ulje čajevca
Zdravlje

Ulje čajevca za kurje oko, bradavice, gljivice i ženske probleme

Biljka poznata kao čajevac, a od koje se spravlja eterično ulje savršeno za lečenje kožnih oboljenja, na prvom mestu, je nepravedno nezastupljena u našoj zemlji.

Obično se koristi u aromaterapiji, a ređe se preporučuje unutrašnja upotreba ulja od čajevca.

Svakako je pozitivna strana korišćenja eteričnog ulja od ove biljke ta što ono uopšte nije naročito skupo, a ima vrlo široku primenu.

Ipak, naročito treba biti obazriv sa njegovim korišćenjem ako je kod nekoga primećena pojačana osetljivost.

Biljka čajevac

Čak više od 250 vrsta ove biljke postoje, a svaka od njih je i zvanično priznata. U principu su na području Australije i Okeanije najzastupljenije, mada postoje određene vrste i na teritoriji Afrike, kao i srednje Amerike.

Poznato je da su Aboridžini, prastanovnici Australije, obilato koristili eterično ulje čajevca, za koje je dokazano da osim antivirusnog, ima i antibakterijsko i antigljivično dejstvo na prvom mestu.

A ono što je posebno interesantno i što se često navodi kao informacija, jeste da su članovi australijske vojske tokom Drugog svetskog rata obavezno uz sebe nosili po bočicu eteričnog ulja od ove biljke, što im je i te kako pomagalo u lečenju rana, ali i mnogih drugih problema posebno na koži.

Obično biljka čajevac raste u formi grma visine oko 1 metar i nešto više. A postoje i vrste koje čak mogu narasti do 35 m u visinu.

U većini slučajeva se za spravljanje eteričnog ulja od ove biljke koriste listovi, jer su oni izuzetno aromatični. Zvanično je zabeležen 1741. godine prvi opis ove biljne vrste, a naziv je prvi put korišćen 1767. godine.

Dobro je napomenuti i to da ova porodica biljaka spada u najraznolikiju na teritoriji Australije sa više od 250 različitih vrsta, mada pojedini istraživači čak smatraju da ih je više od 300.

Ulje čajevca lekovitost

lekovita svojstva ulja čajevca

Jedna od vrsta ove biljke, koja je  poznata kao Melaleuca Alternifolia je zaslužna za čuveno ulje čajevca. Reč je o endemskoj vrsti, koja je karakteristična za tlo Australije, a prvenstveno raste u jugoistočnom delu Kvinslenda i na Severnoj obali, kao i u blizini teritorije Novog južnog Velsa. Upravo od te vrste biljke čajevac, a koja raste uglavnom u močvarnim staništima i u blizini potoka se spravlja eterično ulje, čija lekovitost je vekovima unazad dokazana.

Iako se mnogo češće preporučuje koristiti ulje čajevca za spoljašnju upotrebu, a prvenstveno za lečenje akni i drugih promena na koži, poznato je da Aboridžini ulje čajevca koriste za lečenje prehlade i kašlja. Preciznije, oni gnječe listove ove biljke i tako spravljaju lek koji se koristi uglavnom kod prehlade, ali i kada se javi kašalj.

Sem toga, Aboridžini koriste lišće ove biljke uz dodatak određenog rastvora, kako bi izlečili i bolove u grlu.

U principu su mnogi saglasni u tome da lekovitost ulja od ove biljke najbolje može videti prilikom lečenja bubuljica i akni na licu, mada je dobro upotrebljavati i ulje čajevca za kurje oko. Izuzev toga, često se zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog, odnosno antivirusnog svojstva, ulje čajevca preporučuje i za lečenje različitih gljivičnih i bakterijskih infekcija na koži.

Dobro je naglasiti i to da ulje od te biljke ima primenu i u ginekologiji, a smatra se da sa značajnim uspehom na primer leči kondilome, ali i različite tipove vaginalne infekcije. Mada o tome ipak postoje i potpuno suprotna mišljenja. Takođe se preporučuje i ulje čajevca i soda bikarbona za lečenje peruti i problema sa kožom glave.

U svakom slučaju je vrlo važno poštovati proizvođačko uputstvo, te pre prvog korišćenja isprobati na manjoj površini kože da li postoji određena reakcija, jer je poznato da do nje može doći kod nešto osetljivijih osoba.

Ulje čajevca za šta je dobro

Nije baš tako lako navesti za šta je sve dobro upotrebljavati eterično ulje ove biljke, jer ono ima primenu ne samo na negu kože, kose i nokte, koje svakako čini zdravijim, već i u mnogim drugim slučajevima.

Na sajtu Healthline je jasno navedeno: „ Pored naučno podrzanih prednosti, ulje čajevca je jeftino i sigurno kada se koristi prema uputstvu. “

Međutim, morate voditi računa o tome da koristite nerazređeni preparat, odnosno ulje na kome stoji da je 100 %, jer jedino tako ćete moći da osetite sve prednosti njegovog korišćenja.

Zahvaljujući supstanci, koja je odličan borac protiv mikroba, zatim gljivica, virusa i bakterija, kako navodi pomenuti sajt, ulje čajevca se smatra prirodnim lekom za lečenje bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, sprečava infekcije i podstiče zarastanje rana.

Dakle, najbolje je koristiti ga kod pojave akni i bubuljica na licu, ali i drugih promena na koži.

Eterično ulje čajevca, koje se koristi razblaženo na propisani način, nalazi primenu i kao sredstvo za dezinfekciju ruku. Takođe, razblaženo ulje od te biljke može da se koristi i protiv insekata, zatim kao prirodni dezodorans i antiseptik.

Gljivice na noktima se vrlo uspešno rešavaju korišćenjem eteričnog ulja ove biljke, a poznato je i da ima primenu u ginekologiji.

S obzirom na to da može da bude toksičan ako se proguta, treba vrlo pažljivo koristiti sredstvo za ispiranje usta, koje se preporučuje pripremiti uz dodatak eteričnog ulja ove biljke. Naime, u jednu šolju tople vode bi tada trebalo dodati samo jednu kap eteričnog ulja čajevca. Zatim tom tečnošću treba isprati usta, ali nikako ne gutati. Poželjno je i da nakon ispiranja ovom tečnošću, za svaki slučaj isperete usta i običnom vodom.

Osim za promene na koži, te u ginekologiji i za ispiranje usta, ulje od čajevca možete upotrebiti i kao sjajno sredstvo za čišćenje različitih površina u kući.

Biće vam potrebno 20 kapi ulja čajevca, kao i polovina šolje jabukovog sirćeta, te tri četvrtine šolje obične vode. Sve to bi valjalo da stavite u posudu sa rasprškivačem i dobro promućkate. Ovo prirodno sredstvo za čišćenje odlično ubija bakterije za viruse i gljivice na različitim površinama, a koristi se naročito jednostavno.

Dovoljno je da nakon što se sjedine svi sastojci, dobijenu tečnost jednostavno poprskate na željenu površinu i prebrišete je zatim suvom krpom. Ne zaboravite da neposredno pre svakog korišćenja bocu promućkate, a da bi se svi sastojci dobro sjedinili.

Pored svih pomenutih načina upotrebe, poznato je i da se ulje čajevca koristi za bradavice i za kurje oko, ali i kao sjajno sredstvo za aromatizaciju prostora.

Bez obzira zbog čega ga koristite, neophodno je da vodite računa o uputstvo za upotrebu i da ga maksimalno poštujete. Nemojte svakako da preterujete u količni, a posebno kada se radi o unutrašnjoj upotrebi ovog ulja.

Ulje čajevca za kurje oko

Ulje čajevca za kurje oko

Ko god da ima problem sa kurjim okom zna koliko to ume da bude bolno. Zato uopšte i nije čudno što mnogi pokušavaju da pronađu prirodan lek za ovo neprijatno stanje. A često se navodi da je upravo ulje čajevca odlično sredstvo za kurje oko, ali u kombinaciji sa sirćetom od jabuka.

Najpre je potrebno, ako je to ikako moguće da koristite prirodno jabukovo sirće. A biće vam potrebno samo ulje čajevca i jabukovo sirće, kao i dva komadića vatice. Celokupan postupak, inače ne traje uopšte dugo.

Postupak je, u principu vrlo jednostavan i podrazumeva da natopite jedan komad vate jabukovim sirćetom i da ga ostavite par minuta da odstoji na kurjem oku. Poželjno je da blago pritisnete, kako bi bolje prodrla tečnost do obolelog mesta. Nakon što istekne tri do najviše pet minuta, skinite vatu sa tog dela stopala i ostavite da se na prirodan način osuši.

Za sve to će vam trebati takođe par minuta.

Zatim ćete, isto tako manji komad vate natopiti eteričnim uljem ove biljke. Vaša je volja da li ćete vaticu zalepiti flasterom ili ćete je držati desetak minuta, ali ne duže. Obratite pažnju na vreme, jer je vrlo važno da to bude ne duže od 10 minuta.

Celokupan opisani postupak je potrebno da ponavljate nekoliko dana, te bi trebalo nakon toga da problem sa kurjim okom bude rešen.

A ako želite da ubrzate, onda je potrebno da pre celokupnog postupka isparite noge u toploj vodi.

Ulje čajevca za bradavice

Mnogi koji su koristili ulje čajevca za bradavice i to prvenstveno one takozvane viseće, a koje se mahom javljaju na vratu, su saglasni da su vrlo brzo rešili taj problem.

Ipak, treba da budete veoma obazrivi kada je primena eteričnog ulja ove biljke za lečenje bradavica u pitanju, pa se u tom smislu savetuje da prvo treba isprobati njegov efekat na manjem delu tela. Može se dogoditi da se usled pojačane osetljivosti jave određene reakcije na koži. Ukoliko se to bude dogodilo, trebalo bi odmah prestati sa tretmanom.

Izuzev ulja čajevca, za lečenje posebno virusnih bradavica je potrebno ojačati imuni sistem, a na prvom mestu se savetuje da to bude uz povećanje količine vitamina C, odnosno unosa namirnica u kojima se on nalazi.

Ulje čajevca u ginekologiji

Mora se priznati da su oprečna mišljenja o tome da li treba koristiti ulje čajevca u ginekologiji ili ne.

I dok jedni tvrde da je dovoljno natopiti tampon ovim uljem i staviti ga, a kako bi bila izlečena sa uspehom vaginalna infekcija, dotle se na sajtu Metro.co.uk može pročitati sledeće: „ Stavljanje ulja čajevca nije siguran, zdrav način čišćenja vagine… u stvari, to može da bude neverovatno štetno za vaginu. “

Međutim, na nekim drugim sajtovima postoje tvrdnje da ulje čajevca i te kako može sa uspehom da leči vaginalne infekcije.

Potrebno je koristiti samo tri kapi ovog ulja i to dva puta dnevno, odnosno ujutru i uveče. Postoje dve opcije, a one podrazumevaju ili da stavite na uložak ili na tampon te tri kapi ulja od čajevca. Neophodno je oko 2 sata ostaviti da deluje, a u tom periodu se savetuje mirovanje. Ono čemu posebno treba voditi računa jeste da se primena ovog ulja ni u kom slučaju ne preporučuje ni trudnicama, a ni dojiljama, kao ni osobama, koje imaju reakcije prilikom korišćenja ulja od ove biljke.

Ulje čajevca za kondilome

Svakako treba biti pažljiv sa primenom ovog ulja, te ni u kom slučaju ga ne treba upotrebljavati ako postoji ikakva osetljivost.

Prema tvrdnjama, ulje čajevca za kondilome se koristi razblaženo sa malo vode. Naime, svega nekoliko kapi tog ulja bi trebalo razblažiti, a zatim u tu tečnost natopiti tampon i njime preći preko kondiloma.

Takav postupak, prema tvrdnjama bi trebalo primenjivati nekoliko puta u toku dana, te biti uporan i koristiti ga sve dok ne nestanu kondilomi.

Ulje čajevca za bakterije i gljivice

S obzirom na to da ima izuzetno antibakterijsko, antigljivično i antivirusno dejstvo, preporučuje se i ulje čajevca upotrebljavati protiv bakterija i gljivica.

Kada su u pitanju uporne gljivice na noktima, postoje tvrdnje da nokat treba premazivati nerastvorenim uljem od ove biljke, sve dok gljivice ne nestanu. Međutim, s obzirom na to da se radi o vrlo upornoj infekciji, to treba svakako biti uporan i prilikom njegovog korišćenja.

Postoje tvrdnje onih koji su isprobali, da je potrebno oko 6 meseci da bi rezultati mogli da se vide.

Takođe, koristi se i ulje čajevca za atletsko stopalo, odnosno za gljivice na nogama. Ali u tom slučaju se ne savetuje korišćenje čistog ulja, nego razblaženog, pa o tome svakako treba voditi računa.

Obično kada se pominje ulje čajevca za bakterije, misli se na različite bakterijske infekcije na koži. Poznato je da esencijalno ulje čajevca u tom slučaju pomaže, ali svakako se ne savetuje korišćenje u toku perioda dojenje ili trudnoće, odnosno kod osoba kod kojih postoji netolerancija ili reakcija na komponente ovog ulja.

Ulje čajevca za unutrašnju upotrebu

Pomenuto je već da se svakako ne preporučuje ulje čajevca za unutrašnju upotrebu, već isključivo za spoljašnju.

Jedino kada se donekle preporučuje i za unutrašnju upotrebu jeste za ispiranje usta, usled neprijatnog zadaha. Ali ni u kom slučaju ne bi trebalo progutati tečnost za ispiranje usta, u koju je dodato nekoliko kapi ovog etaričnog ulja.

Osim toga, postoje određeni indicije da eterično ulje čajevca može da pomogne izbeljivanju zuba, ali treba da budete vrlo pažljivi prilikom njegovog korišćenja na taj način.

Ulje čajevca cena u Srbiji

Nema nikakve sumnje da je eterično ulje čajevca jedan od najboljih, a ujedno i najpristupačnijih prirodnih lekova za mnoge tegobe.

U prodaji se uglavnom može naći u bočici od 10 mililitara, a cena se kreće u proseku od 350 do 750 RSD.

Potrebno je da obratite pažnju na to da li je u pitanju čisto eterično ulje od čajevca ili je reč o rastvoru, jer će od toga zavisiti i način primene, odnosno doziranje.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *