kantarion kao lek
Zdravlje

Kantarion čaj, lekovita svojstva, iskustva i opasnosti

Čaj od kantariona ili kako je u narodu poznat kao bogorodična trava, gospino zelje jeste višegodišnja zeljasta biljka koja ima razgranat koren. Stabljka je uspravna i razgranata pri vrhu, a listovi su bez cvetne drške, prekriveni su tačkama odnosno žletdama koje obiluju etarskim uljima. Kantarion (Hypericum perforatum) je poznat po svom lepom i mirisnom žutom cvetu. Najbolje uspeva u predelima umerene i suptropske klime širom Evrope, Azije i Severne Amerike. Kantarion uglavnom raste po livadama, šumama i pašnjacima. Kroz istoriju je poznato njegovo lekovito dejstvo, tako da su ga od davnina koristili radi lečenja raznih bolesti.

Lekovita svojstva kantariona

Kantarion (Hypericum perforatum) je poznata biljka po svojim antiviralnim i antibakterijskim dejstvima, a ima i protivupalno svojstvo pa se koristi i kod zaceljivanja rana i opekotina. Gospina trava se koristi i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za razne poremećaje kod  varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanog varenja. Etarsko ulje kantariona se koristi kod sprečavanja grčeva. Svojim blagim dejstvom olakšava nadimanje i želudačne tegobe koje mogu biti zaista neprijatne i bolne.

Kantarion je dobar saveznik pri smanjenju bola kod gastritisa i kod zarastanja čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu.

čaj od kantariona kao lek

Čaj od kantariona kao lek

Ovaj napitak je tradicionalno korišten u narodnoj medicini, veoma je blag i ima veoma lekovito dejstvo. Kantarion čaj deluje antibakterijski i antivirusno pa je odličan saveznik u borbi sa prehladama i virozama.  Za pripremu se najčešće koriste osušeni cvetovi i listovi ove biljke. U listovima se nalazi izobilje lekovitih supstanci.

Neke od lekovitih supstanci su: tanin, flavonid, karoten, gvožđe, etarsko ulje, vitamin C, antidepresivne i antiseptične supstance hipericin, pseudohipericin i hiperforin. Kantarion je jedna od najzastupljenijih biljaka ne samo u narodnoj medicinI već je možemo pronaći i u brojnim lekovima , pa tako i u kozmetičkim preparatima. Gospina trava se koristi kako za  spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu.  

Čaj od gospine trave je poznat godinama u nazad kao odličan saveznik u borbi sa raznim zdravstvenim problemima. Kantarion se kroz iskustva pokazao odlično za lečenje unutrašnjih organa kako jetre tako želudca. Ima umirujuće dejstvo i preporučuje svima koji imaju problema sa organima varenja.

Sve što je vam je potrebno jeste da  pomešate po 25g gospine trave, nane, petrovca i smilja. 3 kašike ove mešavine prelijte sa 500 ml kipuće vode. Potom čaj poklopite i ostavite celu noć da odstoji. Preporučuje se da se pije  po 1 šoljica , 3 puta na dan pre obroka.

Kantarion čaj za probleme sa želucem i unutrašnjim organima

Ako redovno konzumirate ovaj blagotvorni napitak može pomoći kod regulacije viška želudačne kiseline. Kantarion umanjuje neprijatne simptome žgaravice – gastritisa. Poboljšaće vam varenje i ublažiti  grčeve kao i osećaj napetosti i nelagodnosti u želudcu koja zaista ume da bude veoma neprijatna. Kod nas u narodnoj medicini kantarionov čaj za želudac je opšte prihvaćen prirodni lek.

Sa čajem od kanatriona možete lečiti i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Sve što treba da uradite da bi napravili ovaj čaj jeste da pomešate 20g cveta kantariona, hajdučke trave, korena crnog gaveza, sladića i lanenog semena. Mešavinu treba preliti sa 1l kipuće vode zatim poklopite i ostavite da odstoji 6h. Kad je odstojao  procedite ga i u toku dana pijte umesto vode.

Kantarion za zdravlje žena i ginekološke probleme

kantarion za ginekološke probleme

Kamilica, žaljfija, hajdučka trava i kantarion se kako u narodnoj tako i u zvaničnoj medicini upotrebljavaju za očuvanje zdravlja žena. Naročito njihovo lekovito dejstvo  pogoduje za lečenje raznih ginokoloških problema i bolesti. Čajni pripravak kantariona se primenjuje kod ublažavanja menstrualnih i predmenstrualnih bolova .

Možete ga koristiti za ispiranje vagine, ovim putem se čuva zdrava vaginalna flora. Neredovne menstruacije te predmenstrualni simptomi kao što su nervoza, hormonska neravnoteža, promene raspoloženja mogu biti veoma neprijatne te da vam smetaju u obavljanju svakodnevnih poslova. Ovakvi simptopi takođe prate ulazak u menopauzu. Simptopi menopauze mogu trajati od nekoliko meseci do godinu  dana ili čak dve.

Dve šolje kantarion čaja mogu  pomoći da se ovi simptomi ublaže te da pojava menopauze ne uspe da  naruši kvalitet  vašeg života.

Ako vas muče ciste na jajnicima,a znaju znaju biti veoma nezgodne, možete slobodno  uz redovnu terapiju  koju ste dobili od lekara piti i ovaj zdravi čaj. Obloga od kantarionovog čaja se koristi za ciste na dojci. 

Sve što je potrebno da uradite jeste da gazu natopite čajem od kantariona i držite na mestu na kome se nalazi cista oko 30 minuta. Postupak se može ponavljati 2-3 puta dnevno.

Takođe u prodaji možete pronaći vaginalete koje su  na bazi kantariona. Ove vaginalte su izuzetne iz razloga što obnavljaju sluzokožu materice i vagine, suzbijaju nastale bakterije i otklanjaju posledice upala i sekret. Važno je napomenuti ako uzimate kontracepcivna pilule , kantarion ublažava njihovo dejstvo.

Recept za uređivanje menstruacije: pomešati po 25g kantariona, kamilice i mrtve koprive. 3 kašike ove mešavine popariti sa 500 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da prenoći . Čaj je sledećeg jutra spreman za konzumaciju, pre jela na prazan stomak. Pijte topao čaj radi što boljeg efekta.

Kantarion protiv dijareje

Kantarion (Hypericum perforatum) je odličan saveznik u borbi protiv dijareje koja zaista može biti veoma iscrpljujuća i neprijatna. Ono što vam je potrebno jeste da  pomešate  30g kantariona, srčenjaka (trava od srdobolje) i nane. 3 kašike ove biljne mešavine kuvajte 5minuta, zatim poklopite i ostaviti da prenoći. Sutradan pijte mlak i obavezno  nezaslađen čaj na prazan stomak, pre obroka.

Kantarion čaj za rane i posekotine

Ako imate rane ili posekotine koje želite da tretirate nekim prirodnim preparatom onda je čaj od gospine trave idealan za vas.  Pomešajte  30g cveta gospine i hajdučke trave, i 40g petrovca. Ovu biljnu mešavinu prokuvajte 5minuta u 1l vode i ostavite 2 h da odstoji i prohladi se.  Procedite  i spreman je za upotrebu.

Kantarion čaj je od davnina korišćen za olakšavanje pražnjenja bešike i rada bubrega. Osim što se samostalno koristi za urinarne infekcije, kombinuje se i sa drugim lekovitim biljem u različitim čajnim mešavinama. Pogoduju osobama koje  muku muče sa bubrežnim kamencima, jer potpomažu bržu razgradnju oksalata i rastapanje kamena.

Recept za kamen u bubregu i mokraćnim kanalima: pomešajte  20g kantariona, kilavice (sitnice), lista breze, ruse i korena zečjeg trna. 4 kašike od ove  čajne mešavine kuvajte nekih  5minuta u 1l vode. Nakon 3 h procediti  čaj i pijte ga slobodno tokom celog dana umesto vode.

 Čaj od kantationa se takođe i za decu pokazao veoma dobro, naročito za onu decu koja pate od noćnog mokrenja. Ipak, pre nego šro odlučite da ga date vašoj deci, obavezno se konsultujte sa pedijatrom. Isto tako i za odrasle koji imaju teškoće sa neredovnim i bolnim mokrenjem preporučuje se ovaj napitak.

kantarion protiv depresije

Kantarion u borbi protiv depresije

Uticaj na simptome depresije je potvrđen u više od 30 istraživanja. U ovim istraživanjima je  bilo obuhvaćeno oko 4000 pacijenata. Rezultati koje su dobili  su pokazali da je konzumacija  kantarionovog čaja jednako efikasana kao i sintetički lekovi za depresiju.

Naravno reč je reč je o blažim i umerenijim depresivnim stanjima. Trajanje ovog istraživanja je trajalo između 4 i 8 nedelja. Jasni i veoma uverljivi ishodi ovih kliničkih ispitivanja  su doveli do toga da mnoge razvijene zemlje, između ostalih Francuska i Nemačka priznaju upotrebu lekova na bazi kantariona za tretman blažih depresivnih stanja. Kantarion je jedina biljka čija je upotreba odobrena u ovu svrhu.

Antidepresivno dejstvo se dugo pripisivalo jednom aktivnom sastojku koji se nalazi u kantarionu a to je  hipericin. Međutim kako se  poslednjih godina sve više posvetilo pažnje izučavanju ove biljke, delotvornost se pripisala celoj biljci više nego hipericinu kao pojedinačnoj supstanci kantariona. 

Takođe je njegovo dejstvo efikasno i za anksioznost, poremećaj sna i nervoze, zato što ima moć da umiri centralni nervni sistem i opusti mišiće. Gospina trava ublažava simptome stresa i hroničnog umora. Ako već koristite lekove za depresiju koje ste dobili od vašeg lekara nemojte prekoračivati preporučene doze. Važno je napomenuti da se čaj  od gospine trave ne može koristiti za lečenje  nekih ozbiljnih psihičkih oboljenja. Ipak u ovakvim situacijama treba da posetite lekara da bi dobili adekvatnu terapiju . Ne savetuje se osobama koje pate od bipolarnih poremaćaj jer je indikovan sa antipsihoticima kao što su haloperidol i paroksetin.

Čaj od kantariona iskustva

Kantarion je vrlo  često i tradicionalno  korištena biljka u našoj narodnoj medicini. Ovo možete zaključiti čitanjem raznih foruma na temu zdravlju u  kojima ljudi svedoče o različitim iskustvima. Treba napomenuti da je osim popularnog čaja od kantariona u širokoj upotrebi i kantarionovo ulje i brojne tinkture. Korisnici koji su se oglašavali na forumu su uzimali lekove na bazi kantariona i zadovoljni su rezultatima. Iskustva se poklapaju sa kliničkim ispitivanjima.

Najviše ima slučajeva onih koji su konzumirali čaj od kantariona za depresiju, anksioznost i nesanicu. Naravno ova terapija  se odvija uz obaveznu kontolu lekara specijaliste i traje oko 6 meseci. Iskustva mnogih žena su nam potvrda  o pozitivnom dejstvu čaja od gospine trave za rešenje problema ciste na jajnicima. Takođe mnogi kažu kako je ovaj napitak od kantariona nezamenljiv za želudac. Na vama je da se uverite i sami.

Neželjena dejstva kantariona

Neke zemlje su zabranije upotrebu lekova na bazi kantariona jer u kombinaciji sa nekim lekovima može da izazive neželjena dejstva. Zato je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe kantarionske terapije.

U poslednje vreme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, ova činjenica je naučno dokazana pa se kantarion primenjuje blažih i umerenih oblika  depresije. Za razliku od antidepresiva, kantarion ima manje neželjenih dejstava, priroradan je a podjednako je efikasan kao i antidepresivi. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti). https://www.healthline.com/health-news/is-st-johns-wort-safe-080615

Kantarion ima antivursna dejstva

Kantarion pokazuje antivirotsko dejstvo, iz tog razloga se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod lečenja virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Postoje i vaginalete kantariona koje se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju veoma veliko antibakterijsko dejstvo. Kantarion se primenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod ljudi koji često mokre tokom noći.

Kantarion za spoljne probleme sa kožom

Kantarionova primena je  je najpopularnija za razne povrede kože, posekotine, rane, čireve, ubode. Kroz istoriju se  ulje kantariona  primenjivalo za smanjenje bolova, kod gihta, reume i stanja povreda, podliva, otoka. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja gospine trave kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo. Pore povreda na koži kantarion može da se koristi i u estetske svrhe.

Kantarion za lice je izuzetan bez obzira da li imate masnu ilipal suvu kožu, ova čudotvorna biljka pomaže vašoj koži da izgleda glatko, zategnuto i znatno zdravije. Pored toga, pomaže vam da  podmladite svoj izgled i da hidrira kožu, smanjujući izgled finih linija i bora.

Ulje od kantariona kao lek

ulje od kantariona recept

Poznato je u narodnoj medicini kako pre tako i danas ima veliku primenu u lečenju pa i u kozmetici. Narodni recept je veoma jednostavan i može ga svako napraviti. Važno je samo napomenuti da ako sami berete kantarion, najbolje bi bilo da ga berete što dalje od puta i saobraćaja jer sve lekovite biljke lako prikupljaju štetne gasove, što vam nikako nije u interesu ako želite svež i zdrav kantarion.

Kako sami da napravite kantarionovo ulje (recept)

Kantarionovo ulje se pravi što ostavite kantarion u ulje, i držite ga na suncu 30 do 40 dana, da što jače pocrveni. Ovde vam donosimo neke od najčešćih recepata kako napraviti prirodno kantariono ulje:

1.Kantarionovo ulje: 100 grama svežeg cveta kantariona staviti u bocu, preliti kantarion litrom najboljeg ulja (po mogućnosti od kukuruznih klica ili maslinovo),  poklopiti i zajedno držati 2h na vodenoj pari. Dobro procedite kroz gazu da bude što bistrije i sipajte u posudice.

2. Kantarionovo ulje sa belim vinom: 500g cveta sveže nabranog lista kantariona iseckati pa potom potopiti u litru najboljeg ulja i 500 ml belog vina. Ovu smesu treba držati na vodenoj pari dok vino ne ispari. Posle sipajte u posudice i imaćete veoma zdravo i lekovito ulje.

Kako sa jednim tako i sa drugim uljem možete mazati rane, posekotine,  bolne opekotine i druge  neprijatne povrede. Pored mazanja možete kantarionovim uljem natopi gazu  ili vatu koju ćete postaviti preko rane. Pored mehaničkih ozleda kantarionovo ulje možete koristiti i za modrice,upalu mišića, bolove u mišićima i  ubode insekata.

UPOZORENJE: Kada nanosite kantarionovog ulja direktno na kožu preko dana  može doći do osetljivosti kože na sunčeve zrake, pa se iz tog razloga  mazanje kantarionovim uljem preporučuje uveče. Ako želite da hidrirate svoje lice ili da umirite neke upale , mažite kantarionovo ulje tokom noći da vam sunce ne bi ostetilo lice.

Autor: Vukana Macura

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Jedan komentar na “Kantarion čaj, lekovita svojstva, iskustva i opasnosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *