surutka slika sa sirom

Surutka za jetru i ostala lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Surutka je tečnost, odnosno voda, koja nastaje tokom proizvodnje sira. Ona je izuzetno bogata hranljivim materijama. Smatra se da se surutka koristi još od davnina, naročito u medicini, jer je surutku preporučivao i Hipokrat. Poznato je da su u prošlim vremenima, majke čak i davale bebama surutku umesto mleka.

Kada se proizvodi sir, ono što se dešava, jeste da masni delovi mleka koaguliraju i surutka se tada odvaja od njega. Ona sadrži manje od 1% belančevina i preko 93% vode. Surutka kao lek se koristila godinama unazad. Njena važnost za zdravlje poznata je još od davnina, zbog toga se ona uvek vrlo rado pije. U njoj se nalaze i laktoferrin, beta-laktaglobulin, alfa-laktalbumin i imunoglobuline. (Izvor).

Ona je vrlo značajna za korišćenje u jačanju imuniteta, za iscrpljenost, umor, za visok pritisak, kod bolesti jetre i kandide, za čišćenje organizma od toksina. Surutka sadrži vitamine E i B, mlečne šećere čija je glavna uloga građenje veza u mozgu, ali i minerale. Tu su i kalijum, natrijum, fosfor, gvožđe, cink, magnezijum, kobalt, mangan, bakar i molibden.

Zanimljivo je da ima malo kalorija, pa se zbog toga preporučuje i za mršavljenje, tako da ona predstavlja idealan napitak ukoliko želite da smanjite broj svojih kilograma. Takođe može smanjiti simptome stresa, depresije, sniziti šećer u krvi ili krvni pritisak. (Izvor).

Proteini koje sadrži surutka

Surutka je vrlo zdrava i njena lekovita svojstva su poznata još od davnina. Nakon odvajanja, prlikom proozvodnje sira, surutka mora proći kroz različite korake prerade, da bi postala ono što mi danas prepoznajemo kao protein. Protein surutke, je posebno efikasan u podsticanju rasta kod ljudi. (Izvor).

Ona sadrži albumine. Albumini se stvaraju u jetri, a njihova glavna funkcija jeste transport hormona, minerala i masnih kiselina, a svi oni zajedno utiču na bolje zdravlje čovekovog organizma. Laktoferin  je sadržaj koji sprečava rast bakterija i gljivica. Laktoferin sadrži samo 1-2% proteina surutke, ali s obzirom na njegovu ulogu koju u ovom slučaju ima, vrlo je korisno i zdravo piti surutku. Smatra se da su proteini surutke u poređenju sa nekim drugim vrstama proteina, kao što je na primer sojin protein, obično bolji.

Proteini koji čine od 10-15% proteina surutke jesu imunoglobulini. Njihova glavna uloga jeste stvaranje antitela koja će braniti čovekov organizam od patogenih klica. Vaš imunitet će nakon konzumiranja surutke biti jači, upravo zahvaljujući ovim sadržajima. Ukoliko želite da regulišete svoju kilažu obavezno pijte surutku jer ona sadrži glikomkropetptid, a njegova glavna uloga jeste stvaranje sitosti, što će sprečiti prejedanje.

Triptofani su zaslužni za proizvodnju serotonina zaduženog za naše raspoloženje, i melatonina koji je itekako neophodan za dobar i zdrav san. Surutka poseduje alfa laktalbumin koji je vrlo bogat triptofanom. Beta laktoglobulion su proteini koji čine 50-55% njenih proteina. Oni sadrže esencijalne masne kiseline koji grade i održavaju mišiće. Upravo iz ovog razloga bi trebalo da pijete surutku ukoliko se bavite sportom.

Kako se pravi surutka i kako se pije?

Surutka se pravi od domaćeg sirovog mleka. Kravlja i kozija surutka se smatraju najboljom. Prokuvajte litar mleka, a zatim u njega dodajte sok od jednog limuna, ali to je potrebno uraditi dok je mleko još uvek vrelo. Nakon toga ono što morate da uradite jeste da ostavite da odstoji, sve dok se ne odvoji providna tečnost zelenkaste boje. Nakon toga, prespite je u flašu i ostavite da stoji u frižideru.

Na samom početku je potrebno piti vrlo umereno, a glavni razlog za to je jer ona ima diuretička dejstva. Surutka se pije tako što se u 2dl vode sipa 1 kašika surutke. Ovaj izvrstan napitak potrebno je piti tokom svakog obroka, tri puta dnevno po 1,5 dl, a nakon nekog vremena, ovu dozu možete povećati i do 1l na dnevnom nivou.

Surutka kao lek

surutka kao lek

Surutka kao lek se koristila godinama unazad. Čak, i kada otvorite pakovanje jogurta, tečnost koja pliva na vrhu je ustvari surutka. (Izvor). Ona je naročito veoma dobar lek za jetru. Smatra se da predstavlja jedan od glavnih čistača jetre. Glavni razlog za to jeste što ona sadrži alfa-lactalbumin čija je jedna od glavnih uloga da opskrbljuje organizam aminokiselinama čiji je naziv BCAA. Upravo BCAA pomaže kod uznapredovanih bolesti jetre. Ukoliko je vaša jetra podložna upalama, takođe je vrlo važno da pijete surutku jer ona u sebi poseduje protupalni laktoferin koji predstavlja vrlo veliku važnost za ovakav vid problema.

Alfa-lactalbumin sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan, koja može popraviti raspoloženje i takođe regulisati san. Ono što surutka sadrži je i glutatoin, antioksidans koji izuzetno pomaže kod raka, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, štitnjače. Može olakšati varenje i pomoći u izlučivanju želudačne kiseline.

Može biti itekako korisna za kožu i lice. Ukoliko imate problema sa svojom kožom ili licem, surutka može odigrati vrlo značajnu ulogu. S obzirom da sadrži alfa hidroksi kiselinu, sa njom se mogu otkloniti mrtve ćelije kože i tako se koža može i brže obnoviti. Ona se može koristiti i u više slučajeva, može se dodati u kupku i u vodu. Sa surutkom možete prati i kosu, ali i napraviti odličnu masku za lice od meda i surutke. Takođe surutka može sniziti i vaš pritisak.

Dokazano je i da surutka sadrži laktokine koji deluju kao inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima, tako da mogu vrlo delotvorno delovati na snižavanje krvnog pritiska.

Smatra se da je surutka dobra i za dijabetičare. Otkriveno je da protein surutke deluje na ublažavanje šećera. (Izvor). Istraživnja su pokazala da uzimanje surutke ujutru pre doručka može da kontroliše nivo šećera u krvi. Poznato je da se protein surutke proizvodi od mleka, tako da u njemu nema šećera ili masnoća. Dijabetes tipa 2 je bolest koja se može lečiti sa surutkom. Glavni razlog nastanka ove bolesti jesu nepravilne funkcije insulina, koji ne uspeva da reguliše šećer u krvi, koji se javlja kao povišen. Ovde ulogu igraju upravo proteini surutke, jer oni mogu da povećaju nivo insulina i smanje šećer u krvi.

Dodatak proteina surutke može biti veoma koristan ukoliko želite da smršate. Ukoliko ste rešili da krenete u  ozbiljan proces koji podrazumeva mršavljenje i da smanjite broj vaših kilograma morate znati, da vam surutka može pomoći i u tome. Surutka će dati vašem telu osećaj sitosti i upravo iz tog razloga neće doći do prejedanja ili potrebe za jelom u kasnim noćnim satima. Poznato je i da možete ubrzati metabolizam zahvaljujući proteinima surutke. Pored zdrave ishrane i treniranja, surutka će znatno pomoći u regulisanju vaših kilograma.

Kako vam zvuči ako vam kažemo da je surutka dobra i za gojenje, a ne samo za mršavljenje? Ukoliko ste nezadovoljni svojom kilažom i smatrate da vam je potreban neki kilogram više, surutka je pravo sredstvo za postizanje veće težine. Surutka u prahu predstavlja proteinski prah (Whey powder), koji može biti idealna zamena za proteine koje sadrži hrana. Ukoliko nemate neki apetit i niste u stanju kada biste mogli da jedete, preporučljivo je konzumirati surutku u prahu, jer će upravo ona dati vašem organizmu potrebne proteine. Njega je moguće razmutiti i u mlečnim proizvodima i tako popiti.

Ukoliko ste sportista saznaćete koliko je važno za vas da pijete ovu lekovitu tečnost. Upravo surutka podstiče rast mišićne mase. Kako naše telo stari sa godinama, našu mišićnu masu zamenjuju masne naslage. Za jačanje mišića je izuzetno važan leucin koji podstiče proizvodnju rasta hormona. Načini na koji protein surutke pomaže u dobijanju mišića i snage, jeste da obezbeđuje aminokiseline i protein, koji pomažu u povećanju rasta mišića.

Povećava oslobađanje anaboličkih hormona koji takođe uzrokuju rast mišića. (Izvor). Kao što je već pomenuto, sadrži i leucine, za koje je poznato da stimulišu sintezu proteina mišića na genetskom i molekularnom nivou.

Kozja surutka kao lek

Kozja surutka kao lek se koristi za mnoge bolesti. U sebi ima proteine koji vam itekako mogu pomoći u u poteškoćama koje imate sa svojim organizmom. Ona će vas oporaviti od povrede mišića, pomoći vam da smršate i poboljšati imunitet. Izuzetno je bitno piti kozju surutku ukoliko vaše telo prolazi kroz neke promene, kao što je na primer trudnoća, pubertet. Kozja surutka se može vrlo lako svariti, zahvaljujući globulama koje poseduje kozje mleko.

Svi proizvodi kozjeg mleka sadrže nizak nivo holesterola. Poznato je da se u jednoj čaši kozjeg mleka nalazi 26 miligrama holesterola, 10 grama masti i 168 kalorija. Zbog ovih razloga smatra se da je vrlo važno piti kozju surutku, jer se zahvaljujući njoj obezbeđuju dodatne zalihe proteina. Minerali i vitamini koje ona sadrži, pomoćiće vam da ostanete u dobroj formi i što je najbitnije, da ostanete zdravi.

Vrlo je bitno napomenuti i da je kozja surutka vrlo lako svarljiva. Poznato je da su masni delovi u kozjem mleku mnogo manji od onih koji se nalaze u kravljem. Smatra se da surutka proteina iz kozjeg mleka stvara mekšu strukturu, koja je samim tim lakša za varenje.

Ukoliko je kombinujete sa belim lukom, dobićete eksploziju zdravlja protiv različitih virusa. S obzirom da su i kozja surutka i beli luk izuzetno zdravi, oni se itekako preporučuju za poboljšanje imuniteta u vašem organizmu.

Kozja surutka u prahu je danas izuzetno poznata, a od praha se mogu praviti i proteinski šejkovi koji su itekako zdravi. Vrlo je bogata sa manganom, kobaltom, gvožđem, cinkom, bakrom, natrijumom, kalijumom, ali i vitaminima, C, K, B12, B6, B2. Zanimljivo je to da se proteini iz surutke mogu porediti i sa proteinima iz majčinog mleka. Iskustva sa kozjom surutkom u prahu su veoma pozitivna i ona je vrlo preporučljiva za korišćenje.

Sigurno se pitate koliko traje surutka i koliko surutka može da stoji? Smatra se da je rok trajanja surutke oko 7 dana, ali pod uslovom da se ona drži u frižideru. Morate biti jako obazrivi i voditi računa o tome koliko dugo već surutka stoji u vašem frižideru, jer nikako ne biste želeli da konzumirate pokvarenu surutku, što može naravno biti jako loše za vaš organizam.

Masna jetra i njeno lečenja sa surutkom

Masna jetra predstavlja posledicu nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Poremećaj metabolizma masti takođe predstavlja jedan od glavnih uzroka masne jetre. Uzročnici takođe mogu biti i nasledne i virusne bolesti, prehrambeni uzroci, toksini i lekovi, ali i alkoholizam, šećerna bolest ili debljina. Kao što smo već pomenuli surutka predstavlja vrlo koristan čistač jetre, s obzirom da sadrži beta-laktoglobulin, pa je zbog toga važno piti surutku. Ona ima aminokiseline koje su vrlo značajne za regeneraciju jetre i sintetisanje glutationa čija je glavna uloga da štiti jetru. Ona će odigrati vrlo značajnu ulogu u lečenju problema kod masne jetre.

Cena surutke

Danas je surutka tečnost koju vrlo rado piju i starije, ali i mlađe generacije, jer je ona podjednako dobra i za jedne i za druge. Njeni zdravi sadržaji pomoćiće vam da rešite mnogobrojne probleme koje imate sa vašim organizmom. U skoro svakoj dobro snabdevenoj zdravoj hrani možete naći surutku u prahu, a njena cena iznosi oko 150 dinara.

 Naćićete je i kao obogaćenu različitim ukusima kao što su vanila ili čokolada. Ukoliko ste sportista i potrebni su vam proteini surutke u prahu, u ovom slučaju možete naći pakovanja od 1kg, a to će vas koštati oko 5000 dinara. Tečna surutka je jedna od najjeftinijih varijatni. Nju možete naći u nekim od bolje snabdevenih prodavnica. Tečnu surutku možete kupiti za 30 ili 40 dinara po jednom litru.

Surutka-iskustva

Iskustva sa ljudima koji su je koristili su uglavnom pozitivna. Njena lekovita svojstva su dokazana više puta. Vrlo je zdravo piti je, a piju je kako odraslI ljudi, tako i deca. Poznato je da su majke oduvek davale svojoj deci surutku, jer su bile upoznate sa njenim lekovitim i zdravim svojstvima. Poznato je da je ona spas za mnoge bolesti i da obećava kvalitetan i zdrav život.

Korisna je za mnoge organe u našem organizmu, ali i ukoliko želite da smršate ili ukoliko se bavite sportom. Sam dokaz za njena lekovita svojstva je to, što se ona koristi još od davnina. Ipak, i sa surutkom treba biti vrlo obazriv. Njeno preterano korišćenje može dovesti do ozbiljnih problema, kao što su mučnine, bolovi u stomaku, naduvenost stomaka i grčevi. Treba je piti u umerenim količinama. Takođe, ukoliko ste netolerantni na laktozu morate biti posebno obazrivi. (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448806002574)

Ostavite komentar