sok od zove slika
Recepti

Recept za sok od zove i njena lekovita svojstva

Zova (latinski: Sambucus nigra) je biljka iz porodice Adoxaceae i ona raste u Evropi, severozapadnoj Africi i jugozapadnoj Aziji. Ova biljka je listopadni žbun rasta od 4 do 6m. Njeni listovi su poređani u parove i oni mogu da porastu od 10 do 30 cm. Za zovu se smatra da je to hermafroditna biljka. Zova raste u letnjim mesecima, a neki od njenih cvetova su bele boje.

Njen miris će privući svakog ko se nađe u njenoj blizini. Njeni žućkasti cvetovi su grupisani u cvasti koriste se za pravljenje izvanrednog soka od zove. Takođe, cvetovi su bogati sa natrijumom i kalijumom. Vrlo je važno napomenuti da su plodovi jestivi isključivo nakon kuvanja, ali su zato svi njeni ostali delovi otrovni, zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.

Crna zova

crna zova slika

Ovo poznata biljka, crna zova,  predstavlja tamne, male bobice, koje se grupišu u velike grozdove. Ona je drvo koja raste na sunčanim mestima, koja mogu biti i vlažna i suva. Crna zova je cvet koji se koristi za pravljenje čajeva i sokova.

Ovo je listopadno, žbunasto drvo, koje se obično može naći blizu reka i potoka. Elemnti sadržani u crnoj zovi, pomažu kod lečenja mnogih bolesti. Njeno poreklo vodi iz Evrope, iako je ova biljka danas rasprostranjena po celom svetu. (Izvor).

Da li je zova otrovna?

Ona može porasti i do 9m, a njene bobice se grupišu u male crne ili plavo-crne grozdove. (Izvor). Te male bobice se mogu konzumirati jedino nakon kuvanja. (Strani izvor). Ukoliko jedete nekuvane bobice, simptomi mogu biti  proliv, mučnina i povraćanje. Ova biljka se uveliko koristila za ublažavanje bolova, otoke, upale, izazivanje znojeva.

Crna zova se ne preporučuje trudnicama i dojiljama,kao i deci i osobama mlađim od 18 godina. Iako do sada nisu zabeležene štetnosti  od korišćenja ove biljke, još uvek nema dovoljno podataka koja su potvrdila da je ona sigurna za korišćenje. (Izvor).

Bobice se mogu koristiti za pravljenje soka, džemova, pita , vina. Cvetovi se mogu kuvati sa šećerom, kako bi se napravio slatki sirup. Jedna studija je pokazala da ljudi koji su imali grip i koristili sirup od crne zove 4 puta na dan, su pokazali poboljšanje simptoma u roku od 2 do 4 dana, za razliku od onih koji nisu koristili sirup. (Izvor).

Druga studija izvršena na 312 ljudi, koji su konzumirali kapsule tri puta na dan, sa 300mg ekstrata crne zove, imali su manje teške simptome bolesti i ozdravili su brže. (Izvor: Izvor). Poznato je i da crna zova štiti organizam od bakterija, odnosno da sprečava njihov rast u organizmu i da poboljšava simptome bronhitisa. (Izvor).

sok od zove recept

Domaći sok od zove – recept

Najpoznatiji proizvodi koji se prave od ove biljke svakako jesu sokovi.

Napitak od zovinih cvetova je svakako dobar u slučajevima groznice i snižavanju velike temperature stimulisanjem rada znojnih žlezda. Smatra se da ovaj napitak leči mnoge bolesti, da može da ubrza mršavljenje, da leči alergije, jača imunitet i čisti organizam od toksina.

Ukoliko ste se odlučili da pravite sok, vrlo je važno da za njihovo branje, odaberete mesto koje je udaljeno od ulice ili od bilo kog drugog mesta, koje može biti zagađeno. Sa sobom ponesite kesu i polako ubacujte cvet po cvet. On je itekako lekovit, jer sadrži tanine, glukozu, karotene, flavonoide, ali i vitamin C, dok bobice sadrže i alkaloide i vitamine A, B i C.

Recept za sirup je vrlo jednostavan. On se može spremati na dva načina sa i bez konzervansa.  

Sok od zove sa konzervansom

Za pripremu soka sa konzervansom, biće vam potrebno 3l vode, 4 limuntusa, 3 kg šećera i naravno 60 cveta i 1 konzervans. U jedan veliki lonac potrebno je sipati vodu i limuntus, a zatim ređati cvetove okrenute prema dole. Tu vodu sa limuntusom i cvetovima treba ostaviti da odstoji 24h. Sledeći dan, procediti i dodati konzervans i šećer, zatim sve to dobro promešati i ostaviti opet da odstoji 24h. Sipati u boce i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Sok od bazge bez konzervansa

Ukoliko se odlučite za sirup bez konzervansa, priprema je takođe vrlo laka. U veću šerpu sipati vodu do pola, ali pre toga na dno šerpe stavite krpu. Zatim ređajte boce jednu do druge, vatra bi trebalo da bude srednja, pa kad provri, smanjiti da vri polako i tako kuvati sat ipo vremena. Na samom kraju pripreme, boce je potrebno ohladiti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Nakon pijenja ovog soka osećaćete se zdravo i sveže, a ukoliko ga budete pili zbog zdravstvenih problema, rezultate ćete uvideti vrlo brzo.

Kuvani sok od zove-recept

Za kuvani sok biće vam potrebno od 40 do 50 cvetova, 4 cela limuna, 4l vode, 1kg livadskog meda. Kako biste počeli sa pripremom, neophodno je da pre toga očistite cvetove i vrlo je važno da ih prethodno berete na mestu koje nije bilo izloženo zagađenju. Nakon toga, cvetove prekrijte destilovanom vodom i onda ostavite da odstoji jedan ceo dan.

Sledeći korak je proceđivanje iste tečnosti, a kada završite sa tim procesm, sipajte u nju livadski med. Posudu stavite na šporet i kuvajte na vatri srednje jačine i mešajte sve vreme. Nakon pet minuta od trenutka vrenja, sklonite lonac sa ringle. Na samom kraju iscedite 4 limuna i sipajte sok u staklene boce. Pre pijenja, sipajte jednu trećinu zovinog soka u čašu, a zatim razblažite sa vodom i dobro promešajte.

Sirup od zove bez kuvanja

sirup od zove bez kuvanja

Sa svim lekovitim svojstvima koje ima, sigurno ćete biti znatiželjni da znate kako napraviti najbolji sirup od zove, koji može biti itekako značajan za vaš organizam. Priprema je vrlo jednostavna, a kranji rezultat biće ukusan sirup koji vam može pomoći u mnogim problemima sa kojima se borite.

Priprema ovog sirupa vrši se bez kuvanja. Sastojci koji će vam biti potrebni jesu 2 konzervansa, 10 limuntusa, 5 kg šećera, 5l vode i 25 cvetova. Priprema sirupa se obavlja na sledeći način. U jednu veću posudu sipajte 5l vode i ređajte cvetove koji su okrenuti na dole. Vrlo je važno držati ih okrenute na dole kako bi se dobro natopili, a zatim ostavite da prenoći pokriveno. Sledeći dan, procedite cvetove i vodu kroz udvostručenu gazu.

Zatim dodati 5 kg šećera, 10 limuntusa i 2 konzervansa. Sve to treba dobro promešati i ostaviti da se istopi. Isti sirup se flašira i drži se na hladnom mestu. Sirup od zove je moguće napraviti i bez konzervansa, ali u tom slučaju se on mora brže popiti.

Mnoge domaćice koje prave ovaj sirup u velikim količinama, odlučuju se i na njegovu prodaju. Ukoliko se na kraju ipak odlučite da umesto pravljenja sirupa kupite isti, njegova cena iznosiće između 300 i 400 dinara.

Sok od bobica zove

sok od bobica zove

Bobice zove su itekako dobre za jačanje imunog sistema. Njih možete koristii u borbi protiv gripa, prehlade i drugih virusa. Upravo njihovi glavni sastojci protiv virusa jesu vitamini C i E, flavonoidi, antioksidansi, terpeni i drugo. Vrlo je važno napomenuti da bobice zove nikako ne smeju da se jedu sirove jer su one toksične, pa zbog toga mogu da izazovu trovanje. Upravo zahvaljujući termičkoj obradi, toksičnost bobica se uništava.

Sastojci koji će vam biti potrebni jesu: 1l vode, 1 kg zrelih bobica, 0,75 kg šećera, 2 cm svežeg korena đumbira, sok i korica od limuna i 0,5 kg domaćeg meda. Bobice prelijte vodom i stavite da se kuvaju, a nakon 15 minuta kuvanja potrebno je da ih pomerite sa vatre i da dodate đumbir koji ćete narendati. Zatim sledeći sastojak jeste šećer, pa onda i narendana korica limunov sok. Ostavite da odstoji 30 minuta, a nakon toga procedite. Proceđeni sok je potrebno zagrejati do vrenja, nakon toga se doda med. Sve to treba dobro promešati i tako topao sipati u flaše. Ovaj sokić se kasnije pije tako što se razblažuje sa običnom vodom, a to može biti i kisela voda.

Vrlo je važno da flaše čuvate na tamnom i hadnom mestu. Ovaj napitak biće koristan za ceo vaš organizam, a naročito za vaš imunitet, kao što je već pomenuto, tako da ukoliko patite od slabog imuniteta, sok bobica zove je itekako preporučljiv za vaše zdravlje.

Čaj od zove

Čaj od zove može biti itekako lekovit i veoma koristan za vaše zdravlje. Nakon branja, cvetove zove je potrebno staviti na papir i čuvati na toplom mestu, kako bi se osušili.

On je veoma dobar za čišćenje krvi i njegovo poboljšanje, za izlučivanje mokraće i nakupljene tečnosti. Takođe je vrlo dobro piti ga ukoliko imate problema sa disanjem, ukoliko imate početne znake upale pluća ili tuberkoloze ili ukoliko se borite sa astmom. Nakon pijenja čaja , vaše telo će kroz znojenje početi da izbacuje štetne materije.

Čaj od kora grana i stabla zove je dobar za mokrenje, probleme sa bešikom i bubregom i u regulaciji stolice. Spoljašnji sloj biljke je potrebno ostrugati i baciti, a za konzumiranje se koristi samo unutrašnji zeleni deo. Za jednu šolju dozvoljeno je koristiti malu kašičicu i nikako napunjenju, jer morate biti vrlo obazrivi da ne dođe do predoziranja, što može biti veoma opasno za vaš organizam. Dozvoljeno je piti samo jednu šoljicu dnevno.

kako se pravi čaj od zove

Da li je sok od zove štetan za muškarce?

Sve češće se danas čuje da je ovaj izvrstan sirup štetan za muškarce i da izaziva sterilitet. Sirup od zove se koristi već decenijama i njegova lekovita svojstva su uveliko poznata. U dalekoj prošlosti su ga koristile žene, ali i muškarci koji su ostajali jaki i zdravi, a takođe i dobijali decu. Danas ne postoji apsolutno nikakav dokaz da je sok od zove štetan za muškarce. Najvažnija stvar je da mora da se pije u umerenim količinama.

Vrlo je važno napomenuti da trudnice budu jako oprezne, jer se njima ne preporučuje konzumiranje soka od ove biljke. Trudnice bi trebale da se posavetuju sa lekarom u vezi konzumiranja ovog proizvoda.

Lekovita svojstva zove

Lekovita svojstva zove su višestruka. Neki je smatraju korovom, a ono što je interesantno jeste da njen plod jedu i mnoge ptice. Takođe, njen plod se koristi za pravljenje džema, a njen cvet za izradu sirupa. Ukoliko imate problema sa sinusima, ona vam itekako može pomoći da prebrodite ovaj zdravstveni problem. Ona sadrži organske pigmente, karotenoide, flavonoide, antocijane, glikozid rutin, tanin. Zova je bogata sa mineralima i vitaminama, A, B i C, a sadrži i selen. Njena glavna materija koju sadrži jeste sambunigrin.

Nakon nekih istraživanja koja su sprovedena u Izraelu, smatra se da ova biljka podstiče rad imunološkog sistema, pa se upravo iz ovih razloga koristi za lečenje AIDS-a i raka.

Cvetovi se mogu koristiti za grip, kašalj i prehladu. Glavni razlog zbog kojeg se ona smatra lekovitom biljkom jesu flavonoidi, a to su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Upravo ovi flavonoidi igraju značajnu ulogu u lečenju degenerativnih bolesti. Ukoliko imate problema sa astmom, ona olakšava iskašljavanje i disanje. Njena upotreba je velika. Koristi se i kod upale sluzokože i pospešuje znojenje.  Ona takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva. Zova je itekako dobra za lečenje šećernih bolesti, ali i tuberkoloze.

Zovin sok može itekako pomoći u nezi kože i lica. Ona vam može pomoći da se rešite bubuljica i učiniće vašu kožu mekom i lepšom. Redovno konzumiranje ovog soka može da smanji i pore i ukloni staračke pege. Zova pomaže u lečenju reumatizma. Možete je koristiti i za jačanje zglobova i kostiju. Vrlo je poznato da je itekako popularan za oboljenja koštane srži, ali je takođe dobar  i ukoliko želite da se zaštitite od osteoporoze.

S obzirom da sok ima antibakterijska dejstva, on itekako pomaže u poboljšanju imuniteta, jer na taj način štiti organizam od bolesti i zaraza. Zovu možete koristiti i kao lek za holesterol, jer će ona eliminisati višak loših masti iz krvotoka vašeg tela. Ukoliko imate problema sa grčevima u stomaku ili nadimanje, preporučuje se pijenje soka od bazge, jer sadrži biljna vlakna koja čiste creva.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.
Ocena
recipe image
Ime recepta
Sok od Zove
Autor
Datum objave
Vreme za pripremu
Vreme kuvanja
Ukupno vreme za recept
Prosečna ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 17 Review(s)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *