ruzmarin caj od ruzmarina
Zdravlje

Čaj od ruzmarina za zdravlje, kako se koristi i da li je štetan?

Biljka koja u srpskoj narodnoj tradiciji ima simbolično značenje, jer su se ruzmarinom kitili svatovi u našoj prošlosti prvenstveno, sve više ima upotrebu i u lečenju bolesti.

Čaj od ruzmarina se prvenstveno preporučuje za poboljšanje cirkulacije, ali i za poboljšanje određenih zdravstvenih stanja, samo što treba biti vrlo pažljiv sa njegovom upotrebom.

Obično se koriste ili cvetovi ili listovi (Rosmarinus officinalis lat.), koji se osuše, a koriste se ili u formi čaja ili se od njih priprema etarsko ulje. Naravno da postoje i drugačiji načini korišćenja ove biljke, a može se koristiti i u svežem stanju.

Ruzmarin ima primenu i u kulinarstvu, jer se smatra izuzetno poželjnim začinom, te ga treba koristiti prilikom pripreme različitih specijaliteta od mesa, a dodaje se i povrću i određenim sirevima, kako bi poboljšao njihov ukus.

Interesantno je pomenuti da mnogi narodi u svojoj tradiciji koriste ovu biljku, a recimo u Staroj Grčkoj je on bio vezan za boginju ljubavi i lepote, Afroditu. Iz tog razloga su se ovom biljkom ukrašavali kipovi različitih bogova i boginja, a u našoj narodnoj tradiciji je upravo ruzmarin korišćen za ukrašavanje revera svatova tokom venčanja, dok je u nekim zemljama ta biljka bila vezana za posmrtne običaje.

Biljka ruzmarin – osnovne karakteristike

Gotovo u svakoj zemlji se koristi kao čaj ili kao začin, a kako navodi sajt Medical News Today, u pitanju je biljna vrsta koja vodi poreklo sa područja Sredozemlja. Smatra se da pripada porodici Lamiaceae, a u tu grupu spadaju i biljke kao što su lavanda, bosiljak i origano, ali i timijan ili majčina dušica.

A osim na području Sredozemlja, gaji se na području Male Azije, zatim u Dalmaciji, na Mediteranu i uopšteno u svakoj zemlji u kojoj za to postoje uslovi. Vrlo je osetljiva na mraz, tako da se u hladnim predelima mora gajiti vrlo pažljivo.

Zimzeleni listovi imaju specifičan miris, a sitni cvetovi su svetlo plave boje. Listovi ove biljke su dugi par santimetara, a razlikuje se boja njihove gornje i donje strane. Obično je tamno zelene boje odozgo, dok je donji deo lista sivkasto beli.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis lat.) raste u formi grana, a najviše može da izraste do 2 metra u visinu.

Ukus pripremljenog čaja od ove biljke je specifičan, nadasve aromatičan, ali pomalo i opor.

Prvi put cveta u periodu od marta do maja, a ponekad se može dogoditi da i drugi put cveta tokom septembra meseca.

Eterična ulja se nalaze kako u listovima i cvetovima, tako isto i u grančicama, s tim što u zavisnosti od toga u kom području raste će zavisiti i kvalitet eteričnog ulja.

Za šta je dobar čaj od ruzmarina?

ruzmarin čaj

Lekovita dejstva se najviše ispoljavaju prilikom konzumiranja čaja od ove biljke. Svakako su prednosti korišćenja velike, a u osnovi se ruzmarin čaj preporučuje prvenstveno za lečenje malokrvnosti, te se smatra da u velikoj meri poboljšava apetit.

Poznato je da ga treba koristiti ukoliko postoji problem u funkcionisanju organa za varenje, te uopšteno kada postoji nervoza i to najpre stomaka.

Posebno se čaj preporučuje kod mališana, kod kojih je dijagnostikovana malokrvnost, odnosno nedostatak apetita.

S obzirom na to da čaj od ruzmarina pokazuje izuzetno pozitivno dejstvo i na cirkulaciju, trebalo bi da ga konzumiraju žene koje imaju problem ili sa menstrualnim bolovima ili sa izostankom mesečnog ciklusa.

Osim u formi čaja, upotrebljava se i vino od ruzmarina kao i kupka, te tinktura i etarska ulja. Takođe se koristi i za spoljnu upotrebu, te se smatra da ova čaj pomaže i za jačanje korena kose i uopšteno za regulaciju preteranog znojenja nogu.

Još bi trebalo da dodamo i da je čaj dobro koristiti za stimulisanje lučenja žuči, ali i za povećanje prokrvljenosti srčanog mišića, kao i za izbacivanje gasova.

Vrlo je važno pomenuti i da se u ovoj biljci osim vitamina A, odnosno beta – karotina, nalaze i vitamini C, D i K, kao i vitamin E, ali i vitamini B grupe i to B 1, B 2 i B 3, kao i vitamini B 6 i B 12. U ovoj biljci se nalazi i dovoljna količina antioksidanasa, te se ne bez razloga upravo ruzmarin smatra jednim od najvažnijih antioksidanasa iz prirode.

Postoje indicije da umanjuje rizik od nastanka raka kože, pa bi svakako trebalo da bude korišćen kao svojevrsna zaštita iz prirode od negativnog sunčevog zračenja. Preporučuje se i za poboljšanje rada mozga, a sajt Healthline navodi da je ovaj čaj jedno od najboljih prirodnih sredstava protiv upala. Na istom sajtu je navedeno i da korišćenje ove lekovita biljke može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi, te da može uticati i na očuvanje očiju, a samim tim i na bolji vid.

Jedino o čemu treba posebno voditi računa jeste o tome da žene tokom perioda trudnoće ne bi trebalo da koriste ovaj čaj. Isto tako nije dovoljno ispitano da li ovaj čaj u toku perioda dojenja može da izazove određene nuspojave, pa je svakako bolje izbegavati ga u tom periodu.

Koji su neželjeni efekti korišćenja čaja od ruzmarina?

Vrlo je važno pridržavati se uputstva o korišćenju ovog čaja, kako ne bi došlo do pojave neželjenih efekata.

U principu jedino kada treba izbegavati korišćenje čaja jeste tokom perioda trudnoće. Međutim, do sada ipak nije dovoljno ispitano da li ima negativne efekte i u toku perioda dojenja, pa treba posebno o tome voditi računa.

Što se tiče perioda mesečnog ciklusa kod žena, tada bi takođe trebalo izbegavati korišćenje ovog čaja, jer u određenim situacijama on može uticati na povišenje krvnog pritiska, te dovesti i do pojačanog krvarenja.

S obzirom na to da se upotrebljava i eterično ulje, ono se nikako ne preporučuje oralno koristiti, a u određenim slučajevima može dovesti i do pojave alergijskih reakcija, pa treba posebno voditi računa prilikom njegovog korišćenja, odnosno koristiti ga uz nadzor lekara.

Kako se pravi čaj od svežeg ruzmarina?

Ukoliko odlučite da koristite svež ruzmarin za pripremu čaja biće potrebno da pripremite otprilike jednu kašičicu svežih listova ove biljke. Naravno da ćete ih prethodno oprati i preliti sa oko 250 ml vrele vode.

Tako pripremljen čaj od svežeg ruzmarina možete ostaviti oko pet minuta da odstoji poklopljen u posudi, a zatim procediti.

Po želji možete dodati i malo meda, mada je uvek najbolje piti ga bez bilo kakvih dodataka, ako je moguće.

Naravno da ne morate znati samo kako se pravi čaj od sveže biljke, već ga možete pripremiti i od sušene.

Obično je mera jedna ravna mala kašika, a možete i malo manje da stavite, zato što je osušeni ruzmarin mnogo jači nego sveži. Upravo zato se koristi manja količina, a postupak pripreme je potpuno isti kao i kada je u pitanju svež ruzmarin.

Čaj od ruzmarina za potenciju

Može se čuti i da postoje indicije da treba koristiti ruzmarinov čaj za potenciju, ali se on u tom slučaju koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Potrebno je da pomešate po jednu kašiku ruzmarina i majčine dušice i pola kašike anisa. Zatim od tako pripremljene mešavine uzmite jednu kašiku i prelijte sa pola litre hladne vode. Zagrejte do ključanja, ali nikako ne bi trebalo da provri. Ostavite poklopljeno da stoji oko 20 minuta i pijte dva puta dnevno po šolju tako pripremljenog čaja.

Preporuka je da kura traje ukupno 20 dana i da pijete po jednu šolju između obroka, a najviše 2 u toku dana.

Čaj od ruzmarina za rast kose

Trebalo bi i koristiti čaj od ove biljke za negu kose, jer postoje indicije da on ima i te kako pozitivne efekte u tom slučaju.

Kako je navedeno na sajtu Organic Facts, ukoliko želite da koristite ruzmarinov čaj za rast kose, dovoljno je da pripremite nešto jači čaj i utrljate ga u koren dlake. Na taj način će se poboljšati ishrana dlake, a vrlo često se događa i da ljudi koji na taj način koriste ruzmarin primete da imaju manjak peruti.

U određenim situacijama se primenjuje i čaj od ruzmarina preventivno, jer se smatra da štiti od gubitka kose, te da istovremeno neguje kožu glave.

Ruzmarin u rakiji kao lek

Osim u formi čaja, koristite i ruzmarin u komovoj rakiji kao lek za otklanjanje problema, do kojih dovodi pojava reume i gihta.

Priprema se vrlo jednostavno, a potrebno vam je litar komove ili druge domaće rakije, kao i 10 grama ove biljke.

Stavite ruzmarin u pripremljenu rakiju i ostavite da stoji na suncu 10 dana. Da biste bili sigurni da je mera prava, imajte na umu da bi sve grančice trebalo da budu potopljene u pripremljenu količinu rakije. Sa vremena na vreme promućkajte, a nakon 10 dana procedite smesu kroz cediljku i gazu, te čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Primena ovog prirodnog leka podrazumeva utrljavanje na bolno mesto, dva do tri puta u toku dana. Preporuka je da masaža traje 10 do 15 minuta ako je moguće.

Vino i ruzmarin kao lek

Mnogi su načini korišćenja ove biljke za lečenje, a jedan od njih podrazumeva i kombinaciju sa vinom. Vrlo je važno u tom slučaju da vodite računa o kvalitetu vina, koje ćete koristiti za pripremu.

Potrebno je napomenuti i to da se vino i ruzmarin kao lek koriste za izbacivanje viška tečnosti iz organizma na prvom mestu, a smatra se i da imaju posebno pozitivno dejstvo na rad srčanog mišića. Sem toga, ova kombinacija utiče pozitivno i na cirkulaciju.

Prilično je jednostavno pripremiti ovo mešavinu, a neophodno vam je kvalitetno belo vino. Možete odlučiti da koristite domaći ili kupovno, ali ono svakako mora biti kvalitetno. Valjalo bi da koristite ruzmarinov čaj, odnosno osušenu biljku, a otprilike je potrebno oko 50 grama, odnosno količina kojom ćete napuniti flašu i naliti litrom belog vina.

Tako pripremljen ruzmarin i vino treba da stoji oko nedelju dana, posle čega je potrebno da procedite i čuvate na hladnom i tamnom mestu.

U principu bi trebalo koristiti u određenom vremenskom periodu vino i ruzmarin kao lek u količini od po jedne rakijske čašice, koju bi trebalo da popijete ujutru pre jela.

Ulje ruzmarina lekovitost

ruzmarin lekovita svojstva

Poznato je da se može koristiti i ruzmarinovo ulje, ako za tim postoji potreba. Ipak, s obzirom na to da je u principu najpogodnije koristiti ga za negu kože, te možete i kupiti već pripremljeno ulje, a možete ga i samostalno pripremiti.

Tako pripremljeno ulje možete koristiti i za kuvanje, ali i za negu kose, pa čak i kože.

Ipak, čini se da mnogo veće benefite imaju osobe koje koriste ulje od ruzmarina za negu kose, a posebno ako je ona oštećena ili suva. Dovoljno je da nanesete pripremljeno ulje i ostavite minimum dva sata da u formi pakovanja stoji na vašoj kosi. A ako malo zagrejete to ulje i u masirate u kožu glave, te ostavite da stoji određeno vreme i vrlo je verovatno da će se i poboljšati rast vaše goste.

Lekovitost ulja je primetna i na koži, pa se preporučuje kako kao idealno sredstvo u borbi protiv celulita, tako isto i za poboljšanje cirkulacije. Dovoljno je da ulje namažete na određenim delovima tela, te da ga blago utrljate i izmasirate.

Iako ne možemo baš govoriti o lekovitosti ulja u kulinarstvu, definitivno je da ono upotpunjuje ukus raznih testenina, a posebno je dobro njime premazati na primer testo od pice i zatim poređati ostale sastojke.

Za šta se koristi tinktura od ruzmarina?

U formi takozvane tinkture se takođe može koristiti ruzmarin, a kada isto njena lekovitost dolazi do izražaja.

Obično je u pitanju alkoholna tinktura, mada se može koristiti i tinktura koja podrazumeva da se ruzmarin potapa u domaću rakiju, a najbolje u komovicu.

Takođe je važno voditi računa i o trajanju kure, a upravo se ono definiše u zavisnosti od toga koja je jačina alkohola korišćena.

Tinktura od ruzmarina za reumu

Spoljna upotreba alkoholnog rastvora, podrazumeva ne samo korišćenje za poboljšanje cirkulacije na koži glave, nego i protiv reume.

Uzevši u obzir da se ruzmarinova tinktura za reumu može pripremati od različitog procenta etanola, to će i na proizvođačkom uputstvu biti navedeno koliko puta dnevno bi bilo najbolje utrljavati ovu tinkturu na oboleli deo tela.

Koliko košta čaj od ruzmarina?

Naravno da je najbolje ukoliko imate svežu biljku i od nje pripremate i čaj i sve ostalo što je potrebno, te je koristite kao začin. Ali je dobro poznato i to da mnogi kupuju čaj od ruzmarina. Cena u tom slučaju varira kako u zavisnosti od proizvođača, tako isto i u zavisnosti od toga koliko grama ima u pakovanju.

Moramo napomenuti da cena u principu nije visoka, te da čaj instituta „Dr Josif Pančić“, u kome ima 80 g lišća ove biljke, košta 255 dinara.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *