kako ojačati imunitet
Zdravlje

Kako pojačati imunitet, samo provereni efikasni prirodni recepti

Imuni odnosno odbrambeni sistem organizma, ima funkciju da štiti organe i celokupni organizam od bolesti i patoloških stanja i poremećaja.

Stručno posmatrano, postoje dve osnovne vrste imuniteta – humoralni (antitela) i celularni (ćelijski) imunitet koji deluju sinergistički (kao celina).

Svaki od dva pomenuta tipa imunog odgovora, ima zadatak da se “bori” protiv infekcija, alergija, spoljnih i unutrašnjih negativnih činilaca.

U nastavku teksta će biti navedeni neki od najpoznatijih i u neku ruku i proverenih recepata, kako se imunitet može dovesti na najviši nivo funkcije.

Pored suplemenata, te hrane biljnog i životinjskog porekla na jačanje odbrambenog stanja utiče i fizička aktivnost, smanjenje stresa i izbegavanje “loših navika”.

Kako pojačati imunitet na prirodan način?

Studije su pokazale da čitav niz namirnica ima značajnu ulogu za jačanje imunog sistema, te isto mišljenje dele i stručnjaci alternativne i klasične medicine.

Kako je stanje imunog odgovora značajno za prevenciju i za terapiju infekcija i drugih patoloških stanja, preporuka zdravih namirnica je vrlo važna.

Kada se generalno gledano u svakodnevnu ishranu uvedu namirnice poznate žargonski i kao “super hrana”, onda one imaju veoma dobar efekat na imuni sistem.

Med kao namirnica za jačanje imuniteta

Blagotvorna dejstva meda kao hrane su poznata vekovima, te je on zaista u velikoj upotrebi kao hrana i kao lek za mnoge bolesti, pre svega infekcije i upale.

Ono što jeste zanimljiva činjenica jeste da se med smatra prirodnim antibiotikom, zajedno sa proizvodima kakvi su propolis i matični mleč.

Bitno je da se naglasi da med kao hrana koja ima antibakterijska i antigljivična svojstva, te jača imunitet, mora biti “pravi” odnosno dobrog kvaliteta.

Naime, sve je češće da se med pravi mešanjem šećera i vode, i on ne samo da nije koristan za zdravlje, već i šteti organizmu i dovodi do smanjenja imuniteta.

Jedan od najjednostavnijih recepata kako med pomaže da se ojača imuni sistem organizma, jeste da se svako jutro na prazan stomak uzme kafena kašičica meda.

Takođe, poznat je i lekoviti napitak od meda koji se pravi veoma lako – kada se sa 100 ml mlake vode prelije jedna kašičica meda.

Ono što jeste važna napomena u ovom slučaju, je to da se med uzima uvek drvenom kašičicom, i da voda mora biti temperature od oko 40-45˚ C.

U pomenuti napitak od meda se može dodati i 20-30 kapi propolisa, kao i matični mleč, te se pak stvara svojevrsni “film” na želudačnoj sluznici.

Činjenica je da kada se želudac na ovakav način “obloži” zaštitnom barijerom, to sprečava dalje delovanje štetnih materija kao i mikroorganizama.

recepti za imunitet

Šitaki pečurke kao poznata i delotvorna namirnica za jačanje imuniteta

Šitaki gljive su u poslednje vreme postale vrlo popularne kao prirodan način da se ojača odbrana organizma, jer imaju mnoge korisne materije.

Ova gljiva ima veoma jaka protiv upalna svojstva, te ima i antivirusni efekat, a u upotrebi je u različitim varijantama u svakodnevnoj ishrani.

Naime, šitaki pečurke se upotrebljavaju kao sveže ili u sušenom obliku, ili kao dodatak ishrani, kao kompletan obrok ili u formi čajeva.

Smatra se da je prava “vitaminska bomba” za jačanje imuniteta supa od šitaki pečuraka sa dodatkom ostalog zdravog povrća.

Priprema supe je veoma jednostavna i za nju je potrebno 500 ml vode, dve veće šitaki pečurke (sveže ili sušene), te povrće po želji i ukusu.

Ako se koriste sušene šitaki pečurke, najpre ih treba potpiti u hladnu vodu da odstoje oko 10-15 minuta, a zatim ih dodati sa povrćem i kuvati maksimalno 5 minuta.

Važna je napomena da se ostalo povrće po izboru kuva duže (šargarepa, brokoli, prokelj, paprika, karfiol), a pečurke se dodaju pri kraju pripreme jela.

Beli luk – poznati narodni lek za brzo i efikasno jačanje imuniteta organizma

beli luk za imunitet

Retko ko nije čuo da je beli luk prava “bomba za jačanje imunog sistema”, jer on u sebi sadrži nebrojene korisne materije kao retko koja druga namirnica.

Bitno je da se naglasi da se ovo povrće koristi sa jednakom efikasnošću i preventivno, ali i kada je imunitet već oslabljen infekcijama bilo kog tipa.

Ono što beli luk čini tako “moćnim” u jačanju odbrambenih snaga organizma jeste kombinacija sumpora i alcina.

Naime, ove dve materije delujući zajednički, imaju izvanredna i antivirusna i antibakterijska svojstva, te jačaju imunitet brzo i postižu odlične efekte.

Svakako je jasno da se beli luk može koristiti svež (što i jeste najbolje), ali i u sušenoj formi ili pak samo blaže obrađen termičkim putem.

Često se dešava da nekim ljudima ne prija ukus belog luka, ne samo zbog zadaha koji ostavlja, već zbog gorušice koju izaziva dražeći želudac.

U pomenutoj situaciji se mogu kupiti već gotove kapsule sa ekstraktom ili prah belog luka, pa se piti pre obroka ili se prah dodavati kao začin svakom jelu.

Odlična kombinacija i jedan od proverenih recepata za jačanje imuniteta pomoću belog luka, jeste njegova mešavina sa devičanskim maslinovim uljem.

Naime, potrebno je da se oko 15-20 češnjeva belog luka isecka na tanke listiće i potom prelije sa 200 ml maslinovog ulja (hladno ceđenog).

Ovakva se mešavina ostavi na tamnom mestu na sobnoj temperature da stoji pre upotrebe oko dva dana, a onda se koristi kao dodatak jelima ili se pije ujutru.

Đumbir – čudesna biljka koja je i začin i lek za odličan imunitet

Mnogi stručnjaci iz oblasti alternativne medicine smatraju da je među svim biljkama đumbir “nepobediv” kada je u pitanju uticaj na jačanje imuniteta.

Pored toga, poznato je da đumbir ima i odlična antiupalna dejstva, tako da praktično kod bolesti ima dvostruki efekat i zbog toga je toliko dobar.

Bitno je da se sa upotrebom đumbira ne preteruje, te se smatra da je na dnevnoj bazi dovoljna količina od 2-3 kašičice đumbira u prahu.

Kada se koristi svež koren biljke, onda se uzima oko 5 tanko sečenih listića ove biljke, koji se stavljaju u jela, salate, čajeve, sokove.

Poznati napitak za jačanje imuniteta jeste čaj od đumbira, koji se sprema tako da se 5-6 kolutova svežeg đumbira prelije sa 200 ml vode.

Čaj se kuva do ključanja i ostavi se da odstoji oko 5 minuta, nakon čega se procedi i popije na prazan stomak, uvek bez dodavanja šećera.

Efekat đumbira se pojačava kada se u čaj doda malo limunovog soka, ili kašičica meda po potrebi, mada je ipak najbolje da se čaj pije bez ikakvih dodataka.

Ostale korisne namirnice i saveti kako pojačati imunitet

Pored već navedenih namirnica, postoji čitav spektar korisnog voća, povrća, biljaka, začina koje su zdrave i odlično deluju na jačanje imuniteta organizma.

Samo neke od čitavog spektra preostalih poznatih super namirnica su:

  • paprika – koja je izuzetno bogata vitaminom C;
  • limun i citrusi uopšte;
  • kombuha gljiva;
  • alge; kurkuma; aloe vera; ženšen; čičak;
  • bosiljak; žalfija; nana; matičnjak; origano; zeleni čaj; majčina dušica;
  • ulje crnog kima; ekstra devičansko maslinovo ulje; ulje semenki lanai susama;
  • kakao; zlatna maka; proteini konoplje; bundevino seme.

Veoma je važno da se pored zdrave ishrane uvede i redovna fizička aktivnost, te da se smanje loše navike i “sedeći način života”.

Od suplemenata (dodataka ishrani) se u jačanju imuniteta koriste vitamini (A, C, D i E), kao i minerali, među kojima su posebno značajni cink i selen.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *