čaj od persuna kao lek
Zdravlje

Čaj od peršuna ubija bakterije! Kako se priprema i iskustva

Biljka koja ima izuzetno prijatan ukus i miris se sa razlogom koristi kao začin i to u kuhinjama mnogih naših, ali i domaćica iz celog sveta, obilato. Pored toga što se koristi plod peršuna, primenu nalazi i koren, a posebno listovi te biljke.

Čaj od peršuna kao lek za različita oboljenja

Često se preporučuje čaj od peršuna za lečenje različitih oboljenja, a posebno onih koji su povezani sa funkcionisanjem urinarnog trakta. Međutim, to nije sve za šta se preporučuje čaj od ove ukusne začinske biljke, jer je dokazano dobar borac kod bubrežnih oboljenja, uzevši u obzir da poboljšava izlučivanje tečnosti. Pročišćava mokraćne puteve, te uopšteno se koristi kao diuretik, upravo zato što potpomaže da višak vode iz organizma bude na prirodan način izlučen iz organizma.

Takođe je primećeno i da ima pozitivan uticaj na smanjenje krvnog pritiska, baš zato što utiče na izlučivanje veće količine soli iz organizmu. Upravo iz tog razloga se često može čuti da peršunov čaj pomaže i kada je potrebno smanjiti kilažu odnosno za mršavljenje, pa bi trebalo gojazne osobe da ga konzumiraju.

Čaj od peršuna nuspojave

Međutim, izuzetno je važno da i ljudi koji žele da smršaju, ali i svi koji žele čaj od ove biljke da koriste za lečenje određenog oboljenja znaju da peršun pripremljen kao čaj može da ima i određene negativne efekte. Upravo iz tog razloga i jeste posebno važno da se svako pridržava uputstava o predviđenoj količini na dnevnom nivou, te da taj čaj konzumira tačno u određenom periodu. A naročito je bitno da trudnice i dojilje upitaju nadležne lekare o tome, bez obzira iz kog razloga je potrebno da ovaj čaj one konzumiraju.

Sem toga, peršun je poželjno koristiti i kod gihta, a pomaže i obolelima od artritisa.

Postoji mogućnost i korišćenja peršunovog ulja, koje posebno pokazuje pozitivan efekat kod grčeva u stomaku.

Čak i ako ne želite da konzumirate čaj od peršuna, valjalo bi da ovu biljku koristite kao začin u svakodnevnoj ishrani. Ne samo da će uticati na poboljšanje rada bubrega, nego će pospešiti i izlučivanje vode iz organizma, a zahvaljujući svojim sastojcima će uticati i na kvalitet krvnih sudova.

Naročito je bogat vitaminom B 12, koji se inače retko u kojim namirnicama može naći, a poznato je da on utiče na kvalitet crvenih krvnih zrnaca i na njihovo stvaranje. Sem toga, u peršunu ima i vitamina A i C, kao i brojnih minerala.

Upravo zbog prisustva pomenutog B 12 vitamina se preporučuje konzumirati čaj od peršuna za smirivanje, a uz to on i pročišćava krv, pa se u tom smislu može koristiti za poboljšanje imuniteta.

Pored već pomenutih vitamina, peršun sadrži i gvožđe, kao i magnezijum i kalcijum, ali i mangan i bakar, te druge minerale i hranljive sastojke.

čaj od persuna infografik

Čaj od svežeg peršuna

Svakako da je najbolje pripremati, ako je to moguće čaj od svežeg peršuna ili jednostavno konzumirati ovu biljku u svežem stanju.

Kako nije moguće kupiti uvek svež peršun, to ga možete gajiti i u kućnim uslovima. Ako i ne uspe gajenje peršuna u saksiji, uvek možete ostaviti koren ove biljke u vodi, te stalno imati svež peršun. Takođe, postoji mogućnost i da kupite veću vezicu ove biljke na pijaci, te da je čuvate u malo vode, potpuno isto kao i bilo koji cvet. Tako ćete uvek imati mogućnost da pripremite čaj.

Napomenuli bismo i to da peršun ne spada u naročito zahtevne biljke za gajenje, pa bi svakako trebalo da uspe i u kućnim uslovima, a uz adekvatnu negu.

Kako se priprema čaj od svežeg peršuna

Nije potreban naročit trud da biste pripremili čaj od svežeg peršuna. Dovoljno je da lišće ove biljke potopite u vrelu vodu i pokrijete posudu. Nakon par minuta će voda dobiti zelenu boju, a vas čaj pripremljen od svežeg peršuna će biti spreman za upotrebu.

čaj od persuna priprema

Vrlo je važno i da odaberete zdravu biljku, pa se u tom smislu preporučuje da peršun, koji želite da koristite za pripremu čaja ima lišće tamno zelene boje, a nikako žućkaste.

A u zavisnosti od toga zbog čega želite da koristite tako pripremljen čaj od peršuna će zavisiti i koliko puta dnevno bi trebalo da ga konzumirate. Vrlo je važno da o tome vodite računa, jer se ovaj čaj koristi i za detoksikaciju.

Čaj od svežeg peršuna za mršavljenje

Ukoliko želite da koristite čaj od svežeg peršuna za mršavljenje, dobro je da ga kombinujete uz sok od limuna (Quora). Opšta je preporuka da kura u tom slučaju traje pet dana, posle čega mora da postoji propisana pauza. A ta pauza podrazumeva period od 10 dana, nakog čega možete sprovesti još jednu kuru, opet u trajanju od pet dana.

Naravno da nije dovoljno konzumirati samo čaj od svežeg peršuna za mršavljenje uz dodatak limunovog soka, već morate obratiti pažnju i na ishranu u celosti da biste zaista izgubili višak kilograma.

 Čaj od sušenog peršuna priprema

Kao što smo već pomenuli, najbolje je pripremati ovaj čaj od sveže biljke. Ukoliko to možda nije moguće, trebalo bi da znate da čaj od peršuna, priprema ne podrazumeva nikakvu peripetiju.

Ako odlučite da koristite sušeni peršun, onda bi svakako bilo preporučljivo da kupite biljku u specijalizovanoj prodavnici za organske proizvode, jer je biljka u tom slučaju i zdravija. A ako to niste u mogućnosti, svakako možete pripremati i čaj od peršuna, koji ste prethodno kupili na tezgi na lokalnoj pijaci.

U principu priprema podrazumeva da jednu kašičicu sitno sušenog lista ove biljke prelijete sa oko 250 ml vode. Zatim je potrebno da to poklopite i sačekate ne više od pet minuta, da peršun pusti boju i sve lekovite sastojke.

Posle toga ćete procediti sok i konzumirati ga u gutljajima.

Posebno morate voditi računa o tome da ne bi trebalo čaj od peršuna da konzumirate svakog dana, već da pravite adekvatne pauze.

Čaj od peršuna za bakterije

peršun protiv bakterija

Postoje indicije da je ovaj čaj odličan borac protiv bakterija. Baš zato se preporučuje kao jedno od boljih prirodnih sredstava za jačanje odbrambenih snaga organizma. A prvenstveno se preporučuje čaj od peršuna za bakterije koje postoje u urinarnom traktu.

Mnogi stručnjaci čak preporučuju osobama, koje imaju kamen ili pesak u bubregu, te koje otežano mokrenje, to jest kod kojih je ustanovljena urinarna infekcija, da konzumiraju na predviđeni način ovaj čaj.

Međutim, moramo naglasiti i to da se čaj od peršuna za bakterije ne priprema samo od lišća te biljke. Naime, preporučuje se da se pomešaju koren peršuna, zatim stablo i lišće, pa da se sve to lepo usitni i od toga priprema čaj.

Uopšteno rečeno, preporuka je konzumirati dve do tri šolje čaja, koji je praktično pripremljen od svih delova ove začinske biljke.

Kao i u bilo kom drugom slučaju, preporučuje se pomešati 1 kašiku te smese sa oko 250 ml vode. Vrlo je važno i da posuda bude poklopljena, kako bi sve hranljive materije ostale u čaju. Isto tako napominjemo da se čaj priprema tako što se potopi konkretna smesa i ostavi da odstoji oko 15 minuta, a obavezno je da posuda bude poklopljena.

Kada pripremite čaj na opisani način, potrebno je da nakon isteka navedenog perioda procedite i da ga u toku dana konzumirate. Svakako bi bilo dobro da u manjim gutljajima pijete ovaj čaj, a poželjno je i da on bude topao.

S obzirom na to može ponekad imati i određene negativne efekte, potrebno je voditi računa o tome da ne konzumirate čak ni čaj od peršuna neprekidno. Potpuno isto kao i kada je u pitanju priprema i konzumiranje ovog čaja za mršavljenje, važi pravilo da ne bi trebalo duže od pet dana konzumirati ga, posle čega sledi minimum desetodnevna pauza. A ukoliko i posle toga ne primetite boljitak, svakako se podrazumeva da je preporuka da kontaktirate nadležnog lekara i izvršite sve neophodne provere.

Čaj od peršuna za izbacivanje vode

Samim tim što ima uticaja na rad urinarnog sistema, odnosno bubrega najpre, preporučuje se i konzumirati čaj od peršuna za izbacivanje vode.

U tom slučaju se osim lista, konzumira i koren i seme ove biljke za pripremu čaja. Nakon što ih izmešate u istoj količini, potrebno je da konzumirate u toku dana najviše pola litre čaja, mada je poželjno da količina bude i manja.

Obično se na pola litre vode preporučuje pet kašika prethodno pripremljene mešavine korena, semena i lista peršuna. Postupak pripreme je nešto drugačiji, te bi trebalo da nakon što voda provri i ubacite predviđenu količinu dobijene smese, ostavite da vri još par minuta, a zatim i da čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti poklopite i ostavite desetak minuta da odstoji.

Valjalo bi da dobijenu količinu čaja rasporedite na tri šolje, pa da ih u gutljajima konzumirate u toku dana.

Čaj od peršuna za mršavljenje

Svakako se najčešće može čuti da bi valjalo konzumirati čaj od peršuna za mršavljenje. Međutim, morate imati na umu da nije u pitanju čarobni napitak, pa iz tog razloga treba da pojačate fizičku aktivnost ukoliko želite da izgubite nagomilane kilograme. Isto tako se podrazumeva da morate voditi računa i o tome koje namirnice unosite i u kojoj količini.

Svakako je preporučljivo koristiti list sveže biljke za pripremu ovog čaja, naravno pod uslovom da je to moguće. Podrazumeva se da čaj od peršuna u ovom slučaju može biti pripremljen i od sušene biljke, ali je najbolje da ona ima organsko poreklo. A da bi imao apsolutno dobar efekat, čaj od peršuna za mršavljenje bi trebalo koristiti u kombinaciji sa sokom od limuna.

peršun i limun za mršavljenje

Da ne biste bili u prilici da osetite negativne efekte, koje ova biljka može da iskaže, potrebno je da se pridržavate pravila o tome da bi jedna kura korišćenja ovog čaja za mršavljenje trebalo da traje pet dana. U tom periodu ne bi trebalo da konzumirate veliku količinu ovog čaja, već da budete umereni. U principu, brojni stručnjaci smatraju da više od dve šolje čaja od peršuna nije preporučljivo.

Pripremićete ovaj čaj kao što je već opisano, te u njega obavezno dodati i sok od limuna.

Pored toga što će te vrlo verovatno smršati uz konzumiranje ovog čaja, a ako povedete računa o namirnicama koje konzumirate i ako pojačate fizičku aktivnost, vrlo je verovatno da će probava u vašem organizmu biti poboljšana. Isto tako se čaj od peršuna za mršavljenje preporučuje zato što smanjuje nadutost.

Dakle, najvažnije je da vodite računa o pravilnom konzumiranju, te da nakon petodnevne kure napravite obavezno pauzu od desetak dana. Posle toga možete eventualno još jedan ciklus da srovedete, a ako za time bude bilo potrebe.

Čaj od peršuna u trudnoći

Samim tim što je u pitanju čaj, koji u određenim situacijama može da ispolji i negativne efekte, to treba vrlo pažljivo konzumirati čaj od peršuna u trudnoći.

Naime, iako ima i mnoštvo pozitivnih efekata, uvek se preporučuje svakoj trudnici da najpre potraži savet svog ginekologa, a ukoliko želi da iz nekog razloga počne da konzumira čaj od ove biljke.

Smatra se posebno da u periodu trudnoće ovaj čaj pojačava koncentraciju hormona estrogena u organizmu žene. Iz tog razloga se preporučuje za trudnice, kod kojih je eventualno detektovan manjak tog hormona. Shodno tome, pozitivne efekte ima i za stvaranje mleka, a nakon porođaja, kao i uopšteno za omekšavanje grudi porodilje.

S obzirom na to da pospešuje stvaranje estrogena, preporučuje se i za olakšavanje porođaja, ali i kod žena kod kojih mesečni ciklus usled manjka pomenutog hormona izostane.

Međutim, moramo pomenuti još jednom, da čaj od peršuna u trudnoći treba da bude konzumiran isključivo nakon što trudnica zatraži mišljenje svog ginekologa.

U svakom slučaju ne bi trebalo u neograničenom vremenskom periodu konzumirati ovaj čaj, već to činiti par dana, a zatim praviti dužu pauzu, koja bi minimum trebalo da bude desetak dana. 

Čaj od peršuna iskustva

Ukoliko znate da je ova biljka donekle i opasna, a ako se konzumira u velikoj količini i neadekvatno, onda vam je jasno i da kada je u pitanju čaj od ove biljke, iskustva ne mogu biti baš u potpunosti pozitivna.

Postoje i određeni negativni efekti konzumiranja čaja od ove biljke, ali to isključivo onda kada se pojedinac ne pridržava pravila, to jest ne pravi pauzu između kura. Naime, opšta je preporuka da se čaj od peršuna konzumira pet dana u kontinuitetu, a otprilike dve do najviše tri šolje dnevno, posle čega mora da sledi pauza.

A u većini slučajeva ta pauza podrazumeva period od ukupno 10 dana, posle čega ako ima pravo i ako želi, može i da nastavi sa lečenjem. Naravno da će i druga kura trajati pet dana, posle čega mora da usledi propisana pauza.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

5 thoughts on “Čaj od peršuna ubija bakterije! Kako se priprema i iskustva

  1. Možete li mi reći šta se podrazumeva kao plod peršuna a šta koren…? Malo sam zbunjena jer ste na počeku teksta napisali: “Pored toga što se koristi plod peršuna, primenu nalazi i koren”. Hvala puno na vašem odgovoru.

  2. Koji su negativni efekti čaja od peršuna?

    “……….Postoje i određeni negativni efekti konzumiranja čaja od ove biljke, ali to isključivo onda kada se pojedinac ne pridržava pravila, to jest ne pravi pauzu između kura. Naime, opšta je preporuka da se čaj od peršuna konzumira pet dana u kontinuitetu, a otprilike dve do najviše tri šolje dnevno, posle čega mora da sledi pauza.”

    hvala na odgovoru.

    1. Negativni efekti su vezani za preteranu upotrebu i mogu biti smanjenje nivoa secera u krvi, usporavanje zgrusavanja krvi, zadrzavanje soli i time podizanje krvog pritiska. Hvala na sugestiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *