Bol u donjem delu leđa i kako ga se rešiti prirodno (vežbe)
Zdravlje

Bol u donjem delu leđa i kako ga se rešiti prirodno (vežbe)

Bol u leđima danas mogu predstavljati jako veliki problem, s obzirom da leđa predstavljaju vrlo važan deo našeg organizma, pa zbog toga na bol treba reagovati brzo i potražiti savet stručnog lica. Značaj kičme je višestruk. Jedna od njenih najvažnijih uloga, jeste da štiti kičmenu moždinu od povređivanja. Ono što je važno jeste da ona daje čvrstinu telu.

Nepohodno je sagledati ogromnu važnost naše kičme i zbog čega je neophodno reagovati u vrlo kratkom roku, kada se javi bol u leđima. Iz glave gde je smešten mozak, kao deo centralnog nervnog sistema, nastavlja se kičmena moždina, koja upravo prolazi kroz kičmeni kanal. Koštani otvori u svakom pršljenu sačinjavaju kičmeni kanal. Nakon toga, iz kičme se granaju periferni nervi, čija je uloga da oživčavaju celo telo.

Uzroci nastanka bola u leđima

Uzroci bolova u leđima mogu biti mnogobrojni, a bol u leđima može biti akutni i hronični. Za akutni bol je poznato da on traje nekoliko dana ili nekoliko sedmica. On se javlja u obliku probadajućih bolova i izaziva nesposobnost da osoba ustane uspravljeno. Hronični bol traje 3 meseca, a često i duže. On se vremenom pogoršava, kada je potrebna i hitna intervencija lekara.

Posle 30-e godine dolazi do degenerativnih promena na nivou kičmenih pršljenova. Jedan od uzroka bolova u leđima može biti i skolioza, koja podrazumeva krivljenje kičme u desnu ili levu stranu. Bolove može prouzrokovati dugo stajanje u jednom mestu, dugo hodanje, povrede u sportu ili saobraćajne nesreće. Ukoliko imate problema sa kilogramima, gojaznost takođe može biti jedan od glavnih uzroka bolova u leđima.

U kom delu leđa nastaje bol

Bol se može javiti u gornjem ili u donjem delu leđa. Takođe, bolovi u vratu i ramenima, mogu biti uzrokovani bolovima u leđima. Bolovi takođe mogu biti i posledica oštećenja tetiva i ligamenata koji su previše istezani. Ukoliko tegobe osećate u podnožju leđa, znaćete da je to bol donjih dela leđa. Ukoliko ste dizali neke teške predmete ili ukoliko ste imali neku težu saobraćajnu nesreću, ukoliko ste pali na leđa ili nešto slično, a imate ove simptome, neophodno je da se javite svom lekaru. Prvenstveno zbog samog značaja kičme, a onda i zbog toga, što tegobe koje osećate u leđima mogu prouzrokovati i bolove u drugim delovima tela, kao što je bolest kostiju ili neke virusne infekcije.

Bol u donjem delu leđa može pruzrokovati i bolove u nogama. Bol nije tako lako lokalizovati, jer se on kreće od leve do desne strane glutealne regije lumbo-sakralne kičme. Najčešće se oseti oštar bol koji se kreće iz kičme duž jedne noge, pa sve do sredine lista, stopala ili butine. Osećaji pečenja i stezanja mišića, kako ih pacijenti opisuju, mogu da traju i duže vreme. U ovom slučaju pacijent je nespreman za bilo kakvu fizičku aktivnost. Pacijent će često sam naći položaj koji mu odgovara i u kojem je bol manje prisutna, svakako bolove ne treba ignorisati, već treba na vreme potražiti pomoć stručnjaka.

Zašto imate bol u donjem delu leđa ujutru?

Mnogi od nas su iskusili jutarnji bol u donjem delu leđa, koji se javlja nakon samog buđenja. Ovaj bol takođe može biti uzrokovan iz više razloga. Naime ponekad ta tegoba može biti bezazlena, jer je ona uzrokovana prelaskom tela iz ležećeg položaja u stojeći, što je i normalno. Vrlo je važno i u kom položaju spavate tokom noći, jer i to može biti uzročnik boli. Ovi bolovi nestaju pokretanjem i aktiviranjem tela u jutarnjim časovima, tako da ne bi trebalo da brinete zbog njih, jedino što treba jeste da spavate u pravilnom položaju.

Kod nekih ljudi on se može češće javljati u tim ranim prepodnevnim satima, uzrokovan stresom, umorom, nesanicom ili nekim drugim bolestima. Pored toga, izbor dušeka je takođe jako važan. Ukoliko spavate na neudobnom dušeku, kada se probudite, ne samo da ćete imati problema sa leđima, već i sa čitavim telom, vratom, ramenima, koji su opet povezani sa kičmom.

Takođe ako ste trudni, normalno je da osećate bolove u leđima, jer sve trudnice prolaze kroz to. Bolovi u donjem delu leđa u trudnoći, znaju biti jako česti. Pokušajte da se pri ustajanju oslonite više na noge, a da manje vršite pritisak na leđa. Centar gravitacije celog tela se nalazi u krsnom delu kičme i u donjem delu stomaka.

Tu se nalazi i tačka ravnoteže tela, dok se naša težina prenosi ka nogama. Najosetljivija tačka, nalazi se između karlice i poslednjeg lumbalnog pršljena i ona nosi celu težinu gornjeg dela tela. Upravo ovo je glavni razlog zbog kojeg je bol u donjem delu leđa u trudnoći čest. Neophodno je da trudnice rade određene vežbe za pravilno držanje tela, koje su veoma kvalitetne u rasterećivanju donjeg dela leđa.

Bol donjem delu leđima uzrokovan ginekološkim oboljenjima

Bol u donjem delu leđa može biti uzrokovan i raznim ginekološkim oboljenjima. On se najčešće može javiti tokom reproduktivnog perioda, a naročito kod žena koje su imale više porođaja. Smatra se da uzroci ovakvih bolova predstavljaju kombinaciju ortopedskih, uroloških, nervnih i genitalnih organa.

Što se tiče ginekoloških bolesti, uzroci za bol u leđima su sledeći: zapaljenje pelvičnih organa, metastaze malignih tumora u pelvične organe i kosti pelvisa i endometrioza, trakcija peritoneuma i potpornih struktura unutrašnjih genitalnih organa ili poda karlice, opstrukcije genitalnih organa, torzije i konstrikcije pelvičnih organa, kongestija unutrašnjih genitalnih organa, anksiozna stanja, kao i psihička tenzija.

Što se tiče lečenja bolova u leđima, svakako je najpametnije da se posavetujete prvo sa lekarom oko terapija, ali se pored toga preporučuje topli tuš dva puta dnevno, lokalna primena toplote, ležanje na tvrdoj podlozi, korišćenje aspirina u kombinaciji sa kodeinom, sedativi kao što je phenobarbital, 15 mg tri puta dnevno, a kao njegova osnovna funkcija, navodi se to da se uz pomoć njega smanjuje emocionalna tenzija.

Bol u donjem delu leđa i bol bubrega

Ponekad bol u donjem delu leđa može značiti i da imate problema sa bubrezima i obrnuto. U ovom slučaju vrlo je važno da znate kako da razlikujete bolove bubrega i bolove leđa. Obično je bol u bubrezima viši i dublji, on se javlja u talasima i obično ćete ga osetiti ispod zadnjeg dela rebara sa desne ili leve strane.

Ukoliko vas boli kičma, u tom slučaju osetićete bol znatno niže. Bolovi u bubregu mogu značiti i razvoj neke od vrlo opasnih bolesti. Oni su vrlo važni organi u našem telu,  jer igraju ogromnu ulogu u urinarnom sistemu i oni su zaslužni za uklanjanje viška tečnosti iz organizma. Oni su vrlo važni organi u našem telu  a na bolove u kičmi je takođe važno reagovati vrlo brzo. Zbog navedenih razloga, vrlo je važno da na vreme otkrijete koji su to bolni organi i delovi vašeg tela, kako biste na vreme pristupili pravilnom lečenju.

Bol u donjem delu leđa i stomaka

Kao što smo već više puta naveli, bolovi u donjem delu leđa mogu biti prouzrokovani različitim uticajima. Problemi koje imate sa unutrašnjim organima, mogu zadati bolove u donjem delu leđa. Ukoliko vas u isto vreme boli i stomak i donji deo leđa, morate se odmah javiti lekaru, jer je i u ovom slučaju moguće da imate problema sa unutrašnjim organima, koji vam prouzorkuju bolove u leđima, kako biste uz pomoć lekara pristupili lečenju.

Na primer, upalu pankresa, osim bolova u donjem delu stomaka, prate i bolovi u donjem delu leđa. Neki od simptoma jesu i povraćanje i mučnina, jer se bol širi od stomaka prema sredini leđa. Najveći uzrok ovakve vrste problema jeste hronična upala, zbog zastoja žuči ili preteranog korišćenja alkohola.

Kako ukloniti bol u donjem delu leđa?

Bolovi u leđima, a naročito oštar bol u donjem delu leđa, zna biti jako neprijatan i poremtetiti normalno fukncionisanje svakog čoveka. Za današnje lečenje bolova u donjem delu leđa, jako često se koriste različiti  analgetici, naročito iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova pod nazivomm „NSAIL“ poput tajlenora ili aspirina.

Obično lekovi ne deluju na sam uzrok i ako ih koristite dugo, oni mogu dovesti do različitih nuspojava, odnosno mogu prouzrokovati bolesti nekih drugih organa u telu, kao što su problemi sa jetrom ili čir na želudcu.

Danas je i više nego poznato, da bolove u leđima treba lečiti prirodnim putem, odnosno promenom načina života. Ako imate problema sa kičmom, bilo bi poželjno da češće idete na masaže i fizikalne terapije, koji će polako smanjivati bolove, ali doprineti i smanjenju prevencije nastanka bola. Morate se truditi da imate pravilno držanje tela, ali tako i da sedite u uspravnom položaju. Redovne vežbe mogu znatno smanjiti bolove kičme.

Prirodni lekovi protiv bolova u leđima

prirodni lekovi za bol u leđima

Ricinusovo ulje može poslužiti kao dobar lek protiv bolova u leđima. Ovo ulje je lako dostupno i vrlo je jeftino. Značaj ricinusovog ulja je itekako veliki. U drevnom Egiptu, ricinusovo ulje se koristilo za lečenje različitih bolesti. (Izvor).

Jedno istraživanje pokazalo je da tretman gelom koji sadrži ricinoleinsku kiselinu, doveo do vrlo značajnog smanjenja bola i upale, kada se nanosi na kožu, u poređenju sa nekim drugim metodama, koje su se koristile za lečenje. (Izvor).

Ricinusovo ulje je značajno ne samo za otklanjanje tegoba, već i za ubrzanje oporavka. Potrebno je da zagrejete jednu supenu kašičicu ricinusovog ulja i da namažete bolni deo leđa, a onda ostavite da deluje preko noći. Kada završite upotrebu, očistite kožu soda bikarbonom.

Glina za bol u leđima

Verovali ili ne, glina je jako delotvoran za bolove u leđima. Njen sastav je vrlo prirodan, tako da je idealna za spoljašnju upotrebu, takođe je bogata i mineralima, koji imaju veliku ulogu u otklanjanju bola. Pripema leka od gline je vrlo jednostavna.

Glinu mesite kao hleb sa malo vode i sirćeta, a onda dodajte sitno iskidanu koprivu. Dobijenu smesu stavite u najlon. Bolno mesto je prvo potrebno premazati sa maslinovim uljem, pa onda staviti oblog sa najlonom. Da bi lečenje bilo efikasno, potrebno je da ovaj lek pripremate narednih 7 dana.

Kupus za bol u donjem delu leđa

Već dugi niz godina kupus predstavlja odličan lek za veliki broj bolesti i idealan je kada se koristi za spoljnu upotrebu, pa je tako dobar i za leđa. Kupus sadrži veilku količinu vlakana i snažne antioksidanse, uključujući polifenole i sumporna jedinjenja. (Izvor).

Operite nekoliko listova kupusa, a onda ih oklagijom dodatno istanjite. Takođe i kada koristite kupus, prvo namažite bolno mesto sa maslinovim uljem, a onda na njega, kao oblog poređajte listove kupusa. Neophodno je da ga pričvrstite sa oblogom. U jutarnjim časovima praktikujte lečenje ovom oblogom tri sata, a onda popodne još tri sata. Ovaj proces lečenja praktikujte 6 dana. Nakon 6 dana, potrebno je napraviti pauzu od mesec dana.

Velika količina magnezijuma koju gorka so sadrži, deluje vrlo efektivno za tegobe koje imate sa kičmom. Opušta naše telo od stresa, što nekad može biti glavni uzrok boli u leđima. Dve šolje gorke soli sipajte u kupku, a onda ležite u kadi 10-15 minuta i ponovite ovaj proces tri puta nedeljno.

Zahvaljujući uljima koje u sebi sadrži, bosiljak je vrlo značajna biljka za otklanjanje bolova u leđima. Najvažnije ulje jeste eugenol, koji dodatno pomaže u lečenju tegoba. U jednu šolju vrele vode, sipajte dve kašičice lista bosiljka, a onda ostavite da odstoji nekih desetak minuta. Ovaj čaj možete konzumirati 3 puta dnevno, a vrlo je važno da čaj popijete dok je još topao.

Beli luk je naravno prirodni i narodni lek koji se danas koristi za lečenje velikog broja bolesti. Beli luk se smatra jednim od najzdravijih povrća. Još od davnina, glavna upotreba belog luka bila je u lekovite i zdravstvene svrhe. (Izvor). Smatra se da su njega koristile mnoge velike civilizacije kao što su Egipćani, Grci, Rimljani i Kinezi.

Njegovo dejstvo je veoma snažno, zbog čega on i jeste jedan od najboljih delotvornih lekova. Napravite od njega pastu, tako što ćete ispasirati desetak čenova belog luka, a onda tu pastu dodajte na delove leđa koji vas bole i prekrijte peškirom. Ostavite da odstoji otprilike oko pola sata. Kada skinete peškir potrebno je da očistite kožu sa vlažnom krpom, a ovaj tretman možete primeniti dva puta dnevno.

Vežbe za bol u donjem delu leđa i za istezanje kičme

Kod ovih vežbi je važno napomenuti, da ukoliko imate neih ozbiljnih problema sa kičmom, morate se prvo posavetovati sa fizioterapeutom.

Pročitajte: vežbe za starije od 50 godina

Prva vežba jeste istezanje tetiva. Lezite na pod, a onda desnu nogu savijte u kolenu, a levu polagano upravno podignite, koliko budete mogli, držeći je sa obe ruke tačno iza kolena. Držite nogu tridesetak sekundi, pa je onda spustite. Ponovite isti postupak sa drugom nogom.

Druga vežba je držanje kolena uz grudi. Lezite na leđa, a zatim savijte noge u kolenima. Levu nogu podignite tako savijenu, a desnu držite na podu. Rukama privlačite levo koleno ka grudima što više možete i ostanite u tom položaju oko dvadesetak sekundi. Vežbu ponovite i sa desnom nogom.

Prilikom treće vežbe lezite na leđa skroz ispravljeni. Savijte kolena i onda ih polako rotirajte u jednu stranu, a gornji deo tela u suprotnu. Ostanite u tom položaju nekih dvadeset sekundi, pa onda ponovite isto to i sa drugom stranom.

Kod četvrte vežbe lezite na leđa i savijte obe noge u kolenima. Desnu nogu prebacite preko leve, a levu podižite ka grudima, držeći je rukama iza kolena. Glavu podignite i budite u tom položaju 30 sekundi, a onda vežbu ponovite i sa drugom nogom.

Peta vežba podrazumeva da prvo napravite iskorak sa levom nogom. Desnu spustite u kolenu na pod i ispružite stopalo, što više se oslanjajući na levu nogu. Tokom ove vežbe kčma mora biti ispravljena. Budite u ovom položaju trideset sekundi,a zatim zamenite noge.

Šesta vežba: Lezite na levu stranu tela. Ispružite skroz nogu koja je dole i savijte je blago u kolenu. Desnu uhvatite desnom rukom i savijte je unazad. Pomerajte je i opuštajte. Ova vežba se radi trideset sekundi, pa se ponovi na drugoj strani.

Kod sedme vežbe, stanite prvo uspravno, a ruke držite iznad glave. Spuštajte se do naslona stolice ili do stola i potpuno ispravite kičmu. Zadržite taj položaj trideset sekundi, a onda uradite i osmu vežbu.

Stanite uspravno, a noge raširite u širini kukova. Ispružite levu ruku i nagnite se ka desnoj strani. Budite u tom položaju deset sekundi, pa onda promenite i stranu i ruku.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *