bagremov med slika
Zdravlje

Bagremov med lekovitost, karakteristike i recepti

Bagremov med je veoma prijatan, monofloralni med, blagog ukusa, a njegovo poreklo vodi od nektara cveta bagrema. Bagrem predstavlja listopadno drvo koje vodi poreklo iz jugoistočnog dela SAD. Smatra se da je prvi bagrem u Evropi zasađen u Parizu 1601. godine, zahvaljujući Robinu, baštovanu Luja XIII i Henrika IV. Upravo on je doneo bagrem iz Severne Amerike 1600. godine. Nakon toga, bagrem se proširio po celoj Evropi.

Kora bagrema je izbrazdana, tamnosmeđe boje. Stablo bagrema može da naraste i do 25 m. Osim što je značajan za pčelarstvo, bagrem ima veoma veliki značaj i za tehničku građu, a osušeni list bagrema se koristi kao hrana koza i ovaca u zimskom periodu.

Prvobitno se bagrem sadio u vrtovima i parkovima, gde predstavlja prelepo i ukrasno drvo, kojem su se svi oduvek divili. Kasnije, on se koristio i za pošumljavanje bujičnih područja, ali i peščara. Na teritoriji Srbije, prvo pošumljavanje bagremom, zabeleženo je na Deliblatskoj peščari od 1828. godine. Iako, on ima višestruku svrhu, najviše se koristi za pravljenje meda, pa je bagremov med danas opšte poznat.

Pored toga što je on ukusan, bagremov med je i vrlo zdrav i predstavlja prirodan lek. On se može koristiti za rešavanje mnogih problema koje imate sa organizmom. On se takođe koristi i za pravljenje mnogih slatkih poslastica, koje su vrlo ukusne, a pri tom i zdrave, samim tim što  sadrže bagremov med. Bagremov med se koristio još od davnina, što samo dokazuje koliko su njegova lekovita svojstva vredna.

Bagrem i njegova lekovita svojstva

Njegova lekovita svojstva  i karakteristike su vrlo važne i od velikog su značaja za pravljenje meda. Njegovi cvetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, eterično ulje, 2 miligrama šećera, tannin, smolu, sirinogin. U semenkama bagrema nalazi se oko 38 odsto belančevina, 13 miligrama masnog ulja, ugljeni hidrati i vlakna. Bogat je vitaminima A, B1, B2, B6. Njihova lekovita svojstva ističu se i po tome što su one pune minerala, kao što su magnezijum, gvožđe, cink, fosfor, natrijum, kalijum, kalcijum.

Lekoviti delovi bagrema predstavljaju cvet i kora, ali dok je mlada. Vrlo je preporučljivo da se kora dok je mlada, u maju i septembru skida sa grana i suši na suncu. Cvetovi se takođe mogu sušiti, razlika je samo u tome što se oni suše u senci. Mahune bagrema, nakon njihovog sušenja, mogu biti i konzervirane, što dalje znači da se mogu upotrebljavati kao povrće. One sadrže 6 % masti, 15 % belančevina i 22 % svarljivih ugljenih hidrata. Ono što je vrlo zanimljivo, jeste da  kuvano semenje bagrema, može da zameni pasulj, dok prženo semenje bagrema, može biti idealna zamena za kafu.

bagremov med lekovita svojstva

Bagremov med – karakteristike i njegova lekovitost

Bagremov med je žuto zelenkaste boje , a njegova boja može biti i potpuno providna. Pravi se od cvetova akacije, za koje je dokazano da imaju lekovita svojstva. Sadrži šećere glukozu, saharozu i fruktozu. (Strani izvor). Bagremov med se karakteriše visokim sadržajem moćnih biljnih jedinjenja, kao što su flavonoid, koji deluje kao antioksidant. (Izvor). Mnogi njegovi antioksidanti koje sadrži, mogu biti veoma korisni i imati veliki, pozitivan uticaj na zdravlje. (Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26709666).

Sam process nastanka meda, podrazumeva prinošenje pčelinjih košnica stablima, kako bi one napravile ovaj prelep i veoma zdrav med. Zanimljivo je to, da jedna pčelinja košnica, može da proizvede čak do 50 kg ovog izvrsnog meda, koji predstavlja pravi lek za mnoge smetnje, koje imamo sa našim organizmom. Zbog toga je važno da on postane redovan u vašoj ishrani.

Bagremov med za decu

Njega koriste sve generacije, ali, pre svega, bagremov med se najviše preporučuje deci koja imaju astmu ili neke od respiratornih smetnji. Bagremov med sadrži supstance kao što su fenol i flavonoid, a njihova glavna uloga jeste da zaštite telo od slobodnih radikala, koji su poznati po tome što napadaju naš organizam. Smatra se i da uz pomoć bagremovog meda, čak i rane mogu brže da zarastu. (Izvor).

Neka od istraživanja su pokazala da bagremov med ima snažno antibakterijsko delovanje i da izuzetno može zaštiti kožu od bakterija, čime se sprečava nastanak akni i drugih problema.

Karakteriše se niskim glikemijskim indeksom, pa se smatra da je zbog toga veoma dobar za dijabetes. Ukoliko želite da smanjite stress, koji je danas itekako prisutan u našim životima, a samim tim i tenziju, obavezno konzumirajte bagremov med. Pojedite bar jednu kašičicu dnevno, a najbolje bi bilo, kada ustanete, pre doručka. Na taj način on će rešiti i vaše problem sa snom, ukoliko ih imate.

Bagremov med protiv alergije

Ukoliko patite od nekih alergija, nemojte dozvoliti da vas to spreči od uzimanja bagremovog meda, je on sadrži nizak nivo polena i ne tretira se pesticidima i insekticidima. Njegova uloga je ujedno i zaštita organizma od virusa, infekcija i bakterija, a vrlo je koristan i ukoliko imate probleme sa stomakom, dijareju ili ako patite od stomačnih grčeva. Zapamtite da će bagremov med biti od velike pomoći ukoliko imate dosadan i uporan kašalj.

Za jačanje imuniteta

Danas mnogi od nas imaju problema sa imunitetom, koji uzrokuje i neke druge bolesti. Bagremov med predstavlja prirodni način za podizanje imuniteta.  Njegova lekovita svojstva su veoma korisna za naš organizam, jer on deluje veoma lekovito.

Bagrem se može koristiti za kožne bolesti, za rešavanje problema sa aknama, a od njega se mogu praviti i razne maske, koje daju vašoj koži sjaj i čistoću. On se koristi i za tegobe pri varenju, za grčeve, za smanjenje temperature, ili za lečenje virusnih infekcija. Iako bagrem predstavlja odličan prirodni lek, ono što je vrlo važno zapamtiti, jeste da se samo određni delovi bagrema mogu koristiti u lekovite svrhe. Stara kora, sirove semenke i zreo list, se ne smeju nikako koristiti jer one sadrže puno fazina, robitina, robinina i robina. U suprotnom može doći do velikog broja neželjenih efekata, kao što su slabost, depresija, bledilo, slab puls, hladnoća nogu i ruku i dr.

cena bagremovog meda

Cena bagremovog meda

Cena ovog meda iznosi između 600 i 800 dinara (oko 7-8 eur), a njega prodaju mnoga domaćinstva, koja ga sama proizvode i koja garantuju njegov kvalitet i lekovitost.

Smatra se da je vrlo teško doći do procesa kristalizacije, jer bagremov med sadrži veliku količinu fruktoze. (Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6423237/).

Ukoliko dođe do kristalizacije bagremovog meda, ne brinite. Kristalizacija meda predstavlja prirodan proces. U ovom slučaju med se i dalje može slobodno koristiti za upotrebu.

Postoje neki koraci koje morate preuzeti ukoliko dođe do kristalizacije meda. Biće vam potrebna jedna posuda u koju ćete zagrejati vodu  na 40 stepeni celzijusa. Stavite teglu u zagrejanu vodu i ostavite da odstoji, sve dok se med ne vrati u svoje prvobitno stanje. Kada med opet postane tečan, onda opet možete nastaviti sa njegovim daljim konzumiranjem.

Smatra se da je upravo iz ovog razloga, bagremov med vrlo povoljan za dijabetičare. Naravno, oni bi pre samog konzumiranja morali da se konsultuju sa lekarom i da ga koriste u vrlo ograničenim količinama. Jedna od najzanimljivih činjenica jeste, da ukoliko bagremov med pomešate sa drugim vrstama meda, kao što su šumski i livadski, zbog njihove različite težine, oni će se razdvojiti. Najteži med će se naći na dnu, dok će se najlakši naći na vrhu. Čak i ukoliko med promešate kašikom, sledeći dan će svaki od njih biti opet odvojen.

čaj od bagrema priprema

Čaj od bagrema

Ono što je vrlo preporučljivo, jeste i čaj od bagrema, a on se pravi od osušenih cvetova. Ovaj čaj može biti idealan za bolove zuba, za reumatske bolove ili bolove u stomaku. Ono u čemu čaj o bagrema takođe može pomoći, jesu gorušica, gastritis, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želudcu, a takođe je delotvoran i kod kašlja ili prehlade.

Ukoliko biste voleli da samostalno napravite čaj od bagrema, to možete uraditi na vrlo jednostavan, brz i lak način. Osušite cvetove bagrema i jednu kašičicu tih cvetova prelijte sa dva decilitra ključale vode. Nakon toga, poklopite posudu i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon pola sata procediti. Preporučljivo je da pijete od jedne do tri šoljice ovog čaja dnevno.

Recept za sok od bagrema

Pored meda i čaja, od bagrema možete napraviti i vrlo zdrav, lekovit i osvežavajuć sok. Sok od bagrema je pun vitamina C, akacina, smole i eteričnih ulja. Smatra se da cvetovi bagrema treba da se beru dok su još u procesu otvaranja.

Nakon branja, napunite staklene tegle sa cvetovima bagrema. Sledeći korak je prokuvavanje vode. Posle toga, ostavite vodu da se ohladi, a onda sa istom tom vodom, napunite tegle sa cvetovima bagrema. Potrebno je da u svaku teglu dodate sok od limuna, da poklopite i ostavite da odstoji 24h. Kada se ovaj postupak završi, nakon 24h, procedite sok i možete dodati malo meda, kako biste malo zasladili sok.

Od jedne tegle dobićete pola litra soka, a s obzirom da se on pije kada se razblaži sa vodom, u tom slučaju dobićete litar ovog soka. Najbolje bi bilo da sok od bagrema čuvate u frižideru, gde on može stajati nekoliko nedelja. Vrlo je ukusan i zdrav, tako da se nećete pokajati ukoliko se odlučite da ga napravite.

recepti sa bagremovim medom

Slatko od bagrema

Od bagrema možete napraviti i slatko. Za ovu pripremu biće vam potrebno 60 grama bagremovog cveta.

Prvo što treba da uradite jeste da stavite latice bagrema u ključalu vodu i da kuvate nekih desetak minuta. Durgi korak, jeste dodavanje jednog kilograma šećera. Sve to treba kuvati, dok se ne zgusne ista smesa. Nakon što se smesa zgusnula, dodajte limun koji je isečen na kolutove. Slatko je potrebno pokriti krpom i ostaviti da prenoći. Sutradan sipajte slatko u tegle.

Slatke poslastice od bagremovog meda

Od bagremovog meda možete praviti i izuzetne slatkiše. Jedna od njih jesu i medenjaci sa bagremovim medom. Za ovu pripremu biće vam potrebno 250 g šećera, 4 jajeta, 600 g brašna, 6 kašika bagremovog meda, 2 kašike vode, 1 kašika soka od limuna, 150 g šećera u prahu, jedno belance, jedna puna kašičica cimeta i 2 kašičice sode bikarbone.

Prvo umutite jaja sa šećerom, a onda dodajte cimer i bagremov med. Dodajući brašno i sodu, napravite testo, koje potom mora stajati u frižideru dva sata, nakon čega treba napraviti kuglice. Kuglice pecite 15 minuta u plehu za pečenje. Kuglice ćete morati da umačete u glazuru. Da biste napravili glazuru, umutite belance sa šećerom u prahu, a onda dodajte vodu i limunov sok. Kada završite sa umakanjem, ostavite kuglice da se osuše, a zatim ih vratite u rernu i pecite jedan sat, na temperaturi od 100 stepeni.

Namaz od bagremovog meda za imunitet

Kao što smo već pominjali, bagremov med je odličan za podizanje imuniteta. Konkretno, možete napraviti namaz od bagremovog meda za imunitet. Biće vam potrebno 50 g čokolade, 125 g maslaca i naravno 125 g bagremovog meda. Pravljenje ovog namaza je vrlo jednostavno. Umutite maslac u jednoj posudi i dodajte mu bagremov med. Njemu možete pridodati 50 g istopljene čokolade. Ne zaboravite, da ovaj namaz ima ograničen rok trajanja i da ne može dugo stajati u frižideru.

Med od bagrema za astmu

Za pravljenje meda od bagrema, koji će vam itekako koristiti ukoliko imate astmu, biće vam potrebno 100g kafe, 100g šipka, 1kg domaćeg meda od bagrema i 20g matične mleči. Prvenstveno je potrebno osušiti i izmrviti šipak, a nakon toga mu dodajte kafu. Promešajte sve zajedno sa kilogramom bagremovog meda.

Na samom kraju, dodajte 20g matičnog mleča. Mutite mikserom sve dok ne dobijete jednu glatku smesu. Smesu sipajte u tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Jako je bitno da ga uzimate svaki dan, ali pre upotrebe prvo dobro promešajte. Med od bagrema možete naravno jesti i ukoliko nemate nikakvih zdravstvenih problema, zbog njegovih zdravih svojstava.

Bagremov ili livadski med?

livadski ili bagremov med

Smatra se da je bagremov med dobar za mnoge vrste problema, ipak pored bagremovog meda treba pomenuti i livadski med. Bagremov med leči oboljenja jetre, dijabetes, stomačno-crevna i bubrežna oboljenja, dok je livadski med dobar za srce, za krvne sudove, kod bubrežnih, plućnih i ginekoloških oboljenja.

Smatra se da med sadrži antioksidantna jedinjenja i fenole, od kojih su mnogi povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. (Izvor).

Livadski med je takođe dobar i za poboljšanje imuniteta. On može zaštiti i od infekcija, zaraza, ali i očistiti krv od toksina. Livadski med je i vrlo koristan za oporavak našeg organizma i vitalnost. Vrlo je korisno koristiti i jedan i drugi, jer i livadski i bagremov med, predstavljaju jedan prirodni lek, koji je dobro jesti čak i ukoliko ste potpuno zdravi.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *