kurkuma slika

Kurkuma kao lek, kako se koristi i ko ne sme da je upotrebljava

Ukoliko koristite začin kari, neće vam biti ništa neobično da u ishranu uvrstite i kurkumu. Izuzetno interesantne boje, koja svakako privlači pažnju, kurkuma se smatra i odličnim prirodnim sredstvom za prevenciju brojnih oboljenja i za pomoć osobama kod kojih su dijagnostikovanje određene bolesti.

Neophodno je poštovati preporučene doze, a kako bi svako bio zaštićen od neželjenih efekata, koje ova biljka može da ispolji u određenim slučajevima. Sve to se odnosi na njeno korišćenje sa ciljem prevencije ili lečenja različitih oboljenja, dok se kao začin može konzumirati u vidu karija, u umerenim količinama, te gotovo sigurno neće ispoljiti negativne efekte.

Kurkuma kao lek

Iz drevne Indije i Kine potiče kurkuma (lat. Curcuma longa), koja je poznata po svojoj zlatno žutoj boji, ali i po specifičnom ukusu.

Osim toga što ima izuzetno pozitivan efekat na jačanje odbrambenih snaga organizma, kurkuma kao lek se preporučuje i za poboljšanje rada organa za varenje, zatim za stimulaciju metabolizma, pa samim tim i za mršavljenje. Neretko se događa i da utiče na smanjenje nadutosti, te u određenim situacijama reguliše menstrualni ciklus kod žena.

Brojne probleme sa kožom može rešiti pravilna primena kurkume, ali i različite tegobe i bolesti organa za disanje.

Celokupan probavni sistem će biti ojačan ukoliko se pravilno koristi, a poznato je i da ima pozitivan efekat na crevnu floru.

Čisti krv, te je odličan prirodni borac protiv bakterija, gljivica i različitih crevnih parazita.

Za obolele od artritisa je sjajna vest da se preporučuje pravilno konzumiranje kurkume u tačno definisanoj količini. Naime, tako će biti smanjeni negativni efekti ovog oboljenja, a u smislu da bi pacijent trebalo u relativno kratkom roku da oseti poboljšanje i smanjenje bolova.

Postoje indikacije i da oboleli od Alchajmerove bolesti treba takođe da konzumiraju kurkumu onako kako je propisano, jer će osetiti njena blagotvorna dejstva u relativno kratkom roku.

A uz sve do sada pomenuto bi trebalo dodati podatak i da je upravo kurkuma jedan od boljih prirodnih boraca protiv najtežih oboljenja. Prema navodima na sajtu Mayo klinike istraživanje koje je u toku pokazuje da kurkumin može u određenim slučajevima da utiče na sprečavanje raka, a u drugima na njegovo širenje.

Međutim, da bi bilo ko osetio pozitivne efekte korišćenja ove biljke, moraće da povede računa o tome na koji način je koristi. Ukoliko spada u red osoba, kod kojih se mogu javiti neželjena dejstva, važno je da se prvo obrati svom lekaru i od njega zadrži savet o tome da li bi trebalo da koristi ovu biljku protiv određenog oboljenja ili ne.

U svakom slučaju je preporuka da svaki pojedinac maksimalno poštuje savete i preporuke onog stručnjaka, koji je na najbolji mogući način upoznat sa stanjem njegovog zdravlja.

Kurkuma kontraindikacije

Naročito je važno voditi računa o tome ko koristi kurkumu, odnosno da li osoba ima određenih zdravstvenih problema i koja su to. Sledeće o čemu treba posebno voditi računa jeste da konzumirate tačno određenu količinu kurkume i na propisan način.

Ako se koristi u medicinske svrhe, mogu se javiti određeni negativni efekti. Ipak, iako to nije tako često, ljudi koji su koristili kurkumu su u određenim situacijama osetili mučninu, odnosno uznemirenost želuca i vrtoglavicu, a pojedini su imali problem i sa dijarejom.

Postoje i druge kontraindikacije, koje mogu da utiču na zdravlje ljudi, a prvenstveno o tome treba da vode računa osobe koje već konzumiraju određene lekove. Najpre se misli na lekove za dijabetes, kao i na lekove protiv zgrušavanja krvi, jer se lako može dogoditi da kurkuma ispolji negativne efekte kod takvih osoba.

Uzevši u obzir da postoje brojne kontraindikacije, uvek je preporučljivo da pre konzumiranja kurkume konsultujete nadležnog lekara, da biste dobili njegovo mišljenje i na osnovu toga procenili da li želite da konzumirate ovu namirnicu u medicinske svrhe ili ne.

Kako se koristi kurkuma kao lek?

kurkuma kao lek

Lekovita svojstva kurkume su poznata, ali isključivo ukoliko se na pravilno konzumira. U zavisnosti od toga da li jednostavno želite da ojačate imunitet ili da utičete na neko oboljenje, zavisi će i kako se kurkuma kao lek koristi.

Najčešće je to u formi čaja ili napitka, koji je poznat kao voda sa kurkumom.

U prodaji se mogu naći i različiti suplementi, koji sadrže koncentrovanu kurkumu, ali je svakako poželjno njih koristiti pod lekarskim nadzorom.

Najčešći vid korišćenja je napitak, za čiju pripremu će vam biti potrebno pola kašičice ovog začina, zatim sok od pola limuna, med i jedna čaša vode.

Vrlo jednostavno se priprema ovaj napitak. Nakon što pomešate sok od limuna i vodu, neophodno je da dodate i predviđenu količinu kurkume i da sve to zasladite medom ako želite.

Vodite računa da ako dobijete dozvolu od nadležnog lekara da koristite neki od suplemenata, u kojima se nalazi koncentrat kurkume, poštujete i pravila konzumiranja.

Možete koristiti za pripremu čaja od kurkume ili prah, koji se kupuje u prodavnicama zdrave hrane ili sušenu kurkumu, koja bi trebalo da bude samlevena.

Trebalo bi da u litar vode dodate jednu do dve kafene kašičice pripremljene kurkume. Mešajte sve to i kuvajte oko 10 minuta, odnosno sve dok se kurkuma lepo ne rastvori, a zatim kratko prohladite i po želji dodajte med, limun ili neki drugi sastojak.

Poželjno je da osobe koje odluče da koriste kurkumu u bilo kom obliku, a kod kojih postoji dijagnostikovan čir na želucu, isključivo pod nadzorom lekara je koriste u medicinske svrhe.

Eterično ulje kurkume upotreba

Kurkuma se može naći i u formi eteričnog ulja koje ima antibakterijska i antiupalna svojstva i da pomaže kod prethodno pomenutih oboljenja, detoksikaciji jetre i prevenciji kancera. Upotrebljava se oralno 3 do 4 kapi, 3-5 puta na dan. Možete dodati par kapi ulja i u čaj sa medom i limunom. Cena ovog ulja je oko 900 rsd.   

Ko treba da izbegava kurkumu?

Tačno se zna ko bi trebalo da izbegava korišćenje kurkume, a prvenstveno se misli na njeno konzumiranje u medicinskim dozama, odnosno za lečenje određenih bolesti. Iz tog razloga odmah da napomenemo da ni trudnice, a ni dojilje, svakako ne bi trebalo da je konzumiraju na taj način.

Osobe koje imaju problema sa funkcionisanjem žučnih kanala, zatim sa žuči i jetrom bi isto tako trebalo da izbegavaju konzumiranje ove namirnice. Svi kod kojih je dijagnostikovan dijabetes, ali i osobe kod kojih je prisutan kamen u bubregu ili uopšteno pate od nekog bubrežnog oboljenja ne bi trebalo da je koriste za lečenje.

Poznato je da kurkuma utiče i na regulaciju preteranog zgrušavanja krvi, to svi koji znaju da će imati hiruršku intervenciju u bliskoj budućnosti treba da izbegavaju korišćenje kurkume, jer to može dovesti do prekomernog krvarenja.

Negativni efekti se neće ispoljiti u većini slučajeva ako poštujete propisane doze, ali je oprez obavezan.

Kurkuma i med

Kurkuma i med

Najčešća kombinacija koja se preporučuje podrazumeva da bi trebalo da bude korišćena kurkuma i med.

Pojedinci konzumiraju kašičicu kurkume pomešano sa malo meda, ali postoji mogućnost i korišćenja vode od kurkume, a koja podrazumeva i dodatak soka od limuna.

U principu se med preporučuje i kada se konzumira čaj od kurkume, kako bi ukus bio bolji.

Vodite računa o tome da u medicinske svrhe ovaj začin treba da bude korišćen maksimalno pažljivo.

Med i kurkuma za lice

Pored pomenutih vrsta upotrebe ona se može koristiti i u kozmetičke svrhe odnosno kao maska za lice u kombinaciji sa medom za oporavak oštećene kože. Kašiku meda pomešati sa kašičicom kurkume i masku pustite da stoji na licu oko pola sata, zatim isperite.

Kurkuma i biber

Budući da se smatra jednim od boljih prirodnih sredstava za sprečavanje nastanka najtežih oboljenja, to se svakako preporučuje da ovaj začin bude uvršten u svakodnevnu ishranu. Razlog zbog koga se često vezuju kurkuma i biber se tiče sadržine knjige „ Antikancer – novi stil života “, a u kojoj je David Servan Šrajber, inače doktor medicine, preporučio da ova dva začina budu uvrštena u svakodnevnu ishranu, jer će to pomoći u očuvanju zdravlja.

Kurkuma kao lek za zglobove

Kao jedan od boljih prirodnih boraca protiv vrlo neprijatnih simptoma artritisa se navodi upravo kurkuma.

Ne samo da će redovno korišćenje kurkume pomoći osobama, kod kojih je već dijagnostikovan reumatoidni artritis, nego će posledice tog oboljenja vremenom možda i biti umanjene.

Na sajtu Arthritis health je navedeno da mnoge sprovedene studije pokazuju da upravo kurkumin može značajno da olakša kako reumatoidni artritis, tako isto i osteoartritis, ali i ostale vrste zapaljenja zglobova.

S obzirom na to da smiruje upalu i olakšava bolove, svakako se preporučuje kurkuma kao lek za zglobove, ali samo ako se redovno unosi, njena antioksidativna svojstva će pomoći obnovi oštećenih ćelija na najbolji mogući način.

Kurkuma kao lek za holesterol

Ukoliko neko ima povišen holesterol, nema boljeg načina nego da ga reguliše konzumiranjem ove namirnice.

Pored toga što se koristi za ublažavanje posledica artritisa, kao i kod obolelih od dijabetesa, u upotrebi je i kurkuma kao lek za holesterol.

Međutim, treba biti vrlo obazriv, jer sva dostupna istraživanja pokazuju da je njen uticaj vezan za ukupan holesterol, ali ne i za snižavanje njegovog nivoa.

Zapravo prema dostupnim istraživanjima, ona neznatno uteče na snižavanje holesterola, ali svakako ima pozitivan efekat na zidove krvnih sudova i uopšteno na poboljšanje stanja organizma, pa nema razloga ne konzumirati je.

Kurkuma kao lek za sinuse

Svakako ima problem sa sinusima bi trebalo da proba sa konzumiranjem čaja od kurkume.

Preporuka je da tri puta u toku dana pijete po jednu šolju ovog čaja, a to se odnosi prvenstveno na upale sinusa slabijeg intenziteta.

Kurkuma kao lek za pluća

Zahvaljujući tome što ima antiupalno dejstvo, kurkuma za pluća se preporučuje prvenstveno kod osoba koje pate od astme, te kod kojih je dijagnostikovana opstruktivna bolest pluća. Takođe, osobe čije su pluća iritirana usled prekomernog kašlja ili kod kojih se javi takozvani emfizem ili kratak dah bi trebalo da koriste kurkumu.

Smatra se da konzumiranje ove namirnice utiče i na smanjivanje mogućnosti za nastanak upale pluća.

A da bi ispoljila najbolji efekat, preporučuje se da kurkuma kao lek za pluća bude korišćena u vidu suplementa, koji sadrži koncentrovanu kurkumu. U brojnim apotekama, ali i u pojedinim prodavnicama zdrave hrane, postoji mogućnost da pronađete upravo takve suplemente. Vrlo je važno da ih koristite u skladu sa uputstvom za upotrebu, ali i da se pre toga konsultujete sa svojim lekarom.

Kurkuma kao lek za grlo

Izuzetno pozitivne efekte ispoljava kurkuma i kod upale grla, bez obzira da li je ona izazvana virusom ili bakterijom.

Dovoljno je da pomešate polovinu kašičice kurkume i polovinu kašičice soli, te da tu smesu razblažite mlakom vodom i time ispirate obolelo grlo.

A da bi imala što bolji efekat, kurkuma za grlo može biti korišćena i uz dodatak čaja, koji se priprema na vrlo jednostavan način.

Kurkuma kao lek za kandidu

Poznato je da kandida spada u red gljivica, koje su izuzetno uporne, pa njihovom lečenju treba pažljivo pristupiti.

Iako se savetuje korišćenje mnogih prirodnih lekova kod pacijenata, kod kojih je dijagnostikovana kandidijaza, svakako treba maksimalno poštovati i preporuku lekara, te ako on smatra, koristiti i industrijske lekove.

Ipak, poznata je i informacija da se preporučuje kurkuma kao lek za kandidu, te može biti konzumirana u toku svakodnevne ishrane, ali i u vidu suplemenata kao i u vidu napitka, koji se priprema u kombinaciji sa đumbirom, kokosovim mlekom i cimetom.

Kurkuma kao lek za stomak

Pored ostalog, ona ima pozitivan efekat i na rad sistema organa za varenje. Ukoliko se pravilno konzumira, lako se može dogoditi da pomogne i osobama koje žele da izgube višak kilograma.

Postoje različiti recepti, ali svakako treba odabrati onaj koji pojedincu najviše odgovara.

Isto važi pravilo da kurkuma kao lek za stomak ne bi trebalo da bude korišćen od strane pacijenata sa određenim zdravstvenim poteškoćama.

Kurkuma kao lek za psorijazu

Postoje brojna prirodna sredstva za lečenje psorijaze, koja je izuzetno neprijatna i uporna. Dovodi se u vezu sa poremećajem rada jetre, kada dolazi do neželjene reakcije samog imunog sistema organizma, te on posle toga napada određene delove tela, što dalje vodi do toga da se prvenstveno pojavi takozvana ljuspasta koža i jarko crvene fleke na koži.

Smatra se da baš zato što ima antiupalna svojstva, kurkuma kao nega za psorijazu može biti vrlo dobar izbor.

Preporuka je konzumirati na dnevnom nivou tri puta od 1,5 do 3 g korena ove biljke na propisani način.

Međutim, da ne bi bilo nikakvih negativnih efekata, kao i u mnogim drugim slučajevima, dobro je najpre obavestiti nadležnog lekara o želji da probate kurkumu i primenite tretman pod nadzorom stručnjaka.

Kakva su iskustva korisnika kurkume?

Isključivo ukoliko su poštovali navedene mere i ukoliko su je u medicinske svrhe koristili pod nadzorom lekara, iskustva korisnika su pozitivna. Ovo se posebno odnosi na osetljive grupe, odnosno na osobe kod kojih je dijagnostikovan određeno oboljenje, a koje bi svakako trebalo da vode računa prilikom upotrebe.

Umerenost u svemu je ključ uspeha, pa tako i u korišćenju kurkume za lečenje različitih oboljenja.

Cena kurkume je različita ali se u proseku kreće oko 150 – 200 rsd za 100 grama u prahu. Dok se cena proizvoda kurkuma kapsule mogu kupiti od 1.700 rsd za 60 kapsula.

Ostavite komentar