virak biljka slika
Zdravlje

Čaj od virka: odličan za plodnost, protiv polipa, za menopauzu

Virak je biljka koja je nadaleko poznata po svojim lekovitim dejstvima. U narodnoj medicini se koristi već vekovima. Mnogi savremeni lekovi nisu uspeli da zamene dobar, stari čaj od virka.

Ova biljka ima više imena. Latinki naziv joj je Alchemilla vulgaris. Narod je još zove gospin plašt ili plašt device Marije, a negde je poznat i kao vrkuta, virkuta, rosanica ili biserka. Za čaj i druge narodne lekove, najčešće se koristi list.

Pripada porodici ruža. S obzirom da o njegovom pozitivnom dejstvu znamo uglavnom iz narodnih priča i iskustava korisnika, mnogi naučnici se zbog toga zalažu za neka konretnija ispitivanja, da bi smo saznali šta sve može da nam ponudi i koje sve bolesti može da izleči. ( izvor )

Naravno, ukoliko vam je potrebna biljka, uvek je najbolje koristiti je što svežiju. Ako ste u prilici da tražite biljke u prirodi, znajte da obično raste pored potoka i na pašnjacima, i to u podnožju planina. Ukoliko imate potrebe da koristite vrkutu, eto sjajnog izgovora da provedete dan u prirodi. Kada je reč o Srbiji, njega ima najviše u jugoistočnom delu naše zemlje. 

Pored Srbije, može se naći i u Sibiru, Južnoj i Srednjoj Evropi, kao i Skandinaviji.

Postoji i verovanje da je najdelotvorniji kada se ubere noću, i to dok je mesec u svojoj poslednjoj četvrtini. On raste u periodu od juna do septembra.

Ukoliko niste u mogućnosti da biljke tražite u prirodi, uvek ga možete kupiti u apotekama. Najpoznatiji je čaj od virka koji pakuje institut ,,Dr Josif Pančić”. Cena je oko 400 dinara (3.5 eur). Može se kupiti i u prodavnicama zdrave hrane, biljnim ili običnim apotekama, drogerijama…

Čaj od virka kao lek za ženske probleme

Benfiti čaja ogledaju se u tome da je odličan za žene, odnosno pomaže kod ženskih bolesti: sredstvo za plodnost, u toku menstruacije, u trudnoći, tokom menopauze…

Prva stvar koju će vam reći za ovaj čaj, jeste da je dobar za žene i ,,ženske probleme”.

biljka virak za žene

Kao prvo, čaj se predlaže, ukoliko žena ne može da ostane u drugom stanju. Odličan je za plodnost.

Kada kažemo da je dobar za plodnost, mislimo prvenstveno na plodnost kod žena. Što se tiče muškaraca, konzumiranje ovog čaja, svakako nije na odmet, ali nije potvrđeno da ima pozitivan učinak na plodnost muškaraca, kao što je to slučaj kod žena. U svakom slučaju, neće da škodi, pa ako planirate bebu, svakako možete da pijete čaj od virka zajedno sa svojim partnerom.

Čaj od virka tokom trudnoće

U konsultaciji sa ginekologom, ovaj lekovit napitak se može piti i tokom trudnoće. Veruje se da će ova biljčica olakšati porođaj i da štiti od pobačaja. Iako ima mnogo pogodnosti po ženske reproduktivne organe, ipak, napominjemo da najpre treba upitati ginekologa za savet, ako želite da pijete čaj od virka tokom trudnoće. Ne samo kada je reč o ovom čaju, već i kada je bilo koji drugi čaj u pitanju.

Čaj od vrkute se pije i nakon trudnoće, ali ako dojite bebu, opet je potrebno konsultovati se sa lekarom.

Pomaže u regeneraciji ženskih reproduktivnih organa, omogućava im oporavak nakon porođaja.

Vrkuta umiruje simptome menopauze, a pomaže i ako imate bolne menstruacije. Čaj od virka će smiriti grčeve u stomaku, koji nastaju kao posledica menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva namenjenih ,,ženskim problemima”, čaj od virka se slobodno sme piti i tokom mestruacije.

Takođe, reguliše neredovan ciklus, hormonski disbalans, kao i PMS. Preporučuje se kod žena koje imaju miome, upale reproduktivnih organa, ili obilno menstrualno krvarenje. Koristite ovaj čaj i ako imate probleme sa bakterijama, kao što su ureaplazma, mikoplazma, gljivice u sekretu i slično.

Čaj od virka se preporučuje čak i devojčicama, to jest, tinejdžerkama, koje su tek počele da dobijaju menstruaciju. Poznato je da je devojčicama ciklus neredovan u prve dve godine, nakon prve menstruacije. Čaj od vrkute ili neka adekvatna mešavina će pomoći da se ciklus što pre reguliše.

Virak i hajdučka trava

virak i hajdučka trava

Kombinacija ove biljke i hajdučke trave se preporučuje za polipe na materici. Koristiti se kao preventiva, da bi ste sprečili nastanak polipa. Dobro se pokazao i u lečenju cista i policističnih jajnika.

Predlaže se da u slučaju polipa, pomešate 100g vrkute i hajdučke trave. Dve kašike ove mešavite sipajte u šolju, pa prelijte sa ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procedite. Ovu dozu lagano ispijajte u toku dana.

Japanski naučnici su došli do zaključka da vrkuta može sprečiti i rak dojke. Švajcarski travar Johan Kincle je imao teoriju da se u trideset odsto slučajeva može izbeći ginekološka operacija, ako se redovno koristi ova biljka.

S obzirom na razne blagodeti koje nudi vrkuta (Alchemilla vulgaris) i ne čudi poslovica koja kaže da je ova biljka ženin najbolji prijatelj.

Druga lekovita svojstva virka

Za šta se još koristi ova biljka: opekotine, protiv starenja, za ispiranje usta…

On nije blagotvoran samo za ženske bolesti. Preporučuje se i za negu kože. Ako ste se ogrebali, rasekli ili ste na neki drugi način povredili kožu, koristite obloge od virka za brži oporavak.

Takođe će smanjiti razne iritacije na koži, uključujući i one koji su nastali od ujeda insekata. Lako će umiriri svrab i iritaciju koje nastaju od, recimo, uboda komaraca tokom leta.

ćaj od virka kao lek

Da li ste znali da sa virkom možete usporiti i starenje. Virak je delotvoran protiv bora i drugih znakova starenja na koži lica.

Koristite ga i za oralnu higijenu. Virkom se mogu ispirati usta, jer čisti i dezinfikuje zube, desni, jezik… I stomatolozi preporučuju vrkutu, naročito ako ste imali neku oralnu intervenciju. Pomoći će da vam brže zarastu rane, koje su nastale od raznih operacija na zubima. Zaustavljaju krvarenje i pomažu brži oporavak. Ispirajte usta rashlađenim čajem od virka, ako ste vadili zub, da bi vam rane brže zarasle.

Za lečenje rana nastalih kao posledica operacija na desnima i zubima, savetuje se kombinacija virka i glicerina. Da bi potvrdili delotvornost glicerina i virka na oporavak od zubnih intervencija, grupa naučnika izvršila je ogled u kojem je učestvolalo četrdeset osam pacijenata. Pacijenti su bili starosti između četiri i četrdeset četiri godine. U ispitivanju su učestvovali i žene i muškarci. Preko 60% pacijena se oporavilo već nakon drugog dana, a 75% nakon trećeg. ( izvor ).

Čaj od virka za varenje i mršavljenje

S obzirom da virak ima mnogo pogodnosti, zbog toga je poznato da pozitivno deluje i na digestivni trakt. Koristite čaj od vrkute ako imate blaži proliv, ali nemojte ga koristiti ako imate oziljne probleme sa žuči i jetrom.

Rad creva, predstavlja problem kod mnogih osoba. Iskustva pojedinih pacijenata kažu da je virak uspeo da im pročisti creva. Time su poboljšali svoje varenje, a tada se i creva pročiste, i onda lakše je  izgubiti kilograme. Tako da se čaj od virka može koristiti i kao pomoć kod mršavljenja.

Kada je reč konkretno o mršavljenju, čaj od virka obično se pije u kombinaciji sa još nekim biljkama. Za efikasan gubitak kilograma savetuje se mešavina virka sa kimom, listom masline ili listom divlje nane.

Možete i pomešti sve ove sastojke i tako dobiti odličan čaj za mršavljenje. Kim i nana će smanjiti apetit, virak čisti creva, a u kombinaciji sa listom masline izbacuje višak vode iz organizma.

Priprema i upotreba! Kako se pije čaj od virka?

Kao što smo već naveli, najbolje je nabrati lično listove, koje ćete posle osušiti i od njih praviti čaj. Prosto, sveže listove ostavite na osunčanom mestu, tako da se suše par dana. Neka budu svi pravilno raspoređeni, nemojte ih ostaviti na gomili, jer sunčeva svetlost neće mogu da prodre na listove koji su ispod.

Ukoliko želite da prekratite proceduru, listove za čaj možete kupiti u apoteci. Nije loše ni kupiti virak u kombinaciji sa nekim drugim travama, kao što su već pomenuta hajdučka trava, zatim macina trava, list maline, koprive i drugo. I u kombinaciji sa ovim travama, virak ima isto dejstvo, tako da nećete pogrešiti ni ako kupite mešavinu.

Ako je reč o pripremi čaja, najpre zagrejte vodu do ključanja. Sklonite sa vatre, dodajte dve kašičice osušenog virka i poklopite. Ostavite da odstoji oko deset minuta. Nakon toga čaj je spreman za piće.

Čaj se konzumira dva do tri puta dnevno. Nakon jednog meseca bi trebalo napraviti pauzu, u trajanju od dve nedelje, pa možete nastaviti sa terapijom.

Koju god mešavinu bilja sa virkom koristite za čaj, priprema je gotovo ista.

Iako ima brojne prednosti, ne može se pohvaliti baš prijatnim ukusom. Ima specifično gorak ukus, koji će se ublažiti ako ga pomešate sa drugim biljkama. Najbolje je piti nezaslađen čaj, mada, ako baš ne možete da podnesete ili da se naviknete na gorčinu, stavite malo meda. Izbegavajte šećer ili neke druge zaslađivače.

A zašto je baš virak ovako delotvoran? Zato što sadrži pravi izvor vitamina C, razna eterična ulja, organske kiseline i drugo.

Virak kapi, obloge, kupke…

Virak se najradije koristi kao čaj, ali postoje i drugi oblici. Recimo popularne su i kapi virka, odnosno tinktura. Virak kapi se mogu dodavati u čajeve ili supe, pa da na taj način unesete svoju dnevnu dozu vrkute u organizam.

Ako niste ljubitelj toplih napitaka, virak kapi možete uzeti uz svežu vodu. U času vode nakapajte od deset do petnaest kapi, i popijte pre jela. Ovaj postupak možete praktikovati tri puta dnevno, takoreći, pre svakog obroka.

Pored toga što pakuju čajeve, institut ,,Dr Josif Pančić” takođe proizvodi i kapi od virka. Kapi sadrže alkohol, tako da se tinktura ne preporučuje deci, trudnicama i drugim osobama koje ne bi smele da konzumiraju alkohol. Cena kapi je oko 350 dinara.

Kapi ili tinktura od virka recept

Kapi, odnosno tinktura se obično kupuje u apotekama, drogerijama i bolje snabdevenim prodavnicama zdrve hrane. Može se napraviti i kod kuće sa alkoholom.

Da bi ste napravili tinkturu od virka, biće vam potrebno oko 100g sušenog lista virka, kao i pola litra alkohola. Kad već pravite domaće kapi, najbolje je uzeti domaću rakiju. Sastavite virak i rakiju u veliku staklenu teglu, i ostavite na toplom mestu da odstoji oko mesec dana. Jednom sedmično, samo promućkajte. Tečnost nakon mesec dana procedite kroz gazu. Dobro iscedite listove virka koji se zadrže na gazi. Tečnost prespite u odgovarajuće flašice sa pipetom, kako bi ste ih pravilno dozirali i obavezno čuvajte na tamnom mestu.

Pored tinkture, koriste se i sveži listovi virka, naročito kada je reč o oblogama. Popularan je među planinarima i ljubiteljima prirode koji vole da kampuju, pa ako se povrede ili ako im ujed insekta iziritira kožu, dovoljno je samo spustiti list virka na bolno mesto.

Ako ste kući i nemate pristup svežem virku, dovovljno je koristiti i sušene listove koje ste spremili za čaj. Za bolji efekat, položite listove biljke na iritaciju ili opekotinu, pa uvijte zavojem. Ako niste u mogućnosti da uvijete ranu zavojem pritisnite virak gazom, pa preko toga zalepite flasterom.

recept za tinkturu od virka

Nešto ređe, ali on se koristi i za kupku. Naime, dovoljno je sipati nekoliko listova virka u dva, tri, litra vruće vode, ostaviti da se ohladi i umivati se sa ovom mešavinom. S obzirom da virak poseduje odlično dejstvo na kožu, sa kupkom od virka ćete očistiti lice, a ova mešavina će vam pomoći i da umanjite bubuljice i mitisere.

Verovatno je većina vas na pojam ,,kupka” pomislila na pravu kupku u kadi punoj vode. Zašto da ne? Virak će u ovom slučaju balgotvorno delovati na kožu čitavog tela, a ne samo na lice. Pri tom ga karakteriše i opuštajuće dejstvo, pa je kupka sa virkom sjajan način da zarvšite naporni dan i da se opustite posle stresnih obaveza.

Kupka od virka se koristi i za intimno tuširanje, umesto raznih gelova i kupki. Pomoćiće u čišćenju intimne regije od gljivica.

Virak – neželjena dejstva! Kakva su iskustva korisnika?

Iskustva osoba koje redovno piju čaj od virka nisu pokazala da ova biljka ima neko neželjeno dejstvo. S obzirom da se radi o sto posto prirodnim proizvodu, ne bi trebalo da bude negativnih posledica. Tako da ga, većina odraslih osoba, može konzumirati čaj od virka bez ikakvih problema.

Ipak treba biti oprezan u određenim situacijama.

Trudnice se uvek moraju najpre konsultovati sa svojim ginekologom, ako žele da piju ovaj napitak. Dojilje takođe. Konsultacija sa lekarom se preporučuje i ako imate neka teža oboljenja ili ste na određenoj terapiji. Ovo se odnosi i na korišćenje kapi od virka.

Čajna mešavina od virka se ne preporučuje i osobama sa problemom sa žuči.

Što se tiče obloga, koriste se za opekotine, ujede insekata i druge iritacije, tu ne bi trebalo da bude nekih problema. Obloge možete slobodno koristiti, kao i kupke od virka za umivanje.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *