tigrova mast upotreba za sta se koristi
Zdravlje

Tigrova mast upotreba, za šta je dobra?

Tigrova mast koristi se od davnina i ima veoma korisnih dejstava na zdravlje ljudi. Ova mast predstavlja sredstvo koje ima analgetsko delovanje. Smatra se da je ova mast prvi put korišćena još pre više od 1000 godina u Aziji, odnosno u državi Kini. Nekada je bila veoma skupa i slabo pristupačna osobama koje nisu imale puno novca.

Tigrova mast se najviše prepoznaje po njenom specifičnom jakom mirisu.

Najzanimljivija činjenica kod ove masti je ta, da ova mast ne otklanja bol zaista i nema pravi analgetski efekat. Ova mast putem nervnih završetaka koji se nalaze u koži, šalje do mozga signale koji ga zapravo zavaravaju. Naš mozak dobija informaciju da je bol prestao, ali je on zapravo još uvek tu.

Tigrova mast sastav

Glavni aktivni sastojci tigrove masti jesu mentol, kamfor, eterično ulje mente, eterično ulje kineskog cimeta, parafin i vazelin.

Kamfor deluje tako što aktivira osećaj hlađenja kože i tako naš mozak se preusmerava na osećaj hlađenja a ne na sam bol.

Mentol usporava krvotok i smanjuje bol. Eterično ulje mente omogućava bolje upijanje tigrove masti u kožu u cirkulaciju. Eterično ulje kineskog cimeta ima dva efekta i to su hlađenje i zagrevanje kože. Parafin daje teksturu tigrovoj masti. Vazelin omogućava da se tigrova mast lakše razmazuje po koži, jer se on na sobnoj temperaturi vrlo lako otapa

Tigrova mast upotreba

Tigrova mast se najviše koristi za uklanjanje osećaja bola, koji se može javiti kod osteoartritisa, bolova u mišićima, reumatskih tegoba i drugih sličnih tegoba.

Postoje dve vrste tigrove masti i to su crvena tigrova mast i bela tigrova mast.

Ova mast se utrljava u kožu laganim pokretima, tako što se utrljava na bolno mesto, pri čemu u tom momentu ona daje osećaj otklanjanja bola, poboljšava cirkulaciju, ali i deluje protivupalno.

Kod zubobolje ova mast se nanosi uz pomoć vate direktno na bolni zub ili se utrljava na desni oko zuba u tankom sloju.

Ako su u pitanju iritacije na koži ova mast se utrljava u tankom sloju na bolno mesto.

Kod problema sa varenjem, kao što su recimo zatvor ili dijareja, ovu mast je najbolje nanositi u predelu pupka. Nakon nanošenja potrebno je da se pokrije pamučnom tkaninom.

Ako se radi o upali grla poželjno je da ovu mast nanesete na vrat u što tanjem sloju. Nakon toga taj predeo vrata je potrebno lagano izmasirati.

Tigrova krema je isključivo preparat koji se koristi za spoljnu upotrebu, i da se ova mast stavlja direktno na mesto bola, jer tada najbolje deluje.

Crvena i bela tigrova mast

Crvena tigrova mast je bolje rešenje za uklanjanje bolova koji se pojavljuju u mišićima i zglobovima. Ona se takođe primenjuje kod bolova koji su intenzivniji i koji su hronična pojava.

Ova mast u sebi sadrži veći procenat kamfora i mentola pa je bolja u rashlađivanju bolnog mesta.

Bela tigrova mast je korisnija kod glavobolje i kod ujeda insekata, ali i kod otčepljenja sinusa i disajnih puteva. Takođe je bolja i za preobleme sa digestivnim traktom.

Za šta je dobra tigrova mast

za sta se koristi tigrova mast

Tigrova mast ima zaista široku primenu, pa se stoga može koristiti za:

 • Ublažavanje bolova, otoka i svraba koji nastaju usled ujeda insekata
 • Za ublažavanje reumatskih bolova
 • Za ublažavanje zubobolje
 • Za regulisanje zatvora i dijareje
 • Kod problema sa lošom perifernom cirkulacijom
 • Kod opekotina od sunca
 • Kod prehlade, zapušenih sinusa i nosa
 • Kod bolova u grlu
 • Kod gljivičnih infekcijama koje se javljaju na nogama
 • Kod problema sa strijama

Tigrova mast u trudnoći

Tigrova mast generalno gledano nije preporučljiva za primenu kod trudnica. U stanju trudnoće i u periodu dojenja je potrebno izbegavati ovu mast. Pre bilo kakve upotrebe ove masti, najbolje rešenje je da se konsultujete sa svojim izabranim doktorom. Dobićete najbolji savet o tome da li smete da koristite ovu mast i kada je to najbolje da činite. Budite odgovorni za svoje zdravlje i ne plašite se da pitate iako nešto znate ili ne znate.

Tigrova mast za glavobolju

Tempo života kroz koji danas prolazimo je dosta drugačiji od onog koji je bio nekada. Danas se sve brže radi, sve više se jede na brzinu, svi negde žure i nikako nemaju vremena, pa se zato svako sve više izlaže određenim zdravstvenim problemima. Ovakav način života nam nameće i određene probleme, duge dane, kratke noći, stres, nervozu, glavobolju.

Glavobolja nije nimalo retka pojava u današnje vreme, ovaj bol može uticati na naše ponašanje, raspoloženje i uopšte može nam oslabiti snagu i energiju.

Možete piti lekove, izaći na vazduh, ali možete i koristiti tigrovu mast za otklanjanje glavobolje. Ova mast je zbog svog sastava odlično rešenje za glavu. Najpoželjnije je da ovu mast utrljavate u predelu slepoočnica i masirate kružnim pokretima, tako ćete zasigurno ublažiti ovu bol. Vodite računa da prilikom utrljavanja ne dođe do kontakta između ove masti i očiju.

Gde kupiti tigrovu mast

Tigrova mast je jedan od preparata koji se bez odlaska kod doktora, i bez recepta, može nabaviti u svim apotekama ili drogerijama. Nije preporučljivo da je koristite na svoju ruku, još jednom napominjemo prvo se posavetujte sa svojim doktorom.

Originalna tigrova mast, poreklom iz Kine, pojavljuje se u okrugloj limenoj kutijici, crvene boje i sa slikom tigra, po tome je najlakše prepoznati je.

Tigrova mast neželjeni efekti

Tigrovu mast mogu nabaviti gotovo svi, ali postoje ipak određena ograničenja kada je njena upotreba u pitanju (izvor).

Ona se ne preporučuje:

 • Deci koja su mlađa od 12 godina
 • Trudnicama, kao što smo već i pomenuli
 • Nije preporučljivo nanositi je na otvorene rane
 • Da se nađe na sluzokožama desni, nosa, usne duplje, rektuma i polnih organa
 • Nije preporučljivo nanositi je i na suvu kožu, kao i na kožu koja je sklona perutanju i iritaciji.
 • Najčešća kontraindikacija koja se javlja jeste alergija na neki od sastojaka koji se nalaze u tigrovoj masti.

Tigrova mast cena

Pošto se gotovo može pronaći u svakoj bolje snabdevenoj apoteci, ova mast je prilagođena i finansijskoj snazi samog potrošača. Ova mast se može pronaći u različitim varijantama. Postoji dosta njenih proizvođača, pa stoga i sama cena varira. Ova mast može koštati između 400 i 800 dinara, tako da je gotovo pristupačna svima.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *