Kako smanjiti holesterol
Zdravlje

Kako smanjiti povišen holesterol – prirodni lek

Poznato je da analize krvi treba raditi sa vremena na vreme, kako biste proverili u kakvom stanju se naš organizam nalazi.

Jedan od parametara, na osnovu koga se jasno može sagledati stanje jetre, ali i metabolizma masti u svakom organizmu jeste nivo holesterola u krvi.

Generalno govoreći, od toga da li se čovek pravilno hrani ili ne, zatim od naslednih predispozicija, te uopšteno od toga kako funkcionišu bubrezi i jetra, ali i hormoni će zavisiti i da li će holesterol u krvi biti na normalnom nivou ili ne.

Šta je holesterol?

Zvanično je navedena definicija da je holesterol zapravo masnoća, koja se nalazi u svakom organizmu. Stvara se u jetri, a ima uticaja na nesmetano funkcionisanje apsolutno svake organske ćelije, te samim tim je izuzetno značajan za nesmetano funkcionisanje svakog organizma. Pored toga, holesterol se nalazi u hormonima, kako muškim, tako i ženskim, te u nadbubrežnoj žlezdi, a sastavni je deo i žučnih kiselina, koje imaju značajan uticaj u procesu varenja.

Ova masnoća se stvara u jetri sasvim normalno, ali na nju ima i te kako uticaja i hrana, koju čovek unosi. Nakon što se na prirodan način stvori u jetri, holesterol se uz pomoć krvi transportuje po celom telu i to do onih ćelija i organa, kojima je potreban.

Da bi bio na optimalnom nivou holesterol, granice su jasno uspostavljene. Baš zato se i radi analiza krvi, na osnovu koje se utvrđuje da li je holesterol u organizmu na optimalnom nivou, odnosno da li je njegova vrednost snižena ili povišena.

Vrednosti su jasno definisane, a sa time će biti upoznat svaki pacijent nakon izvršene analize. Treba pomenuti i to da postoji spisak lekova za holesterol, koje će prepisati nadležni stručnjak, ako bude smatrao to potrebnim. Ipak, u većini slučajeva se propisuje specijalna dijeta za holesterol i trigliceride, što podrazumeva da pacijent treba da povede računa o tome koje namirnice koristi u ishrani.

Koliko je normalna vrenost holesterola u krvi?

Obično ljude zbunjuje činjenica da postoji dobar i loš holesterol.

Svakako kad je u pitanju holesterol, referentne vrednosti se izražavaju u milimolima po litru (mmol/l).

Normalna vrednost holesterola u krvi se kreće u rasponu od 3,1 do 5,5 mmol/l. Ukoliko je holesterol na nižem nivou, to znači da je njegova vrednost ispod 3,1. A kada je holesterol povišen, onda govorimo o vrednosti koja je iznad 5,1 mmol/l.

Na osnovu celokupnog stanja organizma, odnosno samog pacijenta i oboljenja, koja eventualno ima, će nadležni lekar i da prepiše adekvatnu terapiju medikamentima ili dijetu.

Vrlo je važno napomenuti i to da kada se pojavi holesterol, simptomi gotovo da ne postoje. Upravo iz tog razloga i jeste naročito značajno raditi sa vremena na vreme analizu krvi, kako bi se na osnovu toga utvrdilo da li je i holesterol, ali i da li su trigliceridi u granicama normale, jer će na osnovu toga zavisiti i dalje način ishrane, odnosno potreba za korišćenjem namenskih lekova.

LDL I HDL holesterol

Razlikuju se dve vrste holesterola, pa je to često ono što mnoge zbunjuje. U većini slučajeva se LDL holesterol i HDL holesterol karakterišu kao loš i dobar holesterol.

Kada je u pitanju takozvani loš holesterol, ona nosi oznaku LDL i ima svrhu u organizmu da vrši prenos holesterola dalje. Dakle, iako je okarakterisan kao loš, on ima izuzetno značajnu ulogu.

A kada se pominje dobar holesterol, onda to znači da je reč o takozvanom HDL holesterolu. Smatra se dobrim zato što u organizmu je on sakupljač viška holesterola, koji zatim transportuje u jetru i na taj način štiti organizam.

Potrebno je svakako pomenuti da je LDL holesterol okarakterisan kao loš, zato što upravo višak te masnoće dovodi do pojave ateroskleroze i oboljenja krvnih sudova. Naime, ako ima u organizmu više ovog holesterola, on će se nataložiti na zidovima krvnih sudova, što će vremenom dovesti i do oboljenja. Razlog zbog koga se HDL holesterol karakteriše kao dobar jeste što se on smatra čistačem krvnih sudova. U svakom organizmu, koji optimalno funkcioniše, primećena je viša koncentracija dobrog holesterola, tako da on odnosi sve nečistoće, koje pre njega donosi loš holesterol i na taj način održava krvne sudove čistim.

Najvažnije je da bude HDL holesterol visok, a da sa druge strane i da bude LDL holesterol nizak. Jedino tada govorimo o idealnom odnosu ove dve vrste holesterola i o referentnim vrednostima.

Neophodno je pomenuti i masnoće, koje se dovode u neposrednu vezu sa holesterolom. U pitanju su takozvani trigliceridi, koji isključivo u naš organizam dospevaju iz spoljne sredine, odnosno unošenjem odgovarajućih namirnica. Trigliceridi se talože u mastima ćelijama i organizam ih koristi kao energiju.

Dakle, ako unesemo veću količinu hrane nego što nam je potrebno, ona će se automatski pretvoriti upravo u trigliceride i taložiće se. Od toga nastaju masne naslage, pa se iz tog razloga uvek kod gojaznih ljudi i kod onih, koji imaju viši nivo triglicerida u krvi preporučuje odmah sprovođenje adekvatne dijete. Vrlo je važno da u optimalnom granicama držimo i jedan i drugi tip holesterola, kao i nivo triglicerida, jer u principu kada je HDL holesterol nizak potrebno je uneti određene promene u ishranu. A to isto važi i za situaciju kada je LDL holesterol visok, pa je svakako vrlo važno uraditi analizu krvi i utvrditi referentne vrednosti, kako bismo mogli da reagujemo.

Povišen holesterol simptomi

Obično kada je holesterol 6 ili kada na analizi krvi stoji da je holesterol 7, govorimo o povišenom holesterolu. U zavisnosti od toga u kojoj laboratoriji vrši te analize, nemojte da vas iznenadi iako čujete da je vrednost od 6,19 već granično rizična, a više od 6,25 visokorizična. Upravo se ta vrednost odnosi na ukupni holesterol, dok postoje i referentne vrednosti za dobar i loš holesterol, kao i za trigliceride. Zato je poželjno kontaktirati nadležne u laboratoriji ili izabranog lekara, kako bi vam protumačio rezultate analiza i uputio vas u način lečenja.

Najbitnije je da imate na umu da kada je u pitanju visok holesterol, simptomi gotovo da ne mogu biti uočljivi. Samo iz tog razloga mnogi medicinski stručnjaci savetuju da pacijent u određenom vremenskom razmaku vrši analizu krvi, a poželjno je i da se uradi lipidni status, kako bi se utvrdilo da li je nivo holesterola ili triglicerida odgovarajući.

Prednost takozvanog lipidnog statusa jeste što osim analize nivoa ukupnog holesterola, zatim HDL i LDL holesterola i triglicerida, tom prilikom biva izvršena i analiza faktora rizika, odnosno indeks ateroskleroze. Upravo na osnovu toga će pacijent i da ima jasan uvid u stanje svog organizma i znaće šta je potrebno da učini, kako bi kvalitet svog zdravlja poboljšao.

Najčešće se povišen holesterol povezuje sa nepravilnim načinom ishrane, odnosno sa preteranim unosom namirnica koje povećavaju njegovu vrednost. Ipak, primećeno je da se u većini slučajeva javlja holesterol od stresa, pa je u tom smislu potrebno više povesti računa o psihičkom zdravlju i izbegavati stresne situacije, ukoliko je to moguće.

Kako smanjiti holesterol prirodnim putem?

4 prirodna leka koji pokazuju kako smanjiti holesterol

U prilično retkim slučajevima se lekari odlučuju za terapiju medikamentima, već radije savetuju pacijente kako skinuti holesterol prirodnim putem.

Takođe postoji i spisak namirnica, koje je poželjno izbegavati, pa će svakako nadležni lekar dati jasne smernice svakom pacijentu o tome šta bi trebalo da uvrsti u ishranu, a koje namirnice bi svakako trebalo da izbegava.

Važno je da se ne opterećujete time kako sniziti holesterol, već da povedete računa o namirnicama, koje unosite u budućnosti, kao i o količini hrane. Prejedanje je jedan od glavnih razloga za nastanak kolesterola, kao i stresne situacije, te to svakako treba imati na umu.

Lekovi za holesterol i trigliceride

Ako nadležni stručnjak proceni da je stanje zdravlja pacijenta toliko ugroženo, sigurno će mu prepisati odgovarajuće tablete za holesterol i trigliceride.

Međutim, na svu sreću, većina pacijenata dobije samo informaciju o tome da je najbolji lek za holesterol dijeta, odnosno unos određenih namirnica, koje će uticati na sniženje nivoa holesterola u krvi.

Budući da postoji i tabela namirnica koje je preporučljivo unositi, odnosno koje bi trebalo izbegavati, to će svakako pacijent i dobiti informaciju i o tome.

Generalno, u ponudi se nalaze brojni lekovi za holesterol, ali je to svakako poslednja opcija, te se pre toga preporučuje da svako od njih poradi na svojoj ishrani, odnosno da se pridržava uputstava nadležnog lekara. 

U određnim slučajevima se preporučuju i statini za holesterol, ali imajte na umu da su u pitanju najjači lekovi te vrste i da ih isključivo smete koristiti po preporuci lekara.

Koliko je ishrana važna za povišeni holesterol?

Jedan od najbitnijih faktora za normalan nivo holesterola u krvi svakako je i ishrana.

Zato je vrlo važno da kada kod pacijenta bude dijagnostikovan holesterol, ishrana bude njegovim potrebama prilagođena.

ishrana za povišen holesterol

Vrlo je verovatno da će nadležni lekar preporučiti pacijentu koje namirnice treba da unosi više, a koje manje. Takođe će biti propisana i dijeta za holesterol, a trebalo bi da se pacijent nje pridržava u potpunosti, kako bi nivo ne samo holesterola, nego i triglicerida doveo na normalu i da bi njegov organizam optimalno funkcionisao i ubuduće.

Treba znati i da se goveđi želatin i holesterol ni u kom slučaju ne smeju kombinovati, odnosno da osoba kod koje je primećen povišen nivo holesterola ne bi trebalo da konzumira apsolutno niti jednu namirnicu u kojoj ima goveđeg želatina, iako se on često preporučuje kao idelano prirodno sredstvo za jačanje kostiju.

Prirodni lek za holesterol i trigliceride

Iako jeste ishrana najbitnija za normalan nivo holesterola u krvi, postoje i mnogobrojni prirodni lekovi za holesterol.

A bez obzira da li ćete se odlučiti za neki od njih ili ne, svakako je važno da se potrudite da unosite namirnice koje će vam preporučiti vaš lekar, te naravno da izbegavate one za koje se pouzdano zna da imaju negativan uticaj na vrednost holesterola u krvi. 

Cvekla i limun za skidanje holesterola

cvekla i limun za holesterol

Pored toga što se ova kombinacija preporučuje za smanjenje nivoa holesterola u krvi, mešavina cvekle i limuna utiče odlično i na odbrambene snage organizma.

Valjalo bi da redovno bude korišćena cvekla i limun za skidanje holesterola, a u principu svako ima mogućnost da odabere kako će te namirnice koristiti.

Naime, možete konzumirati sok od limuna i cvekle, koji ćete razblažiti ili ne. Takođe imate mogućnost da koristite i izrendanu cveklu, u koju ćete dodati sok od limuna.

Ovaj prirodni lek za holesterol može biti korišćen i na drugačiji način. Možete u sokovniku iscediti jednu cveklu i četiri do pet limunova, a kojom prilikom je potrebno da koristite i koru. Tako pripremljena cvekla i limun za skidanje holesterola se konzumira u količini od po 1 dl ujutru i uveče. Obavezno ovu mešavinu čuvajte u frižideru, a trebalo bi da napravite pauzu na svakih mesec dana.

U zavisnosti od toga da li imate neko oboljenje ili ne, kuru možete ponoviti ili je produžiti, odnosno skratiti.

Jabukovo sirće kao lek za holesterol

Često se može čuti da kiselina, koja se nalazi u jabukovom sirćetu ima pozitivan uticaj na snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Vrlo je važno da bude korišćeno organsko jabukovo sirće kao lek za holesterol, jer će jedino tako njegov efekat biti na visokom nivou.

Možete konzumirati ujutru po jednu kašiku ovog sirćeta razblaženo u čaši mlake vode, ali morate imati u vidu da postoje i negativni efekti njegovog korišćenja. Ako preterate u količini ili ako ga možda pijete nerazređeno, vrlo je verovatno da ćete osetiti i brojne negativne efekte. Takođe se preporučuje prethodna konsultacija sa lekarom za sve osobe, koje boluju od dijabetesa i koriste odgovarajuće medikamente.

Prirodni lek za holesterol od limuna i belog luka

Poznato je da limun ima odlično dejstvo na celokupan organizam, a posebno na krvne sudove. Upravo iz tog razloga se limun koristi u kombinaciji sa belim lukom, kako bi bio snižen holesterol.

Smatra se da je prirodni lek za holesterol od limuna i belog luka idealan za čišćenje krvnih sudova, te samim tim utiče i na sprečavanje pojave arterioskleroze.

limun i beli luk za holesterol

Da ne bi došlo do začepljenja krvnih sudova, trebalo bi da konzumirate ovaj prirodni lek, postoji nekoliko recepata za njegovu pripremu. Jedan od njih podrazumeva mešavinu 40 čenadi belog luka i dva litra soka od limuna. Trebalo bi da tako pripremljena mešavina stoji 25 dana, a svakako je potrebno da je sa vremena na vreme promućkate.

Pola sata pre doručka bi trebalo da konzumirate po jednu veliku kašiku, te da polako povećavate dozu, sve dok ne stignete do količine od pola kafene šoljice u toku jednog dana. Imajte na umu da se ovako pripremljen prirodni lek za holesterol od limuna i belog luka ne sme stalno konzumirati, već da se terapija čišćenja praktikuje jednom godišnje u trajanju od 40 dana.

Čaj od ovsa za holesterol

Još jedan od prilično često pominjanih prirodnih lekova za povišen holesterol jeste i ovas. Tačnije, koristi se čaj od ovsa za holesterol, mada bi trebalo da ga izbegavaju osobe koje imaju bilo kakvih poteškoća sa varenjem. Njima se preporučuje da koriste kašu, koja je pravljena od zobenih pahuljica ili da čak i ako pripremaju čaj od ove žitarice, onda to čine sa neoljuštenim zrnom ovsa.

Smatra se da ovaj čaj utiče i na rak prostate, a preporučuje se i kao pomoćna sredstva za snižavanje nivoa šećera u krvi, te za poboljšanje rada organa za varenje.

Priprema se tako što se ovas opere hladnom vodom i procedi, a zatim opet prelije hladnom vodom i ostavi na ringli dok ne proključa. Zatim je potrebno oko 5 minuta da se kuva, pa nakon što ga sklonite sa ringle, neophodno je da odstoji oko sat vremena. Po želji možete zasladiti čaj od ovsa za holesterol medom, a trebalo bi da ga konzumirate u toku celog dana.

Što se tiče količine, u pitanju je 1 litar vode i oko jedna šaka žitarica.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *