valerijana kapi
Zdravlje

Valerijana kapi, čaj i tablete, kako se koriste za opuštanje i smirenje

Mada je biljka valerijana (latinski Valeriana officinalis) najpoznatija kao sredstvo za tretman anksioznosti, nervoze i nesanice, ona ima i druge terapijske prednosti.

Šta je valerijana i za šta je sve ona korisna u narodnoj medicini

Biljka koja je poznata kao valerijana ili odoljen, jeste višegodišnja zeljasta biljka čije ime vodi poreklo od latinske reči valere.

Kako sama reč valere ima značenje „biti dobro“, tako i pomenuta biljka jeste najpoznatija kao sredstvo za umirenje, i priznata je u rešavanju nervnih tegoba.(Strani izvor)

Međutim, biljka valerijana je takođe značajna i za neke druge poremećaje i stanja, pa je poznato da služi i za odvikavanje od pušenja.

Takođe se u nekim studijama pominje i činjenica da je ova biljka odlično sredstvo u tretmanu bolesti zavisnosti, ali samo onih lakših formi.

Nekada je zbunjujuća i činjenica da se u narodu valerijana ili odoljen, spominje i pod imenima macina trava i makebohija, posebno kod iskusnih travara.

Kako se ova biljka naširoko upotrebljava, iako je samonikla, danas se uzgaja u plantažama za industrijsku proizvodnju i koristi u farmaceutske svrhe.

Biljka je po svom izgledu razgranatih stabljika, sa cvetovima koji su bele ili rozikaste boje, a i korenski sistem joj je veoma razgranat.

Lekoviti deo biljke je upravo koren koji se vadi u proleće odnosno u jesen, i on ima veoma karakterističan miris i ukus.

Zanimljiva je činjenica da je miris korena ove biljke posebno „privlačan“ mačkama i zato se smatra da biljka i ima drugi naziv „macina trava“.

U kojim se sve oblicima koristi valerijana i koje su njene lekovite vrednosti

Najpoznatiji oblici upotrebe pomenute biljke za zdravlje jesu kapi, čaj i tinktura od valerijane, a oni se koriste i doziraju različito, zbog mogućih nuspojava.

Takođe su u poslednje vreme popularne i tablete valerijane, koje se lakše konzumiraju kod onih osoba kojima je ukus i miris biljke suviše jak.

Kapi valerijane su odličan preparat za tretman nesanice, nervoze i protiv anksioznosti, pa se u te svrhe i najviše upotrebljavaju jer sadrže visok procenat lekovitih tvari za naše zdravlje.

Zašto su dobre valerijana kapi?

valerijana kapi za zdravlje

Mnogo je odgovora zašto su dobre valerijana kapi u narodnoj medicini, a samo neka stanja koja one „rešavaju“ su:

 • epilepsija – kapi imaju efekat da prorede i ublaže epileptičke napade;
 • napadi panike, depresija, histerična stanja, protiv uznemirenosti;
 • bolovi u grudima – kapi efikasno deluju na osećaj teskobe i nedostatak daha koji su obično izazvani stresom;
 • povišen arterijski krvni pritisak – kao posledica stresa i nervoze;
 • srčane aritmije i palpitacije – kapi normalizuju rad srca i smanjuju osećaj teskobe;
 • problemi sa nesanicom – kapi deluju opuštajuće na nervni sistem i poboljšavaju kvalitet sna.

Kako se koriste valerijana kapi – iskustva, kontraindikacije i neželjena dejstva kapi

Iako su iskustva sa upotrebom ovih kapi dosta pozitivna, važno je napomenuti da se ipak strogo mora poštovati način upotrebe i doziranje.

Naime, ukoliko se preteruje sa upotrebom ovih kapi, smatra se da one mogu da izazovu zavisnost kao i drugi preparati iz grupe depresora CNS-a.

Bitno je da se ni kapi niti drugi preparati spravljeni od ove biljke ne mešaju sa alkoholom, jer on pojačava njihov efekat odnosno deluje depresorno.

U periodu trudnoće i dojenja, te kod dece ispod 12 godina, nikako se ne preporučuje upotreba ovog preparata, tako da je on tada jasno kontraindikovan.

Takođe je jedna od kontraindikacija za upotrebu kapi od ove biljke i istovremena upotreba lekova iz grupe sedativa i antidepresiva, propisana od strane lekara.

Kako valerijana (Valeriana officinalis) odnosno njeni preparati deluju sedirajuće, te umanjuju motoričke funkcije, važno je da se ne upravlja motornim vozilima kad se kapi konzumiraju.

Doziranje kapi treba da bude u konsultaciji sa lekarom/farmaceutom, te je pravilo da se uzima oko 20-30 kapi i to dva do tri puta dnevno.

Kapi se po pravilu razmute u čaši vode ili nekog biljnog čaja, a kada su u pitanju blaže forme tegoba, dovoljna je upotreba jednom dnevno pola sata pre jela.

Cena valerijana kapi je i više nego pristupačna, i obično se za količinu od oko 30 ml kreće u rasponu od 200-250 rsd.

Čaj od valerijane – upotreba, lekoviti efekti, neželjena dejstva i cena

Čaj od valerijane

Poznato je da se čaj pravi od korena biljke i da se upotrebljava kao i kapi, kod čitavog niza stanja i oboljenja jer deluje sedativno.

Naime, kod čaja od ove biljke, važno jeste da sinergistički deluju blago sedativno – baldrinal, te etarska ulja i valerenska kiselina koja je spazmolitik i miorelaksans.

Lekovita svojstva čaja od valerijane su širokog spektra, i on se upotrebljava u sledećim stanjima i za rešavanje sledećih tegoba:

– kod tretmana nesanice, nervoze, anksioznosti, nervne napetosti, razdražljivosti, napada panike;

– kod problema sa grčevima u stomaku i kod sindroma nervoznih creva – jer deluje umirujuće na sistem za varenje;

– kod problema sa grčevima u mišićima – jer je valerenska kiselina koju ima ova biljka prirodni miorelaksans;

– kod epileptičkih napada – sa napomenom da čaj ove biljke nije zamena za propisanu terapiju, već samo pomoćno sredstvo;

– kod glavobolje a posebno u slučaju migrenoznih napada;

– kod odvikavanja od pušenja – jer stvara „neprijatan ukus u ustima“ kada se kombinuje sa cigaretama;

– kod problema sa menstrualnim ciklusom kod žena – ublažava grčeve i bolove, deluje opuštajuće, jer ima svojstva prirodnog analgetika;

– kod problema sa disanjem pre svega po tipu dispnee (osećaj nedostatka vazduha) – koji su izazvani stresom i anksioznošću;

– kod problema sa astmom – jer deluje tako da olakšava prohodnost disajnih puteva i smanjuje napetost grudnih mišića;

– kod problema sa povišenim krvnim pritiskom – jer relaksira mišićni sloj zidova arterija pošto je prirodni miorelaksans;

– kod preveniranja nastanka nekih vrsta tumora – smatra se da sprečava umnožavanje kancerskih ćelija, mada to nije sasvim dokazano studijama.

Valerijana čaj recept, način upotrebe i princip doziranja

Priprema čaja je vrlo jednostavna, i podrazumeva da se jedna mala kašika korena biljke prelije sa 200 ml ključale vode.

Nakon što je čaj odstojao 5-10 minuta, potrebno ga je procediti, jer bi sa dužim „stajanjem“ on dobio vrlo gorak i prejak ukus.

Kada je u pitanju samo doziranje čaja, ono zavisi od vrste i od stepena tegoba za koje se primarno koristi valerijana kao pomoćni lek.

Pravilo je da se preporučena dnevna doza ne prekorači, i da ona iznosi oko 3-5 šolja (od 200 ml) uvek sveže pripremljenog i nezaslađenog čaja.

Stručnjaci iz oblasti alternativne medicine su dali i preporuku da se najpre pije po 1-2 šolje čaja dnevno, da se proprate eventualna neželjena dejstva.

Za rešavanje tegoba sa nesanicom i „isprekidanim snom“, šolja čaja od valerijane se pije pola sata pre odlaska na spavanje.

Pravilo je da se čaj ne meša sa drugim biljkama koje imaju sedirajući efekat, a kako bi mu se „poboljšao“ ukus, dodaju se aromatične biljke.

Tako se pored samog „čistog“ čaja od korena valerijane u prodaji nalaze i mnoge čajne mešavine – sa nanom, kamilicom, melisom, hmeljom.

Jasno je da se čaj od ove biljke ne sme mešati sa drugim preparatima od valerijane (kapi, tinktura, tablete), kao ni sa alkoholom i tabletama antidepresiva.

Kao ni ostali preparati spravljeni od ove biljke, ni čaj se ne preporučuje za upotrebu kod trudnica, dojilja i dece do 12 godina.

Ukoliko se rade neki poslovi sa rizikom od povreda ili se upravlja motornim vozilima, čaj se uzima nekoliko sati pre obavljanja ovih aktivnosti.

Čaj se može kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, po ceni od 250 rsd za količinu od 100 gr.

Tinktura i tablete valerijane – upotreba, iskustva i tegobe za koje se koriste

Kada je u pitanju tinktura, ona predstavlja koncentrovani rastvor korena biljke u etanolu i vodi, i ima jači efekat od ostalih preparata.

Sa druge strane se tablete ove biljke prave u različitom procentu mešavine korena valerijane sa drugim biljkama sedirajućeg efekta.

Postoje i „čiste tablete“ korena valerijane, gde se biljni ekstrakt rizoma u vidu praha formira u kapsule ili u formu tablete, jer se lakše konzumira i mnogo su efikasnije posebno u jačoj koncentraciji ekstrakovanja.

Kao i prethodni proizvodi od valerijane, i tinktura odnosno tablete se ne upotrebljavaju u trudnoći, dojenačkom periodu i kod dece.

Kontraindikovano je takođe i mešanje ovih preparata sa alkoholom, sedativima, barbituratima, antidepresivima i narkoticima.

Mada ne izaziva zavisnost, valerijana se mora upotrebljavati strogo prema uputstvima, i ne sme da se uzima ni previše dug period ni u prevelikim dozama.

Tinktura i tablete valerijane pomažu kod sledećih stanja i oboljenja – bilo preventivno i/ili kao pomoćna terapija kod:

 • urtikarije izazvane psihogenim faktorima – koprivnjača izazvana stresom;
 • povišenog krvnog pritiska, angine pektoris, srčanih aritmija, palpitacija (preskakanje srca i pojačano „lupanje“);
 • glavobolje (posebno kod migrene), vrtoglavice i zujanja u ušima (tinitus);
 • astme, grčeva i bolova u grudima, kod otežanog disanja i kašlja;
 • infekcije urinarnih puteva i mokraćne bešike;
 • problema sa probavom, grčeva u stomaku i nadutosti stomaka sa pojavom gasova;
 • tegoba sa varenjem hrane i upalnih procesa na sluznici želuca, tankog i debelog creva;
 • postojanja dijabetesa ili za regulisanje nivoa glukoze u krvi (deluju kao prirodni insulin);
 • regulisanja menstruacionog ciklusa, za ublažavanje valunga i menopauzalnih tegoba, za ublažavanje simptoma PMS-a.

Ovi proizvodi se mogu naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane ili se mogu poručiti online, a cena je pristupačna, te zavisi od zapremine proizvoda i proizvođača.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *