Recepti za slatko od kupina, vino, liker i sok od kupine
Recepti

Recepti za slatko od kupina, vino, liker i sok od kupine

Ne postoji ništa bolje za krvnu sliku od kupine, u to nema nikakve sumnje. Naše bake su ranije obavezno pripremale za zimu slatko od kupina, ali i kupinovo vino i druge specijalitete.

Čak su mališanima ranije davali vino od kupine kako bi ojačali, a posebno onima koji su bili anemični. Trudnice su nesmetano konzumirale kupine na taj način i u velikoj meri imale korist od toga, jer je njihova krvna slika bila odlična.

Najpre zbog visokog sadržaja gvožđa, kupine važe za voće koje i te kako pomaže protiv malokrvnosti i trebalo bi svakako da je konzumiraju ljudi koji su slabijeg zdravlja, kao i u periodu oporavka od različitih bolesti.

Izuzev gvožđa, u kupinama postoje i značajne količine vitamina C, ali i vitamina E, kao i magnezzijuma i kaljuma, te drugih minerala i vitamina.

Sem toga, priprema svih tih specijaliteta uopšte nije zahtevna. Naprotiv, vrlo je jednostavno pripremiti i sok od kupine i liker, kao i kupinovo vino i što šta drugo. Samo treba biti strpljiv prilikom pripreme, jer je u određenim slučajevima potrebno da kupine sa šećerom odstoje neko vreme.

A ako nemate pri ruci sveže kupine, možete sve to pripremati i uz pomoć zamrznutih proizvoda, koje ćete pronaći u mnogim marketima. Takođe, kod određenih specijaliteta možete kombinovati na primer kupinu i malinu ili neku drugu voćku.

Slatko od kupina recept

recept za slatko od kupina
Izvor: domaceiukusno

Da ne bi bilo zabune, napomenućemo da se ranije obično pravilo slatko od divljih kupina, mada je bilo i onih domaćica koje su ga pripremale i isključivo od domaćih.

A osim voća, potrebno vam je samo još da dodate šećer i više uopšte ne morate da razmišljate mnogo o tome kako napraviti slatko, jer je recept ustvari vrlo jednostavan.

Što se tiče količine, obično je mera 1 kg voća i 1 do 1,5 kg šećera. Naravno da ćete tu količinu proporcionalno povećati, ukoliko želite da slatko ostavite za zimu.

Pošto budete oprali i očistili kupine, odnosno odabrali samo zdrave voćke, stavite ih u šerpu ili neku drugu posudu i pospite ih šećerom. Zatim nakvasite krpu i prekrijte šerpu njome, te dobro zategnite.

Trebalo bi da tako pripremljene kupine i šećer odstoje par sati, a obično je preporuka da to učinite uveče i sutradan da kuvate slatko od kupina po ovom receptu. Tako će na najbolji način kupine da puste svoj sok. Ali ako baš ne možete da sačekate, odnosno da pripremite voće uveče, a ujutru ga kuvate, potrebno je da ga ostavite da odstoji između 4 i 8 sati.

Pre nego što stavite slatko da se kuva, potrebno je da dodate i 250 ml vode i ostaviti oko pola sata da odstoji.

Na tihoj vatri bi trebalo da se kuva slatko i vrlo je važno da ga ne mešate. Posle toga ćete malo pojačati vatru, ali svakako posebno vodite računa da ne preterate sa jačinom ringle.

Nakon što se pojavi pena, znači da se šećer u potpunosti rastopio i potrebno je da tu penu skidate. Budite posebno pažljivi tom prilikom.

Svaka iskusna domaćica zna kada je otprilike slatko gotovo. A ako niste sigurni, uzmite malo soka na kašičicu i podignite, da vidite da li je dovoljno gust. Ako vam se učini da nije, odnosno ako lako spada sa kašičice, to svakako znači da bi trebalo još da se kuva.

https://www.youtube.com/watch?v=Ex026REMlhA
Video recept za slatko

Slatko od kupina bez sećera

Naravno da postoji i ova varijanta, ali se tada koristi veštački zaslađivač ili se priprema samo voće bez šećera. Obično se kombinuje da drugim voćem, da bi imalo puniji ukus.

Takođe postoji varijanta da kuvate slatko od smrznutih kupina bez šećera, a po želji možete dodati i malo vanile i limuna, kako bi voće pripremljeno na ovaj način bilo još ukusnije.

Slatko od kupina cena

Cena ovog slatkog nije nimalo povoljna. Takođe sve zavisi i od toga da li se odlučujete za domaće slatko ili kupujete ono industrijsko, koje je dostupno na rafovima supermarketa.

Da bi ste imali jasniji uvid, napominjemo da tegla slatkog od divljih kupina u supermarketima košta skoro 500 RSD, a za pakovanje od 375 g.

Sok od kupine

Još jedna varijanta pripreme ovog voća za zimu jeste i sok, koji je takođe izuzetno lekovit.

Naravno da je najbolje pripremiti domaći sok od kupina, a postoji mogućnost da pripremite i sirup i gusti sok.

recept za sok od kupine

Sok od kupina kao lek

Za mališane je najbolje da konzumiraju gusti sok, odnosno onaj koji je domaći, ali im svakako neće škoditi ni da ovo voće konzumiraju u drugom obliku.

Svakako treba pomenuti da je ranije bilo uobičajeno da se koristi sok kao lek, a prvenstveno zato što sadrži i značajne količine gvožđa, zatim vitamine C i E, kao i magnezijuma i kalijuma.

Obično se smatralo da ovaj domaći sok utiče na jačanje imuniteta i da omogućuje organizmu da se odbrani od mnogih oboljenja.

Sok od kupine recept

Jedan od jednostavnijih recepata za sok nudi i sajt My recipies A prema tom receptu je potrebno da pomešate kupine i vodu, te da ih ostavite da prokuvaju. Kada voda provri, ostavite na tišoj vatri još oko 5 minuta da vri. Zatim uz pomoć štapnog miksera možete da izgnječite kupine, a ako nemate tu spravu, možete koristiti i onu uz pomoć koje pripremate pire.

Dobra stvar je i što možete pripremati ovaj sok od smrznutih kupina, a u slučaju da nema svežih.

Kada sve navedeno uradite, potrebno je da dobro iscedite sok i odmah ga konzumirate.

A ako želite da pripremate domaći sok od kupine, onda ga možete pripremati po ovom receptu. Na 5 kg voća ide 1,5 kg šećera i potrebno je da dodate još dve kesice limuntusa. U zavisnosti od toga da li ćete ovaj sok konzumirati odmah ili kasnije će zavisiti i da li je potrebno da dodajete konzervans ili ne.

Nakon što operete kupine i sačuvate samo zdrave plodove, potrebno je da ih nalijete vodom. Otprilike će vam biti potrebno oko 5 l vode.

Zatim šerpu stavite na najjaču vatru sve dok ne provri, a onda ih ostavite još desetak minuta na tišoj vatri da viruckaju.

Posle svega toga bi trebalo da sok od kupina procedite, a poželjno je da to učinite dva puta, ako je ikako moguće. Imate mogućnost da sok procedite kroz cediljku ili kroz gazu.

Pošto sve to učinite, dodajte šećer i ostavite smesu da proveri. A nakon što bude sadržaj provreo, sklonićete smesu sa vatre i dodati limuntus.

U međuvremenu pripremite flaše, odnosno operite ih i po želji, sterilišite u rerni.

Tek kada se limuntus, uz neprekidno mešanje, dobro rastvori u soku, trebalo bi da smesu sipate u flaše i zatvorite ih, pa ostavite da se polako hlade.

Trebalo bi da ovako pripremljen domaći sok čuvate van frižidera, a ako imate nameru da ga odmah konzumirate, čak možete i da ne dodate limuntus.

Sok od kupina koji se ne kuva

Ne morate više da razmišljate uopšte o tome kako se pravi sok, a posebno ukoliko vas zanima onaj koji se ne kuva i koji je ujedno i mnogo zdraviji.

Na oko kilogram i po kupina dodajete kilogram šećera i 1 litar vode, kao i jednu kesicu limuntusa. Podrazumeva se da ako želite da pripremite veću količinu, neophodno je da navedene količine proporcionalno uvećate.

Da biste pripremili sok od kupina bez kuvanja, potrebno je da voće pažljivo operete i poređate ga u odgovarajuću posudu, pa zatim preko njega pospete limuntus i ostavite da odstoji ukupno 24 sata.

Sok ćete po isteku tog roka procediti i u njega dodati predviđenu količinu šećera, pa ostaviti prekriveno gazom. Zatim tako pripremljena smesa treba da odstoji još 24 časa, a neophodno je da je sa vremena na vreme promešate.

Kao što vidite, vaš nekuvani sok je vrlo brzo gotov, jer po isteku tog perioda treba samo da ga razlijete u prethodno pripremljene staklene flaše.

Liker od kupine

Priprema ovog specijaliteta takođe nije uopšte zahtevna, a radi se o izuzetno ukusnom i aromatičnom piću.

Ne zaboravite da ključnu ulogu za ukus ovog napitka svakako ima izbor rakije. Podrazumeva se da je najbolje da to bude kvalitetna domaća rakija. Takođe treba voditi računa i o kvalitetu samih plodova prilikom pripreme.

Liker od kupine recept

U ovom slučaju je mera kilogram kupine i pola kilograma šećera. Sem toga, da biste pripremili liker sa rakijom, naravno potrebna vam je domaća rakija, a u količini od jednog litra za kilogram voća.

A nakon što budete oprali kupine i izabrali samo kvalitetne plodove, neophodno je i da voće dobro posle toga osušite.

Pripremite teglu, a ako nemate teglu odgovarajuće veličine, za pripremu ovog likera možete koristiti i staklenu flašu, ali ona bi trebalo da ima šire grlo.

Poređajte prvo kupine, pa ih pospite sa malo šećera i tako sve dok ne potrošite svu količinu koju ste pripremili.

Posle svega toga jednostavno nalijte voće odabranom rakijom i ostavite liker od kupine da u zatvorenoj tegli stoji pet do šest sedmica na sunčanom mestu.

Da bi napitak bio još ukusniji, neophodno je da ga sa vremena na vreme promućkate i to bez otvaranja tegle ili flaše.

Pošto istekne navedeni period, trebalo bi da liker procedite kroz gazu ako je moguće i sipate u flaše.

Savetuje se da ga pre konzumiranja ostavite da odstoji, kako bi liker pripremljen po ovom receptu bio još ukusniji.

Svakako da možete pripremiti i liker od kupina sa vinom, a kada je vrlo važno takođe da koristite domaće vino ukoliko je moguće. Tako će liker biti još ukusniji.

A još jedna od varijanti je i liker sa medom, koji ima vrlo specifičan i bogat ukus. Ono što je zajedničko za sve te recepte jeste njihova vrlo jednostavna priprema.

Vino od kupina

kupinovo vino recept

Od davnina se u našem narodu pominje takozvano gvozdeno vino od kupine, jer su žene ranije ovaj napitak koristile kako bi ojačale imuni sistem kod svoje dece na prvom mestu, ali i trudnica.

Taj napitak se koristi kao odlično prirodno sredstvo za čišćenje krvnih sudova i zaštitu srca, ali i za snižavanje holesterola.

Svakako zbog visokog sadržaja gvožđa se vino od kupine preporučuje osobama koje pate od anemije.

Vino od kupina za zdravlje

Trudnice su ranije umesto ampula gvožđa, koje se sada praktikuju, obično konzumirali vino od kupina, jer je ono poznato kao odličan prirodni izvor gvožđa.

Činjenica je da ima mnogo benefita, te bi svakako trebalo da ga konzumiraju anemične osobe, kao i ljudi koji žele da ojačaju svoj imunitet i poboljšaju zdravlje.

Dobro je piti ovo vino i za snižavanje holesterola, te za čišćenje krvnih sudova, a smatra se i da ovo vino poboljšava kvalitet kostiju, te je u tom smislu odličan saveznik protiv osteoporoze.

Vino od kupina recept

Poznato je da je ovaj napitak izuzetno lekovit, pa zato nije ni čudno što se postavlja pitanje često kako se pravi vino od kupina.

Reč je o jednom od prilično ukusnih desertnih vina, dok je uz to i njegova priprema prilično jednostavna.

Uukoliko želite da pripremite domaće kupinovo vino, biće vam potrebno 5 kg voća i samo kilogram do kilogram i po šećera.

Kupine prvo očistite i operete, a zatim ih izgnječite i to najbolje rukama. Preko njih pospite predviđenu količinu šećera, ali vodite računa o tome da uzmite odgovarajuću šerpu. Naime, veličina šerpe je izuzetno važna, jer ne bi trebalo da ona bude puna do vrha, zato što će usled stajanja doći do vrenja. Dakle, najbolje je da uzmete posudu koja je dovoljno velika da u nju stane 5 kg izgnječenih kupina i predviđena količina šećera, te da ostane barem 5 cm do vrha.

A kada sve to uradite, potrebno je da kupine i šećer odstoje tako nedelju dana. Trebalo bi da posuda bude prekrivena samo gazom.

Kada prođe nedelju dana, kominu, odnosno svu gustinu koja je izbila na površinu, bi trebalo da sklonite uz pomoć kašike.

Zatim ćete kupinovo vino procediti kroz gazu i tako proceđeno ostaviti još sedam dana da odstoji.

Posle tog perioda je neophodno da još jednom procedite kupinovo vino kroz gazu i da ga sipate u staklene flaše.

Ponekad se može dogoditi da flaša pukne, pa se zato savetuje da flaše samo povežete uz pomoć gaze i da ih čuvate na hladnom mestu. Ako u narednih mesec dana ne popijete kupinovo vino, možete staviti i čepove.

A  za one koji su ljubitelji interesantnih recepata, koji podrazumevaju kombinaciju nekih neobičnih ukusa, sajt Practicalselfreliance   nudi odličan recept za kupinovo vino. Prema tom receptu se kupine kombinuju sa bananama i grožđem. Takođe se koristi i posebna vrsta slatkog kvasca, kako bi kupinovo vino bilo još ukusnije.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.
Ocena
recipe image
Ime recepta
Slatko od kupina, sok, vino i liker
Autor
Datum objave
Vreme za pripremu
Vreme kuvanja
Ukupno vreme za recept
Prosečna ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *