bol u grli pri gutanju
Zdravlje

Bol u grlu i krajnicima pri gutanju – kako ga lečiti prirodno?

Bol u grlu pri gutanju se može javiti iz više razloga. To je znak da su se u gornjem respiratornom traktu razmnožili virusi i bakterije, zbog kojih nastaje upala.

Problemi obično krenu od sinusa. Kada počne slivanje sekreta, grlo je samo usputna stanica, a nakon toga infekcija prelazi i na pluća. Bol u grlu je alarm koji nas upozorava da uskoro možemo dobiti bronhitis, temperaturu, čak i upalu pluća.

Zato je bitno lečiti ga na vreme. Srećom ne morate se odmah obratiti lekaru i koristiti jake antibiotike. Mogu se kupiti i obične septolete ili sprej za grlo. Postoji i mnogo prirodnih lekova i obloga koje su takođe delotvorne.

Ali pre nego što krenemo sa metodama lečenja, bitno je da znamo šta možemo da očekujemo kada se javi bol u grlu.

Bol u grlu kao jedan od simptoma prehlade.

Kao što smo već naveli, bol u grlu je često praćen slivanjem sekreta iz nosa. Slivanje sekreta niz nos i grlo je jedan od prvih znakova prehlade.

S obzirom da prehlade utiču na grlo, promena će se uočiti i na glasnim žicama. Tako da ne čudi što je promuklost jedan od čestih pratilaca bolnog grla i prehlade.

Kada osetite da ste se prehladili, očekujte da bol u grlu može stići nakon samo par sati. U tom momentu bitno je odreagovati sa adekvatnim oblogama, čajevima ili prirodnim lekovima, kako se prehlada ne bi raširila. Najbolje je uzeti neki od šumećih ili praškatsih lekova koji se razblažuju u toploj vodi i malo odspavati.

Ovi lekovi će ublažiti simptome prehlade, samim tim i bol u grlu, kao i sekret koji se u ovim trenucima nagomilava u predelu krajnika. 

Stvari obično postanu alarmantne kada se javi bol pri gutanju i bol u krajnicima

Verovali ili ne, upaljeno grlo zapravo predstavlja odbrambeni mehanizam našeg tela. Time se grlo štiti od virusa i bakterija, ali na žalost mi osećamo oštar bol u krajnicima  i na sluzokoži. Pri tom, sve nam je teže da gutamo hranu, tečnost, čak i pljuvačku.

Zbog bola prilikom gutanja smanjuje se i apetit, što nas dodatno čini slabijim, jer manje jedemo. Glas postaje promukao i teže nam je da pričamo.

Situacija se dodatno komplikuje ako se grlo zacrveni ili ako krajnici zagnoje. U tom slučaju, poželjno je obratiti se lekaru, kako bi ste dobili adekvatne antibiotike.

Zbog čestog bola u krajnicima, ljudi obično misle da će ih daljih problema sa grlom spasiti operacija vađenja krajnika. Ovo razmišljanje je potpuno pogrešno!

Uloga krajnika jeste da štiti naše grlo od virusa, tako što stvaraju određena antitela.  Krajnici se vade, jedino ako ne obavljaju svoju funkciju na pravi način. Da li krajnici funkcionišu ili ne, odlučiće lekar na osnovu određenih analiza i nakon toga će dati dozvolu za operaciju, ukoliko bude potrebe.

Ako je bol u grlu bez temperature, situacija nije još uvek ozbiljna

bol u grlu kada nema temperature
Ako postoji visoka temperatura bol u grlu ukazuje na viruse

Kada pacijent, pored bola u grlu, još dobije i temperaturu, to je već znak da je bolset prešla na veći nivo. Sada ste u opasnosti da dobijete bronhitis, upalu pluća ili neke druge komplikacije.

Pri tom, osetićete se slabo, mogući su i simptomi poput suzenja očiju i kašlja. Ovo je definitivno znak virusne ili bakterijske upale. U tom slučaju javite se lekaru, kako bi vam pregledao pluća.

Moguće je i da će vas lekar poslati na dodatne analize, poput brisa ždrela, nalalizu krvi ili snimanje pluća.

Obična upala grla, se uz adekvatnu negu leči oko sedam dana.(Strani izvor) Ako je upala uznapredovala na pluća, spremite se na odmaranje i lečenje koje će trajati i duže. Terapija, pored antibiotika, uključuje i injekcije, u većini slučajeva. Boravak u kući je obavezan. Čak i kada osetite da vam je lakše, budite uvereni da se niste u potpunosti oporavili, dok vam to doktor ne potvrdi.

Bol u grlu kao posledica alergija

Bol u grlu može nastati i kao posledica alegrije, pogotovo ako ste alergični na polen, ambroziju, grinje, korov i slično.

Alergije deluju slično kao i virusi. Dakle, počinju od nosa, kreće curenje sekreta, suvoća, zapušenost nosa i otežano disanje, da bi u nekom trenutku započeo i bol u grlu, prouzrokovan alergijskom reakcijom. Za razliku od običnoh prehlada, ovoga puta će se javiti i svrab.

Bol u grlu prouzrokovan alergijama, se leči na isti način kao i bol koji je prouzrokovan prehladom. Ali imajte na umu da ćete se na ovaj način samo ,,zalečiti“.

Osobe koje imaju problem sa alergijom treba da posećuju redovno svog lekara, kao i da uzimaju lekove koji ih štite od alergije u određenim periodima. Naročito je bitno obratiti pažnju tokom proleća kada je sezona alergije u punom jeku. Samo na ovaj način ćete izbeći posledice alergijskih reakcija, uključujući i bol u grlu.

Kašalj – česti pratilac bolnog grla

Kašalj ne mora da se javi kod upale grla, ali je česta pojava koja prati grlobolju. Uloga kašlja je da pročisti naše disajne puteve.

Naročito kada je reč o sekretu, koji se sliva niz grlo i ostale disajne organe. Telo kašljanjem pokušava da izbaci sekret, samo što je sekret često zalepljen za sluzokožu, pa je proces izbacivanja otežan. Da bi se odlepio, potrebno je uzimati određene medikamente i piti dosta tečnosti. Sirupi će pomoći, naročito od bokvice, bršljena, itd.

Na bolno grlo, kašalj predstavlja samo so na ranu. Kašalj je ponekad prouzrokovan i grebanjem grla. Generalno, svaki vid iritacije u grlu može izazvati kašalj.

Uglavnom, kada vas zaboli grlo i pri tom još počnete da kašljete, znajte da se u pitanju jedna od reakcija vašeg tela na upalu. Uprkos tome, i kašalj može izazvati dodatne komplikacije, tako da, ukoliko se kašljanje ne smanji, obratite se lekaru.

Koje lekove koristiti za bolno grlo?

U apotekama su vam dostupni razni lekovi koji će ublažiti bol u grlu. Popularne su lozenge koje se drže u ustima dok se ne istope. Za decu čak postoje i lizalice koje funkcionišu po istom principu, samo su u nešto drugačijem obliku kako bi se najmlađi pacijnti zabavili.

Nešto jača varijanta jeste sprej za grlo. Sprejevi su na bazi mentola. Sadrže i specijalnu plastičnu cevčicu, čiji je zadatak da prodre što više do vašeg grla i na taj način poprska sluzokožu i krajnike.

 Sprejevi i lozenge hlade grlo i tako ublažuju upale. I razne mentol bombone se mogu koristiti umesto ovih medikamenata. 

Kortikosteroidi u manjim dozama mogu pomoći u lečenju grlobolje. (strani izvor)

Kod jačih upala poželjno je korsititi antibiotike, ali ono što nije poželjno jeste uzimanje tih antibiotika na sosptvenu odgovornost. U ovom slučaju potražite savet od lekara. U zavisnosti od vaše zdravstvene situacije, doktori obično prepišu terapiju koja traje oko deset dana.

Prirodno lečenje bolnog grla! Koje obloge i čajeve koristiti?

Postoji mnogo dobrih, prirodnih lekova za lečenje bola u grlu. Kao jedan od najefikasnijih, predlaže se čaj od žalfije.

Skuvajte, što jači čaj od žalfije i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ispirajte grlo sa ovim napitkom. Ispirajte tako da čaj prodre što je dublje moguće, ne plašite se čak ni ako dobijete nagon za povraćanjem. Žalfija je poznata kao prirodni pročišćivač bakterija i gljivica. Očistiće vaše grlo, bolje nego bilo koji farmaceutski lek.

Žalfija se može i piti, ali u malim dozama, jer nije dobra za želudac. Ako tražite čaj koji će prijati vašem grlu, predlažemo nanu ili kamilicu. Kamilica je toliko dobra u čišćenju gljivica, virusa i bakterija, da čak i ginekolozi predlažu ženama intimno umivanje rashlađenim čajem od kamilice.

Pored toga što se ove biljke mogu kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, možete ih i zasaditi u svom dvorištu. Ako živite u stanu znajte da žalfija i nana bez problema uspevaju i u saksiji. Uvek je bolje da vam sveže bilje bude na raspolaganju za lekovite čajeve.

Obloge od rakije za bol u grlu – stari isproban recept naših baka

Ukoliko je bol u grlu oštar, ukoliko vas boli kada gutate i imate upaljene krajnike, najbolje pomaže obloga od rakije. Obloga je malo neprijatna, naročito ako ne volite miris alkohola, ali ova metoda lečenja je izuzetno efikasna i vredi istrpeti malo neprijatnosti.

Može se koristiti bilo koja vrsta rakije, mada je najpoželjnija komovica, kao poznati narodni lek. Rakiju zagrejte, do ključanja. Uzmite pamučnu krpu i natopite je sa zagrejanom rakijom.  Najlakše je da krpu spustite u lavabo u kupatilu i preko nje sipajte rakiju. Sačekajte par sekundi da se malo ohladi, ne stavljajte oblogu dok je krpa vrela, ali ne čekajte ni da se skroz ohladi. Minut je dovoljno.

Oblogu stavite na vrat i vežite je sa maramom ili šalom kako ne bi spala. Olakšanje ćete osetiti već nakon par minuta, ali je poželjno ne skidati oblogu, već je ostaviti na vratu da prenoći. Ukoliko vam je koža nežna i osetljiva, pre nanošenja obloge, možete naneti malo neke kreme, koju inače koristite.

Takođe, oblogu od rakije slobodno privijajte i na grudi, ukoliko se upala spusti sa grla na pluća. Ovaj vid lečenja se preporučuje i trudnicama, koje zbog svog stanja ne bi smele da piju nikakve lekove.

Za bol u grlu se koristi i zaprženo mleko, a poslednjih godina je aktuelno skuvati četiri, pet ,,Negro“ bombona sa mlekom i kada se rastope, sve zajedno popiti.

Propolis za bol u grlu

Osobama koje imaju često problem sa grlom, treba uvek pri ruci da bude propilis u spreju. Propolis je takođe jedan od prirodnih načina za lečenje bolnog grla, jer, poput žalfije čisti grlo od bakterija i gljivica. Čim osetite blago grebanje po krajnicima, odmah naprskajte, kako se bol u grlu ne bi uvećao.

Pored propolisa i med se predlaže za bolove u grlu.

Bol u grlu kod beba

bol u grlu kod beba

Kada je reč o bebama i deci koji imaju problem sa grloboljom, statistika i nije baš najsjajnija. Deca čine čak 40% pacijenata koji imaju probleme sa suvim i bolnim grlom(izvor na engleskom).

Ukoliko vaša beba ima upalu grla, najbolje je da ga odmah odvedete na pregled kod pedijatra. Bebe su osetljivije i zahtevaju posebnu negu, pa nije poželjno da roditelj eksperimentiše, čak ni sa prirodnim načinima lečenja.

Kod dece koja su tek krenula u vrtić, očekujte nekoliko prehlada godišnje, a bol u grlu će svakako biti jedan od simptoma. Da bi ste ojačali imuni sistem kod deteta, predlaže se čest boravak u prirodi, po mogućstvu što češće na selu ili na planini. Ako ste sa decom na primorju, probudite ih što ranije ujutru, kada je u vazduhu velika koncentracija soli, i šetajte sa njima pored mora. Ne popuštajte pred njihovim molećljivim pogledom kada vam zatraže da ih malo nosite. Neka šetaju plažom koliko god je moguće.

U dogovoru sa lekarom, možete inhalirati decu. Inhalacije razblažuju sekret i ublažavaju bol u grlu, ne samo kod beba, već i kod odraslih.

Kako možemo izbeći bol u grlu?

Grlo kod nekog prosto predstavlja osetljiv organ i lako se upali. Međutim tu su i neki faktori koji utiču na to da se lakše razbolimo.

Postoji razlog zašto smo zimi tako često bolesni, između ostalog i zašto nas boli grlo. Glavni razlog jeste suv vazduh. Više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, sa pojačanim grejanjem koje isušuje vazduh. Suv vazduh je najveći neprijatelj našeg grla.

Izbegavanje cigareta i duvanskog dima, bilo da ste aktivni ili pasivni pušač, pomaže u očuvanju zdravog grla.

Poželjno je što češće boraviti na svežem vazduhu, kao i provetravanje prostorija. Osobe koje su alergične na grinje, treba da provetravaju svoju posteljinu i češće da je menjaju.

Bol u grlu se može izbeći i redovnim pranjem ruku, naročito pre jela. Na taj način smanjujemo šanse da preko ruku i hrane unesmo u telo bakterije, koji mogu prouzrokovati upalu grla.

Oralna higijena za zdravo grlo

I oralna higijena pomaže u očuvanju grla. Naročito ako koristite tečnosti za ispiranje usta. Ove tečnosti sadrže komponente koje usnu duplju čiste od bakterija. Tako da, ukoliko koristite tečnosti za ispiranje, slobodno isperite i grlo. Umesto tečnosti za ispiranje usta i zuba, možete koristiti i, već pomenuti, rashlađeni čaj od žalfije.

Ako pijete dosta tečnosti i često kvasite grlo, smanjujete šansu da vam se sluzokoža grla osuši, a time i upali. Pomoćiće razni topli biljni čajevi, limunada, ceđena pomorandža i drugi blagi napici koji nežno kvase vaše grlo (PubMed)

Koji su ostali razlozi za pojavu bolova u grlu?

Nisu samo alergije i prehlade razlog bola u grlu. Tu je još nekoliko zdravstvenih razloga:

  • Gorušica, tj vraćanje kiseline iz želudca sve do grla, može iziritirati sluzokožu i time prouzrokovati bol u grlu.
  • Mononukleoza ili bolest poljupca! Jedan od simptoma ove bolesti je takođe bolno grlo.
  • Bol u grlu se javlja i kod pojave raznih tumora, poput tumora grkljana.
  • Ako imate upalu glasnih žica, očekujte bol u grlu kao jedan od simptoma.
  • Pažljivo kada navijate za svoj omiljeni tim ili kada se opustite, pa zapevate na veseljima. Vikanje i glasno pričanje uzorkuju suvo grlo, koje je podložno upalama. Studije kažu da su upravo zbog ove činjenice ugrožene osobe čiji posao zahteva konstantno pričanje, među njima i fitnes instruktori, nastavnici, itd. (PubMed)

U suštini, dokazano je da su virusi razlog upale grla u čak 90% slučajeva. Što dalje znači da nas redovna higijena može spasiti neprijatnih bolova u grlu.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *