soda bikarbona kao lek
Zdravlje

Soda bikarbona kao lek – da li ima aluminijum u sebi?

Svima se bar jednom u životu dogodilo da su posle nekog obilnog ručka osetili nadimanje i gorušicu ali mnogi nisu znali da im se rešenje nalazi nadomak ruke i to u kuhinji, reč je o sodi bikarboni.

Soda bikarbona kao ima širok spektar delovanja pa se tako može pronaći pored kuhinjskih recepata za izvrsne specijalitete i u medicinskim i estetskim svrhama. Hemijski naziv za sodu bikarbonu jeste natrijum hidrogenkarbonat ili natrijum bikarbonat (NaHCO3) . Ono što je bitno za naznačiti jeste da je ona potpuno bezbedna te da se sve više koristi u medicinske svrhe kao i sredstvo za pročišćavanje organizma, kako nam potvrđuje Američka agencija za zaštitu životne sredine.

ŠTA JE MEDICINSKA SODA BIKARBONA?

Da bismo shvatili šta je medicinska odnosno farmaceutska soda bikarbona potrebno je da se osvrnemo na stručno hemijsko objašnjenje. Naime, u apotekama, drogerijama i zdravim haranama se prodaje medicinska  soda bez aluminijuma,što bi značilo da se u običnoj sodi nalazi aluminijum što nije istina. Sada ćemo to videti iz hemijskih reakcija putem kojih se dobija natrijum bikarbonat. Sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak.

NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3

NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl

Da li soda bikarbona sadrži aluminijum?

Kao što vidimo iz formule nije nam potrebno neko veliko znanje iz oblasti hemije da bismo primetili da se u ovim reakcijama nigde ne nalazi alumijum. Ono što vidimo jeste da u reakcijama učestvuju samo soli , nema metalnog aluminijuma niti njegovih jedinjenja.

Zašto onda postoji razlika između medicinske sode i obične prehrambene sode koju možete kupiti u svakom marketu?

Razlike nema osim u dosta primetnoj razlici u ceni. Dakle medicinska soda jeste mnogo skuplja iz razloga što je proširen mit o njenoj pouzdanosti i većoj bezbednosti od prehrambene sode. Poznato nam je da je farmaceutska industrija druga  najrazvijenija industrija u svetu, pitate se zašto?

Ovo je samo jedan u moru primera kako je farmaceutska industrija u svoju korist stvorila mit o medicinskoj sodi koja se naplacuje i do 3, 4 puta više negoli obična soda. Na Vama je samo da pogledate na deklaraciji sastav i da se sami uverite.

soda bikarbona infografik

SODA BIKARBONA KAO LEK

Soda ne može zameniti lekove, niti će bilo koji lekar preporučiti pre sodu bikarbonu umesto andtibiotika, no soda bikarbona se koristi preventivno i u službi određenog dodatka ishrani. Svako ko vodi računa o svom zdravlju čuo je bar jednom za pojam detokcikacije. Raznovsrna ishrana je vrlo važna radi održavanja povoljnog pH stanja u organizmu, ali ipak današnji način života dovodi do stvaranja velike količine „kiselog otpada“ .

Loša i veštački proizvedena hrana,pušenje, alkohol, stres i zagađenje sve su to faktori koji loše utiču na sveopšte zdravlje. Naše telo je primorano da se konstantno bori sa kiselošću organizma koja može dovesti i do razvića kancerogenih ćelija. Natrijum bikarbonat ovde igra veliku ulogu, ona je odgovorna za transport kiseonika-širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, time dolazi do povećanja pH vrednosti organizma, odnosno alkalnosti.  

Soda bikarbona je bazna i dovodi telo u PH ravnotežu

Natrijum hidrokarbonat je slabo bazna supstanca koja se rastvara u vodi te delotvorno deluje na neutralizaciju viška želudačne kiseline, dovodi pH vrednost u normalu i time pospešuje smanjenje osećaja nadutosti i gorušice. Oralnim uzimanje sode bikarbone izvlači se urin iz bubrega, takođe je odgovorna za sprečavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenje te sprečava nastanak urinarnih infekcija.

soda bikarbona ph ravnoteža

Važno je napomenuti da soda bikarbona nije lek već da ima ulogu dovođenja tela u ravnotežu, što implicira da je pre svakog korišćenja sode potrebna konsultacija sa lekarom koji će adekvatnim testovima proveriti kiselost vašeg organizma te time sprečiti bespotrebno uzimanje sode koja može imati neželjena kontra dejstva ako se uzima učestalo i na svoju ruku. Takođe soda se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

SODA BIKARBONA I GLJIVICE

U svakom telu se nalazi određeni broj gljivice koje služe radi razgradnje odumrlog tkiva i nužne su za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim kada se gljivice pod raznim uslovima namnože više nego što bi trebalo organizmu za normalan rad, telo postaje zagadjeno i puno toksina. Ovde soda opet igra važnu ulogu time što ubrzava metaboličke procese i organizam iz kiselog prelazi u bazno okruženje. Soda bikarbona se u medicinske svrhe  koristi i za vaginalne infekcije koje su izazvane razmnožavanjem gljivice Candide Albicans i ove infekciju su svrab, osećaj peckanja, otečenost i gust beli iscedak iz rodnice. Pročitajte kako se koristi soda bikarbona za gljivice na noktima.

Soda bikarbona za kandidu

Kako i na koji način soda može ublažiti ove simtome? Pored adekvatne terapije mikoticima koju ćete dobiti od svog ginekologa poželjno je i  preventivno ispiranje vagine rastvorom od sode bikarbone koja će postepeno vratiti pH u normalnu vrednost . Količina rastvora kojim ćete ispirati genitalije je prizvoljna ali  odnos treba da bude 1 kašičica sode na 100 ml vode.

Kandida ne može da preživi u baznom okruženju tako da  je soda bikarbona idealna za uništavanje ove gljivice. Pored genitalne infekcije kandida se može javiti i na koži, u ustima i u crevima. Da bi se sprečila kandidijaza u ustima potrebno je ispirati usta 2 do 3 puta dnevno sa rastvorom koji je isto u odnosu 1 kašičica sode bikarbone razmućena u 100 ml vode.

SODA BIKARBONA I HELIKO BAKTERIJA

Heliko bakterija (helicobacter pylori) je gram negativna bakterija, i ima oblik spirale. Širi infekciju u želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Mnoge bolesti ovih organa tesno su povezane sa prisustvom bakterije u organizmu. Ova bakterija se obično leči antibioticima ali ako ste neko ko želi da isproba prirodno lečenje onda je natrijum bikarbonat jedan od izbora za lečenje od ove bakterije, ali takođe pre lečenja sodom potrebno je odrediti kiselost svog organizma da bi se lečenje ispravno izvršilo.

Soda bikarbona i eserihija koli

Takođe soda je izvrsna ze lečenje urinarnih infekcije. Svi su bar jednom osetili neprijatno peckanje pri mokrenju ili težinu u besici. Ovo je vrlo česta infekcija koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urinarnom traktu I crevima dospeju u bešiku. Više od 90 % posto svih urinarnih infekcija izaziva bakterija po nazivu ešerihija koli. Natrijum hidrogenkarbonat je super namirnica koja ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe urina, pa tako pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta. U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmešajte. Popijte celu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

SODA BIKARBONA I LIMUN

Ova kombinacija limuna i sode bikarbone poznata je decenijama u nazad. U davna vremena dok farmaceutska industrija nije bila toliko razvijena koristili su se preparati i proizvodi kojima smo okruženi. Oba sastojka sami za sebe imaju velika lekovita svojstva, a u kombinaciji su itekako korisna za naš organizam, uključujući čišćenje organizma, ojačavanje imunog sistema, poboljšavanje probave, regulisanje pH vrednosti, poboljšavanje rada jetre.. Pored lekovitih svojstava ove kombinacije poznato je i njihovo delovanje u estetske svrhe kako za kosu i zube tako i za mršavljenje ( https://www.healthline.com/health/baking-soda-and-lemon#teeth-whitening)

soda bikarbona i limun

Ova mešavina je dobra iz raloga što limun kao i soda bikarbona kada se unese u organizam stvara jaku baznu odnosno alkalnu sredinu. Sveže ceđeni sok limuna je prepun vitamin C koji u kombinaciji sa sodom može da da izvrsne efekte  na sveopšte zdravlje  i izgled organizma.

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA SOKOM OD LIMUNA I SODOM BIKARBONOM

Pravilna upotreba sode bikarbone i limuna jeste da se jedna kašičica sode razmuti u 250 ml vode i da se u to doda sveže cedjeni sok od pola limuna. Najbolji efekat se dobija kada se ovaj rastvor popije ujutro na prazan stomak . Ako se ovaj rastvor popije na pun stomak, posle nekog obroka, trebaće mu puno više vremena da dođe do krvi i da se oseti njegovo puno dejstvo, zato ako želite da uživate u dobrobitima ovog rastvora najbolje ga je piti ujutro.

Potrebno je naglasiti da su najbolji efekti detoksikacije upravo u prelaznim godišnjim dobima, znači u proleće i jesen.

Ko nikada nije radio detoksikaciju celog organizma ili bar samo određenih organa (npr. jetra) nisu mu poznate nus pojave koje idu uz čišćenje  tela od toksina. Naime telo kada krene da se oslobađa raznih otrova I teških metala često u prvim danima detoksikacije dolazi do glavobolje ili osipa. Ovo je sasvim normalna pojava jer otrovi moraju nekako izaći iz tela. Naravno važno je napomenuti da nije svako telo u istoj meri zagađeno te ne treba svima isti tretman, tako da je najbolje posavetovati se sa lekarom o dužini uzimanja ovog rastvora te trajanja same detoksikacije.

SODA BIKARBONA I MED ZA LICE

Med je od pamtiveka bio cenjen dar od prirode među ljudima. O njemu se govorilo da je dar sa neba te da je nektar i hrana bogova. U antičko doba nazivan je “zlatnim balzamom” a takođe je pronađen I u  egipatskim piramidama jer je simbolizovao ponovno rađanje  i večan život. Med se i danas visoko kotira kada je u pitanju hranjivost i primena. Međutim u kombinaciji sa sodom bikarbonom daje zadivljujuće efekte.

med i soda bikarbona

Možda ce zvučati neobično ali ova kombinacija meda i sode bikarbone se koristi za lice kao piling. Pomešajte sodu bikarbonu sa malo meda dok se ne dobije gusta smesa kao pasta i utrljajte je na lice. Možda će vam se učiniti da je dosta grubo jer med ako se kristalizuje pretvara se u nešto tvrđe agregatno stanje pa vam se zbog toga može učiniti da stružete po licu, ali efekat je zaista neverovatan.

Očistićete tako vašu T zonu, a ona je većini žena problematična regija na licu koja se lako i brzo masti. Ovaj piling možete raditi dva do tri puta  nedeljno ako želite dodatnu hidrataciju i negu za vase lice. Soda pozitivno utiče na čišćenje lica od akni kao I za izbeljivanje zuba. Izvor: https://www.healthline.com/health/baking-soda-acne#takeaway

Takođe, pored pilinga za lice kombinacija meda i sode bikarbone može da se koristi i u borbi protiv celulita. Sve što treba da uradite jeste da odvojiti nekoliko minuta za sebe i napravite svoju pastu od meda i sode bikarbone. Pasta se pravi tako što se pomešaju soda i med time masirate regiju na kojoj se nalazi celulit. Ovom masažom postižete veći protok krvi i tako ćete smanjiti naslage celulita bez unošenja hemikalija i toksina u sebe. Celulit ume biti veoma naporan i neatraktivan pogotovo u letnjim  danima, ali slušajući iskustva žena ova pasta je pravi neprijatelj za celulit.

RICINUSOVO ULJE I SODA BIKARBONA

Ova kombinacija je zaista blagotvorna za lečenje raznih bolesti. Uspešno se bori protiv bradavica,kondiloma, katarakte , alergijskog osipa I razmih drugih. Sve što je potrebno jeste da pomešate 3 kašike sode bikarbone I jednu kašiku ricinusovog ulja i da mažete nekoliko minuta na oboleli deo kože. Potom je potrebno ispeati telo mlakim tušem.

Pored prednosti za zdravlje i lepotu natrijum hidrogenkarbonat se može koristiti na još mnogo načina a jedan od najpoznatijih jeste kombinacija sode bikarbone i sirćeta za čišćenje kuće, odnosno u ovoj slučaju za otpušavanje odvoda. Sve sto vam je potrebno jeste sirće. Natrijum bikarbonat, voda i jedna flaša u kojoj ćete sve to zamešati. Potrebno je ovu smesu sipati u odvod i  čekati 10ak minuta da se čudo desi. Pored ovog vida čišćenja, soda i sirće služe da uklone lepljive istatke sa površine, uklanja neprijatne mirise..

SODA BIKARBONA I KANCER

Postoji mnogo raznih teorija o alternativnom lečenju kancera, jedna od njih jeste i lečenje kancera  sodom bikarbonom i medom. Naime stanice raka se hrane šećerom te je mešanje sode bikarbone sa medom ili javorovim sirupom naizgled bizarno ali šećer u ovom jedinjenju deluje potpuno drugačije.

Stanice raka nisu u stanju iskoristiti šećer za rast jer ih soda bikarbona neutrališe. Stanice raka troše 15 puta vise glukoze nego zdrave stanice. Javorov sirup ili med idu prema stanicama kancera I uz pomoć njih soda može da udje u obolele stanice I da ih neutralize, odnosno da ih uništi iz razloga kako smno gore naveli, soda iz kiselog organizam pretvara u bazni.  

Reči doktora zvanične medicine

Alternativni pristupi lečenja  su potpuno opravdani iz razloga što čovek kada mu je teško i ako ga zadesi bolest kao što je kancer, pribegava svim mogućim načinima da izleči bolest koja ga je zadesila. Međutim sa sigurnošću mogu reći da nije pametno oslanjati se samo na alternativnu medicine, u ovom slučaju lečenju sodom bikarbonom. Ona može da se uzima preventivno kao što smo naveli gore u tektsu, jer ima široko polje delovanja ali smatram da je nepromišljeno samo se osloniti na nju kao jedini lek.

Završili bi ovu temu sa rečima prof. dr. Vladimira Kovčina interniste i onkologa : ” Svako ko i malo zna hemiju, a uz to i fiziologiju, može lako da zaključi kakav efekat u organizmu može da izazove natrijum bikarbonat kada stupi u kontakt sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu.

Dolazi do hemijske reakcije i neutralizacije ili kiseline ili baze u zavisnosti koja je u većoj količini i stvaranja soli. Ukoliko se primeni venski, aktiviraju se mehanizmi koji imaju zadatak da održe određenu fiziološku vrednost pe-ha (kiselost ili baznost) potrebnu krvi za funkcionisanje organa i normalan život.  U toku moje višedecenijske prakse mnogi su tvrdili da znaju kako se neko izlečio alternativnim metodama pa i sodom bikarbonom.

Međutim, ako ih upitate o kome je konkretno reč, ili predložite da dovedu tu osobu ispostavi se da je ne poznaju i da su to čuli od nekog trećeg. Veliki broj mojih pacijenata je koristio najrazličitije metode i preparate iz alternativne medicine. Međutim nisam primetio nikakve spektakularne rezultate koji bi zavredili da se detaljnije ispitaju. Mnogo toga nije ni štetno a ni korisno za naš organizam. Ali, sa druge strane od pojedinih metoda i „lekova” bilo je ozbiljnih neželjenih dejstava. U nekim slučajevima pacijenti su izgubili dragoceno vreme za početak lečenja “ naglašava doctor Kovčin.

KOJA JE CENA SODE BIKARBONE I GDE JE PRONAĆI

Medicinsku sodu možete pronaći u svim apotekama, drogerijama i bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Pakovana je u veća pakovanja od po 500g i za ovu količinu budite spremni da izdvojite oko 600 dinara što nije ni malo niska cena. Manja pakovanja od 20 g medicinske sode nisu dostupna u prodaji. Medicinska soda je takođe pakovana u tabletama što sa sobom nosi prednosti lakše oralne konzumacije, potpuno ista soda samo u drugačijem obliku. Pakovanje od 10 tablete možete platiti u proseku 200 dinara.Količinu od 500g obične, prehrambene  sode mozete naći po ceni od 100 dinara u bilo kojem marketu ili radnji. Tako da ako je isti sastav i isto dejstvo mislim da je pametnije i zasigurno ekonomičnije kupiti sodu u najbližoj prodavnici.

Autor: Vukana Macura

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *