Prirodno lečenje prostate
Zdravlje

Prirodno lečenje prostate vodom, simptomi i čajevi

90% muškaraca u poznim godinama ima probleme sa prostatom! Evo kako da ne postanete jedan od njih pomoću prirodnih metoda poput lečenja prostate vodom i čajevima!

Prostata je jedan od najbitnijih urinarnih ograna kod muškaraca. Takođe igra i važnu ulogu u reprodukciji.

Na žalost jako je mali broj onih koji brinu o svojoj prostati. Zato mnogi pripadnici jačeg pola u srednjim i poznim godinama imaju upravo problem sa prostatom. Tek u ovom periodu muškarci kreću da vode računa o svom zdravlju, ali se retko ko može izlečiti u potpunosti, jer je zdravlje već načeto, a funkcije organa polako slabe.

Loša prostata skraćuje i vek seksualne aktivnosti. Ako ste primetili da nakon trideset pete ili četrdesete godine već imate problem sa erekcijom, obavezno pregledajte, između ostalog, i prostatu.

Veličina prostate, gde se nalazi, šta je njena funkcija?

Drugi naziv za prostatu je kestenjača. Ovaj naziv je dobila jer oblikom podseća na kesten. Veličina prostate je drugačija kod svakog, ali su neke optimalne dimenzije 3,5×4,5×2,5. Naravno neki milimetar, manje-više, ne znači da veličina vaše prostate nije u redu.

Nalazi se ispod mokraćne bešike u maloj karlici i to je mišićno-žlezdani organ. Smeštena je ispred rektuma, odnosno završetka debelog creva.

Da bi prostata radila kako treba, zaduženi su hormoni, među kojima je i testosteron. Od svih hormona, testosteron igra najvažniju ulogu u radu prostate.

Kroz prostatu prolaze semeni kanali i mokraćna cev.

Što se tiče reprodukcije, prostata, pored semenih kesica, stvara semenu tečnost i druge faktore, koji pomažu spermatozoidima da se lakše i brže kreću. I ne samo to, ova tečnost održava spermatozoide u životu, sve dok ne dođe trenutak oplodnje.

Funkcija prostate

 Učestvuje i u borbi protiv urinarnih infekcija. Stvara, takozvani prostatični sekret, čija je uloga upravo zaštita od infekcija.

Kao što i sami možete zaključiti ovo je pravi ,,multipraktik”, koji ima nekoliko zadataka u organizmu. S obzirom na brojne uloge koje ima prostata, nije ni čudo što je to jedan od organa koji najbrže oslabi. Svaki muškarac koji u mladosti ne vodi računa o svojoj prostati, već u srednjim godinama se može suočiti sa otežanom erekcijom, kao i učestalim i nekontrolisanim mokrenjem.

Zbog toga je bitno ne sedeti na hladnom i izbegavati držanje laptopa u krilu, čak i ako ne osećate nikakve posledice ovih radnji. Takođe, potrudite se da već u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim počnete da uzimate neke vitamine ili čajeve koji su dobri za rad prostate, poput čaja od mlečike.

Ovo je neki period kada prostata polako kreće da slabi i potrebna joj je dodatna energija. Iako vi možda to ne osećate u datom trenutku, posledice će biti očigledne samo par godina kasnije.

Upala prostate, uvećana prostata i druge bolesti koje napdaju ovaj organ

Upala prostate – prostatitis simptomi

Najčešća bolest koja napada prostatu jeste zapaljenje, tj upala, odnosno prostatitis. Upala prostate može doći naglo, tako da pacijent odmah oseti intenzivne bolove, a može doći i polako i razvijati se duži vremenski period. Ako se na vreme ne leči, nastaju još jači bolovi i tegobe. Ne dozvolite da vas ohrabri činjenica da ste mladi i jaki, jer zapaljenje prostate može nastati u bilo kojoj životnoj dobi, zbog čega je preventiva uvek poželjna.

Upalu prostate ćete prepoznati po tome što ćete primetiti probleme sa mokrenjem. U probleme sa mokrenjem uključujemo i otežano mokrenje ili nemogućnost mokrenja, peckanje ili krv u mokraći.

Javlja se bol između analnog otvora i mošnica. Pacijent oseća bol i prilikom seksualnog odnosa, tj prilikom izbacivanja sperme.

Posledice upale prostate su visoka temperatura, groznica i slabost. Sve ove simptome uzrorkuje nadaleko poznata ešerihija koli, ali i druge bakterije. 

Pomenuli smo da prostata ima određenu ,,liniju odbrane” od bakterija. Kada ova linija popusti, bakterije silaze preko mokraćne cevi sve do same prostate i tako nastaje upala. Svaka osoba ima određeni broj bakterija ešerihija u svojim crevima, međutim, problem nastaje kada se ove bakterije previše razmnože i krenu da napadaju organe.

Takođe, bakterija se može dobiti i seksualnim putem, ako muškarac ima odnose sa ženom koja je takođe zaražena. Zato, ukoliko ginekolog kod pacijentkinje pronađe bakterije, lekovi se obavezno prepisuju i njenom partneru, pa parovi zajedno uzimaju terapiju. 

Od krucijalnog je značaja da se prostata leči na vreme, kako ne bi došlo do ozbiljnijih bolesti, kao što su rak prostate, sterilitet, upale mokraćnig kanala i testisa i drugo.

Uvećana prostata

BPH odnosno dobroćudno uvećanje prostate je takođe jedna od najčešćih bolesti ovog organa. Nastaje kada dođe do uvećanja jednog dela prostate, što dalje prouzrokuje stiskanje mokraćne cevi, a ostali delovi su potisnuti ka kapsuli prostate.

Velika većina muškaraca ima uvećanu prostatu nakon sedamdesete godine. Zna se da prostata raste s godinama, tako da je ovaj problem u starosti neizbežan, ali uz pravilnu prevenciju i redovne preglede može se lako kontrolisati. 

uvecćna prostata

Simptomi uvećane prostate su problemi sa izbacivanjem vode iz stomaka, odnsono problemi sa mokrenjem. Dešava se da izbacivanje mlaza kasni, da je mlaz slab ili se prekida. Dešava se i potpuno suprotno, poput učestalog ili nekontrolisanog mokrenja.

Posledice ovog oboljenja su urinarne infekcije, bolesti mišića u ovom delu tela, krvarenje tokom mokrenja, kamen u bešici, itd…

Karcinom prostate

Karicnom prostate jeste jedan od najučestaliji karcinoma kod mušaraca. To je razlog više za redovne posete urologu, naročito posle pedesete godine života. O prevenciji naročito treba da brinu osobe, čiji su očevi, braća ili dedovi bolovali takođe od ove bolesti.

Iako je karcinom prostate često posledica nekih drugih bolesti, pravi razlog nastanka karcinoma u ovom delu tela još uvek nije poznat.

Simptomi karcinoma su isti kao i kod ostalih bolesti prostate, samo su mnogo intenzivniji i opasniji.

,,Centar za kontrolu i prevenciju bolesti” kaže da je rak prostate bolest koja se sporo razvija, bez nekih konkretnijih simptoma na samom početku. Eto još jednog razloga zašto je bitno ići na redovne preglede. ( izvor https://www.cdc.gov/cancer/prostate/pdf/prostate_health_tips.pdf ).

Američki ,,National Cancer Institute” je izneo podatak, da u Americi godišnje od raka prostate umre oko 26 000 ljudi!

Pregled i lečenje prostate

Ako primetite neke od simptoma, koji ukazuju na oboljenje prostate, najpre se obratite svom izabranom lekaru opšte prakse i zatražite uput kod specijaliste. Prostatu leči urolog, koji će vas najverovatnije poslati da odradite nekoliko analiza kao što su analiza urina, krvi, brisevi i, naravno, ultrazvuk prostate i abdomena. Ponekad se mora posetiti i nefrolog ili radiolog.

Ultrazvuk prostate je jedan od najbitnijih pregleda kada se radi o otkrivanju potencijalnih bolesti. Može se raditi na dva načina:

  1. Klasičan ultrazvuk, sličan onom koji rade trudnice. Pacijent je u ležećem položaju, lekar nanese malo specijalnog gela na ultrazvučnu sondu i sa njom prelazi preko donjeg dela stomaka pacijenta. Naravno, pregled se radi preko gole kože. Bešika mora biti puna.
  2. Takozvani TRUS pregled, radi se sa nešto drugačijom vrstom sonde koja se prislanja na završni deo debelog creva, Ova vrsta pregleda je možda malo manje prijatna, ali nije bolna i pri tom daje jasniju sliku zdravstvenog stanja pacijenta.

Na osnovu analiza utvrđuje se tačno zadravstveno stanje, kao i propisana terapija.

Pacijent se ne sme osloniti samo na farmaceutske lekove za prostatu, već i na svoj životni stil. Potrebno je konzumirati i određene čajeve, najbolje od mlečike o kojoj ćemo više govoriti u nastavku teksta.

Ukoliko ste nekada imali probleme sa prostatom ili ukoliko ste već u srednjim godinama pa spadate u rizičnu grupu, poželjno je jednom godišnje ići na pregled prostate.

Tokom prethodnih godina posvetilo se mnogo pažnje redovnim ginekološkim pregledima, kako bi se kod žena podigla svest o ranom otkrivanju raka i drugih bolesti na reproduktivnim organima ili dojkama. Na žalost ni približno toliko pažnje nisu dobili muškarci, a jako je bitno da svaki pripadnik jačeg pola shvati na vreme da je potrebno ići na pregled prostate jednom godišnje.

Prirodni lekovi za prostatu

Prostatu ćete najbolje sačuvati ako već u svojim tridesetim krenete da pazite na ishranu, da se toplo oblačite kada je to potrebno, ali i da povremeno pijete čajeve koji će omogućiti vašoj prostati da što duže bude u punoj snazi.

Evo nekoliko predloga za prirodne lekove koji mogu pomoći vašoj prostati da radi bez zastoja:

Čaj od male mlečike za prostatu

mala mlecika za prostatu

Čaj od mlečike je jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za prostatu. I to još od davnina. Ne samo da pomaže kod bolesti prostate, već štiti i okolne organe, kao što su bešika, mokraćni kanali ili bubrezi.

Postoji nekoliko vrsta ove biljke, ali skoro svaka koja se prodaje u biljnim apotekama će pomoći. Cena čaja od mlečike je oko 250 din. Možete piti i čaj napravljen od mešavine mlečike i drugih lekovitih trava.

Mlečiku možete potražiti i u prirodi, ako više volite da imate sveže bilje, umesto da kupujete u apotekama. Raste u šumama, tačnije u brdskim predelima. Obično je smeštena kraj potoka, gde može da naraste i do jednog metra visine.

Da bi ste pripremili čaj uzmite jednu malu kašiku suve mlečike i prelijte sa 250ml vrele vode. Ostavite da odstoji oko deset minuta, zatim procedite i popijte. Terapija podrazumeva da se čaj od mlečike pije dva puta dnevno, najbolje bi bilo da to bude pre doručka i pre večere. Nije poželjno šećeriti ga, ali možete staviti malo meda, ako niste navikli na nezaslađen ukus čaja. Može se staviti i malo ceđenog limuna.

Čaj od mlečike nema neželjena dejstva, a brzo deluje! Prijatnog je ukusa i ne stvara nikave nepriajtnosti.

Ako ne volite da pijete čaj, postoji mogućnost i da kupite kapi, odnosno tinkturu mlečike. Prosto nakapajte desetak kapi mlečike u čašu vode i tako popijte. Umesto vode može doći u obzir i neki domaći ili negazirani sok.

Tinktura se može napraviti i kod kuće, tako što ćete pomešati 200g male mlečike sa alkoholom u običnoj tegli. Alkohol mora biti 60% a sipajte preko bilja tako da tečnost bude oko 2cm iznad mlečike. Stavite poklopac na teglu i ostavite da odstoji na toplom mestu mesec dana.

Nakon ovog perioda procedite tečnost i prespite u odgovarajuću bočicu sa kapaljkom, radi adekvatnog doziranja.

Što se tiče ostalih biljaka i kopriva je popularna u lečenju prostate, ali istraživanja iz 2007 su potvrdila da ova biljka i nije toliko efikasna i da je tim povodom poželjno uraditi još analiza. ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17509841 ).

Lečenje prostate vodom

Prostata se može lečiti i, prosto, vodom. Da bi čitavo telo normalno funkcionisalo ( uključujući i prostatu ), potrebno je unositi dovoljno tečnosti, tj preporučenu dozu od 2l.

lecenje prostate vodom

U lečenju prostate pomaže infuzirana ili detoks voda. U pitanju je veoma osvežavajuć napitak, koji se posebno preporučuje leti.

Pravi se tako što se u vodu doda voća i povrća po želji. Obično se stavlja limun ili drugo cistrusno voće, krastavci, jagode, aromatično bilje poput nane i drugo. Dakle kao jedan bezalkoholni koktel. Ovo piće poznato je još i kao voda sa ukusom, a veoma povoljno deluje na prostatu.

Evo kako se pravi detoks voda za prostatu:

Na dnu bokala stavite voće ili povrće po želji. Pola bokala ispunite ledom, pa preko nalijte vode. Ostavite u frižideru sat vremena da se ohladi. Nakon što popijete vodu, možete je doliti još tri puta, a posle toga će voće ili povrće koje se unutra nalazi polako izgubiti ukus i voda više neće imati potrebu aromu, a ni dejstvo.

Pivo ili beli luk kao prirodni lekovi za prostatu

Na radost mnogih muškaraca i pivo ima određene vitamine, koji pomažu u očuvanju prostate. Iako su ova istraživanja još uvek u toku, grupa nemčkih naučnika je došla do zaključka da pivo može sprečiti rak prostate, tako što jača određene odbrambene mehanizme.

pivo i prostata

Sa druge strane, njihove kolege iz Južne Koreje istraživali su povoljan utiacj belog luka na prostatu. Prema njihovim istraživanjima, beli luk pomaže kod uvećane prostate.

Prirodne lekove za prostatu su istraživali i Kinezi, koji su došli do zaključka da muškarci koji u svojoj ishrani imaju više voća i povrća, manje boluju od problema sa prostatom ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5291566/ )

Kad smo već kod adekvatne ishrane i održavanja prostate ,,Svetska zdravstvena organizacija” tvrdi, da bi trebalo jesti manje mesa, kao što su kobasice, viršle, crveno meso, svinjetina i razne vrste roštilja, kako bi se izbegao nastanak kancera, između ostalog, i na prostati ( izvor https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/ ).

Vežbe za prostatu

Zdrav život će produžiti i vek trajanja vaše prostate, a to podrazumeva i fizičku aktivnost. Ne brinite nije reč o dizanju tegova niti bilo kakvim drugim komplikovanim vežbama.

Najviše se preporučuje brzo hodanje, ali i trčanje ako ste u mogućnosti. Plivanje je takođe jedan od sportova koji pozitivno utiču na rad prostate.

Za prostatu su dobre i Kegelove vežbe. Radite ih tako što ćete stiskati i puštati karlične mišiće. Poređenja radi, zamislite da urinirate i zadržavate mlaz, s vremena na vreme. Mišići sa kojima se zadržava urinarni mlaz, zapravo se stiskaju i prilikom izvođenja Kegelovih vežbi.

Ove vežbe možete raditi bukvalno, bilo gde. Najbolje bi bilo da sedite! Stegnite mišiće na pet sekundi, pa ih opustite. Napravite pet sekundi pauze, pa ih ponovo stegnite. Ponovite radnju oko deset puta! Kegelove vežbe je poželjno raditi tri puta dnevno.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *