piling za lice slika
Lepota

Kako da napravite prirodni piling za lice jednostavno?

Piling je jedan veoma važan korak kada je u pitanju nega kože. Kao što znamo koža je najveći organ na čovekovom telu i predstavlja spoljašnji omotač koji je u direktnom kontaktu sa spoljašnošću.

Koža nas direktno štiti od mehaničkih povreda, UV zračenja, predstavlja odbranu odvirusa i bakterija i iz tog razloga joj je potrebno pružiti zaista temeljnu i bogatu negu. Jedan od koraka nege kože jeste i piling.

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji se izvodi tako što se sa  površinskog sloja kože  tj. epidermisa uklanjaju stare i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini veoma važan deo lične zdravstvene higijene i brige o svom izgledu.

Uklanjanjem sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo ponovno nagomilavanje na površini kože. Pilingom poboljšavamo  disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih kozmetičkih preparata koje svakodnevno nanosimo na površinski sloj kože. Ukoliko  redovno i pravilno radimo piling, on će  za sigurno da čisti, hidrira i daje vašoj koži svežiji izgled, čineći je  znatno mekšom i glatkom.

Zašto je piling važan?

Kao što nam je poznato u svakom telu se nalaze toksini ,otrovne supstance koje narušavaju zdravlje i izgled osobe. Međutim, kada se organizam oslobađa od toksina, jedan od načina eliminacije jeste putem kože. Kada radimo  piling kože mi eliminišemo toksine koji su se nalazili na njenoj površini i time poboljšavamo rast novih celija.

Mnoge žene vode bitku sa dosadnim i upornim celulitom koji je veliki neprijatelj većine pripadnica lepčeg pola. Međutim specijalnom tehnikom pilinga pospešuje se cirkulacija. Dolazi do poboljšavanja protoka krvi i drugih telesnih tečnosti, što za posledicu ima čvrstu I zdraviju kožu.

Pilingom dolazi do efekta “visokog sjaja”. Postoje različiti sastojci koji se koriste prilikom pilinga. Većina sastojaka je iz prirode. Jedan od njačešće korišćenjih jeste krupna morska so. So u kombinaciji sa drugim sastojcima (ulje, esencije) daje  vašoj koži  zdrav i zategnut izgled koji se još naziva i ‘glow’ efekat. 

Ukoliko ste pod velikim stresom i potrebno vam je da uradite nešto za sebe, da se relaksirate, onda će piling svakako biti od velike koristi. Zahvaljujući tehnici kojom se izvodi  piling, pokretima koji su slični pokretima u masaži i delovanju esencija i soli, piling pored estetskog takođe ima i blago umirujući efekat na vaš organizam i izaziva relaksaciju.

Koje vrste pilinga postoje?

Postoje dve vrste piliga, mehanički i hemijski pilinng. Mehanički piling se vrši tako što se fizički eliminišu mrtve ćelije kože. Kod mehaničkog pilinga se  najčešće koriste abrazivni sastojci kao što su šećer, talog kafe,morska so, pirinčane mekinje ili ljuspice. Za razliku od tela gde se koriste malo grublji sastojci, piling za lice mora da bude mnogo nežniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima kao što su na primer jojoba perle.

koje vrste pilinga postoje

Postoji I drugi ali mnogo agresivniji, međutim i efektivniji oblik mehaničkog pilinga kože lica koji se zove mikrodermoabrazija. Važno je naglasiti da budete veoma oprezni sa ovim tretmanom jer on dosta istanjuje kožu. Tako da ako previše često radite ovaj tretman možete napraviti sebi vise štete nego koristi. Kada je ovakav vid pilinga u pitanju koriste se  specijalni aparati koji imaju  kristalne ili dijamanske glave.

Druga vrsta pilinga jeste hemijski piling u kojem se koriste enzimi, voćne (AHA) i betahidroksne kiseline (BHAS). Onr oslobađaju supstancu koja je slična lepku i tim putem pilinguju kožu u potpunosti držeći mrtve ćelije zajedno. Ovakav piling može biti nežan ali I vrlo agresivan, sve zavisi od vrste I jačine sastojaka koji se koriste. Može se koristiti za kako I za lice tako I za telo. Hemijski pilinzi za lice mogu biti  nešto jači, dok su pilinzi za telo nežniji i najčešće se koristi enzim ananasa.  

Kako se radi piling?

Piling se najčešće izvodi  u spa centrima, ali se takođe uspešno može raditi i kod kuće. Ono što je važno za naglasiti i što bi trebalo znati jeste da se piling najčešće izvodi u prostoriji u kojoj se nalazi tuš kabina, ili lavabo ako radite piling lica kod kuće, kako bi se otklonjene ćelije kože zajedno sa pilingom isprale.

Takođe piling se može raditi i na specijalnim profesionalnim ‘Vichy’ stolovima koji već u sebi sadrže tuš, ili možete što je dosta  ređe, piling čistiti peškirima koji su prethodno zagrejani parom.

Što se tiče  same procedure ovog popularnog tretmana, ako je u pitanju piling tela on se započinje na zadnjem delu tela tj na leđima, zadnjiem delu ruku i nogu, a potom se  se isto to ponavlja na prednjoj strani tela, preskačući lice.

Ne trebate se brinuti jer ćete tokom celog tretmana biti pokriveni peškirom ili nekom drugom tkaninom koja se koristi u ove svrhe, a otkrivaće se samo oni delovi tela koji se tretiraju.

Kozmetičar koji vrši piling  je dužan da vam pre početka samog  tretmana ponudi gaćice za jednokratnu upotrebu. Kada je piling završen, a da se pravilno uradite trebaće vam maksimum 30min potrebno je da se istuširate. Bitno je da se naglasi da prilikom tuširanja ne koristite  nikakve gelove za telo, već da piling isperete samo čistom toplom vodom, time će hranljivi sastojci iz pilinga ostali na koži.

Za one žene  koje nisu  nisu u mogućnosti, kako zbog vremena tako i zbog finansija, da redovno posećuju spa centre piling tretmani se takođe uspešno mogu raditi i kod kuće. Narvno da nećete imati potpuni doživljaj kao kada bi to neko drugi radio za vas, ali ćete svakako  postići veoma  blagotvoran efekat za vašu kožu. Pored piling proizvoda koje možete naći u drogerijama I apotekama, vi možete napraviti svoj prirodni piling i sami.

Kako da napravite prirodni piling za lice kod kuće?

Tri osnovna elementa koja sačinjavaju svaki dobar piling su piling čestice (so, šećer, kokosovo brašno, mekinje pirinča, talog kafe, mlevene koštice kajsije ili na primer masline itd.), ulje (ulje služi da vezuje sastojke i time omogućava lakše postavljanje na kožu) i aroma (neka misrisna nota). Ovaj treći element je proizvoljan i na vama je da izaberete esencije koje odgovaraju vašem senzibilitetu. Ovakav oblik pilinga predstavlja mokri piling i preporučljivo je da  se radi jedanput ili dva puta nedeljno.

Takođe pored mokrog pilinga postoji i suvi  pling koji se radi  posebnim četkama koje su napravljene  od prirodnih dlaka koje bez problema  možete pronaći na tržištu. Ovakav piling  možete raditi svaki dan , samo je važno da  smer četkanja mora biti uvek od spolja ka centru, time stimulišete cirkulaciju i limfu, i time dolazi do uklanjanja celulita.

Na šta treba da obratite pažnju kada radite piling kod kuće?

Prvo i osnovno pravilo kada je u pitanju bilo kakva nega jeste da otkrijete svoj tip kože, jer ako imate suvu kožu lica ili ste u zrelijim godinama onda trebate biti posebn ooprezni.

Sledeća stavka na koju treba da obratite pažnju jeste da ne koristite piling za telo na licu, jer ako koristite grublje pilinge možete izazvati mikro oštećenja na koži lica.

Naravno da je moguće da preterate sa upotrebom pilinga. Kako se to ne bi desilo i kako bi izbegli dodatna oštećenja na licu posavetujte se sa vašim estetičarom o preparatu koji bi najbolje odgovarao vašoj koži. Zapamtite da pilinge izbegavate tokom letnjih i veoma sunčanih dana.

Takođe ne preterujete sa mikrodermoabrazijom i hemijskim pilinzima, jer oni mogu da dovedu do uklanjanja zaštitnog sloja kože i preterane izloženosti dermisa.

Održavanje dobrog zdravlja i izgleda vase kože kroz spa tretmane može biti veoma korisno I zdravo,i zbog toga su pilinzi tela jedan od najboljih načina da vaša koža ostane čvrsta i lepa. Ukoliko ste zauzeti ili ne volite spa centre ovde vam donosimo neke od najboljih pilinga za lice. (Strani izvor)

infografik prirodni piling za lice

Piling za lice od kafe

Mnogi od vas ne mogu ni da zamisle da kafa pored napitka za savršen početka dana, može da vam donese i druge korisne efekte i to na polju lepote. Kafa može imati veoma blagotvoran efekat na vašu kožu , ako se pravilno upotrebljava.

Sastojci koji su vam potrebni da bi ste napravili svoj prirodni piling za lice jesu: 3 kašike kafe, 1 kašika ulja po vašem izboru ( maslinovo, kokosovo..) I jedna kašika smeđeg šećera. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sve sastojke u jednu činijicu , ukoliko želite gušći piling onda dodajte još šećera. Masirajte kožu pilingom, nežno I kružnim pokretima. Potom isperite toplom vodom. Ovo možete ponavljati dva puta nedeljno.

Piling za lice sa sodom bikarbonom

piling za lice sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je antibakterijski i protivupalni proizvod pa je zbog toga ideala za čišćenje kože. Ovaj proizvod pored toga što uklanja mrtve ćelije I bakterije, soda bikarbona sprečava I njihovo širenje. Važno je da se naglasi da postoje osobe sa veoma osetljivom kožom za koga soda bikarbona I nije baš preporučljiva. Ako ste neko ko nema toliko osetljivu kožu onda će ovaj piling biti sigurno interesantan za vas.

Domaći piling za lice od sode bikarbone i vode će vam pomoći pri zasićenosti kože kiseonikom, takođe je odličan saveznik u sprečavanju pojave ranih bora. Ovakav oblik piling pomaže u omekšavanju sebuma, što će vam sigurno olakšati uklanjanje prljavštine i mrtvih ćelija.

Potrebni sastojci su  1 kašika sode bikarbone i 1 kašika vode. Sve što treba da uradite jeste da napravite homogenu smesu  vode i sode bikarbone. Zatim je nanesite na lice kružnim pokretima. Potom ostavite masku od sode bikarbone da stoji na licu oko 30 minuta, a onda isperite mlakom vodom.

Piling za lice od meda

piling za lice od meda

Piling za lice od meda je jedan od najboljih  prirodnih načina za čišćenje i hidriranje vaše kože. Njegova osnovna svrha jeste da  ukloni nečistoće sa površine kože. Takođe on regeneriše kožu, a može i  ukloniti sitne bore i ožiljke.

Med i maslinovo ulje za lice

Sve što vam je potrebnojeste jedna supena kašika meda, kašika maslinovog ulja i jedna kašika braon šećera. Pomešajte sastojke dok ne dobijete homogenu masu. Nanesite vaš piling  kružnim pokretima i masirajte oko 2-3 minuta. Isperite mlakom vodom .

Med i šećer kao piling

Za ovaj jednostavni piling vam je potrebna jedna kašika meda i jedna kašika šećera, može biti i beli i braon šećer, bitno je samo da nije mleveni već granulisan.

Sjedinite ova dva sastojka u kompaktnu masu i nanesite na lice. Takođe ne trebate zaboraviti i kožu vrata jer se i sa njega trebaju skinuti mrtve ćelije koje su se nataložile. Ostavite ovu šećernu masu na licu nekih 5 minuta, a zatim isperite. Posle ovog pilinga se preporučuje nanošenje hidratantne kreme.

 Med se takođe koristi kao sastojak pilinga za masnu kožu, ovde ćemo vam doneti recept kako ga možete sami napraviti kod kuće.

Med i ovdene pahuljice kao piling

Prirodni piling za lice od meda, ovsenih pahuljica u koji se dodaje jogurt jeste jedna od najboljih rešenja ako ste neko ko poseduje masnu kožu. Ovsene pahuljice deluju umirujuće na vaše lice i čiste ga jer sadrže inflamatorna jedinjenja i saponine. Jogurt kao sastojak ovog piliga smanjuje dodatnu proizvodnju sebuma. Med održava kožu hidriranom.

Sve što vam je potrebno za ovaj domaći  piling jete: jedna supena kašika ovsenih pahuljica, jedna supena kašika meda i jedna supena kašika jogurta.

Pomešajte sve sastojke u jednu činijicu i nanesite na lice i vrat. Važno je da zapamtite da kada nanosite bilo koji piling treba da izbegavate predeo oko očiju. Ostavite piling 10 minuta, a zatim kružnim pokretima umasirajte. Potom isperite mlakom vodom. Ovaj tretman se preporučuje dva puta nedeljno.

Prirodni piling za lice protiv mitisera

prirodni piling protiv mitisera

Mitiseri mogu biti veoma neprijatna I neprivlačna pojava.  Mitiseri se formiraju kada se sebum iliti ulje koje proizvodi lojna žlezda zarobi u pori. Višak mrtvih ćelija, zagađivači vazduha i šminka stvaraju ove sitne crne neprijatelje svake lepe I negovane kože. Zato je piling idealno sredstvo kada je u pitanju borba sa mitiserima.

Limunov sok i morska so

Ovaj piling za mitisere na licu deluje  balgotvorno I antibakterijski. Kako  limun tako I  morska so su odlični sastojci kada želimo dobro da očistimo kožu

Potrebni sastojci za piling:

Jedna kašika fino mlevene morske soli, pola kašičice limunovog soka I jedna kašičica čiste mlake vode.

Sve što je potrebno jeste da pomešate sve navedene sastojke u maloj posudi. Potom nanesite ovu kompaktnu smesu na lice i masirajte nežno kružnim pokretima. Ne trebate trljati prejako, jer vam sigurno nije u cilju da dobijte crvenilo ili uplajenu kožu lica. Nakon 2-5 minuta masiranja, isperite smesu toplom vodom.

https://www.organicauthority.com/energetic-health/need-new-face-mask-9-make-at-home

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.
Ocena
recipe image
Ime recepta
Kako da napravite prirodni piling za lice
Autor
Datum objave
Vreme za pripremu
Vreme kuvanja
Ukupno vreme za recept
Prosečna ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *