Fizičkom aktivnošću protiv povišenog holesterolaFizičkom aktivnošću protiv povišenog holesterola
Zdravlje

Fizičkom aktivnošću protiv povišenog holesterola

Nije nepoznato da se prilično često može čuti da ljudi imaju problem sa povišenim holesterolom, te da se to u velikoj meri odražava i na stanje njihovog zdravlja.

Obično do toga dolazi kod gojaznih i ljudi, koji nisu shvatili u kojoj je meri bitno redovno se baviti fizičkom aktivnošću i voditi računa o ishrani.

Ipak, sa druge strane, nasledni faktor u određenoj meri ima uticaja na ovo stanje, pa svakako treba na vreme neke navike promeniti i tako omogućiti organizmu nesmetano funkcionisanje.

Da biste bolje razumeli kako holesterol ima uticaja na organizam u celosti i kvalitet života uopšte, trebalo bi da znate i kako se on karakteriše, ali i koje vrste holesterola postoje i na koji način svaka od njih utiče na ljudski organizam.

A najjednostavnije bi bilo reći da su određene masti koje se nalaze u organizmu zapravo holesterol, ali svakako treba razlikovati takozvani dobar i loš holesterol. Sasvim i jasno i logično da ukoliko je loš LDL holesterol povišen, to nije dobro za organizam.

U svakom organizmu postoji određena količina holesterola, koja se stvara prvenstveno u jetri, a zatim i u kori nadbubrežne žlezde. Uz pomoć krvi se holesterol prenosi kroz organizam, a da bi mogao da se prenosi neophodno je da postoje takozvani lipoproteini.

LDL i HDL holesterol

Kada se spoje lipoproteini sa holesterolom, javlja se holesterol niske gustine ili LDL i holesterol, ali i holesterol visoke gustine, poznat pod oznakom HDL.

Upravo je HDL holesterol okarakterisan kao dobar, a LDL kao loš.

Razlog zbog koga se smatra lošim jeste što on utiče na suženje krvnih sudova, jer se na njihovim zidovima taloži, pa to može da vremenom dovede do zapušavanja krvnih sudova ili do pokretanja tromba.

Ali ako je u organizmu prisutan viši nivo HDL holesterola, koji je označen kao dobar, onda će on zahvaljujući svojim karakteristikama da utiče na uništavanje lošeg holesterola i da ga smanjuje u organizmu.

Na taj način će ujedno i da smanji potencijalne rizike od moždanog i srčanog udara, kao i od pojave ateroskleroze.

Kako se boriti protiv povišenog holesterola?

Kada se pominje povišeni holesterol, obično se misli na povišene vrednosti lošeg holesterola. Kod muškaraca kod kojih je dijagnostikovan ovaj problem, uglavnom se preporučuje bavljenje sportom na prvom mestu.

Naime, dokazano je da osobe i muškog i ženskog pola, koje se ne bave sportom imaju veću verovatnoću da se susretnu sa ovim problemom tokom života.

A da bi čovek blagovremeno reagovao, potrebno je da redovno upražnjava fizičku aktivnost, te je idealno i ukoliko se bavi sportom, jer će tako uticati ne samo na prevenciju srčanog i moždanog udara, te ateroskleroze, kao i povišenog krvnog pritiska, već će ujedno i održavati na optimalnom nivou vrednosti holesterola u organizmu, što je jedan od preduslova za bolje fizičko zdravlje.

Rađena su brojna istraživanja na tu temu, tokom kojih je utvrđeno da konkretno muškarci, koji se redovno bave različitim fizičkim aktivnostima imaju mnogo manju verovatnoću da u njihovom organizmu bude dijagnostikovan povišeni holesterol.

Sasvim svejedno da li je to trčanje ili brza šetnja, odnosno odlazak u teretanu ili vožnja bicikla, recimo, najvažnije je da fizička aktivnost bude redovno upražnjavana.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *