hajdučka trava
Zdravlje

Hajdučka trava čaj protiv raznih bolesti i kombinovanje sa drugim biljkama

Sa vrlo opravdanim razlogom ova biljka nosi naziv hajdučka trava ili hajdučica (Achillea millefolium). A u narodu su zastupljeni i nazivi jalovi mesečnih, zatim stolisnik i kunica.

Prema verovanju, naziv se vezuje za to što su još hajduci bili svesni njenih lekovitih moći, pa su previjali ovu biljku i na taj način lečili rane.

U pitanju je biljka koja na prvom mestu raste na području Evrope, a zatim i Severne Amerike i Azije. Međutim, može se naći čak i na prostoru Australije, ali i Novog Zelanda.

Osim što raste na livadama, neretko se sreće kao korovska biljka i može se naći uz puteve, ali i na čistinama u šumama, potpuno svejedno na kojoj nadmorskoj visini, jer je možete sresti i u nizijama i na planinama.

Kada se bere hajdučka trava?

U periodu od juna do oktobra ova trava cveta. Upravo se cvet, ali i list koriste za lečenje različitih oboljenja i bolesti.

Praksa je da se list hajdučice bere neposredno pre nego što izbije stabljika iz rozete. Nepisano je pravilo da je potrebno koristiti tom prilikom makaze, kako bi se cvasti rascvetale što jednostavnije i lakše odsekle.

Osim lista, koriste se i vrhovi grančica, ali u periodu kada oni cvetaju.

Čaj od hajdučke trave se priprema tako što se te grančice uvežu, a zatim se suše na promaji. Posle toga je poželjno da budu čuvane u kartonskoj ambalaži.

Treba znati i to da što je manje stabljika u čaju, to će on biti kvalitetniji.

Hajdučka trava lekovitost

Nije baš jednostavno navesti sva lekovita svojstva, koja stolisnik ima, jer su ona zaista brojna.

Na sajtu Health line je vrlo precizno navedeno da postoji čak 140 različitih vrsta ove biljke, a da studije koje su rađene i te kako pokazuju da postoji značajna korist od primene čaja od hajdučice, odnosno da se može koristiti i tinktura od hajdučke trave i ulje.

Pored ostalog, lekovitost čaja od hajdučice se ogleda u ublažavanju probavnih smetnji, ali se koristi isto tako i za sanaciju depresije i anksioznosti, te se smatra odličnim prirodnim borcem protiv različitih upala.

Vrlo često se preporučuje čaj od hajdučke trave osobama koje pate od katara creva i želuca, odnosno onima koji imaju poteškoće u funkcionisanju jetre i bubrega.

Kako je poznato da su hajduci obilato koristili prethodno pripremljen prah od stolisnika najpre za lečenje rana, to se preporučuje svakako koristiti je i sa tim ciljem. Tačnije, etarsko ulje hajdučke trave, ali i tanini koji se u njoj nalaze pomažu sanaciji zagnojenih rana i mnogo brže zarastanje, pa je čak primećeno i da smanjuju bol.

hajducka trava lekovita svojstva

Interesantno je pomenuti i to da stolisnik sadrži značajan nivo vitamina K, ali i takozvane posebne vrste kiseline, kao i ostali elementi, koji svi zajedno imaju uticaja na poboljšanje stanja celokupnog organizma.

Neretko se preporučuje i korišćenje hajdučke trave sa smanjenje bolova izazvanih migrenom.

Takođe se smatra biljkom koja pročišćava krv, te koja značajno ojačava organizam, a dobro je i da je konzumiraju žene, posebno u periodu menopauze.

Izuzetno se dobro pokazala kura čajem od hajdučice za lečenje žutice, zatim različitih bolesti slezine i jetre, kao i za regulaciju menstrualnog ciklusa, te za rešavanje problema koji izazivaju hemoroidi.

Za spoljnu upotrebu je dobro koristiti ovaj čaj ne samo za lečenje psorijaze, već i za ispucale ruke, ali i za različite čireve na koži i osipe. A ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju spoljna upotreba stolisnika jeste da pomaže dojiljama, čije su bradavice posebno osetljive.

Pomaže i obolelima od reumatizma, ali i onima koji pate od gihta. S obzirom na to da zaustavlja krvarenje, svakako se preporučuje koristiti je ukoliko postoji prekomerno krvarenje, bilo menstrualno, bilo iz hemoroida.

Poboljšava apetit, zato što zahvaljujući svojoj gorčini deluje pozitivno na želudačnu sluznicu, te na taj način i posredno pojačava izlučivanje želudačnog soka.

Sem toga, dobro je koristiti i čaj od stolisnika kod grčeva u želucu i crevima, kao i kod gastritisa, ali i kolitisa, s tim što se obično tada kombinuje sa drugim biljkama.

U određenim situacijama treba koristiti i kupke od ove trave, a posebno se preporučuje za osobe koje pate od nervne napetosti.

Hajdučka trava za želudac

Primećeno je da stolisnik pospešuje varenje, te da zahvaljujući pojačanom lučenju želudačnog soka i enzima uopšte, ona utiče i na poboljšanje apetita.

Ako se koristi hajdučka trava (Achillea millefolium) za želudac, trebalo bi znati da pomaže i kod nadutosti, ali i osobama koje pate od loše probave i uopšteno želudačnih tegoba. Bez obzira da li je u pitanju loše varenje ili nagomilani gasovi, pravilnom upotrebom čaja od hajdučice će pacijentu sigurno vremenom biti bolje.

Čak se smatra da može pomoći obolelima od gastritisa, te da leči različite upale želuca i poteškoće u radu organa za varenje.

Hajdučka trava u rakiji

Obično se preporučuje hajdučka trava u rakiji za lečenje poteškoća u radu organa za varenje.

Preporuka je koristiti što kvalitetniju domaću rakiju za pripremu ove tinkture.

Koristićete i listove i cvetove hajdučice, koje ćete naravno pre toga oprati i zatim staviti ili u staklenu teglu ili u flašu. Posudu ćete napuniti i preliti domaćom rakijom, pa zatvoriti.

Trebalo bi da tako pripremljena tinktura od hajdučke trave odstoji na sunčanom mestu 3 sedmice. Ukoliko nemate mogućnost da je ostavite da stoji na suncu, preporuka je svakako da stoji na toplijem mestu.

Valjalo bi da sa vremena na vreme blago promućkate tečnost.

Nakon što isteknu te tri nedelje, potrebno je da procedite tinkturu i ostavite je u staklenoj flaši, na hladnom i suvom mestu.

Ukoliko imate problem sa varenjem bilo koje vrste, poželjno je da konzumirate po jednu kašiku tinkture i to ujutru i uveče. Vrlo brzo ćete osetiti boljitak, a vremenom ćete i zaboraviti da ste ikada imali problem sa radom organa za varenje.

Hajdučka trava za mršavljenje

Možda deluje zbunjujuće, jer je poznato da čaj od hajdučke trave pospešuje apetit, da se koristi i hajdučica za mršavljenje. Međutim, treba naglasiti da se tada ne koristi samo ova biljka, već se kombinuje sa drugima.

Ako želite da osetite sve prednosti korišćenja hajdučice da biste izgubili višak kilograma, potrebno je da pomešate sledeće biljke: hajdučica, žalfija, majčina dušica, kantarion, šipak, kopriva, rastavić i biljka koja je poznata kao vilino sito, a narodne nazivi za nju su pupavac ili bodić.

Ova čajna mešavina se priprema od iste količine biljaka, koje se dobro izmešaju. Valjalo bi da ih čuvate ili u papirnoj ambalaži ili u staklenoj.

Pripremate 1 litar napitka, a tako što jednu kašiku pripremljene mešavine prelijete kipućom vodom, pa onda ostavite da odstoji kratko i konzumirate.

Da bi ovako pripremljena hajdučica zaista pomogla da izgubite nagomilane kilograme, potrebno je da u taj čaj dodate malo jabukovog sirćeta i to ako je moguće prirodnog, te da konzumirate tu količinu čaja u toku celog dana. Poželjno je da to obavezno bude pre obroka, ali i dok jedete.

Ulje hajdučke trave

Pored čaja i tinkture, u ponudi se može naći i esencijalno ili eterično ulje od hajdučke trave.

Na sajtu Health Benefits Style je navedeno da esencijalno ulje stolisnika pomaže kod groznice koja se javlja usled prehlade, ali i osobama koje pate od gorušice ili žgaravice, kao i onima koji imaju različite probavne smetnje.

Pored toga što to ulje sadrži antireumatske i antiseptičke karakteristike, ali i antiupalne, preporučuje se koristiti ga i kao sjajno sredstvo za umirenje.

Protivupalna svojstva eterično ulje od hajdučke trave ispoljava prvenstveno na disajne i na organe za varenje, a primećeno je da poboljšava i cirkulaciju. S obzirom na to da ima i antiseptička svojstva, eterično ulje od hajdučice pomaže lečenju virusnih i bakterijskih infekcija, a ujedno sanira i gljivične infekcije.

Poznato je da je odličan prirodni borac protiv ožiljaka na koži, a posebno onih ožiljaka koji nastaju od različitih promena na koži, a primarno bubuljica i akni. Sem toga, čak je i primećeno da pomaže kod groznice koja se javlja obično na ustima.

Dobro je koristiti eterično ulje i ukoliko žena ima problem sa izostankom ciklusa, odnosno ako je ciklus neredovan. Tačnije, sve propratne tegobe, koje takvo stanje izaziva, kao što su umor i glavobolja, odnosno bol u stomaku i druga, upravo eterično ulje hajdučke trave sa uspehom može da sanira.

Smatra se da smanjuje krvarenje, ali i da snižava temperaturu, te da pomaže osobama koji imaju problem sa nesanicom.

Rastavić i hajdučka trava

Preporuka je koristiti čaj od ove dve biljke, uz dodatak nevena, a ukoliko želite da očistite jetru i oporavite je.

U istoj razmeri bi trebalo pomešati sve tri biljke, pa zatim od njih i pripremiti čaj. A priprema podrazumeva da tri ravne supene kašike te čajne mešavine prelijepe litrom kipuće vode. Zatim ostavite kratko da odstoji poklopljeno, pa procedite.

Tako pripremljeni rastavić i hajdučica, uz dodatak nevena se sme konzumirati mesec dana u kontinuitetu, a u toku celog dana. Neophodno je da posle toga napravite pauzu u korišćenju.

Obično se preporučuje koristiti prirodno sredstvo za čišćenje jetre jednom u toku godine i to u trajanju od 30 dana.

Hajdučka trava za bubrege

Ne samo da pomaže osobama koje imaju problem sa funkcionisanjem bubrega, nego je i poznato da se ona primenjuje u formi čaja i za izlučivanje žuči, ali i uopšteno za poboljšanje funkcionisanja celokupnog sistema za varenje.

Na prvom mestu zahvaljujući kalijumu se preporučuje koristiti čaj za poboljšanje rada bubrega. Poželjno je pite u toku dana dve do tri šolje čaja, koji ćete pripremiti jednostavnim poparivanjem i nakon određenog perioda napraviti pauzu.

Obično fitoterapeuti predlažu da samo kratko odstoji čaj preliven vrelom vodom, posle čega ga možete konzumirati, ali se svakako preporučuje da poštujete uputstvo za upotrebu, koje će biti navedeno na pakovanju.

Čaj od hajdučke trave i virka za žene

Ne zna se koja je od ove dve biljke bolja za lečenje različitih ženskih oboljenja.

Smatra se da kombinacija tih biljaka pomaže regulaciji menstrualnog ciklusa, te da smanjuje bolove tom prilikom izazvane, pa čak i smanjuje bolove u grudima.

Čaj od hajdučke trave i virka treba koristiti i za lečenje takozvanog belog pranja, odnosno za sanaciju upale mokraćnih kanala i upale jajnika. Poznato je i da taj čajna mešavina utiče pozitivno i na ciste na jajnicima, te da jača matericu, ali i celokupan reproduktivni sistem, a na kraju krajeva i uravnotežuje hormone.

Kura traje ukupno 6 sedmica, posle čega je neophodno napraviti pauzu u trajanju od 4 nedelje.

Ukoliko bilo kog trenutka posumnjate da ste možda trudni, trebalo bi da prestanete sa konzumiranjem ovog čaja.

Žalfija i hajdučka trava

Obično se preporučuje za saniranje takozvanog belog pranja da žene kombinuju spoljnu i unutrašnju upotrebu čaja od te biljke, ali u kombinaciji sa žalfijom.

A ako želite da pijete čaj, kako biste sanirali belo pranje, potrebno je da u istoj količini pomešate najpre hajdučku travu, zatim žalfiju i kamilicu, kao i travu ivu i belu mrtvu koprivu, te biljku koja je poznata kao podubica.

Poželjno je da čaj od te mešavine pripremite na vreme, jer on treba da stoji tokom cele noći. Naime, tri supene kašike čajne mešavine bi trebalo preliti sa 500 ml vrele vode, a zatim i poklopiti i ostaviti u toku cele noći da odstoji.

Sutradan ćete procediti čaj i piti celog dana u gutljajima.

Hajdučka trava i majčina dušica

I jedna i druga biljka imaju i te kako velike benefite na zdravlje ljudi. Ali da bi ispoljile svo to pozitivno dejstvo, potrebno je pomešati ih sa drugim biljkama.

Jedna od kombinacija jeste i stolisnik i majčina dušica, što je mešavina kojoj se dodaje i kamilica, zatim podubica i takozvana trava iva.

Takva čajna mešavina je za preporuku obolelima od gastritisa.

Nakon što pažljivo promešatr istu količinu svih pomenutih biljaka, potrebno je i da pripremite čaj. A on se na prilično jednostavan način priprema i to u količini od 100 ml. Naime, jednu supenu kašiku te čajne mešavine bi trebalo da prelijete sa samo 100 ml provrele vode i poklopite.

Nakon što odstoji par minuta, trebalo bi da konzumirate tako pripremljen čaj i to tri puta u toku dana, a neposredno pre jela. Tačnije, potrebno je oko 30 minuta da prođe nakon što konzumirate taj čaj dok ne počnete da jedete.

Čaj od hajdučke trave iskustva  

Mnogi koji su imali tu sreću da na vreme otkriju sve blagodati stolisnika, imaju samo reči hvale. Praktično da ne postoji osoba koja je probala čaj od hajdučice ili ga kombinovala sa drugim biljkama, a da nije bila zadovoljna.

Važno je samo poštovati smernice o načinu pripreme i konzumiranja.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *