crni čaj
Zdravlje

Crni čaj lekovita svojstva i da li je bolji od zelenog?

Crni čaj možete koristiti ako praktikujete zdrav život, ako želite da sačuvate svoje zdravlje ali i ako je potrebno da smršate.

Dostupan je svima i cena je veoma pristupačna. Možete ga naći u bolje snabdevenim marketima, apotekama, prodavnicama zdrave hrane, čak i preko online prodaje.

Zanimljivosti vezane za crni čaj

  • Crni čaj se dobija od biljke, po imenu Camellia sinensis (izvor), koju mnogi nazivaju prosto biljka čaj. Od iste biljke se dobija i zeleni čaj, samo je proces proizvodnje malo drugačiji. Kod crnog čaja, stepen oksidacije je nešto viši, zbog čega ima i tamniju boju.
  • Boja crnog čaja je obično crvena ili tamno crvena. Zbog toga ga u Kini nazivaju još i crveni čaj. Naziv crni čaj dobio je na zapadu, jer je ime ,,crveni čaj”, već bilo zauzeto. Na zapadu se pod crvenim čajem misli na napitak od biljke rojbos, tako da nije usvojen originalni naziv koji su crnom čaju dali Kinezi.
  • Sve do devetnaestog veka, služio je i kao sredstvo za plaćanje na Tibetu, u Sibiru i Mongoliji. U tu svrhu je kompresovan i bio je u obliku kocke.
  • U Kini se koristio za farbanje tkanine, u vreme vladavine dinastije Tang. Obično ga je koristilo siromašno stanovništvo, koje nije moglo da priušti neku drugu vrstu boje. Ali to nije smetalo, jer je odeća obojena crnim čajem bila moderna i među bogatijima.
  • Crni čaj je stigao u Evropu, tek u šesnaestom veku. Iako su Evropljani i pre toga trgovali sa Kinom, nije bilo interesovanja za njega. Prvo su ga doneli u Portugaliju, a jedna količina je stigla i u Rusiju na carski dvor kao poklon. Međutim Evropljani tada nisu bili oduševljeni ukusom.
  • Tek sto godina kasnije, počela je masovnija trgovina crnog čaja i u evropskim zemljama.

Kako se kuva crni čaj?

Priprema crnog čaja nije ništa drugačija od pripreme ostalih čajeva, kao što su kamilica, nana, itd. Prosto zagrejte vodu do ključanja. U šolju spustite kesicu crnog čaja. Ako volite jači ukus, mogu i dve. Sipajte i proključalu vodu u šolju, poreko filter kesice. Ostavite dva do tri minuta da odstoji i nakon toga, napitak je spreman za konzumiranje, a kesicu izvadite.

Nemojte držati filter kesicu duže od pet minuta jer će čaj biti suviše gorak.

Dakle priprema čaja je jako prosta, ali ono na šta treba obratiti pažnju jeste sam proces ispijanja čaja. Recimo, naš narod pretežno pije čaj samo kada se prehladi ili kad mora. Na dalekom istoku, stvari su mnogo drugačije.

Kod Kineza, ispijanje čaja predstavlja ritual i uživanje (kao na primer kada mi pijemo kafu). Jedino tako možete uživati u pravom ukusu čaja. Zato kada sebi skuvate šolju čaja, neka to bude vreme za opuštanje. Nemojte ga piti samo kao pomoćno sredstvo za mršavljenje ili očuvanje zdravlja. Recimo ovu naviku su usvojili i Englezi i dan danas se opuštaju uz, takozvani, čaj u pet.

Nije loše piti ovaj čaj sa određenim dodacima, jer ima jak ukus, koji se možda nekome neće dopasti. Ipak, preporučujemo da se pije bez ikakvih dodataka, jer tada ima najbolji efekat po vaše zdravlje.

A kad već pominjemo Engleze, možete se ugledati na ovu naciju kada je reč o ispijanju ovog čaja. Naime, Englezi vole da dodaju još neke sastojke u svoj crni čaj, poput limuna, đumbira, meda, šećera, pa čak i mleka. Naravno sve je stvar ukusa, ali uvek je dobro isprobati nove stvari.

S obzirom da on ima dosta kofeina, razmislite da kafu zamenite ovim napitkom.

Crni čaj – efikasnost i lekovitost

Crni čaj lekovitost

Osim što se preporucuje za uživanje u bogatom ukusu, crni čaj ima mnogo prednosti, kada je reč o očuvanju zdravlja.

Zanimljivo je da sa crnim čajem (Camellia sinensis) možete zaceliti rane na koži. Zato ako se posečete ili povredite, skuvajte sebi šolju crnog čaja. Filter kesicu nemojte bacati, već je ostavite da se ohladi, a zatim je prislonite sebi na ranu. Ako ste u mogućnosti, pričvrstite je zavojem, neka odstoji neko vreme. Sadrži taninsku kiselinu koja zaceljuje rane.

Može se koristiti i ako imate herpes oko usta ili kod iritacija na koži. Na primer uspešno umanjuje iritaciju od koprive, ujeda komarca ili ako iz nekog drugog razloga imate prolem sa svrabom.

S obzirom da može da zaceli rane na koži, isto važi i za sluzokožu. Ako imate rane u ustima i na desnima, dovoljno je ispirati ih rashlađenim crnim čajem. Treba pomenuti da će crni čaj pomoći kod blažih problema, tipa ako ste se ujeli za unutrašnju stranu obraza, pa vam je ostala rana, ako imate afte, ukoliko ste vadili zub i slično. Kod ozbiljnijih problema, kao što je paradentoza, terapija crnim čajem nije dovoljna i potrebno je da se obratite stomatologu.

To nije jedina prednost taninske kiseline. Sa ovim sastojkom možete rešiti problem i neprijatog mirisa, naročito kod stopala. Napravite sebi crni čaj sa četiri filter kesice i litar vode. Ostavite da se prohladi, sipajte čaj u lavor i dobro operite svoje noge. Poželjno je da budu potopljene oko dvadeset, dvadeset pet minuta.  Na kraju ih normalni isperite sa vodom.

Smatra se da je veoma dobar za jačanje imuiniteta, mada potrebna su dodatna istraživanja, da bi se ova teorija u potpunosti potvrdila (izvor).

On vaš štiti od slobodnih radilaka, sprečava oštećenje ćelija, a samim tim i štiti od nastanka raznih hroničnih bolesti.  (izvor)

Planirate bebu? Bar jednom dnevno popijte šolju crnog čaja sa svojim partnerom. Ovaj popularni napitak pozitivno utiče na plodnost, pre svega zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u njemu.

Ako koristite veštačke suplemente koji sadrže antioksidanse, preporučuje se da ih zamenite prirodnim lekovima, kao što je crni čaj. Naime sprovedena su istraživanja koja su pokazala da veštački suplementi koji sadrže antioksidanse mogu da naškode našem zdravlju, pa je najbolje unositi vitamine kroz hranu i piće.  

Crni čaj za pritisak

Naučno je dokazano da crni čaj smanjuje krvni pritisak. Ako imate probleme sa hipertenzijom, preporučuju se tri šolje čaja na dnevnom nivou.

Shodno tome, blagotvoran je i za rad srca, pa ga mogu piti i srčani bolesnici. Smanjuje nivo holesterola i nivo šećera u krvi (izvor), poboljšava rad krvnih sudova.

On će vas zaštititi od bolesti kao što su srčani ili moždani udar. Jedno istraživanje koje je trajalo preko deset godina i u kojem je učestvovali skoro 75000 ljudi pokazalo je da su osobe koje su svakodnevno pile tri i više šoljica crnog čaja, imale 32% manje šanse da dobiju šlog. U istraživanju su učestvovali i žene i muškarci. (izvor)

Naravno, ovaj čaj nije magični napitak. Ne nadajte se potpunom izlečenju ukoliko samo pijete čaj. Ako ste srčani bolesnik ili imate povišeni krvni pritisak, potrebno je najpre da promenite neke svoje životne navike. Uvedite sebi laganu fizičku aktivnost, poput šetnje. Korigujte ishranu, potrudite se da ostavite cigarete i alkohol ( ili bar smanjite ). Terapija koju je prepisao doktor i redovne kontrole se podrazumevaju.

Crni čaj je tu da dodatno pripomogne, svojim blagotvornim dejstvom na organizam, a ključna stvar u lečenju visokog pritiska jeste upravo korigovanje ishrane i životnih navika. (izvor).

Ako ste zdravi, konzumiranje ovog čaja će vam pomoći da vas bolesti poput hipertenzije zaobiđu.

Odličan je za koncentraciju

Kao što smo već pomenuli, može zameniti kafu, s obzirom da ima visok novi kofeina. To znači i da povoljno utiče na koncentraciju i pamćenje.

Ukoliko se spremate za važan ispit ili ste ostali prekovremeno na poslu, pokušajte da zamenite kafu sa crnim čajem. Bar delimično. S obzirom da smo ponekad tokom rada ili učenja pod velikim stresom i tenzijom, crni čaj će umanjiti napetost i smanjiti nervozu.

Za razliku od kafe, on nije toliko štetan, ako se konzumira u većim količinama. Preporučuje se i kao prevencija od demencije.

Crni čaj za mršavljenje

Crni čaj za mrsavljenje

Nadaleko je poznato da je zeleni čaj veoma efikasan u borbi protiv viška kilograma. S obzirom da se zeleni i crni dobijaju od iste biljke, logično je i da će crni čaj biti podjednako koristan osobama koje žele da smršaju.

Kako deluje crni čaj? Ovaj napitak će vam ubrzati metabolizam. Ako je metabolizam usporen, hrana se slabije vari, probava je lošija, što često dovodi do gojenja.  Takođe, crni čaj topi masne naslage na vašem telu.

Naravno, treba pomenuti da ne čini čuda i da nije dovoljno samo piti ga kako bi ste izgubili koji kilogram. Kao što smo već pomenuli kod lečenja holesterola i hipertenzije, crni čaj je samo pomoćno sredstvo.

Ako želite da smršate, potrebno je uvesti neku vrstu fizičke aktivnosti, u skladu sa vašim zdravstvenim mogućnostima. Najbolje je trčanje, vežbe u teretani, ili bar šetnja od par kilometara nekoliko puta nedeljno.

Potrebno je i korigovati ishranu. Ukoliko postoji mogućnost, konsultujte se sa nutricionistom oko ishrane. Ako niste u mogućnosti da posetite nutricionistu, onda bar izbacite brzu hranu i peciva. Jedite više salata, voća, i domaću, kuvanu hranu. Potrudite se da svoje obroke spremate sa što manje masnoće.

Uz ovakav način života i crni čaj koji će dodatno pomoći da se ubrza vaš metabolizam i istope masne naslage, gutitak kilograma je zagarantovan.

A kada dostignete željenu kilažu, nastavite da koristite čaj, kako bi ste održali svoju vitku liniju.

I ne samo to! On čisti vaša creva od raznih bakterija, koje uzorkuju bolesti poput kacera, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugo. (izvor). Takođe, svako ko želi da smrša mora najpre da poradi na čišćenju svojih creva i detoksikaciji organizma, a crni čaj je prava stvar za to.

Najbolje je piti crni čaj ujutru na prazan stomak

Kao što smo već pomenuli, crni čaj je odlična alternativa za kafu. Eto još jednog razloga više da ga pijete ujutru. Za razliku od kafe, koja nam može pasti teško ako se pije na prazan želudac, čaj će nam pružiti mnogo benefita.

Prvo, kao i svi drugi domaći lekovi, i crni čaj ima najbolje dejstvo ako se pije na prazan stomak, ujutru. Najpre jer čisti creva. Kao drugo, visok nivo kofeina će nam dati potrebnu energiju da se razbudimo i krenemo sa našim jutarnjim obavezama.

Ujutru se posebno preporučuje pušačima, jer čisti telo od toksina, koji se najviše unose u organizam putem duvanskog dima.

Takođe, ispijanje čaja ujutru je blagotvorno i za oralnu higijenu. Popijte šolju čaja ujutru, jer ovaj čaj štiti desni i čisti usnu duplju od bakterija i infekcije.

U suštini, bez obzira zbog čega pijete crni čaj, najbolje je popiti ga ujutru. Ustanite petnaest, dvadeset minuta ranije, skuvajte sebu šoljicu ovog čaja i popijte ga u miru i tišini. Uživajte u novom danu, punom raznih, novih mogućnosti. Neka to bude vaš novi jutarnji ritual. Primetićete da će vam dan biti mnogo opušteniji, a ujedno čuvate svoje zdravlje i svoju liniju.

Prema nekim istraživanjima, preporučena doza čaja je tri šolje na dnevnom nivou. Ova doza povoljno utiče na sprečavanje srčanih oboljenja. ( izvor).

Ipak, moramo da pomenemo da nekim osobama ispijanje čaja ujujtru na prazan želudac neće prijati. Obično se radi o osobama koje imaju osetljiv želudac. U tom slučaju, pomerite svoj ritual ispijanja crnog čaja posle doručka ili predveče.

U slučaju da vam crni čaj ujutru ne prija, napitak možete zameniti blagom i nezaslađenom limunadom.

Šta je bolje piti: zeleni ili crni čaj?

S obzirom da se prave od iste biljke i da imaju slične benefite, postavlja se pitanje šta odabrati: zeleni ili crni?

Prednost crnog čaja je u tome što sadrži jedinjenje po imenu teflavin, koje dobija zahvaljujući dužem procesu oksidacije, prilikom same proizvodnje. Ovo jedinjenje daje crnom čaju dodatna antioksidantna svojstva, koja jačaju naš organizam (izvor).

Inače, zeleni i crni imaju slična svojstva, tako da nećete pogrešiti koji god da odaberete. Možda će se većina ljudi radije odlučiti za zeleni zbog prijatnijeg ukusa, ali i zbog nešto povoljnije cene.

Međutim ako volite specifične ukuse i fine čajeve, koji su, pri tom, veoma blagotvorni po zdravlje, sa crnim čajem nikako nećete pogrešiti. Pa čak i ako vam gorči ukus ne odgovara, uz malo meda ili limuna, dobićete savršen ukus toplog napitka. 

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *