beli slez lek protiv kaslja
Zdravlje

Koristite beli slez ako želite brzo da se rešite kašlja

Često se preporučuje ispirati bebama nosić čajem od belog sleza, a neretko se čaj od te biljke, odnosno od njenog korena preporučuje i kao odlično prirodno sredstvo za iskašljavanje.

Međutim, ono što je naročito zanimljivo pomenuti jeste latinski naziv ove biljke, „ Althaea officinalis“. Naime, pojam „ Althaea “ se dovodi u vezu sa grčkim terminom i smatra se da znači „ stimulišući snage organizma da se oporave “, a što se jednostavnije može prevesti kao „ isceliti “.

Biljka beli slez cveta u periodu od jula do avgusta, a kako navodi ovaj sajt postojbina ove lekovite biljke je područje Balkana, zatim Kazahstan, Italija i stepe na području južne Rusije, kao i Španija.

Najčešće se čaj od belog sleza koristi u narodnoj medicini i to onaj, koji se priprema od usitnjenog korena. Za pojedina oboljenja, odnosno poteškoće je preporučljivo koristiti i list, a u upotrebi je i tinktura u vidu sirupa.

Beli slez čaj lekovita dejstva

Kad god se pominje ovaj čaj, u većini slučajeva se misli na osušeni koren te biljke, mada se u određenim slučajevima preporučuje i koristiti njen list.

Izuzev sluzi, koren ove biljke sadrži i druge supstance, a primarno skrob, kalcijum oksalat i fenolnu kiselinu, kao i pektine i asparagin.

Baš zbog svog sastava se u najčešće preporučuje za korišćenje kod nadražajnog kašlja, jer je dokazano prirodno srestvo za smirenje zapaljenja sluzokože uopšte. Upravo zbog toga što sadrži značajne količine prirodne sluzi, čaj od ovog korena se preporučuje za iskašljavanje, na prvom mestu.

Inače je ova biljka čest sastojak i industrijski spravljenih sirupa za iskašljavanje.

Pored toga što je dobro koristiti ga za kašalj, preporučuje se i za želudac, jer on pomaže u slučaju da je sluzokoža želuca nadražena ili oštećena.

Takođe se kombinuje i sa drugim biljkama, a u tom slučaju se koristi za prirodno lečenje zapaljenja mokraćnih puteva.

Ono što je važno za svakoga, ko želi da koristi čaj od ove biljke, jeste da do sada nisu zabeleženi neželjeni efekti. Međutim, ukoliko se koristi uz određene lekove, koji su namenjeni iskašljavanju, lečenju zapaljenja sluzokože želuca ili upali mokraćnih kanala, na primer, može se dogoditi da efekat čaja bude blaži ili da izostane, jer će u tom slučaju sluzi i ostale supstance, kojima je beli slez bogat, svakako biti u mnogo manjoj meri resorbovane.

Čaj od korena belog sleza

Čaj od korena belog sleza

Koren ove biljke je razgranat i prilično jak, a prekriven je finim, belim dlačicama. Nakon što se propisno osuši, od njega se priprema čaj. U suštini, čaj od korena belog sleza se priprema na specifičan način. Naime, jedna supena kašika sitno iseckanog korena biljke se prelije prokuvanom vodom, ali ta voda mora da nude ohlađena. Zatim tako potopljen koren treba ostaviti da odstoji u poklopljenoj posudi  između pola sata i sat (neki proizvođači navode čak i 2 sata). Onda je potrebno procediti ga ili kroz gazu ili kroz cediljku, te konzumirati prema uputstvu.

Najčešće se preporučuje konzumirati ga u nekoliko navrata u toku dana, dok se tegobe ne umanje ili potpuno ne prestanu. A takav način upotrebe se odnosi na starije osobe.

Međutim, kada su u pitanju mališani, obično proizvođači iznose preporuku da im se na svaka dva sata daje po jedna kašika mlakog čaja.

Kada je u pitanju priprema, moramo napomenuti da postoji i drugi način, a sve zavisi od toga koji je recept proizvođač naveo u uputstvu za upotrebu. Takozvano hladno natapanje podrazumeva da ćete jednu kašiku korenja ove biljke preliti hladnom vodom.

Imajte na umu da obično na tu količinu čaja treba dodati između 200 i 250 mililitara hladne vode, a što takođe zavisi od proizvođača. Zatim se prepoučuje blago zagrevanje, ali nikako ne bi smeo da proključa. Onda ostavite da se prohladi i procedite.

Imajte na umu da je najvažnije da poštujete uputstvo za upotrebu, koje ćete dobiti uz kupljeni čaj.

Kako se sprema čaj od belog sleza?

Nekoliko načina postoji za pripremu čaja i od korena i od lista ove biljke. A da ne biste razmišljali, uvek je najbolje da poštujete ono što je navedeno u uputstvu proizvođača.

Jedna varijanta pripreme čaja jeste hladnim natapanjem, pa blagim zagrevanjem, a druga prelivanjem ohlađenom, prethodno proključalom vodom.

Čak pojedini proizvođači navode da se, na primer list biljke priprema kao i svaki drugi čaj.

Dakle, da ne biste pogrešili, uvek je najbolja opcija da ispoštujete uputstvo, koje ćete dobiti prilikom kupovine čaja.

Čaj od belog sleza u trudnoći

Kao jedan od najboljih prirodnih lekova u toku trudnoće se preporučuje upravo čaj od ove biljke.

Treba naglasiti da do sada nisu otkriveni nikakvi negativni efekti, pa je u tom smislu dozvoljeno koristiti ovaj napitak u trudnoći.

Međutim, ukoliko već imate bilo kakvu terapiju, propisanu od strane lekara, svakako je najbolje da se prvo njemu obratite za savet u vezi sa korišćenjeme ovog čaja uz lekove, jer se događa u tom slučaju da izostane efekat koji svakako taj čaj ima.

Čaj od belog sleza za bebe

Pojedini pedijatri, koji se trude da bebe i decu ne leče hemijskim preparatima će preporučiti ispiranje bebinog nosića blagim čajem od ovog koroena. Međutim, naravno da ima i onih koji takve lekove nazivaju bapskim i apriori ih odbijaju.

Naravno da će svaki roditelj da odluči da li će poslušati to ili ne, a vrlo je vrovatno da će mu to isto reći mama, baka ili neka tetka, jer su one svoju decu prilikom prehlade lečile i tim čajem.

Druga varijanta jeste u sirupu, a kada se poboljšava iskašljavanje. Međutim, sirupi u kojima ima belog sleza se ipak ne smeju koristiti u tako ranom uzrastu.

Iako do sada nije dokazan nijedan negativni efekat korišćenja čaja od korena ili od lista ove biljke, treba biti obazriv kada su bebe u pitanju. Svakako je dobro pre korišćenja zatražiti mišljenje nadležnog lekara.

Kod nešto starije dece, obično ne postoji bojazan od korišćenja ovog čaja ili, pak sirupa u kome ima i belog sleza.

A da biste bili sigurni da ovaj čajni napitak za decu pomaže, svakako je najsigurnije da date vašem mališanu manju količinu i jednostavno vidite kakav efekat ima.

Čaj za iskašljavanje

beli slez za kašalj

Pored toga što se često preporučuje koristiti ga za iskašljavanje, može se koristiti i kada dođe do iritacije, odnosno do zapaljenja sluzokože.

Interesantno je to što navodi sajt https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Althaea+officinalis da se preporučuje i za šlajm i njegovo lakše izbacivanje kod bronhitisa.

U svakom slučaju bi trebalo imati na umu da je u pitanju pomoćno prirodno sredstvo, te da nikako ne bi trebalo samo time lečiti, na primer bronhitis.

Čaj od belog sleza i dojenje

U toku periodu dojenja je poznato da žene naročito moraju da vode računa o svom zdravlju, ali i o tome šta od namirnica i preparata unose u organizam.

S obzirom na to da čaj od lista ili korena smeju da koriste i deca, ali i bebe u suštini, te da nisu primećeni nikakvi negativni efekti prilikom njegovog korišćenja kod osoba različitog uzrasta, to u suštini znači da mogu da ga koriste i dojilje.

Ipak, svakako se savetuje da to učine pažljivo i uz savet stručnjaka.

Međutim, postoji nešto još zanimljivije kada je u pitanju beli slez i dojenje. Naime, blagim rastvorom čaja od ove biljke bi trebalo da dojilje premažu svoje bradavice, ukoliko su one osetljivije ili su bolne, crvene i ispucale. Sem toga, čak se u tom slučaju preporučuje korišćenje melema, koji se spravljen od ove biljke.

Inače takođe se iznosi preporuka da dojilje koriste čaj od korena belog sleza ukoliko dođe do problema sa grudima, dok doje bebu. Najčešće se može čuti da je čaj od korena te biljke dobar za ublažavanje infekcije, ali isto tako i za drenažu.

Čaj od belog sleza za želudac

Iako se najčešće može čuti za preporučenu primenu čaja od korena ili od lista sleza za iskašljavanje, ova biljka može da pomogne i obolelima od različitig želudačnih tegoba.

Zahvaljujući brojnim aktivnim sastojcima, a kojih najpre ima u korenu ove biljke, dobro ga je koristiti i za želudac. Naime, u njemu ima i antioksidanata, ali i polisaharida u vidu pektina, koji je zapravo jedna vrsta vlakna, zatim aminokiseline asparagin.

Takođe je zastupljena i takozvana fenolna kiselina, kao i tanini i kumarin, odnosno kvercetin i kempferol, što su sve sastojci koji imaju izuzetno antibakterijsko i antivirusno dejstvo, ali i antimucilageno.

Jednom rečju, čaj od belog sleza za želudac je preporučljiv kod oštećenja želudačne sluznice, na prvom mestu. Zatim je dobro koristiti ga kao pomoćno sredstvo za poboljšanje probave u opštem smislu, pa čak i kod pojave dijareje.

Ukoliko neko pati od takozvanog sindroma iritabilnog creva, može pokušati tu poteškoću da reši upravo uz primenu čaja od ove biljke.

A sem toga, kod osoba kod kojih je dijagnostikovano oboljenje poznato kao Kronova bolest, isto tako čaj od te biljke ispoljava pozitivne efekte.

Međutim, to nije sve kada je u pitanju primena ovog čaja za želudac. Naime, ako neko pati od oboljenja koje je poznato kao gastroezofagalni refluks, dobro bi bilo da pokuša sa primenom ovog čaja da ga sanira ili makar ublaži.

Različiti upalni procesi koji zahvate digestivni trakt se prilično uspešno leče čajem od korena ove biljke. Prema narodnoj traciji, ne samo da je dobro koristiti ga za želudac, već i kada je dijagnostikovano oboljenje poznato kao kolitis, ali i uopšteno kad postoji neka poteškoća u funkcionisanju sistema za varenje.

Čak i kada je kod nekoga dijagnostikovan takozvani peptički ulkus, primena ovog čaja može da donese olakšanje.

Poznato je i da se koristi beli slez za gastritis, te da čaj od ove biljke može sa uspehom da ublaži simptome gorušice.

Iako se koristi kao prirodno sredstvo kod dijareje, beli slez može da pomogne i kod drugačijih problema sa stolicom, odnosno kod pojave zatvora stolice.

Samim tim što utiče pozitivno na obnavljanje sluzokože, preporučuje se da ga konzumiraju osobe koje pate od „ žarenja “ u predelu želuca.

U svakom slučaju, ispoljava vrlo pozitivno dejstvo kod pojave raznih nelagodnosti u predelu digestivnog trakta.

List belog sleza

Osim korena, za pripremu čaja se koristi i list. Mahom se preporučuje kod upornog kašlja, odnosno kod različitih upala organa za disanje.

Priprema se na vrlo jednostavan način, mada i tu postoje različite preporuke.

Dok jedni tvrde da i ovaj čaj treba pripremati na potpuno isti način kao i od korena, dotle ima i onih, koji smatraju da treba primeniti klasičan način pripreme čaja. Jedna kašičica čaja se prelije sa 200 mililitara prethodno proključale vode, pa se ostavi da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. Posle toga se procedi i pije u toku dana dva ili tri puta.

Tinktura od belog sleza

U ovakvoj formi se isto tako često koristi beli slez. A najčešće se tinktura može naći u prodaji u vidu biljnih sirupa.

Sirup ili tinktura od belog sleza ispoljava vrlo blagotvorne efekte na sluzokožu ždrela na prvom mestu, a sve to primarno zbog sluzi, koja se nalazi u sastavu ove biljke, to jest najviše u korenu i listovima.

Mahom se preporučuje korišćenje ovakvih preparata kod nadražajnog kašlja, koji spada u suve, to jest kod koga nije primetan šlajm.

Zbog svog sastava, tinktura od belog sleza uspeva da obloži sluzokožu ždrela, ali i da je obnovi, a što dovodi do smanjenja iritacije.

U većini slučajeva, ti preprati podrazumevaju i dodatak tinkture biljke kamilica, koja ima vrlo umirujuća svojstva i to primarno na disajne puteve, odnosno na njihovu sluzokožu.

Pojedini preparati te vrste koji su trenutno dostupni na tržištu, se pripremaju uz dodatak vitamina C, što svakako doprinosi jačanju odbrambenih snaga organizma.

Jednostavno, kombinuju se sastojci koji dokazano pomažu najpre kod nadražajnog kašnja, koji je neproduktivan. Zahvaljujući karakteristikama svih tih sastojaka, sluzokoža ždrela će biti obnovljena, a što će svakako dovesti i do skorog umirenja kašnja i ozdravljenja.

Međutim, ne treba prenebregnuti činjenicu da je to samo pomoćno sredstvo za sanaciju takve vrste kašlja. A ako stanje i posle korišćenja ovog preparata potraje, svakako je neophodno kontaktirati nadležnog lekara i zatražiti njegovo stručno mišljenje o daljem toku lečenja.

U suštini, čaj ali i tinkturu svakako treba koristiti po potrebi i uz poštovanje uputstva proizvođača, a primarno zbog informisanja o dužini korišćenja i količini konzumacije na dnevnom nivou, te naravno o načinu pripreme.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *