ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje za kosu – za brži rast kose i jačanje dlake

Ricinusovo ulje koje je poznato još od davnina, pre svega u indijskoj medicini, korišćeno je u doba starih naroda Egipta, Grčke i Kine.

U narodnoj medicini, ricinusovo ulje je najpoznatije pod nazivom „Hristov dlan“ a pre svega zbog svojih izrazito lekovitih svojstava za organizam.

Manje je znana činjenica da semenke ricinusa u svežem stanju spadaju među najjače otrove na svetu. Jače čak i od cijanida, ali da samo ulje jeste jedno od najlekovitijih.

Pre svega ulje ricinusa se koristi kao sredstvo za unutrašnju upotrebu kod problema sa opstipacijom. Ali je izuzetno blagotvorno za kosu, kožu i nokte.

Ricinusovo ulje za kosu

Poznato je da ricinusovo ulje ima izuzetne rezultate kada je u pitanju nega i brži rast kose, o čemu će u nastavku teksta biti nešto više reči.

Naime, iskustva sa upotrebom ricinusa u kozmetologiji i nezi kose su i više nego pozitivna, i to pre svega zahvaljujući iskustvima korisnika ovog prirodnog sredstva.

Ricinus je jednogodišnja biljka koja može da dostigne i visinu od 1,5 m a period cvetanja je u leto sredinom juna i tokom jula meseca.

Pomenuta biljka najbolje uspeva u predelima sa mediteranskom i tropskom klimom, a poznato i lekovito ulje se dobija iz semenki hladnim ceđenjem.

Ulje ricinusa za kosu opasnosti i kako ga bezbedno koristiti

Važno je opet naglasiti da je ricinus u celosti otrovna biljka i da se stoga nikako ne preporučuje da se ulje spravlja „na svoju ruku“, a otrovna supstanca iz semena biljke se naziva ricin.

Iako je ricin otrovan sastojak biljke ricinusa, on jeste i lekovita susptanca u određenim koncentracijama, pa se stoga uvek nabavlja u apotekama.

Ulje ricinusa se upotrebljava kao izvanredno prirodno sredstvo kod problema sa opstipacijom, a veoma je blagotvorno i kod nekih drugih stanja.

Naime, ulje ricinusa se upotrebljava i kod stanja groznice, reumatskih tegoba, ishijalgije, bolova u zglobovima, glavobolje i sličnih stanja.

Ricinusovo ulje u kozmetičkoj industriji je jedan od glavnih sastojaka šampona pa tako ricinusovo ulje za kosu u šamponu ima izvanredna svojstva.

Takođe je poznato da se u mnogim preparatima za negu kože lica i tela nalazi kao bitan sastojak i ricinusovo ulje, jer pomaže da se koža obnavlja i veoma se lako resorbuje u dublje slojeve.

Ricinusovo ulje sastav – zašto je ricinusovo ulje tako lekovito

Važno je da bi se shvatilo blagotvorno dejstvo ricinusovog ulja na organizam, i to pre svega na kosu, obrve i trepavice, isto i na kožu, obratiti pažnju na njegov sastav.

Ricinusovo ulje sadrži vitamin E – koji je poznat antioksidans te podstiče cirkulaciju i time i dopremanje kiseonika u tkiva.

U temenu glave upravo vitamin E potpomaže da vam se vlasište održava zdravim i čistim, te podstiče rast folikula dlake i njihovo zdravlje.

Kosa je upravo zahvaljujući ovom sastojku ricinusovog ulja meka i sjajna, ali u isti mah i „jaka iz korena“ pa manje opada i manje se oštećuje spoljnim uticajima.

Ricinusovo ulje sadrži poznati sastojak ricinoleinsku kiselinu, koja održava optimalan pH temena i kože glave, pa na takav način olakšava rast kose.

Sama ricinoleinska kiselina spada u red organskih jedinjenja sa 18 atoma ugljenika, i pored dekongestivnog efekta ima i ulogu u postizanju optimuma pH vrednosti kože.

Ricinusovo ulje u svom sastavu sadrži i poznate masne kiseline, omega 6 i omega 9, a koje su značajne za regulisanje opšteg metabolizma, i na kosu deluju povoljno.

Naime, ove dve masne kiseline podstiču rast kose, ubrzavaju cirkulaciju i jačaju dlaku od korena do vrhova.

Ricinusovo ulje za kosu – način upotrebe

Poznato je da se ricinusovo ulje kao sredstvo za negu kose koristi samo ili kombinovano sa drugim preparatima – pre svega kokosovim uljem za kosu i pantenolom.

kako se koristi ricinusovo ulje za kosu

90% sastava ulja od ricinusa jeste pomenuta ricinoleinska kiselina, koja zapravo pomaže da se kosi vrati pH vrednost i prirodne masnoće, te pomaže i da vam se obnovi kosa koja je farbana.

Kako je samo po sebi ricinusovo ulje dosta gusto, ono se u nezi kose meša sa drugim biljnim uljima, pre svega sa kokosovim sa kojim je odličan eliksir.

Naime, kombinacija ricinusovog i kokosovog ulja, regeneriše kosu, ubrzava njen rast i sprečava opadanje kose, a u isti mah i hidrira kožu glave.

Antioksidativne materije iz ulja od ricinusa, pre svega vitamin E, potpomažu da se pojača sinteza keratina i da se tako kosi vrati sjaj i čvrstina.

Upravo su pomenute materije iz ricinusovog ulja razlog što se ono preporučuje i za negu farbane i na drugi način hemijski tretirane kose.

Najčešći i najjednostavniji način upotrebne ricinusovog ulja jeste da se ono blago zagreje u vreloj vodi ili na blagoj vatri.

Tako pripremljeno se nanosi na kosu od korena do vrhova, i ostavi se da odstoji preko noći sa kosom umotanom u peškir ili plastičnu kesu.

Ricinusovo ulje – iskustva i saveti za upotrebu za negu i brži rast kose

Nije na odmet da se pomene da se ricinusovo ulje često iz iskustava korisnika pokazalo delotvornije u mešavinama sa arganovim uljem, kokosovim uljem ili rastvorom pantenola.

U principu je odnos sastojaka takav da se maska od ovog ulja za kosu, pravi od 3 supene kašike ricinusovog ulja i jedne kašika arganovog ulja (ili kokosovog).

Takva se mešavina dobro sjedini i stavlja se u tamnu staklenu bočicu sa pipetom, te se koristi po potrebi uz prethodno lako zagrevanje.

Aplikovanje rastvora na prethodno nakvašenu kosu jeste preporučljivo pred spavanje, i potrebno je da se umasira lagano u celo teme.

Nekada nije potrebno da se ricinusovo ulje termički zagreva već da se samo između dlanova drži nekoliko minuta, i potom da se aplikuje na kožu glave i kosu.

Ricinusovo ulje protiv peruti

Veoma je popularan i preparat od ricinusovog ulja protiv peruti, a koji možete spravljati po sledećem receptu:

– 1 kafena kašika ulja ricinusa

– 1 kafena kašika hladno ceđenog maslinovog ulja

– pola kafene kašike soka od limuna.

Nakon što se ricinusovo ulje pomeša sa navedenim sastojcima, oni se nanose na kožu glave i ostave se da deluju preko noći na kosi koja je uvijena u frotirski peškir.

Kako se smatra da je za nastanak peruti u kosi odgovorna gljiva koja se nalazi kao deo fiziološke flore vlasišta. Tu do izražaja dolazi antifungicidno svojstvo ulja ricinusa.

Pored upotrebe za negu i rast kose, često se ulje ricinusa koristi sa pantenolom za ubrzani rast trepavica, kao jedan vid „prirodne maskare“.

Ulje ricinusa čisti kožu i ima efekat da „umiruje“ upalne procese. A kao poznati antioksidans pomaže i u regeneraciji i podsticanju cirkulacije u koži.

kombinacija ricinusovo ulje pantenol i kokosovo ulje

Ricinusovo ulje – upotreba za rast kose i iskustva korisnika

Kako je već ranije i nnavedeno, jedna od najširih primena ricinusovog ulja jeste za negu i brži rast kose, a iskustva korisnika su odlična, kao i dostupnost i niska cena proizvoda.

Kao sredstvo za negu kose, ricinusovo ulje možete koristiti samo, ili pak u kombinaciji sa kokosovim uljem i pantenolom.

Nega kose pomoću ricinusovog ulja, jeste zaista delotvorna jer ono sadrži obilje vitamina E. Kao i takozvanu ricinoleinsku kiselinu i omega 6 i omega 9 masne kiseline.

Ricinusovo ulje cena i dostupnost u apotekama i drogerijama

Važna je napomena da je najbolje ono ricinusovo ulje koje se dobija hladnim ceđenjem, jer termička obrada uništava sve hranljive i lekovite materije.

Kako je ranije i navedeno, bitno je da se ulje ricinusa nikako ne „cedi na svoju ruku“ jer može izazvati ozbiljna trovanja. Već da se kupi kao gotovo sredstvo za negu kose u apotekama.

Kada je u pitanju cena ulja, ona je dosta povoljna i u apotekama se kreće za količinu od 50 ml oko 200 dinara.

Takođe se ulje ricinusa za kosu možete nabaviti u Lilly drogerijama, po sasvim pristupačnoj ceni od 250 rsd za pomenutu količinu od 50 ml ulja.

Strani izvori:

https://www.verywellhealth.com/using-castor-oil-for-hair-growth-4172190

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5858748/

Ostavite komentar