bokvica biljka slika
Zdravlje

Bokvica biljka lekovita svojstva: čaj i sirup

Bokvica je biljka za čija ste lekovita svojstva sigurno čuli. Najviše se koristi za lečenje plućnih bolesti, sirup od bokvice je već decenijama popularan za probleme sa bronhitisom, kašljanjem i dr.  Međutim, bokvica leči još mnogo toga, a može se koristiti i kao obloga.

Ova biljka poseduje protivupalna i antioksidativna svojstva, a potpomaže i regeneraciju tkiva (izvor).

Pomoćiće vam ako imate problem sa bubrezima, jetrom ili crevima. Blagotvorna je za želudac. Ako imate probleme sa varenjem iscedite sok iz bokvice, tako što ćete je samleti u blenderu i procediti na gazu. Osetićete se bolje posle samo jedne kašike ovog soka.

Postoji verovanje da se bokvica čak može korititi i u svrhe lečenja teških bolesti kao što je tumor. Na žalost ova tvrdnja još uvek nije u potpunosti dokazana i potrebno je još mnogo ispitivanja, ali ako redovno pijete čaj od bokvice, znajte da svakako smanjujete rizik od ove teške bolesti.

Bilo kako bilo, bokvica se već koristi za spravljanje brojnih lekova, ne samo zbog lekovitih svojstava, već i zato što je zahvalna za obradu (izvor). Smatra se da će se tek u budućnosti otkriti pun potencijal bokvice i njen značaj za ljudsko zdravlje, tako da se istraživanja nastavljaju. ( izvor )

Ovu biljku  možete koristiti u raznim oblicima. Najčešće se koristi u vidu čaja, ali i sirupa, kapi, pa čak i u svežem stanju. Ukus joj je sličan spanaću i zelenoj salati, samo je malo gorči. Ipak, u kombinacji sa pravim sastojcima, od nje možete dobiti fenomenalnu vitaminsku salatu.

U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, a možete je naći bukvalno svuda.

Postoje ženska i muška bokvica

Prvo što ćete naučiti o bokvici jeste da postoje ženska u muška bokvica. Tačnije, ovo je samo neka osnovna podela. U našij zemlji postoji čak dvadeset vrsta bokvice. Bitno je pomenuti da je svaka dobra i koju god da uberete nećete pogrešiti.

Ženska bokvica – latinski naziv Plantago major

ženska bokvica

Ženska bokvica je prizemna biljka, omanjih dimenzija i širokog lista. Bez obzira na veličinu, negde je još zovu i velika ili pitoma bokvica. Ako berete bokvicu za lek ili oblogu, birajte žensku, jer se većina narodnih lekova zasniva na receptima sa ženskom bokvicom.

Odličan izvor kalcijuma. Obiluje i C i A vitaminima, što znači da čaj od bokvice može zameniti  određenu dozu limuna ili nekog drugog citrusnog voća koje treba da unosimo u organizam.

Blagotvorna je i za kožu.  Koristi se kako bi se umanjila iritacija od bršljena, kao i raznih ujeda insekata. Suzbija alergije, zaceljuje rane. Dobra je i za sluzokožu, pa se čaj od bokvice koristi za ispiranje usta, pogotovo ako imate probleme sa aftama ili ranama na desnima.

Takođe, ženska bokvica može sniziti nivo šećera u krvi i pomaže kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Iz bokvice se dobija takozvani psilijum, a jedno istraživanje je dokazalo da psilijum može sniziti nivo šećera u krvi, samo što doza zavisi od pojedinca i njegovog stanja.  ( izvor https://www.nature.com/articles/1601398 )

Druga studija, koja je sprovedena jo 1990. pokazala je da psilijum iz bokvice reguliše i holesterol. (izvor)

Muška bokvica – latinski naziv Plantago lanceolata

muska bokvica slika

Za razliku od ženske bokvice, muška raste u obliku stabljike i većih je dimenzija. Može da narste i do pola metra.

Muška bokvica je takođe puna vitanima, a postoji verovanje da je čak i lekovitija od ženske. Poput ženske bokvice može umanjiti iritacije na koži. Od ove biljke se najčešće koristi koren, ali u određenim situacijama list i seme mogu biti od velike koristi, kada je lečenje u pitanju.

Zanimljivosti o bokvici

Lekovitost bokvice poznata je već stotinama godina unazad.

  • Jedna nepotrđena priča kaže da je Aleksandar Makedonski doneo bokvicu u Evropu još 327. godine pre nove ere.
  • Bila je jedan od ranih hrišćanskih simbola.
  • Stari Grci a i drevni Kinezi su je koristili za lečenje. Pronađena je knjiga medicinskih recepata iz srednjeg veka u kojoj se bokvica spominje kao lek za čak dvadeset četiri bolesti.
  • Pojedina Indijanska plemena, nisu smatraliabokvicu za biljku vrednu pažnje. Šta više, na nju su gledali kao na korov, a zvali su je Vajtmanovo stopalo.
  • Sa druge strane, Saksonci su bokvicu uvrstili u grupu od svojih devet svetih biljaka.
  • U nekim kulturama se smatralo da ima afrodizijačko dejstvo.
  • Može se koristiti i kao sastojak za salatu ili neko slično jelo.
  • Iako se smatra da potiče iz Azije, danas je ima gotovo u svim delovima sveta.
  • Bez obzira na brojne benefite, bokvica ima samo jednu lošu stranu. Pojedine vrste mogu izazvati alergije kod određenog broja ljudi. ( izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29249137 ).

Čaj od bokvice

Kada je reč o konzumiranju bokvice, najlakše je konzumirati je u vidu čaja. Gotov čaj od bokvice možete kupiti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, a možete i sami da naberete bokvicu i pripremite čaj od svežeg bilja.

Priprema čaja od bokvice je veoma jednostavna. Zahvatite jednu supenu kašiku čaja, sipajte u šolju i pelijte sa 2dl vode. Ostavite da odstoji poklopljen oko dvadeset minuta i nakon toga, čaj je spreman za konzumiranje. Čaj se može piti u neograničenim količinama, jer je bokvica potpuno bezbedna za vaše zdravlje.

Kako dobiti suvu bokvicu za čaj?

čaj od bokvice

Ako ste ljubitelj 100% prirodnih proizvoda i volite da pripremite čaj od svežeg bilja koje ste sami nabrali, nikakav problem. Bokvicu, i mušku i žensku možete lako naći. Raste i pored puta, tako da se može ubrati i u urbanijim sredinama. Mnogi ljudi je čak imaju i u svom dvorištu, ali ne znaju ni šta ona predstavlja, ni koliko je lekovita. Zato je većina prosto pokosi, kad uređuje dvorište.

Ipak, ako želite da koristite bokvicu za kućno lečenje, predlažemo da ne berete biljke koje rastu pored prometnih puteva, čak i na selu. Bolje potražite bokvicu negde na livadi ili na mestima koja su udaljena od puta i drugih lokacija koje su zagađene farbičkim ili automobilskim dimom.

Nakon što naberete dovoljnu količinu bokvice, ostavite je na sunčanom mestu, kako bi se osušila. Nemojte stavljati listove bokvice na gomilu, već lepo rasporedite, tako da svaki bude izložen suncu. Bokvicu poređajte na neki stari stoljnjak. Neka stoji oko sedam dana dok se potpuno ne osuši.

Bokvicu osušite pred kraj leta, kako bi ste imali zalihe za zimu. Od maja do septembra  iskoristite priliku dok ima svežeg bilja u izobilju i potrudite se da pijete čaj od sveže bokvice.

Čaj od bokvice za pluća

Čaj od bokvice je napoznatiji kao odličan prirodni lek za pluća. Ako vas muče bronhitis ili astma, lečite se bokvicom.

Ukoliko imate problem sa suvim kašljem, bokvica razređuje sekret u disajnim organima. Ovo je najlakši način da izbacite sekret iz pluća i, žargonski rečeno, prodišete.

Osim što pomaže u izbacivanju sekreta, bokvica otvara i disajne puteve, lakše ćete disati, što je uvek problem osobama koje imaju respiratornih problema. Ublažava i bolove koji nastaju od prekomernog kašlja.

Predlaže se i ako imate prehladu ili grip, ne samo ako patite od respiratornih bolesti.

Čaj od bokvice protiv pušenja

Verovali ili ne,  bokvica se može koristiti i kao pomoć u odvikavanju od pušenja, a iskustva brojnih osoba koje su ostavile cigarete mogu to i da potvrde.

Čaj od bokvice protiv pušenja se priprema na sledeći način: u pola litra ključale vode, ubacite prstohvat bokvice. Ostavite da čaj odstoji u poklopljenoj posudi oko dva sata, a zatim ga možete piti.

Potrebno je da jednu ovu dozu popijete u toku dana. Terapija traje tri meseca, čaj bi trebalo da vam stvori odbojnost prema cigaretama.

Sirup i kapi od bokvice

Bokvicu ne morate koristiti samo kao čaj. Pomoćiće vam i u drugim oblicima.

Sirup od bokvice se, pre svega, koristi za lečenje plućnih bolesti i iskašljavanje. Postoji više vrsta, počevši od onih farmaceutskih koji se kupuju isključivo u apotekama, do onih koje možete naći i u prodavnicam a zdrave hrane.

kapi tinktura od bokvice

Za koji god da se odlučite, nećete pogrešiti, samo je potrebno čuvati ih na suvom i tamnom mestu. Sirup od bokvice ima slično dejstvo kao i čaj. Širi bronhije, smanjuje upalu disajnih organa, ima antibakterijsko dejstvo, deluje protivupalno, itd.  I ono zbog čega je omiljen jeste činjenica da sirup od bokvice pomaže izbacivanje kašlja.

Preporučuje se bez obzira da li je kašalj suv ili zreo. Naveli smo više puta da je bokvica u potpunosti bezbedna, tako da mnogi sirupi za decu, sadrže upravo bokvicu.

Bokvica se može naći i u kapima. Tinktura od bokvice takođe služi za iskašljavanje, a može se naći u svom apotekama.

Doboljno je nakapati oko trideset kapi u čaj i popiti. Kapi bokvice se mogu koristiti tri puta dnevno u pomenutoj dozi.

Bokvica i med za ciste na jajnicima

Policistični jajnici su danas sve češća pojava, ali srećom, postoje prirodni lekovi koji vam mogu pomoći. Bokvica i med su, na primer, veoma efikasni u lečenju cisti na jajnicima.

Dobvoljno je samo da naberete sveže bokvice, iseckajte je sitno i pomešajte u pola teglu meda. Ovu mešavinu možete jesti dva do tri puta dnevno. Što se tiče količine bokvice, ona nije određena. Prosto ubacite dovoljno bokvice, dok se sve ravnomerno ne pomeša. Ne možete da preterate.

bokvica i med za ciste

Bokvica uopšte nije štetna po zdravlje, čak ni kada se pojede malo veća količina. Ovoga puta med će ubiti gorak ukus bokvice, tako da ova mešavina nije neprijatna za jelo.

Bokvica za rane

Pomenuli smo i da je bokvica odlična za lečenje rana, ali i da umanjuje iritacije na koži, poput onih od ujeda insekata. Leči čak i konjuktivitis.

Ako imate ranu na koži ili opekotinu, dovoljno je samo da naberete nekoliko listića bokvice, dobro ih operite i spustite na bolno mesto. Zavojem pričvrstite bokvicu za ranu i ostavite da odstoji par sati. S vremena na vreme menjajte oblogu.

Pre nego što se nanese na ranu, bokvica se može i malo popariti. Spustite je u ključalu vodu na minut, dva, izvadite i kada se ohladi spustite na vašu ranu.

Čaj od bokvice se može koristiti za ispiranje usta. Ukoliko imate afte, rane na desnima, ako ste se slučajno ujeli za jezik ili obraz… Samo ispirajte usta čajem od bokvice i rane će se umiriti vremenom.

Bokvica deluje i kao antiseptik, što znači da dezinfikuje rane, pa ne treba da se bojite ako strahujete da se rana ne inficira. Dovoljno je samo da je dobro operete, pošto se danas ne možemo pohvaliti čistim vazduhom koji nije zagarđen čak i u sredinama koje nisu urbane.

Bokvica u kozmetičke svrhe

Da li ste znali da se bokvica dosta koristi i u kozmtičke svrhe. Pre svega za negu lica. U radnjama možete naći kvalitetne kreme od bokvice.

Koža brzo upija ove kreme, ali i vitamine iz bokvice.

I sama biljka u svežem stanju se može koristiti za negu kože. Pomenuli smo da bokvica pomaže kod iritacija, rana i opekotina, ali to nije sve. Ona umanjuje i čireve!

Bokvica za bubljice i akne

Možete je koristiti ako imate probleme sa bubuljicama i aknama. S obzirom da se radi o 100% prirodnom proizvodu koji nije štetan, čak ni u malo većim količinama, bokvicu mogu koristiti deca i tinejdžeri , koji imaju probleme sa bubuljicama.

Prednost bokvice je u tome što može da leči sve faze razvoja akni. Ako već imate bubuljice na licu, bokvica će najpre umanjiti upale na koži koje pomažu razvoj akni. Zahvaljujući lečenju sa bokvicom, računajte da ćete najverovatnije izbeći ožiljke na licu koji obično nastaju kao posledica akni.

Da bi ste lečili akne i bubuljice, nije dovoljno samo staviti ceo list bokvice na lice. Probajte sa ovom domaćom maskom.

Za masku naberite bokvice po želji. Dobro je operite i usitnite. Da bi ste je što bolje usitnili, koristite neku mašinicu za sečenje poput blendera. Tek kada se dobro usitni, bokvica će pustiti sokove, koji su veoma blagotvorni za vašu kožu.

Sada pripremite svoje lice, tako što ćete ga dobro oprati i očistiti. Usitnjenu bokvicu nanesite na lice. Vodite računa da masku stavite na ključna mesta na kojima imate probleme sa aknama i bubuljicama. Ako ste dobro usitnili bokvicu, maska će biti kašasta i nećete imati problem da je adekvatno nanesete na lice.

Masku je potrbno držati oko dvadeset minuta, a posle toga je uklonite i operite lice vodom.

Akne i bubuljice se mogu lečiti i čajem od bokvice. Za ovaj čaj potrebno je pripremiti bokvicu i vodu u razmeri 1:3. Na primer uzmite 100g bokvice i oko 300ml vode. Vodu stavite da se zagreje i čim proključa ubacite bokvicu i sklonite sa vatre.

Kada se čaj prohladi, odnosno kad postane mlak, uzmite gazu, potopite u čaj a zatim je nanesite na lice i tako držite oko dvadeset minuta.  Ako vam gaza smeta zbog disanja, napravite otvore na nos i usta.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *