macina trava
Zdravlje

Macina trava ili očajnica čaj za plodnost i regulaciju hormona

U narodu nazivana očajnica, macina trava (Marrubium vulgare) je biljka koja se koristi za regulisanje menstrualnog ciklusa, ali i za regulaciju hormona, te kod kašlja i bronhitisa, ali i u mnogim drugim slučajevima deluje povoljno na zdravlje.

Zbog svog gorkog ukusa, ali i ne tako prijatnog mirisa, u narodu je nazivaju i smrduša, kao i gorčika.

U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, koja može da dostigne visinu od oko pola metra. Raste na livadama, ali i na pašnjacima, koji nisu naročito vlažni.

Ova biljka raste i kao autohtona sorta na području Velike Britanije, kako navodi sajt botanical.com  a posebno u okruzima Safolk i Norfolk. Ima je i u drugim delovima sveta.

Kod nas je najpoznatiji čaj macina trava, koji u ponudi ima biljna apoteka „ Josif Pančić “, a koji je sačinjen od osušenog nadzemnog dela.

Čaj macina trava kako se pije

U proizvođačkoj specifikaciji svakog proizvoda je i precizno navedeno kako se pije čaj od macine trave.

Mahom je to 2 do 3 puta u toku dana i to po jedna šolja napitka.

Čaj od macine trave je preporučljivo konzumirati neposredno pre obroka i uvek ga pripremati svežeg.

Kada je u pitanju čajna mešavina, koji proizvodi biljna apoteka „Josif Pančić“, preporuka je da jednu kafenu, odnosno malu kašiku čaja prelijete sa 200 mililitara ključale vode. Zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji oko 10 minuta.

Pošto ga procedite, trebalo bi da ga konzumirate u manjim gutljajima i to pre jela, 2 do 3 puta u toku dana.

Macina trava za trudnoću

Macina trava za trudnoću

U narodnoj medicini je poznato da se koristi macina trava za zatrudnjivanje, ali i za lečenje mnogih „ ženskih “ tegoba ili bolesti, odnosno onih koje su vezane za funkcionisanje reproduktivnog sistema kod žena.

Ako odlučite da pokušate ovim  čajem da rešite problem, koji imate, važno je da se u potpunosti pridržavate pravila u vezi sa korišćenjem čaja u tom slučaju. Naime, većina fitoterapeuta preporučuje da se čaj od macine trave za neplodnost koristi u kontinuitetu tri meseca.

Posle tog perioda je vrlo važno napraviti predviđenu pauzu, a o njenoj dužini će vas informisati precizno fitoiterapeut kome se obratite za savet.

Takođe bi trebalo da znate i to da postoje pojedini stručnjaci, koji se bave lečenjem lekovitim biljkama, a koji ne preporučuju korišćenje čaja od ove biljke u toku mesečnog ciklusa, pa bi svakako i o tome trebalo naročito da vodite računa.

Neretko se događa da pripadnice nežnijeg pola, koje su imale problem sa time, već posle prve kure ostanu trudne. Ali čak i ako se to ne dogodi, nemojte očajavati, već istrajte u lečenju, po preporuci fitoterapeuta.

Nije zgoreg da pomenemo i to odakle naziv očajnica za macinu travu. Kao što se logično i nameće, u davna vremena su žene, koje nisu mogle da ostanu u drugom stanju, posezale baš za ovom travom. Otuda je ostalo da je u narodu nazivaju očajnica, jer su one iz očaja pokušavale sve, ne bi li imale potomstvo, a u čemu su neretko i uspevale nakon korišćenja čaja od ove biljke.

Inače, kada se koristi čajni pripravak od macine trave za trudnoću, on će sa uspehom regulisati i nivo hormona u organizmu.

Međutim, dejstvo čaja od ove biljke sa drugima nije u potpunosti ispitano, pa se samim tim i ne preporučuje koristiti je sa bilo kojom drugom biljkom. U principu je jedini izuzetak virak, odnosno čaj od njega, ali svakako uvek treba poštovati navode proizvođača, odnosno stručnjaka koji se bavi izučavanjem biljaka i koji je upućen u postupak lečenja njima.

Kako se pije macina trava?

čaj od macine trave

Ukoliko konzumirate samo ovaj čaj, bez kombinacije bilo kojih drugih, onda je opšta preporuka da ga konzumirate dva do tri puta dnevno.

Priprema podrazumeva da jednu kafenu kašičicu čaja prelijete sa 200 mililitara prokuvane vode i ostavite poklopljeno da odstoji 10 –  ak minuta.

Svakako bi trebalo da ga pijete pre jela.

Imajte na umu da je ovo samo opšta preporuka, a da u zavisnosti od toga iz kog razloga želite da koristite ovaj čaj, zavisi i na koji način će vam biti preporučeno da ga koristite i koliko dugo.

Vodite računa o preporuci proizvođača, ali i o tome šta vam kaže fitoterapeut, odnosno stručnjak koji vam preporuči da koristite čaj od macine trave.

Samo nemojte zaboraviti još jednu vrlo važnu informaciju, a to je da ni u kom slučaju nije preporučljivo koristiti ovu čajnu mešavinu u periodu trudnoće, kao ni u toku perioda dojenja.

Macina trava za hormone, plodnost, janike, policistične jajnike

Najčešće se pominje da se u narodnoj medicini čaj od macine trave koristi za regulisanje menstrualnog ciklusa kod žena, ali i za plodnost.

Razlog zbog koga se preporučuje macina trava za plodnost, jeste vezan za njegovo delovanje na hormone. Naime, dokazano je da ona normalizuje izlučivanje polnih hormona, a kako navodi sajt http://www.elementsgym.com/using-herbs-in-maintaining-womens-health/ macina trava za hormone se koristi upravo zarad uspostavljanja njihove ravnoteže.

Osim za plodnost, dobro je koristiti je i za regulaciju menstrualnog ciklusa, posebno kod žena starije životne dobi.

Takođe može da pomogne i u lečenju drugih ženskih oboljenja.

Kada je u pitanju uticaj čaja od ove biljke na policistične jajnike, mora se priznati da ni on nije zanemarljiv. Osim osobama koje imaju policistične jajnike, čaj od macine trave pomaže i za lečenje pojačanog sekreta, postojanja cista i različitih upala genitalnih organa kod žena.

Macina trava za regulisanje ciklusa

Iako se primarno čaj od ove biljke preporučuje koristiti za lečenje ženskog steriliteta, kojom prilikom čaj od macine trave pokazuje odlične efekte, postoje indicije i da je dobro da bude korišćena macina trava za regulisanje ciklusa.

Naime, zahvaljujući supstancama koje sadrži, ova biljka pomaže osobama koje imaju različite probleme u funkcionisanju genitalnog sistema.

Samim tim što se preporučuje macina trava za regulisanje ciklusa, ona će posredno na taj način poboljšati i plodnost, a primarno uspostavljanjem adekvatnog hormonskog statusa.

Isto tako je dobro znati da u određenim slučajevima čaj od ove biljke može da ispolji pozitivne efekte kod različitih menstrualnih tegoba, kao i predmenstrualnih.

Međutim, kao i svaka druga biljka, tako i macina trava ne sme da bude korišćena u određenim slučajevima. Svakako trudnice i dojilje ne treba da koriste čaj od ove biljke, ali i osobe koje imaju problem sa funkcionisanjem srčanog mišića, kao i one kod kojih je dijagnostikovan poremećaj nivoa šećera u krvi.

Podrazumeva se da sa puno pažnje treba pristupiti korišćenju čaja od te biljke, a maksimalno je potrebno poštovati navode proizvođača. Najbolja opcija je zatražiti najpre savet stručnjaka, odnosno kvalifikovanog fitoterapeuta, te poštovati njegovu preporuku, kako bi i lečenje bilo uspešno.

Virak i macina trava

virak biljka slika

Iako mnogi fitoterapeuti, u principu ne savetuju da se macina trava kombinuje sa različitim biljkama, u tom smislu ipak postoje odstupanja.

Macina trava ili očajnica se može kombinovati sa virkom i biljkom, koja je poznata kao crveni zdravac.

Za lečenje steriliteta se najčešće preporučuje kombinacija tri biljke, ali ne zajedno. Tačnije, mnogi fitoterapeuti preporučuju da u toku dana treba piti po šolju čaja od svake biljke u tačno određenom periodu dana.

Sa jedne strane, macina trava za neplodnost se koristi od davnina u našoj narodnoj tradiciji. U prilog tome ide i podatak da je u narodu nazivaju očajnica, jer su nju obično koristile žene od davnina, a koje su bile očajne što ne mogu da imaju potomstvo.

Ali upravo zbog supstanci koje sadrži, čaj od ove biljke pomaže kod uspostavljanja optimalnog hormonskog statusa u organizmu, te na najbolji mogući način reguliše menstrualni ciklus, pa samim tim i stvara optimalne uslove za zatrudnjivanje.

Što se tiče biljke virak ili Gospin plašt, kako je njen narodni naziv, poznato je da ona pokazuje lekovita svojstva za lečenje mnogih ženskih oboljenja. Pored ostalog, čaj od virka se smatra odličnim prirodnim lekom za lečenje neplodnosti primarno zato što jača zidove materice, a što znači i da će doprineti lakšem usađivanju, odnosno zadržavanju ploda. Na taj način će žena biti zaštićena od spontanog pobačaja, ali je vrlo važno poštovati pravila o korišćenju čaja od virka.

U narodnoj medicini se lekovitost biljke poznate kao crveni zdravac, takođe ne dovodi u pitanje. Smatra se da je jedan od boljih prirodnih lekova protiv neplodnosti, te se može konzumirati i samostalno, ali i u kombinaciji sa čajem od macine trave. Međutim, kada je reč o čaju od te biljke, treba biti naročito obazriv.

Naime, poznato je da se visok sadržaj tanina nalazi u čaju od crvenog zdravca, te da to kod nekoga može da izazove i različite želudačne tegobe i probavne smetnje. Upravo to i jeste razlog zbog koga se savetuje da crveni zdravac bude konzumiran pažljivo, uz nadzor stručnjaka, koji se bavi lečenjem biljkama.

Vrlo je važno voditi računa o tome na koji način i u kom periodu se koriste čajevi od sve tri biljke. U tom smislu je najbolje obratiti se stručnom licu, kako biste dobili jasna uputstva. Isto tako je posebno bitno da prekinete sa korišćenjem čajeva od svih pomenutih biljaka čim posumnjate na trudnoću, odnosno čim ona bude utvrđena.

Klomifen i macina trava

Mnogi lekari kao terapiju protiv neplodnosti daju pacijentkinjama takozvani „ Klomifen “. U pitanju je, da tako kažemo, svojevrsni koktel hormona.

Međutim, ukoliko neko i pored toga želi da proba da koristi biljke za lečenje neplodnosti, te pokuša da zatraži savet od nadležnog ginekologa, teško da će dobiti precizan odgovor. Naime, poznato je da postoji relativno mali broj lekara koji posežu za alternativnim lečenjem, pa u tom smislu i ne žele da daju takve informacije.

Takođe, nisu vršena ispitivanja o tome kako deluju „ Klomifen “ i macina trava, pa je praktično nemoguće i pronaći odgovor na to pitanje.

Ali bi svakako trebalo da znate da se i jedno i drugo sredstvo koriste za, praktično istu svrhu, a to je regulacija nivoa hormona u organizmu. U tom smislu se može desiti da jedno sredstvo poništi efekat drugog, pa da ne dođe do poboljšanja.

Zato je i sasvim logično da se „ Klomifen “ i macina trava, ipak ne bi trebalo koristiti u isto vreme. Mada još jednom moramo ponoviti, da stručna istraživanja o tome nisu vršena, ali svakako treba malo uključiti i logiku.

Macina trava kapi

Izuzev u formi čaja, u prodaji se može naći i tinktura ove biljke. S obzirom na to da su kapi macine trave uglavnom u alkoholnom rastvoru različite jačine, to se na osnovu toga i definiše način primene.

Baš zato što su dostupni različiti proizvodi na tržištu, važno je poštovati ono što je navedeno u proizvođačkom uputstvu.

Mahom doziranje podrazumeva da bi trebalo 30 kapi macine trave rastvoriti u malo mlake vode. Po želji čak možete koristiti i druge napitke, a što je uvek navedeno u uputstvu, koje dobijate uz konkretni proizvod. Najčešće se preporučuje dnevno unositi 3 puta tako pripremljene kapi, ali svakako i to zavisi isključivo od proizvoda do proizvoda.

Potpuno isto kao i kada je u pitanju čaj od macine trave, ni kapi od te biljke ne bi trebalo koristiti u periodu trudnoće i dojenja. Posebno je istaknuto da se kapi od macine trave ni u kom slučaju ne preporučuju osobama koje imaju alergiju na bilo koji sastojak tinkture.

Macina trava čaj cena

Za pakovanje ovog čaja od očajnice, u kome se nalazi 80 grama proizvoda je potrebno izdvojiti 132 dinara.

Napominjemo da se cena odnosni na čaj od macine trave biljne apoteke „Josif Pančić“,  te da svakako cene variraju od proizvođača do proizvođača.

Macina trava iskustva

Isključivo u zavisnosti od toga iz kog razloga je neko konzumirao ovaj čaj i na koji način zavise i iskustva.

Naravno da postoji mnogo parametara koje treba uzeti u obzri prilikom procene uspešnosti ili neuspešnosti primene terapije čajem od macine trave.

Mada se mora priznati da su njegovim korišćenjem posebno zadoivoljne pripadnice nežnijeg pola, jer on dokazano pomaže kod regulacije menstrualnog ciklusa. Što se tiče lečenja neplodnosti ovim čajem, isksutva su šarolika, budući da uspešnost njegove primene zavisi i od toga zbog čega je došlo do neplodnosti.

U svakom slučaju, poznato je da terapije lekovitim biljkama i te kako imaju efekta, samo ako se koriste u skladu sa preporukom fitoterapeuta, odnosno stručnjaka, koji se izučavanjem čajeva i njihove lekovitosti bavi.

Macina trava za muškarce

Možda zbog neinformisanosti, ali događa se da se mnogi pitanju da li može da se koristi i macina trava za muškarce. Verovatno zato što je poznato da čaj od te biljke potpomaže regulaciju hormona.

Međutim, ne postoji podatak da taj čaj može da pomogne i kod muškog steriliteta.

U tom slučaju se, ipak primenjuju čajevi od nekih drugih biljaka.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *