodu poznat kao lekovito sredstvo protiv peska u bubregu. Na internetu se mogu naći razna iskustva pacijenata koji su uspeli da istope kamen u bubregu zahvaljujući tamjanu.

Između ostalog, predlaže se i narodni recept, koji podrazumeva da svako jutro uzmete komadić tamjana i umotate ga u hleb, a zatim progutate. Bitno je da zubi ne dohvate tamjan. Nakon toga popijte napitak koji čini mešavina maslonovog ulja i limuna.

Možda je ipak bolje koristiti samo napitak od limuna i maslonovog ulja, da bi ste razbili kamen u bubregu. Napitak ćete dobiti ako pomešate 250ml limunovog soka i 250ml maslonovog ulja. Sipajte dosta vode i ovaj napitaj ispijajte tokom dana. Potrebno je svega par dana da bi se videli rezultati.

sok od celera za bubrege

Sok od celera je takođe domaći lek, koji će vam pomoći u izbacivanju kamena iz bubrega. Odličan je i za detoksikaciju organizma, pa se može koristiti i kao preventiva. Uzmite jedan štapić celera i sa malo vode ubacije u blender. Sve izmiksujte i dobićete zdrav napitak, koji vam može pomoći u izbacivanju peska iz bubrega. ( Healthline)

I sok od nara je jako dobar za lečenje peska u bubregu. Deluje kao antioksidans i preporučuje se za preventivu. Reguliše nivo mokraćne kiseline. Ovaj napitak je dobar i za jetru, regulisanje krvnog pritiska, holesterola, i drugih bolesti. ( Healthline )

Ishrana osoba koje pate od kamena u bubregu

Ako bolujete od kamena u bubregu ili želite da sprečite pojavu ove bolesti, krenite od ishrane.

Potrebno je smanjiti proteinsku ishranu , ponajviše meso. Uloga bubrega jeste da pročisti određene sastojke koje smo uneli u naš organizam kroz ishranu, a proteini se teško pročišćavaju. Otpad iz proteina se taloži u bubrezima, što kasnije može prouzrokovati pesak. Zato smanjite unos svake vrste mesa.

Umesto šećera koristite priodne zaslađivače, kao što su med ili stevia. Saltkiši usporavaju funkciju bubrega.

Prestanite da konzumirate gazirana pića, energetske napitke sa mnogo kofeina i veštačke sokove. ( izvor http://intertim.net/hrana-koja-uzrokuje-kamen-u-bubregu/ )

Hrana ne sme biti previše posoljena i začinjena.

Ukoliko niste dovoljno veliki karakter da odmah krenete da se pridržavate ovakvog načina ishrane, onda probajte da je korigujete bar delimično.  Međutim ovaj ,,luksuz” možete priuštiti sebi jedino ako niste imali ozbiljnijih problema sa peskom u bubregu. Ukoliko ste već imali operaciju ili ako su vas obuzeli bolovi, stroga dijeta je obavezna.

A šta bi sve trebalo da jedu osobe koje imaju pesak u bubregu? U vaš meni uvrstite više citrusnog voća, kao što su limun, pomorandže, mandarine, grejpfrut… Konzumirajte jogurt, sir, mleko… Od povrća, predlaže se: zelje, spanać, kupus, cvekla, kelj… ( izvor https://www.healthline.com/health/kidney-stone-diet#what-to-eat-and-drink ).

Pesak u bubregu kod trudnica

Dešava se da kamen u bubrezima nastane i tokom trudnoće, ali uglavnom prođe neprimetno. Ukoliko trudnica oseti neke od simptoma, potrebno je da obavesti svog ginekologa, koji će je uputiti na dalja lečenja.

Ovakvi problemi mogu uticati na prevremeni porođaj.

kamen u bubregu u trudnoci

Situacija je dodatno otežana, jer trudnice ne smeju da piju bilo kakve lekove. U ovom slučaju postoje čajevi koje trudnice smeju da piju, ali opet, ništa nemojte uzimati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom. Neki od domaćih napitaka, o kojima smo pisali u prethodnom delu teksta, će takođe pomoći.

Ukoliko osetite određene bolove u bubrezima, nemojte odmah paničiti. Tokom trudnoće, dolazi do širenja materice, koja pritiska ostale organe u vašem abdomenu, između ostalog i bubrege. Tako da su u trudnoći bolovi u bubrezima i donjem delu leđa uobičajena pojava i ne mora da znači da imate kamen.

Ipak, svaki simptom prijavite svom ginekologu, bez obzira koliko ga smatrate bezazlenim. Nije na odmet proveriti.

Zaključak o temi šta topi kamen u bubregu

Kamen u bubregu jeste neprijatna bolest, koja može prouzrokovati jaku bol, ali je lako izlečiva.

Što je najbitnije, može se i sprečiti! Ako su neki članovi vaše porodice imali problem sa kamenom u bubregu, znajte da postoji rizik da i vi obolite od ove bolesti. Potrudite se da vodite zdrav način života i tako sprečite eventualne probleme.

Naparavite kod kuće neki prirodni napitak, koji ćete piti tokom dana. Na taj način pročišćavate svoje bubrege i sprečavate da se pesak nataloži. Regulišite ishranu! Smanjite proteine i slatkiše.

I što je najbitnije, idite redovno na lekarske preglede! Kamen u bubregu je bolest koja se javi iznenada i samo ćete dobiti upozorenje na vreme ako idete na lekarske preglede, bar jednom godišnje.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

2 thoughts on “Šta topi kamen u bubregu – simptomi i lečenje

  1. Htela bih da se nadovežem na razloge stvaranja kamena, uzrok često može biti poremećaj funkcije paraštitnih žlezda, naime ona je ta koja metaboliše Ca u organizmu, pa se kod poremećaja kalcijum gomila u bubrezima umesto da se ugrađuje u kosti.funkciju možete proveriti laboratorijskim proverama pth hormona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *