kleka lekovita svojstva biljke upotreba u alternativnoj medicini
Zdravlje

Kleka – lekovita svojstva biljke i upotreba u alternativnoj medicini

U našem narodu je kleka najpoznatija po rakiji koja se od nje proizvodi i naziva se „klekovača“, te se koristi kao eliksir za lečenje raznih bolesti.

Kleka biljka – osnovne karakteristike i lekovita svojstva

Poznato je da se kleka (latinski Juniperus communis), od davnina koristi za pravljenje čajeva i raznih preparata koji su od pomoći kod raznih stanja i bolesti.

Kleka je višegodišnja žbunasta zimzelena biljka, koja raste do visine od pola metra do 70 cm, i koja ima plodove u vidu karakterističnih plavih bobica.

Sami plodovi ove biljke su tamno ljubičaste boje, vrlo su aromatičnog ukusa i mirisa, koji se često opisuje kao „smolast“, a ukus je gorko-sladak.

Generalno je u narodu kleka poznata i po još nekim nazivima – smrekovača; obična borovnica; klekovina; kleka drvo; borovnica, ali ima ista poznata lekovita svojstva.

Naime, ova biljka je dokazana pomoćna terapija za glavobolje, te i kod oboljenja želuca i kod pomoći u varenju, kao i kod osoba koje boluju od astme.

Kleka drvo je vrlo rasprostranjeno po pitanju prirodnog staništa, pa ima i više vrsta koje rastu i u Africi ali i na Arktiku, bilo do jednog ili nekoliko metara u visinu.

Kada su u pitanju lekoviti delovi ove biljke, praktično je ona u celosti u upotrebi u narodnoj medicini i fitoterapiji, odnosno svi njeni delovi su zdravi.

Naime, lekoviti delovi kleke su pre svega dobro sazreli plodovi, koji se po pravilu suše na vazduhu i kao takvi se upotrebljavaju za pravljenje eliksira.

Lekovita svojstva koja kleka ima, potiču od supstanci koje ova biljka sadrži, a to su – smole; tanini; vosak; organske kiseline i soli ovih kiselina.

Pored toga je biljka vrlo bogata mineralima, pre svega kalijumom, sumporom, kalcijumom, manganom i fosforom.

Lekovitost kleke je značajna i zbog visokog sadržaja vitamina C, a koga u mladim granama i „izdancima“ biljke ima čak oko 97 miligrama. (Healthline)

Kleka lekovitost – upotreba u narodnoj medicini

lekovita svojstva kleke

Kako je napred i navedeno, kleka bobice jesu najvredniji izvor lekovitih supstanci, i one se najviše i koriste kao lek u alternativnoj medicini.

Kada se postavi pitanje za šta je kleka dobra, mnogo je podataka o blagotvornim lekovitim svojstvima ove biljke, a neka najpoznatija su:

– delovanje na rad bubrega i mokraćnih kanala – u borbi protiv infekcija kao i protiv zadržavanja mokraće (ova biljka je prirodni diuretik);

– pomoć kod rada digestivnog sistema – olakšava varenje i resorpciju hrane, poboljšava apetit, smanjuje upalne procese i nadimanje;

– pomoć kod bolova i grčeva u stomaku, kao i kod infektivnih i parazitarnih crevnih bolesti;

– delovanje kod oboljenja disajnih organa – pomoć kod astme i hroničnog bronhitisa; pomoć kod iskašljavanja; kod obične prehlade i nazeba;

– pomoć kod reumatskih oboljenja – reumatoidnog artritisa, bolova u zglobovima, otoka i ostalih bolesti koštano zglobnog sistema;

– delovanje na poboljšanje rada krvnih sudova – pomaže cirkulaciju, naročito ako se spravljaju kupke od mladih izdanaka (iglica) kleke;

– pomoć kod raznih infektivnih bolesti jer biljka ima snažan baktericidni efekat, pa je od pomoći i kod gonoreje i mnogih zapaljenskih oboljenja;

– pomoć kod glavobolje – kada se koristi „melem“ od samlevenih sušenih plodova kleke, koji se stavlja kao oblog na čelo;

– delovanje kod oboljenja jetre; kamena u žuči i bubrezima; skorbuta (nedostatak vitamina C); za čišćenje krvi; kod diabetesa i išijasa, kao i kod nervnih oboljenja.

Kleka kao lek ima mnogobrojne pozitivne efekte, a upotrebljava se u obliku čajeva, eliksira, eteričnih ulja ili pomenute rakije, koja se ili pije ili se koristi u vidu obloga.

Kleka čaj – kako se priprema i za šta se koristi

Iako postoje mnoge gotove čajne mešavine od kleke, može da se čaj kao takav napravi i po sopstvenoj želji, koristeći pre svega sušene bobice ove biljke.

Razlika u spravljanju čaja, jeste pre svega u količini bobica koje se koriste, pa postoje preporuke da se za razne bolesti upotrebe različite koncentracije biljke.

Naime, preporuka je takođe da se koriste tri vrste čajnih mešavina, kojima se uz pomoć drugih lekovitih biljaka pojačava efekat kleke, a najpoznatije jesu:

– mešavina od 25 gr klekinih bobica, sa iđirotom, rastavićem i zubačom;

– mešavina od 25 gr klekinih bobica sa 10 grama sušenih listova peršuna i 10 grama peteljki od višanja, uz dodatak anisa, kima i morača;

– mešavina od 25 gr klekinih bobica sa šipurkom i biljkom koja je poznata kao zečiji trn.

Osnovni recept za pripremu čaja od kleke

Sama priprema čaja od kleke jeste dosta jednostavna i ona podrazumeva da se sušene bobice kleke u količini od jedne supene kašike, usitne u prah i preliju sa 200 ml proključale vode.

Nakon toga se čaj ostavi da stoji poklopljen oko 10 minuta, pa se procedi i pije se nezaslađen ili sa dodatkom malo meda, najviše u količini od dve šolje dnevno.

Ovaj čaj je najdelotvorniji kao pomoćna terapija kod diabetesa, gorušice, problema sa varenjem, kod čira na želucu i za poboljšanje apetita.

Veoma je važna napomena da se kleka mora upotrebljavati sa dozom opreza, jer ako se pretera može da ima neželjene efekte, pre svega za rad bubrega.

Naime, u plodovima kleke se nalazi materija poznata kao terpentin, a koja ima efekat da u većim dozama oštećuje bubrege i stvara inflamaciju mokraćnih kanala.

Isto tako, nije preporučljivo da kleku u bilo kom obliku koriste trudnice, jer ona ima efekat da pojačava kontrakcije materice, pa to može dovesti do pobačaja.

Kleka rakija recept – i upotreba u lekovite svrhe

Kako je napred i navedeno, najčešće je prva asocijacija na biljku kleku, rakija poznata kao „klekovača“, a koja se u narodu pravi i koristi decenijama.

Najčešće se klekovača upotrebljava kao oblog za bolne i otečene zglobove, kod upalnih procesa mišića, ali i kod problema sa kašljem i prehladom.

Klekovača je poznata i kao jedna vrsta eliksira koji se pije u malim količinama, našte, a kod problema sa organima za varenje, pre svega kod čira na želucu.

Ista napomena i za rakiju od kleke, važi kao i za čaj od ove biljke – važno je pravilno doziranje jer preterana upotreba oštećuje rad bubrega.

Priprema rakije od kleke je dosta jednostavna, i podrazumeva da se zrele bobice kleke usitne (izmrve mehaničkim putem), te da se stave u staklenu flašu.

Nakon toga se preko bobica sipa rakija, kod nas obično šljivovica, koja ima od 45-50% alkohola, te da se sve dobro zatvori i ostavi da stoji oko 7-8 dana.

Potrebno je da se mešavina povremeno „promućka“ laganim pokretima, a da se potom ona i procedi i da se čuva na tamnom i hladnijem mestu.

Preporuka je da kada se pije, klekovača ne treba da se uzima u količini većoj od 3 male kašike dnevno (tako odlično deluje kao diuretik), odnosno pola čašice ujutru.

Med od kleke – recept i upotreba u lekovite svrhe

U poslednje vreme je sve popularnija mešavina kleke i meda, koja se naziva i med od kleke, i koja se smatra izvanrednim lekom za „čišćenje pluća“.

Posebno jeste korisno saznanje da se ovakav med može koristiti i kod dece (koja nisu alergična na pčelinje proizvode), i da ima izuzetne efekte.

Recept za spravljanje mešavine kleke i meda, poznat je i kao recept za sirup od kleke, i spravlja se na sledeći način:

– pola kilograma bobica kleke se prelije sa 3 litra vode i prokuva se do ključanja;

– nakon ceđenja se plodovi koji su prokuvani zgnječe, pa se uz dodatak vode opet prokuvaju dok se ne dobije gušća smesa, koja se potom prohladi pa se procedi kroz cediljku;

– kada se proces završi, u plodove se dodaje oko 200 gr meda, pa se sve dobro sameša i stavlja se u tegle koje se hermetički zatvaraju.

Upotreba sirupa odnosno meda od kleke, najpoznatija je u smislu „čišćenja pluća“, kao i za iskašljavanje, te i za poboljšanje apetita i varenja.

Pre svega su preporučene dnevne doze ovog preparata oko 3 kafene kašičice za decu, odnosno dve supene kašike za odrasle, bilo u preventivne ili lekovite svrhe.

Kada je u pitanju cena kleke, pre svega njenih bobica bilo sušenih plodova ili praha, ona se kreće od oko 200 dinara za količinu od 80 gr.

Sa druge strane, cena čaja od kleke, bilo „čistog“ ili u raznim mešavinama, se za količinu od oko 50 gr kreće od 200-300 dinara.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *