bol ispod desnog rebra
Zdravlje

Bol ispod desnog rebra i bol u leđima uzroci i simptomi

Postoji mnogo razloga i uzroka zbog kojih možete osetiti veliki bol u predelu Vaših rebara i leđa. Ova bol ne dolazi odjednom, ona je kratkotrajna i spontano prolazi i prestaje, ta bol može ukazivati da imate određene sindrome ili upale i samim tim morate više voditi računa o Vašem zdravlju.

Naše telo građeno je od rebara, koji predstavljaju zglobne i koštane strukture, one su sa ostalim delovima u telu povezane ligamentnim, mišićnim i hrakavičnim vezama. Sve ove veze u telu mogu dovesti ili izazvati pojavu bola u ledjima i rebrima.

Kada osetite bol, nemojte čekati da Vas ta bol prođe i razmišljati na način koji će Vam dodatno otežati situaciju. Reagujte u trenutku, vrlo je bitno da otkrijete iz kog razloga osećate tu bol. Posetite svog izabranog doktora i on će Vas uputiti i posavetovati o svemu što Vam može biti od koristi.

Uzroci bola ispod desnog rebra

Neki od razloga zbog kojih može doći do bolova u rebrima su sledeći:

 • Upala mišića
 • Povrede ili traume
 • Upala međurebne hrskavice (izaziva oštar i probadajući bol u predelu rebara, nekada ova bol može promeniti oblik i pretvoriti se u dugoročnu i tupu)
 • Angina pektoris ili srčani udar
 • Pleuritis
 • Oštećenje slezine, koja ima funkciju i važnu ulogu kod crvenih krvnih zrnaca jer ih razgrađuje i obnavlja
 • Problemi sa plućima (Bol u plućima najčešće se javlja iznenadno, kada se zgusnuta krv nakupi i nataloži u plućnoj arteriji)
 • Mnogi drugi i slični problemi

Ukoliko ste u toku života imali padove, udarce, obavljali teške fizičke poslove, imali saobraćajne nesreće ili se bavili nekom sportskom aktivnošću sigurno ste došli u situaciju da povredite sebe i baš zbog ovih razloga najčešće se javlja bol u predelu rebara. Najveća bol koja se može osetiti je ona koja nastaje usred preloma rebara ili manje povrede.

Najbolje je da ukoliko ste imali ovakve i slične probleme, ako prepoznajete svoju bol, uradite rendgensko snimanje, jer će magnetna rezonanca pokazati koliki je stepen Vaše povrede i da li ista postoji.

Bol u leđima ispod rebara

Sigurno je da su svi ljudi, nekada u svom životu imali neke bolove. Mnogi nisu obraćali pažnju, neki su išli kod doktora da se leče, dok su se neki pretvarali da uopšte nemaju probleme. Jedan od bolova, koji se javlja kod 90% ljudi u toku života je bol ispod rebara. Ovaj bol može biti izazvan preteranim naprezanjem mišića koji se nalaze na tom delu tela, ali postoji mogućnost da taj bol ukazuje na poremećaj u radu naših unutrašnjih organa.

Koji su još to mogući uzorci bola u rebrima i zašto se javljaju:

 • Povreda ili prelom koji nastaju na rebrima, uglavnom do njih dolazi usled padova i udaraca
 • Zatvor probave, javlja se usled nepravilne i manje zdrave ishrane
 • Upalna bolest creva
 • Kamen u bubrezima (bol koji se ovde javlja, nastaje u donjem delu rebara i širi se prema preponama)
 • Čirevi na želucu ( bol ovde nastaje u sredini i ispod rebara  i prsne kosti)

Kašalj i bol ispod rebra

Kašalj je prilikom respiratornih infekcija, obavezna i uobičajena pojava, može trajati od nekoliko dana pa čak i do par meseci.

Ukoliko imate suv kašalj i nemate iskašljavanje, takav kašalj je veoma opasan. On može da ukazuje virusne infekcije, maligne bolesti pluća.

Ovakav kašalj može biti izrazito opasan po pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašljanju. Da verovali ili ne, ukoliko kašljete suvi kašalj, imate problema sa iskašljavanjem a još je i došao period u kome ste alergični, morate biti strogo oprezi da ne povredite svoja rebra.

Do povrede rebarnog luka dolazi usled Vašeg naprezanja da iz sebe izbacite štetne materije. Ukoliko kašljete u kratkim intervalima, a tako da to radite veoma glasno, uz začepljenje grla i grebanje, možete se opasno povrediti.

Ukoliko Vaš kašalj traje dug period i ne možete da ga se rešite ni uz pomoć tableta, sirupa i obloga, hitno posetite doktora. Ako osetite bilo kakvu bol u predelu rebara morate odmah otići na pregled.

Bol ispod desnog rebra

Učestali bolovi koji se javljaju u predelu desnog rebra, mogu ukazivati na probleme sa žučem i stvaranjem žučnog kamenca. Čemu služi žuč? Žučna kesa služi za absorbovanje štetnih i masnih stvari koje stvara jetra. Kada se previše nezdravo hranite, to može dovesti do pojave holesterola, koji izaziva prezasićenje same žuči i u njoj počinje da se stvaraju kamenčići.

Topljenje kamena u žuči – simptomi i prirodno lečenje

Ukoliko se formiraju manji kamenčići onda to i neće predstavljati problem, međutim veći kamenčići mogu izazvati začepljenje u žučovodu i stvoriti ogromnu bol. Sem ove boli česta pojava može biti i mučnina kod ljudi.

Dugotrajno začepljenje žučne kese može izazvati ozbiljne posledice kao što su upala žučnog mehura i otežavanje poslova koje žuč mora obaviti.

Najbolji način da se odstrane kamenčići je da se obavi hirurški zahvat.

Zaista bol desnog rebra, nije nimalo bezazlena pojava, stoga moramo paziti i čuvati naše telo.

Bol ispod desnog rebra javlja se i usled: Oboljenja jetre, hepatitisa, infektivne mononukleoze, kamena u bubregu, digestivnih problema sa crevima, hronične konstipacije, gasova, upale slepog creva. Može izazvati opasne bolove u trudnoći  kako u ranoj tako i u samoj trudnoći.

Bol sa desne strane ispod rebra pri udisaju

Često se bol pri udisaju javlja zbog bolova u grudima, ispod desne strane grudi, i desne strane stomaka. Čest uzrok za ovu bol je i problem sa plućima i pojava nekog oboljenja kao što su upale i oštećenje plućne maramice. Ukoliko trčite ili hodate možete osetiti ovaj bol on je kratkotrajan ali ima oštro dejstvo.

Tup bol ispod desnog rebra

Tup bol ispod desnog rebarnog luka je pojava koja se javlja usled povrede unutrašnjih organa najčešće su to želudac, slepo crevo, bubreg. Ovaj bol je kratkotrajan, i pri prvoj pojavi ne deluje odmah i silovito, već se povećava ravnomerno i postepeno.

Ukoliko imate tup bol ispod desnog rebra, ovaj bol može biti izazvan u najviše slučajeva zbog zapaljenja slepog creva. Oboljenje slepog creva je veoma ozbiljno i ono zahteva pre svega povećanje pažnje i  medicinske nege, jer može izazvati perforacije i to može biti veoma opasno po život ljudi, čak i smrtonosno.

Ovi tupi bolobi javljaju se oko pupka, kasnije postaju sve oštriji i intenzivniji i pomeraju se ka abodmenu desnog rebra, tačnije ispod njega. Pored ovih bolova mogu se javiti mučnina, povraćanje, dijareja, groznica, oticanje stomaka.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Jedan komentar na “Bol ispod desnog rebra i bol u leđima uzroci i simptomi

 1. Pre četiri godine mi je laporaskopski izvađena žučna kesa sa tri poveća kamena. Pre mesec dana sam počeo da osećam bol sa desne strane ispod rebara, naročito kada se nagnem na desnu stranu.
  Bolse u nekim momentima proširi i na levu stranu i tu osećam bol na krajevima rebara. Inače se bavim težim fizičkim poslovima,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *