zeolit lek za čišćenje organizma lek
Zdravlje

Zeolit – čistač organizma ili prevara? Iskustva za zdravlje

Reklame za zeolit su ponekad možda i malo preterane, jer se navodi da je u pitanju gotovo čudotvoran lek za razne bolesti. Naravno da je cilj reklame bilo kog proizvoda da privuče što veći broj budućih korisnika, ali ipak treba sve predstaviti realno. Zeolit jeste dobar za organizam, u to nema sumnje, ali sad da li se može smatrati čudotvornim, to je ipak pitanje.

A zapravo je reč o jednom mineralu, koju pripada grupi takozvanih zeolita i poznat je pod nazivom zeolit klinoptilolit. Upravo taj od svih minerala iz pomenute grupe se jedini i preporučuje ljudima za korišćenje.

Mahom zbog svojih karakteristika, zeolit je zaslužio epitet čistača organizma. Budući da je mikro porozan i da ima neverovatnu sposobnost da bukvalno usvoji određenu materiju u svoju strukturu, smatra se da je odličan čistač. Najpre zato što zbog te svoje karakteristike, ovaj mineral skuplja iz organizma kako teške metale, tako isto i organske i neorganske otrove, ali i sve nu sprodukte metabolizma.

A kako je u pitanju mineral koji se u prirodi vezuje za mlade vulkanske stene, to se u našoj zemlji najčešće u izvornom obliku može naći u takozvanoj Timočkoj eruptivnoj oblasti. Tačnije, nalazište zeolita u Srbiji se nalazi u blizini Brusa, Stalaća i Jošaničke banje, kao i Gnjilana i Vranja. Za sada se samo na lokalitetu „ Igroš “, koji se nalazi u blizini Brusa vrši eksploatacija zeolita.

Potrebno je mehanički obraditi ovaj mineral, kako bi postao aktivan, te da bi uopšte i mogao da bude korišćen za čišćenje organizma kod ljudi.

Najčešće se primenjuje u stočarstvu, a neretko se koristi i zeolit u poljoprivredi i to prvenstveno za sakupljanje svih onih neprijatnih mirisa, upravo zbog svoje moći adsorpcije.

Iako u principu nisu uočena neželjena dejstva, svakako nije preporučljivo da deca do treće godine starosti koriste zeolit. Isto tako ni trudnice ne bi trebalo da ga koriste, ali ni osobe kojima je izvršena transplantacija bilo kog organa, zatim osobe koje imaju ma kakvo oboljenje bubrega ili su na hemodijalizi. A ako je neko na hemoterapiji ili takozvanoj zračnoj terapiji, svakako ne bi trebalo da konzumira zeolit za vreme trajanja terapije, ali ni dva dana pre nje, ni dva dana nakon nje.

Šta je zeolit?

Često se za njega navodi da je „ kamen koji ključa “, a sve zahvaljujući pronalazaču nikla, Akelu Kronštedu, geologu iz Švedske. Naime, on je prvi koji je za takav jedan kamen upotrebio pojam zeolit, navodi sajt Explain that stuff.

Danas se pojam zeolit koristi za grupu minerala, u kojoj se nalazi gotovo oko 200 njih.

Prema zvanično prihvaćenoj definiciji, u pitanju je grupa minerala koji su složeni hidratisani silikati kalijuma, natrijuma i kalcijuma.

U većini slučajeva se minerali zeoliti mogu naći uz vulkanske stene. Tačnije, upravo minerali iz te grupe popunjavaju šupljine u mladim vulkanskim stenama.

Iako ih ima možda i više od 200, najčešće se pominju sledeći zeoliti: apofilit, hojlandit, šabazit, filipsit, tomsonit, desmin, analcim, natrilit i zeolit klinoptilolit, koji je i jedini preporučen za ljudsku upotrebu.

Kada se pomene zeolit, retko ko zapravo misli na ovu grupu minerala. Gotovo uvek se misli upravo na zeolit klinoptilolit.

Zeolit klinoptilolit

Tek jedan iz grupe minerala je i zeolit klinoptilolit, koji se jedini iz te grupe minerala preporučuje za humanu upotrebu. U prodaji je moguće naći ga u vidu tableta i praha najčešće, a dostupni su preparati različitog naziva.

Ova vrsta zeolita je neaktivna u prirodi. Da bi postao aktivan i mogao da ispolji sva svoja pozitivna dejstva, taj zeolit mora da bude mehanički, a zatim i termički obrađen. Upravo na tome se i baziraju mnogi preparati, koji se na tržištu mogu naći pod nazivom zeolit.

Smatra se da je njegova osnovna struktura specifična u tom smislu jer je i neutralan i netoksičan. Međutim, postoje različita tumačenja i različita iskustva.

U osnovi, proces mehaničke aktivacije zeolita podrazumeva prvo njegovo usitnjavanje. A ti komadići su veličine mikrona, pa se na taj način povećava kapacitet adsorpcije i poboljšava se sposobnost zeolita koja podrazumeva izmenu jona.

Zahvaljujući svojoj specifičnoj strukturi, koja liči najpre na pčelinje saće, koje je inače negativno naelektrisano, dolazi do povezivanja svih pozitivno naelektrisanih jona toksina, zatim teških metala i hemikalija koje su štetne za organizam. Zato se on i smatra odličnim prirodnim čistačem organizma.

Nakon što celokupan postupak bude sproveden, potrebno je da prođe oko šest do osam časova u proseku, a da se zeolit klinoptilolit sada u promenjenom stanju izluči iz organizma.

Zeolit kao lek

zeolit kao lek

S obzirom na to da je struktura ovog minerala takva da može da sve nus produkte metabolizma i teške metale, te uopšteno otrove apsorbuje i tako izbaci iz organizma, to se zeolit kao lek najpre preporučuje za detoksikaciju.

Takođe je dobro koristiti ga za čišćenje jetre od nagomilanih otrova, ali i ako dođe do trovanja i to na prvom mestu zbog toga što vezuje različite toksine iz organizma.

Uzevši u obzir da ima mogućnost i da spreči slobodne radikale da negativno deluju na ćelije ljudskog organizma, on se smatra i sjajnim prirodnim antioksidansom. Poznato je da se usled zagađenja, stresa, zračenja i mnogih drugih negativnih faktora javljaju slobodni radikali u organizmu, pa će ovaj antioksidans sprečiti njihovo negativno dejstvo na ljudski organizam.

Zapravo će ti nestabilni molekuli, koji postaju stabilni zahvaljujući reakciji sa drugim molekulima, prilikom unosa zeolita postati opet negativni i tako će njihovo dejstvo biti anulirano. Upravo na taj način i funkcioniše ovaj mineral u organizmu, te se sa opravdanim razlogom svakako smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje ogranizma, to jest za njegovu detoksikaciju.

Isto tako je poznato i da su zeolit i virusi različitog porekla neprijatelji, pa je preporuka koristiti ovo prirodno sredstvo u borbi protiv virusnih infekcija. Sem toga, poznata je i absorpcija bakterija i toksina različitog porekla, tako da se zeolit kao lek uopšteno koristi i ako u organizmu postoje bakterijske infekcije.

Čisteći jetru, on čisti i celokupan organizam, ali samo ako se pravilno i prema priloženom uputstvu upotrebljava.

Zeolit – upotreba

Kada se pominje zeolit za ljudsku upotrebu, misli se isključivo na klinoptilolit, jer u grupi zeolita ima oko 200 minerala.

Kako se na tržištu mogu videti različiti proizvodi na bazi ovog minerala, to se isključivo preporučuje poštovati uputstvo za korišćenje. Na primer, ako želite da koristite zeolit u tabletama, njegova upotreba će se svakako razlikovati od upotreba istog tog minerala, ali i u prahu.

Postoje i ljudi koji koriste zeolit samo kada za tim imaju potrebe, a svakako da postoje i oni koji primenjuju redovno kure čišćenja organizma uz korišćenje preparata na bazi ovog minerala.

Neželjena dejstva

Iako na uputstvu za upotrebu mnogih preparata koji sadrže zeolit stoji da nemaju neželjena dejstva, treba voditi računa i ne upotrebljavati te preparate u kombinaciji sa drugim lekovima.

Naime, lako se može dogoditi da bude anulirano dejstvo lekova ukoliko ih koristite uz zeolit, upravo zbog njegove osobine da apsorbuje različite elemente.

Iz tog razloga mnogi proizvođači preparata na bazi tog minerala preporučuju da svakako nakon uzimanja zeolita prođe minimum šest sati pre nego što koristite predviđenu terapiju. Da budemo precizni, zeolit treba konzumirati 6 sati ili pre ili nakon upotrebe propisanih medikamenata, da ne bi došlo do sprečavanja njihovog dejstva.

Zeolit u prahu

Na tržištu se mogu naći preparati u vidu tableta, ali je mnogo češće u prodaji zeolit u prahu.

Ne samo da se preporučuje za jačanje imuniteta i za čišćenje organizma, već i kao odlično preventivno sredstvo. Smatra se odličnim prirodnim borcem protiv virusa i bakterija, ali i mnogih drugih mikroorganizama, koji negativno mogu da utiču na ćelije.

Dobro je pomenuti i da se preporučuje zeolit u prahu za mršavljenje, a primarno zato što je odlično sredstvo za detoksikaciju.

U većini slučajeva se upravo za gubitak kilograma uz korišćenje ovog minerala nude različiti preparati, a treba naglasiti da je zeolit u prahu zapravo zeolit klinoptilolit, jer se on jedini preporučuje za humanu upotrebu.

Zapravo kao najbolje prirodno sredstvo za mršavljenje, sajt Zeolit powder detoks  navodi upravo preparat na bazi tog minerala. A to obrazlaže činjenicom da zahvaljujući svojim svojstvima, zeolit pomaže detoksikaciju organizma i pošto organizam više ne treba da se bori sa različitim toksinima, on može da se posveti najpre varenju, a zatim i sagorevaju masti, što će vremenom dovesti i do gubitka nagomilanih kilograma.

Upravo se zeolit u prahu može koristiti i za mršavljenje, jer on mnogo lakše dospeva u krvotok, gde vezuje različite vrste toksina i u roku od nekoliko sati se izlučuje iz organizma sa sve tim.

Maska za lice

Ne preporučuje se koristiti masku koja se priprema od pomenutog minerala, češće nego dva puta u toku jedne sedmice.

Izuzev dve kašičice zeolita, potrebno je dodati i malo vode, a kako biste dobili lako razmazivu smesu. Ako želite da vaša maska za lice bude još hranljivija, možete u nju dodati i malo meda.

Pre nanošenja maske obavezno očistite lice i zatim nanesite pripremljenu masku. Otprilike 10 do 15 minuta je potrebno da se maska sa zeolitom prirodno osuši. Nakon tog vremena ćete je isprati mlakom vodom, a zatim ćete lice obrisati peškirom.

Po želji, nakon što skinete masku, možete namazati i odgovarajuću kremu za lice.

Zeolit tablete

Izuzev zeolita u prahu, koji se najčešće može naći u prodaji, postoje i zeolit tablete.

Na tržištu se mogu naći brojni preparati tog tipa, a vrlo je važno poštovati uputstvo proizvođača za upotrebu i doziranje.

Pored toga što nema nus pojava, smatra se i odličnim sredstvom za poboljšanje imuniteta.

Jedan od preparata u tabletama je i „ Konbozel “, a ako želite baš njega preventivno da konzumirate, onda je preporuka da to bude tri puta po jedna do dve tablete u toku dana. Budući da zeolit inače apsorbuje više vode, uvek je preporuka povećati unos vode u periodu korišćenja ovog preparata.

Takođe je u proizvođačkom uputstvu navedeno da primena zeolita u tabletama ne izaziva zavisnost, te da ne postoji nikakvo vremensko ograničenje, ali da ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude korišćen u kombinaciji sa lekovima za određena oboljenja i u određenim stanjima. Baš zato se uvek treba maksimalno poštovati proizvođačko uputstvo.

Gde kupiti zeolit i koja je cena?

Ukoliko vas interesuje zeolit, odnosno preparati koji ga sadrže, trebalo bi da znate da im ima kako u klasičnoj prodaji, tako isto i u brojnim online prodavnicama. Samo je potrebno da odaberete odgovarajući preparat iz bogate ponude.

Nije baš jednostavno navesti koliko košta zeolit, zato što se na tržištu mogu naći brojni preparati.

U većini slučajeva se njihova cena kreće od nekoliko stotina dinara do 1 000 RSD, a sve isključivo zavisi od koncentracije zeolita u određenom preparatu, kao i od veličine pakovanja.

Zeolit iskustva

Mada se preporučuje kao čudotvorno sredstvo za čišćenje organizma, mora se priznati da iskustva nisu u potpunosti pozitivna.

Da kažemo to preciznije, kako postoje ljudi koji su oduševljeni korišćenjem zeolita i smatraju da je sve istina što se navodi, tako isto postoje i oni koji su ga konzumirali, a ipak nisu primetili nikakve naročito pozitivne efekte.

Stručnjaci su saglasni u tome da pozitivna iskustva mogu imati isključivo oni ljudi, koji poštuju pravila proizvođača o načinu upotrebe, a koji istovremeno ne spadaju u grupu ljudi kojima se ne preporučuje korišćenje preparata na bazi tog minerala.

Zeolit prevara

Kakav bi to čudotvorni čistač organizma, koji se preporučuje za jačanje imuniteta bio, kada za njega ne bi bile vezane i neke ružne informacije, da tako kažemo.

Naime, mogli smo pročitati u štampi da je zapravo zeolit prevara. Radi se o tome da je Privredna komora Srbije još 2014. godine iznela zahtev nadležnima da definišu ne samo prodaju zeolita i preparata na bazi tog minerala, nego i njihovu upotrebu.

I dok su i tada, a i sada, mnogobrojni proizvođači takvih preparata tvrdili da je u potpunosti bezbedan lek, postojali su lekari koji su smatrali da ipak treba to prihvatiti sa dozom opreza.

Proizvođači su tom prilikom izneli tvrdnju da su svi propisani sertifikati i ostala dokumenta obezbeđeni od strane relevantnih institucija, te da ni u kom slučaju ne može da se kaže da je zeolit prevara. A opet, postojali su tada i oni, koji su vrlo hrabro iznosili te tvrdnje, a nisu ove preparate ni probali.

Oni umereniji stručnjaci, koji su se trudili da ostanu profesionalni i u toj situaciji, te da ne stanu na stranu ni jednih i drugih, tvrdili su da ako se zeolit koristi u skladu sa uputstvom, nema razloga ne konzumirati ga, jer u tom slučaju ne može da bude štetan.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

7 thoughts on “Zeolit – čistač organizma ili prevara? Iskustva za zdravlje

 1. Poštovanje,

  Molim vas, doživeo sam teško trovanje nepoznatim metalima i imam strašno pečenje u grlu. Želim da probam sa zeolitom ali sam potpuno van teme pa mi treba savet koji proizvođač ima najkvalitetniji zeolit za detoksikaciju od teških metala.

  Mlad sam čovek, izuzetno mi je hitno pa vas molim odgovorite što pre i navedite bar jednog proizvođača kvalitetnog zeolita.

 2. Moje iskustvo sa zeolitom je pozitivno. Koristim gs već mesec dana i imam znojenje svake noći , upitanju je verovatno izbacivanje toksina . Osećam se lagano na nogama, sve u svemu pozitivno iskustvo.

 3. Dobio sam izvorni zeolit u grumenima direktno iz rudnika. Šta treba da uradim da bih ga koristio u ishrani. Koristim ga u uzgoju cveća i povrća tako što ga sameljem, dodam supenu kašiku u litar vode i time zalivam biljke. Nisam primetio neko poboljšanje ali i pogoršanje. Unapred hvala.

  1. Da biste ga upotrebljavali za sebe i da bi imao efekta, zeolit mora biti aktiviran i mikronizovan, najbolje ispod 30 mikrona. Inače neće djelovati.
   Ja koristim od proizvođača iz Srbije, I-ZEOLIT, u prahu je, pakovanje od 800gr i košta oko 8 eura. Ima ga u svakoj apoteci u BiH a vjerujem i u Srbiji. Mogu vam reći da je baš efikasan. Imate i upustvo na pakovanju, koliko i kako koristiti. Najbolje je piti odmah ujutro i obavezno barem 2 lit. vode dnevno.
   Ja ga koristim 2 mjeseca pa pauza pa opet.

   Iskustva: Nakon mjesec dana zelotita išla sam na UZ jer sam prethodno imala strašne zdravstvene probleme. Zdravstveno stanje se popravilo što mi je i ljekar rekao da su moji bubrezi i jetra u savršenom stanju, bolje nego kod njega. I ostali unutrašnji organi su bezprijekorni.
   Nisam za preparate niti tečni zeolit. Ovaj u prahu je najprirodniji. Preporučujem svima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *