Vrtlarstvo

Kako Pravilno Negovati Orhideje

Pravilna nega orhideja i sve što je potrebno da znate o ovom predivnom cvetu: Orhideje su lepe i izazovno cveće za uzgoj. Potrebna im je posebna pažnja, pravilna nega i zahtevaju određene uslove da bi cvetale. Orhideje su jedna od najelegantnijih i najlepših biljaka na svetu, a njihovi cvetovi se mogu naći u različitim bojama, veličinama i oblicima. Poznati su po svojoj lepoti i jedinstvenosti i popularni su kao cveće za uređenje domova i bašta. Postoji više od 25.000 vrsta orhideja, koje rastu u različitim delovima sveta, od tropskih krajeva do sušnih savana. Orhideje su izuzetno raznovrsne i mogu da rastu u različitim sredinama, od visokog grmlja do niže trave. Poznati su i po neobičnoj reprodukciji, jer se razmnožavaju kroz složene simbioze sa gljivama i drugim mikroorganizmima.

Vrste orhideja

Postoji preko 25.000 vrsta orhideja, što čini ovu grupu jednom od najvećih i najraznolikijih među biljnim vrstama. Orhideje se mogu pronaći u različitim delovima sveta, od tropskih predela do sušnih savana, i rastu u različitim okruženjima, od visokih grmlja do nižih trava.

Najčešće vrste orhideja uključuju:

 • Phalaenopsis orhideje, poznate i kao “leptiri orhideje”, koje su popularne zbog svojih velikih, mirisnih cvetova.
 • Cattleya orhideje, poznate po svojim velikim, sjajnim cvetovima i često se koriste za rezanje.
 • Dendrobium orhideje, koje imaju tanki, duži cvetovi i često rastu u obliku grma ili stabla.
 • Cymbidium orhideje, koje rastu u obliku grma i imaju velike, sjajne cvetove u različitim bojama.
 • Oncidium orhideje, poznate po svojim malim, brojnim cvetovima koji se pojavljuju u grupama.

Orhideje su jedinstvene i ljupke biljke koje mogu ukrasiti bilo koji dom ili vrt svojim cvetovima u različitim bojama i oblicima.

Phalaenopsis orhideje u cvetanju
Phalaenopsis orhideje
Cattleya orhideje
Cattleya orhideje
Dendrobium orhideje
Dendrobium orhideje
Cymbidium orhideje
Cymbidium orhideje
Oncidium orhideje
Oncidium orhideje

Više o vrstama orhideja na vikipediji

Uzgoj orhideja i kako ih pravilno negovati u različitim okolnostima

Tlo

Prvo, orhideje treba da se gaje na dobro propusnom tlu ili u spužvastom medijumu, kako bi se održala odgovarajuća vlažnost. Neke vrste orhideja takođe vole da budu gajene na drveću ili kamenju, što im omogućava da rastu u prirodnijim uslovima.

Osvetljenje

Kada se radi o osvetljenju, orhideje vole svetlo, ali ne izravno sunčevo svetlo. Preporučuje se da se orhideje stave u prozor sa strane kuće ili u prostoriju sa dobrim indirektnim svetlom.

Zalivanje

Orhideje takođe treba da se zalivaju redovno, ali ne treba da se pretjeruje. Trebalo bi da se zalivaju kada se tlo osuši, obično jednom nedeljno. Važno je da se orhideje ne ostave u vodi, jer može doći do truljenja korena.

Cvetanje

Uz pravilnu negu, orhideje mogu da cvetaju više puta godišnje. Međutim, treba imati na umu da se različite vrste orhideja razlikuju po potrebama za negom i da će neke vrste možda zahtevati više pažnje i više specifične uslove.

Kako se orhideja oržava u saksiji?

Orhideje su lepe i egzotične biljke koje se mogu uzgajati u saksijama. Evo nekoliko saveta za održavanje orhideje u saksiji:

 • Izaberite pravu saksiju: Orhideje više vole saksije sa dobrom drenažom i dobrim protokom vazduha. Glinene ili plastične posude sa drenažnim rupama su dobre opcije.
 • Koristite pravo zemljište: Orhideje preferiraju dobro drenirano, rastresito tlo koje se sastoji od mešavine kore, mahovine i perlita.
 • Zalivanje: Orhideje više vole da budu ravnomerno vlažne, ali ne preplavljene vodom. Zalivajte svoju orhideju jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od vlažnosti i temperature vašeg okruženja.
 • Svetlost: Orhideje preferiraju jarko, indirektno svetlo. Držite svoju orhideju blizu prozora koji ima dovoljno svetlosti, ali ne i direktnog sunca.
 • Temperatura: Orhideje preferiraju temperature između 15 i 29 stepeni Celzijusa.
 • Đubrivo: Orhidejima je potrebno đubrivo da bi napredovale. Koristite izbalansirano đubrivo rastvorljivo u vodi svake 2-4 nedelje tokom vegetacije.
 • Presađivanje: Orhideje treba presađivati svake 1-2 godine ili kada se podloga za saksiju pokvari ili postane zbijena.
 • Kontrola štetočina: Pazite na uobičajene štetočine orhideja kao što su ljuspice, paukove grinje i brašnaste bube. Koristite insekticidni sapun ili hortikulturno ulje da biste ih kontrolisali.

Prateći ove savete, možete održati svoju orhideju u saksiji zdravom i cvetnom dugi niz godina.

orhideja u saksiji
orhideja u saksiji

Evo nekoliko saveta za uspešan uzgoj orhideja u kontrolisanim uslovima:

 1. Izaberite pravu mešavinu za saksije. Orhideje preferiraju labavu, dobro drenirajuću mešavinu koja sadrži sastojke kao što su kora, perlit i mahovina od sfagnuma.
 2. Obezbedite odgovarajuće osvetljenje. Većina orhideja preferira indirektno, jako svetlo, ali tačni zahtevi za osvetljenje mogu varirati u zavisnosti od vrste orhideje.
 3. Pravilno zalivajte. Prekomerno zalivanje je jedna od najčešćih grešaka pri uzgoju orhideja. Pustite da se mešavina za saksije malo osuši između zalivanja i obavezno koristite vodu sobne temperature.
 4. Redovno dodavanje prihrane. Koristite uravnoteženo đubrenje, kao što je formula 20-20-20, i đubrite svake 2-4 nedelje tokom vegetacije.
 5. Po potrebi presadite. Orhideje treba presađivati svake 1-2 godine, ili kada se mešavina za saksije pokvari ili biljka preraste svoju saksiju.

Prihrana/đubrenje orhideja

Orhideje su biljke koje zahtevaju posebnu pažnju prilikom prihranjivanja, jer im je potreban određeni balans hranljivih materija da bi se dobro razvijale. Kada je u pitanju briga za orhideje, postoje neka osnovna pravila koja se moraju poštovati:

 1. Koristite specijalno đubrivo za orhideje. U cvećarama su dostupni različiti proizvodi, a najčešće korišćene formule su bogate fosforom i malo azota, što je idealno za rast orhideja.
 2. Hranite ih redovno, ali umereno. Orhideje treba hraniti svake 2-4 nedelje tokom vegetacije, ali ih ne treba prehraniti, jer prevelika količina đubriva može oštetiti biljke.
 3. Rasporedite hranjenje tokom cele godine. Orhideje treba hraniti tokom cele godine, ali u manjim količinama zimi kada biljke miruju.
 4. Kombinujte različite vrste đubriva. Orhideje se mogu hraniti različitim vrstama đubriva, kao što su tečno đubrivo za listove i čvrsto đubrivo za korenje.

Prilagodite se vrsti orhideja. Pojedine vrste orhideja zahtevaju različite količine hranljivih materija, pa je potrebno ishranu prilagoditi vrsti koju imate.

Na svetlu da, ali ne i na direktnom suncu

Orhideje vole svetlost, ali ne voli da budu izložene direktnom sunčevom svetlu. Stavite ih na prozorsku dasku ili mesto sa dobrom indirektnom svetlošću. Zalivajte orhideje jednom nedeljno, uzimajući u obzir klimu i vlažnost vazduha.

Sitni raspršivač prilikom zalivanja

Koristite sitno raspršivanje da biste održali zemlju umereno vlažnom, ali ne mokrom. Orhideje treba da se hrane redovno, najbolje jednom nedeljno tokom sezone rasta. Koristite fertilizator za orhideje i pratite uputstva na ambalaži za doziranje.

Kada presađivati orhideje?

Orhideje treba da se presadjuju jednom godišnje, u proleće. Koristite mešavinu zemlje za orhideje ili pomešajte svoju zemlju sa nekim od sledećih materijala: perlit, kokosova vlakna ili drveni ugalj.

Budite pažljivi sa pesticidima i fungicidima.

Orhideje su osetljive na mnoge proizvode za suzbijanje štetočina i bolesti, pa se uvek trudite da koristite prirodne metode zaštite. I najvažnije, budite strpljivi sa svojim orhidejama. Oni vam mogu dati mnogo radosti i ukrasiti vaš dom ako se o njima brinete pravilno.

Zanimljivosti o orhidejama koje možda niste znali

Po feng shuiu, orhideje se smatraju simbolom ljubavi, lepote i sreće, pa se često koriste kao dekoracija u kućama i uredima. Prema feng shuiu, orhideje najbolje cvetaju kada se stavljaju na prozorsku dasku koja pruža dovoljno svetlosti, ali ne izlazi direktno na sunce. Takođe se preporučuje da se orhideje stave u blizini vode ili u prostorijama sa visokom vlažnošću, jer orhideje vole vlažan vazduh. Feng shui takođe preporučuje da se orhideje stave u spavaću sobu ili u dnevni boravak, jer se smatra da donose sreću i ljubav u dom. Međutim, treba biti oprezan sa gde se orhideje stavljaju u kancelariji, jer se smatra da mogu da ometaju koncentraciju ako se stave preblizu radnom mestu.

Kako orhideje podnose sušu?

Orhideje su osetljive na sušu i zahtevaju konstantnu vlagu da bi uspele. Evo nekoliko saveta za održavanje orhideje tokom suše:

Zalivanje: Tokom suše, važno je da redovno zalivate svoju orhideju kako se zemlja ne bi potpuno osušila. Dobro pravilo je da zalivate svoju orhideju jednom nedeljno, ali ćete možda morati da zalivate češće u zavisnosti od vlažnosti i temperature vašeg okruženja.

Za kraj

Ukoliko želite da koristite feng shui da biste poboljšali energiju u svojoj kući ili uredu, orhideje su lep način da to uradite, ali ne zaboravite da ih održavate i brinete se o njima kako bi cvetale i rasle zdravo.

Zanimljivo za nastaviti čitati: Kako uzgajati drvo života?

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.