kokosovo ulje za lice
Lepota

Kako se koristi kokosovo ulje za lice?

Iako je poznato da su prednosti kokosovog ulja brojne, najviše je čini se ono postalo primenjivano za negu lica, a jer je dobro za sve tipove kože kao i sredstvo protiv bora.

Kako se koristi kokosovo ulje za lice

Pre svega kokosovo ulje je odlično sredstvo za hidrataciju suve kože, pa se upotrebljava često kao zamena za dnevnu ili za noćnu kremu.

Naime, u kokosovom ulju se nalazi srednje-lančana masna kiselina poznata kao laurična kiselina, koja ima poznati antimikrobni efekat na bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija.

Kako i najveći broj problema koji su vezani za kožu lica, a u prvom redu akne, bubuljice, ekcemi, počinju nekom vrstom infekcije, jasno je zašto je laurična kiselina iz ulja kokosa značajna.

Na dalje se u kokosovom ulju nalaze i vrlo važne zasićene masne kiseline – palmitinska, oleinska, kaprilna, miritinska, linoleinska i stearinska kiselina.

Pomenute kiseline su zapravo organska jedinjenja koja pomažu da se održi lipidni sloj kože i da se time pospeši njena elastičnost i glatkoća.

Bogatstvo kokosovog ulja u vitaminu E, značajno je za ishranu kože, pre svega one suve i sklone iritacijama, ali je takođe važan faktor u zaštiti od slobodnih radikala i od preranog starenja kože.

Manje je poznato da je kokosovo ulje delimično otporno na UV zračenje, te da ima zaštitni faktor SPF4, koji jeste slab u generalu, ali u odnosu na većinu drugih ulja koja ga nemaju, ovde se smatra kao prednost.

Iako postoje mnoge realne činjenica ali i zablude o tome koliko je zaista i da li je kokosovo ulje dobro za lice, u nastavku teksta će i dalje biti reči o nekim njegovim najvećim prednostima.

Prednosti upotrebe kokosovog ulja za lice

Pre svega je važno da se za negu lica po mogućstvu koristi organsko kokosovo ulje za lice, koje je hladno ceđeno i tako je i zadržalo najveći broj hranljivih materija.

Kokosovo ulje u nezi lica koristi u sledeće svrhe, i mada nije čudotvorno, jer ne može samo da reši svaki problem na koži lica, ima dosta prednosti.

kokosovo ulje za akne i bubuljice

Kada je u pitanju upotreba kokosovog ulja za lice i iskustva korisnika, ona su i više nego pozitivna, pa se rado dele saveti i recepti za maske i losione koji se prave od kokosovog ulja.

Kako je ranije i navedeno, kokosovo ulje ima izvanrednu moć hidratacije, te se koristi kao prirodni ovlaživač kože, jer u njoj zadržava vodu i sprečava sušenje kože.

Za ove svrhe se kokosovo ulje može upotrebiti umesto svakodnevne kreme, ali je važno da se ne pretera u količini jer je ono masnije od krema, ali je opet daleko zdravije jer je sasvim prirodan preparat.

Ulje od kokosa je dosta lako za resorpciju, ne ostavlja masne tragove, i posebno je delotvorno za hidriranje suve kože lica.

Upotreba kokosovog ulja

Upotreba kokosovog ulja za lice jeste dosta jednostavna, i podrazumeva da se na prethodno dobro očišćenu i suvu kožu, nanese mala količina kokosovog ulja, prethodno rastopljenog na koži dlanova.

Kružnim pokretima je potrebno da se kokosovo ulje umasira u kožu, i na ovakav način ono joj vraća sjaj, održava vlažnost i elastičnost smatra se uz sve to da je kokosovo ulje za lice odličan preparat u prevenciji bora.

Ostale prednosti upotrebe kokosovog ulja za lice i neki recepti

Kada su u pitanju problemi vezani za kožu lica, svakako je upotreba kokosovog ulja daleko poznata kod postojanja akni i bubuljica.

Naime, poznato je da u nastanku akni dosta uticaja ima bakterija koja je deo rezidentne flore kože i koja se naziva Propionibacterium acnes.

Kokosovo ulje ima čitav spektar materija, a pre svega pominjanu lauričnu kiselinu, koje deluju antimikrobno, pa čiste pore od bakterija i smanjuju njihov broj.

Kokosovo ulje ima i dosta poznat efekat da reguliše lučenje seboroičnih žlezda, pa tako i smanji količinu sebuma koji se izlučuje, a kojim se pomenute bakterije hrane i koji zapušava pore kože.

Nekada se dešava međutim, da kokosovo ulje iritira kožu koja je već pod upalnim procesom zbog akni, pa nisu sva iskustva korisnika pozitivna po ovom pitanju.

Kada je u pitanju upotreba kokosovog ulja protiv akni, poželjno je da se počne sa manjom količinom kako bi se videlo da li koža negativno reaguje, odnosno da li dolazi do iritacije.

Daleko je napoznatija upotreba kokosovog ulja protiv bora, a koje ima efekat da vraća elastičnost koži i da tako spreči nastanak bora kao i da ublaži opne već postojeće.

Kolagen je protein koji daje čvrstinu i elastičnost koži, i smatra se da kokosovo ulje zaporavo ima sposobnost da intereaguje sa molekulima proteina, pa tako i sa samim koleganim vlaknima.

Naime, kokosovo ulje ima malu molekulsku masu, i zato lako prodire u dublje slojeve kože, a gde su i smeštena kolagena i elastična vlakna.

Poseban efeakt kokosovog ulja se postiže na ublažavanju sitnih bora oko usta i očiju, pa je ono odličan prirodni antirid, te se koristi kao sastavni deo mnogih krema za okolo-očno područje.

Kokosovo ulje za lice – cena i iskustva u upotrebi

Svojevrsna je zabluda da će kokosovo ulje da sasvim „izbriše bore“, posebno one dublje, i da učini čuda za lice koje nije na vreme negovano i pravilno tretirano.

Zato se smatra da kokosovo ulje treba da se koristi što je ranije moguće, te da se koža na vreme hidrira i da se postigne efekat prevencije nastanka bora, kao i da se one ublaže dok su još „plitke“ i manje izražene.

Korisni saveti koji se tiču upotrebe kokosovog ulja, vezani su za njegove efekte i kod sledećih problema, te se kokosovo ulje pokazalo kao izvanredan preparat:

U borbi protiv poodočnjaka;

Kao sredstvo za skidanje šminke;

Kao prirodni piling za čišćenje lica;

Kao balzam za negu usana;

Kao sredstvo za pospešivanje rasta trepavica.

Jedno od najpoznatijih prirodnih sredstava za čišćenje kože lica, jeste piling od kokosovog ulja i sode bikarbone, koji se veoma lako pravi a delotvoran je i za hidrataciju i za uklanjanje tragova umora na koži lica.

Recept za ovaj piling jeste dosta jednostavan, i stavlja se ista razmera sode bikarbone i kokosovog ulja, mada se može i prilagoditi u zavisnosti od tipa kože (na primer za suvu kožu se stavi malo više kokosovog ulja).

Soda bikarbona i kokosovo ulje za lice

kokosovo ulje i soda bikarbona

Nanose se uveče pred spavanje i nežno se umasiraju u kožu, pa se nakon 5-10 minuta lice umije mlakom vodom.

Generalno gledano, cena kokosovog ulja za lice jeste dosta pristupačna, i umesto skupih preparata je bolje da se uloži novac u negu lica kokosovim uljem, koje je prirodno i nema štetnih nuspojava.

Ovo ulje se može kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i većim marketima, pa je postalo dosta poznato i zastupljeno u kućnoj nezi kože lica i tela, ali je odlično i za kosu kao i za organizam u celini.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *