Ehinacea – lekovita svojstva i upotreba u alternativnoj medicini
Zdravlje

Ehinacea – Lekovita svojstva i upotreba u alternativnoj medicini

Od davnina je biljka ehinacea (echinacea purpurea) poznata kao jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imuniteta, a poznato je da dve vrste imaju najviše prednosti.

Naime, postoje u porodici ove biljke vrste Ehinacea purpurea, od koje se upotrebljavaju kao lekoviti delovi sama stabljika, te listovi i cvet biljke.

Sa druge strane, vrsta Ehinacea angustiofolia, od koje je u upotrebi za lekovite svrhe pre svega koren biljke.

Ehinacea lekovita svojstva

Kako je napred i navedeno, ona je najbolje prirodno sredstvo za jačanje imuniteta organizma, te je sredstvo koje ublažava trajanje i težinu respiratornih infekcija, gripa i prehlade.

Ova biljka deluje tako što ima efekat da stimuliše proizvodnju imunih ćelija, poznatijih kao T-limfociti i leukociti, i povećava sposobnost fagocitoze.

Pojam fagocitoze podrazumeva da ćelije koje su na neki način oštećene bilo kojim procesom, bivaju uništene odnosno „pojedene“ od strane organela zdravih imunuh ćelija.

Isto tako, ćelije zadužene za fagocitozu, poznate stručno kao makrofagi, ubijaju i zaražene ćelije ali i „jedu“ infektivne agense kakve su bakterije i virusi u prvom redu.

Pored svega navedenog, ehinacea se smatra i „prirodnim antibiotikom“, kao i odličnim lekom za pročišćavanje limfe u organizmu.

Biljka ima sposobnost da značajno stimuliše proizvodnju proteina koji su poznati kao interferoni, i koji pomažu da se organizam bori protiv virusnih infekcija.

Ehinacea lekovita svojstva

Od ostalih lekovitih svojstava ehinacee, najpoznatija su:

  • pomoć kod terapije rekurentnih infekcija (koje se vraćaju često), a koje su samo „zalečene“ upotrebom antibiotika;
  • lečenje paradentoze, zubobolje i upale desni koja je stručno poznata kao gingivitis;
  • terapija upalnih procesa gornjih i donjih disajnih puteva, pa je odličan pomoćni lek kod astme, bronhitisa, faringitisa (upale ždrela);
  • pomoćno lečenje upalnih procesa srednjeg i spoljašnjeg uha;
  • lečenje gljivičnih infekcija usne duplje, kao i digestivnog sistema;
  • terapija aftoznih promena u ustima, kojima se pripisuje infektivno poreklo, mada još nije sasvim utvrđeno zašto nastaju (veruje se zbog pada imuniteta);
  • prevencija oboljenja prostate (benigne hiperplazije i prostatitisa);prevencija bolesti i detoksikacija jetre i bubrega i poboljšanje funkcije ovih organa;
  • prevencija malignih bolesti, jer je dokazano da ima sposobnost da uništava kancerski izmenjene ćelije;jača imunitet i ima odličan antioksidativni efekat koji se pojačava dodavanjem vitamina C i propolisa.

Ehinacea – istine i zablude

Preporuka je da se ehinacea (echinacea purpurea) ne koristi u terapiji ili prevenciji oboljenja duže od 7-8 nedelja kontinuirano, jer može imati neželjene efekte po organizam.

Echinacea je kako smatraju stručnjaci, pre svega namenjena za kratkotrajnu i intenziviranu terapijsku upotrebu, a za prevenciju se upotrebljava kraće.

Dakle, ako postoje neke infekcije, ili oboljenja kod kojih je ova echinacea delotvorna, ona se po preporuci koristi u trajanju od jedne do dve nedelje, u većim dozama.

Opet, ako se upotrebljava bez ikakvih prethodnih simptoma bolesti, odnosno samo u svrhu sprečavanja nastanka oboljenja, savet je da se ne uzima duže od 4-6 nedelja.

Kada su u pitanju oblici u kojima se ova biljka najčešće upotrebljava, to su čaj, kapi, tinktura i kapsule odnosno tablete, koje se svaka upotrebljavaju prema uputstvima.

Smatra se da se ehinacea ne daje mlađoj deci, koja nemaju navršene dve godine, te nije preporuka da je koriste trudnice i dojilje.

Takođe je preporuka da se izbegava kod ljudi sa autoimunim sistemskim bolestima (sistemski lupus; reumatski artritis; multipla skleroza; sida).

Primena leka kod napred navedenih oboljenja, može zbog njenog stimulativnog efekta na imuni sistem, dovesti do pogoršanja ovih stanja u kraćem periodu.

Upotreba ehinacee – oblici i uputstva za upotrebu

Kada se upotrebljavaju preparati u obliku spreja ili tinkture, ehinacea ima pre svega lokalne efekte, te deluje protivupalno kod infekcija gornjih disajnih puteva.

Kapsule odnosno tablete ehinacee, obično sadrže oko 400 mg aktivne supstance ove biljke, a koriste se ili za jačanje imuniteta u preventivne ili pomoćne svrhe.

Generalno se svi proizvodi koji su u upotrebi, kupuju u prodavnicama zdrave hrave ili biljnim apotekama, a cena je zavisna od proizvođača, gramaže i oblika leka.

Ehinacea kapi se upotrebljavaju kao dijetetski suplement za jačanje imuniteta, i cena im je oko 450 dinara za 30 ml proizvoda.

Kapi se upotrebljavaju ne duže od 10-14 dana, i najbolje je sa malo vode rastvoriti 10-15 kapi i piti tri puta dnevno.

Čaj od ehinacee se priprema tako da se koristi oko 30-50 gr sušenog korena biljke, koji se prelije sa jednim litrom proključale vode i ostavi se da stoji oko 10 minuta poklopljeno.

Preporuka je da se čaj pije nekoliko puta u toku dana (3-5 šolja), a da se doda i vitamin C i propolis, koji pojačavaju dejstvo ove biljke.

Ehinacea uzgoj i sadnja

Ehinacea se ubraja u višegodišnje biljke, i smatra se „medonosnom“ jer je bogatog nektara i prijatnog mirisa, te se pravi i posebna vrsta meda od nje.

Ova lekovita biljna vrsta je poznata i kao „kraljica imuniteta“, a poreklom je iz Severne Amerike, gde su još Indijanci znali za sva njena lekovita dejstva.

Naime, ona se od davnina upotrebljavala kao sredstvo za lečenje rana i ujeda otrovnih životinja, ali i kao lek za bolove u kostima, zubobolju i protiv groznice.

U današnje vreme se ehinacea upotrebljava kao sredstvo za jačanje imuniteta, jer dokazano deluje na skraćivanje i ublažavanje simptoma bolesti.

Samo ime Ehinacea (echinacea purpurea), ima veoma zanimljiv prevod, i na grčkom jeziku znači jež (echinos), a poteklo je od toga što cvet ove biljke ima vrlo karakterističan izgled.

Iako ehinacea jeste samonikla, i po pravilu raste uz obode šuma, te u prerijama Amerike i u gustarima, danas se upotrebljava i kao industrijska ali i ukrasna sorta.

Kako se uzgaja ehinacea – saveti

Mada je krajem XIX veka ehinacea „stigla“ u Evropu kao ukrasna vrsta, otkriveno je da zbog dvojih lekovitih vrednosti ona ima potencijala za industrijsku sadnju.

Ehinacea zahteva za uzgoj pre svega umerenu i kontinentalnu klimu, vlažno tlo i dosta se često zemlja za sadnju meša sa peskom, jer ovoj sorti to odgovara.

Ono što jeste važno da bi ehinacea uspela da se uzgaja, jeste tlo koje je porozno, odnosno koje ima sposobnost da propusti dosta vlage i vazduha, kako bi koren biljke „disao“.

Postoje dva načina za sadnju ehinacee, iz semena ili iz sadnica, i svaki način ima neke svoje prednosti i savete kako da sadnja što bolje uspe.

Ako se biljka sadi iz semena, onda je potrebno da se semenke skuvaju/drže potopljene u vodi, kako bi čvrsta ljuska omekšala i biljka lakše proklijala.

Kada semenke proklijaju, one se stavljaju u vlažnu zemlju, ne preterano duboko, i uspevaju na temperaturi od 13-15 ˚ C.

Sa druge strane, ako se ehinacea uzgaja iz sadnica, njih je najbolje najpre potopiti u rastvor kalijum permanganata, ili istim rastvorom dezinfikovati zemljište za sadnju.

Same sadnice biljke se stavljaju u zemlju koja je prethodno „podeljena“ u rupe dubine od oko 10-15 cm, te im najviše odgovara za uzgoj sobna temperatura.

Uspeva da dostigne prve mladice odnosno izdanke u roku od jednog do dva meseca, mada je jako bitno da se zaštiti od mraza na koji nikako nije otporna.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *