leblebija biljka lekovitost
Zdravlje

Leblebija za zdravlje i mršavljenje, sastav, recepti i uzgajanje

Bez nekog valjanog razloga je u našoj kuhinji nepravedno zapostavljena leblebija (Cicer arietinum). U pitanju je biljka koja pripada familiji bobova, a naziva se još i naut, slani pasulj i slani grašak, kao i slanutak.

Ova mahunasta biljka je izuzetno dobra za korišćenje, jer je po biohemijskom sastavu vrlo slična mnogim drugim biljkama iz porodice mahunarki.

A ono što treba znati jeste da je ona izuzetno bogata gvožđem, a čak u njoj postoji duplo veća količina gvožđa, nego u mesu. Upravo iz tog razloga je nezamislivo da je ne pripremaju vegetarijanci i vegani, jer se smatra odličnom zamenom za meso. Isto tako se često koriste recepti za pripremu brojnih jela sa leblebijom kod pristalica takozvane hrono ishrane.

No, bez obzira da li vodite računa o zdravoj ishrani ili ne, jedno je sigurno – leblebija i jela od nje pripremljena bi svakko trebalo da uvrstite u obavezne namirnice.

Pored gvožđa, u njoj ima i mnogo drugih hranjivih sastojaka, pa da definitivno treba da bude korišćena u ishrani. Odličan je izvor magnezijuma i kalijuma, a budući da sadrži i dosta vlakana, svakako je dobro koristiti je i ukoliko želite da redukujete telesnu težinu i uopšteno, ukoliko želite da organizam održite zdravim.

Leblebija sastav

Obično se preporučuje da bude pripremana po istim receptima kao i mladi pasulj ili mladi grašak. Naravno da postoje i mnogi drugi recepti za pripremu ovog izuzetno korisnog i zdravog povrća. A primarno se preporučuje zbog visoke sadržine gvožđa, ali i mnogih drugih hranljivih sastojaka kojima obiluje.

Sem toga što se u njoj nalazi oko 20 procenata proteina, izuzetno je bogata i ugljenim hidratima i biljnim uljem, a vlakna koja se nalaze u leblebiji čine oko 3 do 5 procenata njenog sastava.

Treba znati da se ni u kom slučaju ne preporučuje konzumirati mlade mahune ove biljke, jer se u njima nalazi visok sadržaj takozvane oksalne kiseline i jabučne kiseline. Konzumiranje mladih mahuna leblebije može dovesti do određenih poremećaja u funkcionisanju organizma, pa se u tom smislu ne preporučuje konzumirati ih.

Smatra se izuzetno dobrim izvorom gvožđa, tako da postoje procene da se čak dupla količina ovog elementa nalazi u ovoj namirnici, a kada se poredi sa mesom. Zato svako u čijem organizmu se gvožđe ne nalazi na zahtevanom nivou, svakako treba da priprema neko jelo sa ovom biljkom.

Magnezijum je takođe zastupljen, ali i cink, kalijum i bakar.

U principu, ona ima izuzetno dobar uticaj na zdravlje, te svakako može da bude korišćena i za lečenje mnogih oboljenja. Snižava holesterol, a iako ima dosta ugljenih hidrata, njen glikemijski indeks je na izuzetno viskom nivou.

Vlakna i belančevine, kao i mineralne materije igraju ključnu ulogu u njenom pozitivnom učinku na zdravlje ljudi.

Smatra se i da mnoge bolesti mogu nestati ukoliko se konzumira redovno ova biljka, a hrana koja se od nje priprema je i izuzetno ukusna.

Treba pomenuti i da se sve aminokiseline koje su potrebne organizmu nalaze u ovoj biljci, pa se u tom smislu smatra naročito zdravom.

Takođe je dobro da je konzumiraju i ljudi koji ne žele da konzumiraju meso iz nekog razloga, jer je odličan izvor svih vitamina i minerala, koji su potrebni ljudskom organizmu, a posebno gvožđa.

sastav leblebije

Leblebijine nutritivne vrednosti

Da bi se definisali nutritivne vrednosti leblebije, treba napomenuti da su kalorije iznete za biljku slanutak, koja je skuvana, ali bez dodatne soli.

Kako je navedeno na sajtu fitbit.com, leblebija sadrži 7 % masti, od toga je 2 % zasićenih, dok su ostalih 5 % nezasićene. Holesterola nema, kao ni natrijuma, a 14 procenata ima kalijuma.

Ugljenih hidrata je 15 %, od toga su 50 % vlakna, a šećera je 7,9 g. Proteini čine 20 % kalorija.

Treba naglasiti da je to količina od jedne šolje , te da u njoj ima 268 kalorija, a masnih kalorija 35.

Ukoliko je u pitanju količina od 100 g, nutritivne vrednosti su drugačije, pa tu ima 163 kalorija, odnosno 21 masna kalorija.

Leblebija uzgoj

Biljka poznata kao slanutak, a čiji je latinski naziv Cicer Arietinum  se prvenstveno gaji na području Srednjeg istoka, ali i Indije i srednje Evrope. Upravo na tom području se i pripremaju odlični specijaliteti od ove biljke, a sasvim sigurno su najpoznatiji falafel, to jest namaz od leblebija, kao i takozvani humus.

Zanimljivo je pomenuti i da je pojam slanutak zapravo modifikovan i nastao je tokom srednjeg veka.

Što se tiče same biljke, ona raste do visine od najviše 50cm. Njeni listovi su mali i pernati, a nalaze se sa obe strane stabljike.

Cvetovi leblebije su beli, a išarani su ružičastim, plavičastim i ljubičastim žilicama.

Tek nekoliko sorti slanutka se gaji širom sveta. Tako su na primer leblebije koje se gaje na području Irana i Amerike mnogo slađe od onih, koje se gaje na području Indije. Razlikuje se i njihov plod, a donekle i ukus.

Veoma je važan pravilan uzgoj leblebije, a posebno treba istaći da zahvaljujući sadnji ove biljke, proizvodni sistem biva značajno plodniji, najpre zato što ona pomaže usevima tako što obezbeđuje dovoljnu količinu azota u zemljištu.

Treba znati da postoje dve vrste leblebija, pa se u zavisnosti od toga da li je u pitanju kabuli ili desi razlikuje i način sadnje, odnosno uzgoj.

Manje semenke ima desi, a veće vrsta poznata kao kabuli.

Najpre na području Indije, u Iranu i Meksiku, kao i na teritoriji istočne Azije se uzgaja desi leblebija, a svakako se najznačajniji proizvođačima te kulture smatraju Pakistan i Indija. Semenke su crne, odnosno svetlije braon boje ili pak zelene. A od njih se pripremaju jela nacionalnih kuhinja tih zemalja, ali i brašno.

Nasuprot tome, kabuli leblebija je ono što mi najčešće nalazimo na tržištu i plod te vrste je mnogo krupniji. Osim u Avganistanu, kao i Indiji, uzgoj leblebije te vrste je zastupljen i na području Južne Amerike i Mediterana, a prvenstveno u Dalmaciji i u Severnoj Makedoniji.

Nije naročito zahtevna biljka za uzgoj, a vrlo je važno i da klima bude pogodna. Uslovi suše se smatraju idealnim za uzgoj leblebije. Reproduktivna faza tokom uzgoja je posebno osetljiva, pa je vrlo važno o tome voditi računa.

Ipak, iako uzgoj nije naročito zahtevan, postoji manjak u svetskoj proizvodnji. Biljka nije naročito otporna na klimatske promene, pa je zato potrebno da bude uspostavljen kraći period vegetacije, a to bi dovelo do većih prinosa. Najbolje, ali praktično jedino moguće jeste da uzgoj leblebije bude vršen na zemljištu koje je obogaćeno određenim elementima.

Leblebija za mršavljenje

Pitanje koje se neretko čuje jeste da li leblebija goji. Međutim, imamo dobre vesti, zato jer je odlična za mršavljenje.

Pored toga što ima dosta vlakana, ona nema baš mnogo kalorija, pa je zato dobro koristiti je i za mršavljenje.

Smatra se odličnim prirodnim sredstvom za lečenje mnogih bolesti, vlakna, vitamini i ostali elementi, koje sadrži, smatraju se idealnim za pomoć u lečenju mnogih bolesti.

Takođe, ova biljka ima pozitivan uticaj na dijabetes, tako što poboljšava nivo šećera u krvi, a snižava i krvni pritisak i pomaže očuvanje kostiju.  

Leblebija u trudnoći

Kako je poznato da postoji visok nivo gvožđa u ovoj biljci, to se svakako preporučuje u trudnoći.

Zahvaljujući visokoj hranjivoj vrednosti, kako navodi sajt momjunction.com, ova namirnica je jedna od vrlo značajnih u toku perioda trudnoće.

recepti sa leblebijom

Kako se kuva leblebija?

Posebno treba voditi računa o tome kako se priprema, a kada su u pitanju recepti, njih definitivno ne manjka.

Najbitnije je da prethodno leblebije potopiti u vodu, te da odstoje minimum 8 sati u toj vodi, a najbolje je da prenoći.

Naravno da postoji mogućnost da pripremate i slanutak iz konzerve, pa tada nema nikakve potrebe da ga potapate u vodu.

Pečena leblebija

 U ovakvoj formi se obično može naći u kesicama, koje se kupuju u različitim marketima.

Treba znati da se pečena leblebija mahom kombinuje uz ostale grickalice, tako da maksimalno upotpunjuje njihov ukus, a inače je u pitanju izuzetno zdrava grickalica.

Namaz od leblebija

Takozvani humus od leblebija se može kupiti i u bilo kom marketu, ali i pripremiti kod kuće.

Obično se namaz od leblebije kombinuje sa takozvanim tahinijem, što je pasta od susama.

Možete i samostalno kod kuće pripremiti namaz od leblebija po nekom od mnogih recepata koji su dostupni. Možete se odlučiti i za kupovinu ovog namaza, te ga koristiti u ishrani što je češće moguće.

Pljeskavice od leblebija

U zavisnosti od navika u ishrani zastupljenih u vašoj porodici će zavisiti i na koji način ćete pripremati leblebije.

Jedan od načina su i pljeskavice. Vrlo je važno da u svakom slučaju vodite računa o adekvatnoj pripremi, odnosno da svakako potopite leblebiju ranije u vodu. Minimalno mora stajati sati, a poželjno i duže.

Inače se ove pljeskavice preporučuju prvenstveno osobama, koje poštuju pravila hrono ishrane.

Salata od leblebija

Jedan od najčešćih načina konzumiranja jeste i salata od leblebija. Upravo zbog sadržaja vlakna, a zatim i zato što je bogata vitaminima, te u njoj ima gvožđa, magnezijuma i drugih elemenata, uz sve to i ne goji, ova salata se smatra idealnom za osobe koje poštuju pravila hrono ishrane.

U principu od svakoga zavisi šta će kombinovati prilikom pripreme, a najčešće to podrazumeva dodavanje željenih začina, kao i paradajza, zelene salate i drugih sastojaka.

Treba naglasiti da postoji mnogo različitih recepata, te da jednostavno možete kreirati i sopstveni.

Varivo od leblebija

Još jedan od načina konzumiranja ove izuzetno zdrave biljke jeste i varivo od leblebija. Možete slobodno pustiti mašti na volju, te kombinovati različite sastojke.

U principu, kao i za sve ostale, tako i za varivo od leblebija postoje brojni recepti, a od vas zavisi koji ćete pripremati.

Isto tako je važno da obratite pažnju i na adekvatnu pripremu u ovom slučaju, odnosno da ih obavezno ostavite minimalno osam sati da odstoje potopljene u vodi. Jedino tako slanutak može da bude pravilno pripremljen, a obično se varivo priprema uz dodatak paradajza.

Generalno, svaka domaćica će izabrati na koji način želi da pripremi varivo od leblebija. Recepti su brojni, tako da možete koristiti različito povrće, naravno crni i beli luk, ali i mnoštvo začina po izboru.

Gulaš od leblebija

Jedan od specijaliteta jeste i gulaš od ove biljke. U principu je jedina razlika između variva i gulaša od ovog povrća u tome što treba koristiti veću količinu crnog luka, te bolje ukuvati jelo.

Kao i za svaki drugi recept za jelo, tako i ovde domaćica može da pusti mašti na volju. U većini slučajeva gulaš od leblebija podrazumeva nešto duže kuvanje nego varivo.

Obično se dodaju tikvice, paprika i paradajz, te veća količina crnog luka. Možete dodati i kari, đumbir ili kurkumu, zatim origano, peršun i druge začine.

Trebalo bi da gulaš bude bolje ukuvan, odnosno gušći nego varivo. Svaka će domaćica odabrati koje povrće želi u tom slučaju da koristi za pripremu ovog jela.

Krekeri od leblebija

Pored svih pomenutih specijaliteta, mogu se pripremati i veoma zdravi krekeri od leblebija. U tom slučaju možete koristiti brašno od leblebije, ali i od drugih žitarica.

Ukoliko želite da pripremite ove zdrave grickalice, biće vam potrebne naravno leblebije, od kojih ćete pripremiti brašno, a možete ga kupiti gotovog. Po želji možete dodati susam, kim i čija semenke, te se podrazumeva da ćete dodati i malo maslinovog ulja ili putera, zatim prašak za pecivo i so, s tim da po želji možete dodati i slatku ili ljutu tucanu papriku. Sem toga, krekeri uključuju i toplu vodu, a nakon što pripremite smesu, možete ih vaditi modlom ili čašom.

Takođe, potrebno je da testo razvučete na debljinu od 1 centimetra, pre nego što počnete da koristite modle ili čašu.

Obično je dovoljno oko pola sata da ih pečete, a valjalo bi svakako da ih poređate na papir za pečenje.

Čorba od leblebija

Još jedno zdravo jelo jeste i čorba od leblebija. Praktično se priprema potpuno isto kao i varivo, ali je u pitanju jelo u kome ima više tečnosti.

Najčešće se preporučuje crvena čorba, koja podrazumeva i dodatak svežeg paradajza ili pirea od paradajza.

Svakako je važno da ostavite leblebije da odstoje dovoljno u vodi, pa da posle pripremate i čorbu po receptu koji ste odabrali.

Leblebija cena

Ono što je posebno dobro kod ovog povraća, jeste i to da leblebije nisu uopšte skupe.

Isključivo u zavisnosti od toga da li ih kupujete na kilogram ili po pakovanju će zavisiti i cena. U principu košta oko 400 dinara po kilogramu.

U mnogim prodavnicama zdrave hrane se može kupiti na meru, a većinom u supermarketima možete kupiti leblebiju u pakovanju.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *