zašto otiču noge
Zdravlje

Zašto otiču noge? Prirodni lekovi za oticanje nogu

Oticanje nogu danas može predstavljati jako veliki problem i otežati naše svakodnevne životne aktivnosti. Oticanje se može javiti u bilo kom delu noge, to mogu biti listovi, zglobovi, stopala. Glavni uzrok usled kojeg se i javljaju otečene noge, jeste zadržavanje vode u zglobovima ili tkivu, ili javljanje upale u istom delu. Može se javiti i ukoliko dođe do prekomernog sedenja ili stajanja, što može biti bezopasnije, ali se ponekad oticanje u nogama javlja i zbog različitih bolesti, koje mogu imati veze sa poremećajem srca, što može biti jako opasno.

Ako ste primetili da vaše noge u poslednje vreme puno otiču, vrlo je važno da se na vreme javite lekaru, kako bi on utvrdio uzrok i kako biste pristupili adekvatnom lečenju.

Oticanje ruku i nogu

Periferni edemi podrazumevaju zadržavanje vode u tkivima, kada dolazi do oticanja u rukama i nogama. Naš organizam funksioniše tako što sam održava količinu vode koja je neophodna da bi ćelije normalno funkcionisale. Ukoliko dođe do disbalansa količine tečnosti u organizmu, tada dolazi do njenog zadržavanja i naravno oticanja ekstremiteta. Stvaranje edema, može nastati zbog slabe cirkulacije krvi ili usled nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Tada treba lečiti bolest koja je dovela do oticanjau nogama i rukama.

Otok (edem) daje veliki osećaj nelagodnosti i težine, a može da bude i veliki estetski problem, koji u ljudima izaziva neprijatnost i potrebu da ga se što pre reše. Naravno, veći problem od estetskog jeste zdravstveni. Više ja važno da otkrijete zašto vam otiču ruke i noge, jer razlozi mogu biti mnogobrojni i razne bolesti (oboljenja). Neki od njih su bezopasni i privremeni, ali neki od njih mogu biti vrlo rizični i opasni.

Glavni uzroci oticanja nogu

Kao što je već pomenuto jedan od glavnih i najopasnijih razloga oticanja u nogama, jeste srčana slabost. Ako imate nekih problema sa srcem, srce neće biti sposobno da potiskuje krv kroz telo i samim tim neće moći da omogući rad drugih organa u vašem telu. U tom slučaju organizam se ne oslobađa produkata metabolizma, kada dolazi do nagomilavanja tečnosti, a onda i do oticanja u nogama. Otoke ćete primetiti na potkolenicama i oko skočnih zglobova.

Slabost bubrega takođe može biti jedan on razloga za otečenje u nogama. Kod ovakvog slučaja, otok može zahvatiti i celo telo. Otok se može javiti ne samo oko skočnih zglobova, već i oko očiju i u donjem delu trbuha. Ako imate neke od reumatskih oboljenja, ona će uzrokovati da se stvore bolni edemi na zglobovima, koji su praćeni deformitetima , kao i ograničenom pokretljivošću. Plućna oboljenja, kao i oboljenja jetre, mogu dovesti do oticanja stopala, kada je potrebno hitno javiti se lekaru, je ove vrste bolesti mogu dovesti i do gušenja.

Ako imate alegijske reakcije, opet može doći do oticanja nogu, kada takođe može doći do gušenja, bolnog otoka ili otoka sa svrabom. Ako imate problema sa venama, usled zapaljenja i tromboze, stvaraju se bolni otoci (edemi) na nogama. Glavni uzrok oticanja u nogama mogu da budu i predmenstrualni otoci, koji su naravno u ovom slučaju uglavnom prolazni i nisu toliko opasni.

Neki od ostalih simptoma i uzroka oticanja mogu da budu nuspojave nekih određenih lekova ili ukoliko koristite lekove u preteranim dozama. To može biti takođe gojaznost, trudnoća, preterano sedenje ili hodanje, ali čak i preterano uzimanje soli.

Može se javiti i limfedem koji predstavlja otok ekstremiteta usled oštećenja ili blokade limfnog sistema i skupljanja tkivne vode koja je bogata proteinima u međućelijskom prostoru.

Oticanje nogu kod starijih osoba

Oticanje nogu kod starijih osoba se može javljati mnogo češće, jer sa godinama slabi rad srca i sama gravitacija uzrokuje nakupljanje vode u donjim delovima tela, što je i jedan od glavnih razloga i uzroka za oticanje. Kao što smo već rekli, ono se može javiti u različitim delovima nogu. Oticanje kod starijih osoba je jako neprijatno i izaziva osećaj umornih i teških nogu – stopala. Onemogućava im kretanje i normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Neke od starijih osoba se jako malo kreću. Ukoliko kod njih dođe do oticanja, to može značiti da imaju nekih ozbiljnih zdravstvenih problema ili bolesti i u tom slučaju je vrlo važno da se što pre konsultuju sa lekarom, kako bi utvrdili glavni uzrok i kako bi na vreme pristupili pravilnoj terapiji i lečenju.

Oticanje nogu u trudnoći

Tokom trudnoće, materica raste i vrši pritisak na krvne sudove, koji nose tečnosti iz zglobova i stopala. U ovom slučaju glavni uzrok za otečene noge jeste zadržavanje tečnosti, a ne neke bolesti. Uglavnom se kod trudnica problem sa oticanjem javlja na kraju trudnoće, a otok je najizraženiji pred kraj dana. Oticanje nogu u trudnoći je normalna stvar, ali postoje slučajevi kada treba potražiti stručnu pomoć lekara. Ukoliko se otoci (edemi)  jave u velikoj količini i naglo u predelu ruku i lica, obavezno se morate konsultovati sa lekarom, jer u tom slučaju možete imati ozbiljnih problema sa krvnim sudovima, bubrezima ili nekim drugim organima.

Nakon porođaja, otoci će nestati kada iz organizma otklonite višak vode. Kada se porodite, u sledećim danima verovatno ćete mokriti više nego inače, ili se pojačano znojiti. Više nećete imati otečena stopala, a kod nekih žena je moguće da im se stopalo poveća za pola broja ili čak za ceo broj. Ne morate da brnete zbog ovoga, jer je to potpuno normalna pojava. Izbegavajte neudobnu obuću, birajte samo onu u kojoj se vi osećate komforno. Odabrite obuću koja štiti vaš zglob. Pored izbora obuće, takođe je vrlo važno i da birate udobne čarape, one koje vas ne stežu i koje neće zaustaviti cirkulaciju.

Da biste se osećali prijatnije, možete praktikovati masažu stopala. Oticanje nogu je moguće sprečiti ako budete praktikovali neke osnovne savete. Istežite se, nemojte preterano sedeti ili ležati, a ukoliko dođe do toga, pravite pauze i malo šetajte, jednostvano kako biste podstakli cirkulaciju. Nemojte nositi tesne farmerke ili čarape i nemojte prekrštati noge kada sedite. Uzimajte puno tečnosti i tuširajte noge sa prohladnom vodom pred spavanje. Vežbajte, šetajte i plivajte. U letnjim mesecima nemojte previše vremena provoditi napolju, kada su temperature visoke. Šetnje iskoristite za večernje sate, kada je temperature manja i kada nije toliko vrućina, kao tokom dana. Sigurno će vam predvečernje šetnje prijati mnogo više.

Oticanje nogu leti

Tokom letnjih meseci, usled visokih temperatura, može doći do oticanja nogu. Ukoliko ste već imali otečene noge, morate imati u vidu, da se oticanje posebno intenzivira tokom letnjih meseci. To je sasvim uobičajeno za to doba godine. Vrlo je važno da izbegavate da se izlažete suncu i visokim temperaturama, jer one mogu prouzrokovati velike zdravstvene posledice, a jedna od njih je upravo i oticanje nogu. Ako do toga dođe, morate se pridržavati nekih osnovnih saveta, a mi vam oktrivamo kojih.

 Na velikoj vrućini dolazi do širenja krvnih sudova, kao i do pojave velikih otoka (edema) koji se javljaju na obe noge. Ovo je jedan od glavnih razloga koji izaziva otečene noge u toku visokih letnjih temperatura. Ako dođe do ovoga, najbolje bi bilo da u večernjim satima kada legnete, podignete noge na jastuk. Izbegavajte duge šetnje u periodu kada je sunce izuzetno jako. Ukoliko nemate nekih većih zdravstvenih probema, otok će se povući. Ukoliko se ne povuče, to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem, kada je vrlo važno da se javite lekaru, kako bi on odredio šta dalje. Vrlo je važno da na vreme reagujete, kako se vaše zdravstveno stanje ne bi još više pogoršalo.

Oticanje zglobova nogu

Oticanje zglobova nogu može se javiti iz više razloga. Prvo, to može biti zbog gojaznosti. Zglobovi mogu oteći zbog tereta koji se javlja usled viška težine, jer se tako zadržava tečnost oko njih. Drugi razlog može biti sakupljanje hormona u masnom tkivu, ali i hormonalna neravnoteža, koja takođe može prouzrokovati zadržavanje tečnosti.

Zglobovi mogu oteći i ukoliko dođe do povrede, izazvane trčanjem ili vežbanjem. Povreda zgloba izaziva bol, a kada vas zglob boli, telo šalje više krvi u to područje. Krv donosi sveže ćelije za brže izečenje, ali u tom slučaju se javlja otok, koji često prati i podliv. Ukoliko imate problem sa venama, dolazi do nepravilne crkulacije krvi ka srcu, koja tada ostaje u zglobovima nogu. Vene imaju takozvane jednosmerne ventile, koji se nakon nekog vremena mogu opustiti i omogućiti tečnosti da iscuri, što je prouzrokovano prekomernim sedenjem i ležanjem.

Neki od lekova mogu prouzrokovati zadržavanje tečnosti u organizmu, što daje rezultate oticanja zglobova. Hemijski sastav i interakcije tih hemikalija sa telom, takođe dovode do upale zglobova. Najveći simptomi artritisa jesu otok zglobova, kao i problem sa kretanjem. Najčešće se javlja kod starijih ljudi i obuhvata upalu svih zglobova u telu, pa tako i zglobove nogu.

Ako imate problema sa srcem, jedna srčana komora ne može normalno da pumpa krv, zbog kongestivnog zastajanja srca, a ako srce ne pumpa dovoljno tečnosti, onda se ona povlači prema zglobovima. Zadržavanje tečnosti oko zgloba može biti uzrokovano i problemima sa bubrezima i jetrom. Ako su bubrezi bolesni, oni otpuštaju previše tečnosti i natrijuma, kada dolazi do akumuliranja tečnosti u donjim ekstremitetima. Tada se može javiti oticanje cele noge ispod kolena. Bolesti jetre takođe znače manjak proteina u krvi i tada se tečnost nakuplja u donjem delu tela. Ukoliko noge oteku zbog bolesi jetre ili bubrega, onda je to jako ozbiljan zdravstveni problem.

Zglob noge može oteći i ako dođe do neke infekcije. Ako se desi da u blizini zgloba imate neku ranu koju niste zacelili, dešava se da bakterije prodru u tkivo zgloba i da se kroz krvotok prošire i na ostale delove tela. Tada su bakterije i gljivične infekcije te koje prouzrokuju upalu zglobova.

Otečene noge prirodni lekovi

prirodni lekovi za oticanje nogu

Sveži krastavac može itekako pomoći otečenim nogama. Dovoljno je da samo stavite kriške svežeg krastavca na vaša stopala i da ih prekrijete nekom prozirnom tkaninom. Za ublažavanje otoka (edema) možete koristiti i čaj od maslačka. Dodajte ga u ključalu vodu i ostavite na kratko, a nakon toga popijte jednu šolju ili dve čaja, sve dok ne primetite promene.

Ono što takođe možete koristiti jesu i nekoliko listova svežeg kupusa. Obrišite ih vlažnom krpom i stavite na otečene noge. Pre upotrebe, listove možete držati u frižideru nekoliko sati. Kupus je veoma bogat vitaminom C i on će takođe delovati tako što će apsorbovati višak tečnosti iz nogu za samo pola sata.

Peršun za probleme sa otečenim nogama

Napravite čaj od peršuna i pijte ga svaki dan od 2 do 3 šoljice. Peršun je sjajan izvor vitamina A i C. Takođe, on sadrži i flavonoide i karotenoide. Peršun je izuzetno bogat vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju.

Takođe, uz pomoć peršuna, izbacićete višak tečnosti, jer on deluje kao prirodan diuretik. Otok možete ukloniti i uz pomoć jabukovog sirćeta. Dovoljno je samo da trljate noge i zglobove sa jabukovim sirćetom.

Dodajte u svoju kupku eterična ulja limuna, koji sadrži puno vitamina C i gvožđa (Izvor: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3593665/), nane i eukaliptusa i držite noge u njoj oko petnaestak minuta. Vrlo brzo primetićete rezultate. Kupka toplo-hladno idealna je za ovu vrstu zdravstvenog problema. Biće vam potrebne dve posude. Jednu napunite sa hladnom vodom, a drugu napunite sa toplom vodom. Prvo potopite noge u toplu vodu i držite ih nekih petnaest minuta, a onda potopite noge u hladnu vodu isto toliko. Nakon toga vratite noge u toplu vodu  i držite nekih pet minuta.

Vrlo brzo i lako napravite pastu sa praškom za pecivo. U jednoj pirinčanoj vodi dodajte prašak za pecivo. Možete da pomešate dve kašičice praška za pecivo i dve kašike pirinčane vode. Sve to promešajte i napravite pastu, a smesu nanesite na noge i zglobove. Veću količinu ove paste možete iskoristiti tako što ćete je dodati u posudu sa toplom vodom i potopiti noge. Pirinčana voda i prašak za pecivo će takođe apsorbovati višak tečnosti iz zglobova i stopala.

Još jedan odličan recept za otok nogu jeste recept sa kuhinjskom solju. Pola šolje kuhinjske soli stavite u posudu sa toplom vodom. Potopite noge i držite nekih deset do petnaest minuta. Ovu kupku možete praktikovati svako veče pred odlazak na spavanje.

Za otečene noge možete naravno koristiti i različite kreme ili gel. Najbolje bi bilo da oni budu na prirodnoj bazi. Neki od najboljih prirodnih sastojaka, od kojih bi krema ili gel za oticanje nogu trebalo biti napravljeni su: ekstrakt brusnice, ekstrakt borovnice, ekstrakt borove kore, hamamelis, gotu kola, kajenska paprika, kokotac, ekstrakt đumbira, aloe vera, divlji kesten i gavez, ukoliko se otok javio zbog proširenih vena.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *