asvaganda slika
Zdravlje

Ashwagandha (ašvaganda) lekovita svojstva, cena i upotreba

Ašvaganda (Withania somnifera) je poznata po svojim lekovitim svojstvima, i naziva se još i indijski žen-šen, te je smatraju pravim prirodnim čudom među biljnim vrstama.

Kada je u pitanju prevod imena ove biljke, zanimljivo je da on znači „miris konja“, a nastao je kao preneseno značenje za snagu i izdržljivost organizma.

U alternativnoj medicini, ashwagandha se upotrebljava pre svega za jačanje imunog sistema organizma, a poseduje i čitav niz drugih lekovitih svojstava.

Šta je Ashwagandha i njena lekovita svojstva u narodnoj medicini

Ashwagandha pripada porodici paradajza, te raste u vidu grma sa listovima ovalnog oblika i cvetovima jarko žute boje.

Poznato je da se najpre koristila u Indiji i severnoj Africi gde raste kao samonikla kultura sa sitnim crvenim plodovima nalik na grožđe.

Danas se u velikoj meri ashwagandha uzgaja kao kultura delom sveta te se u zemljama Bliskog Istoka i u Americi upotrebljava njen ekstrakt zbog  lekovitih svojstava. (Strani izvor)

Istorijski spisi ukazuju na to da se ova biljna vrsta pominje i u vreme Aleksandra Makedonskog, te da su je njegovi ratnici i on koristili da pojačaju snagu pred važne bitke.

U tradicionalnoj indijskoj ajurvedi, ashwagandha se upotrebljava hiljadama godina kao jak antioksidans, tonik za podmlađivanje ali i za afrodizijak.

Ashwagandha za zdravlje – lekovite supstance koje se nalaze u njenom sastavu

U terapeutske svrhe za pravljanje eliksira, čajeva, melema, i za izdvajanje ekstrakta koji je lekovit, u upotrebi su listovi, plod i koren biljke ašvaganda (Withania somnifera).

Od važnih hemijskih i bioloških supstanci, poznato je da ova ona sadrži masne kiseline, belančevine, biljne šećere, te laktone, alkaloide i koline.

Poznato je preko dvesta naučnih studija kojima se potvrđuju lekoviti učinci, a oni najvažniji su sledeći, potvrđeni i iskustvima korisnika:

 • pomaže kod stresa, premora, pada koncentracije i manjka energije; (PubMed)
 • ashwagandha pomaže kod jačanja imunog sistema organizma;
 • povoljno deluje na nervni sistem posebno kod stanja depresije i anksioznosti;
 • poboljšava pamćenje i regeneriše nervne ćelije;
 • deluje kao prirodni afrodijzijak te pojačava libido;
 • utiče povoljno na regulaciju nivoa glukoze u krvi pa je značajna i za lečenje i preveniranje dijabetesa;
 • smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, čime prevenira nastanak ateroskleroze i srčanih i moždanih udara;
 • ashwagandha pomaže u lečenju degenerativnih promena na nervnim ćelijama;
 • prirodni je laksativ i olakšava probleme sa lošim varenjem i apsorpcijom, te rešava probleme sa zatvorom;
 • pomaže zarastanje rana i ubrzava proces reepitelizacije;
 • ashwagandha je jedan od najjačih poznatih prirodnih antioksidanasa;
 • pomaže detoksikaciju organizma i regeneraciju i fiziološku funkciju jetre;
 • značajna je u prevenciji nastanka šećerne bolesti.
ashwagandha lekovita svojstva

Ostala korisna svojstva Ashwagandha u alternativnom lečenju

Pored napred navedenih pozitivnih lekovitih svojstava, poznato je i dokazano zaista mnogim medicinskim istraživanjima da ašvaganda jeste značajna i jer:

 • pomaže kod lečenja stanja impotencije najbolje u kombinaciji sa zlatnom makom;
 • ashwagandha pomaže u terapiji bronhitisa i astme i drugih hroničnih respiratornih bolesti;
 • pomaže kod stanja hroničnog umora i nedostatka energije i pomaže kod nesanice;
 • značajna je za prevenciju nastanka raznih infektivnih i inflamatornih oboljenja creva i želuca;
 • ashwagandha jw značajna kao prirodni lek u terapiji malarije, zarazne tropske bolesti.

Ashwagandha i štitna zlezda – upotreba kod problema sa tiroidnom žlezdom

Jedno od najznačajnijih dejstava ashwagandhe jeste u svojstvu adaptogena, kod problema sa radom štitne žlezde, jer ona poseduje svojstvo da reguliše funkciju ovog organa.

Naime, ona ima svojstvo da modulira funkciju lučenja hormona tiroidne žlezde, te da dovede u ravnotežu pojačanu ili smanjenju ulogu štitnjače.

Kod stanja hiper i hipotireoze, reguliše stvaranje hormona tiroidee, i tako ima svojstvo prirodnog sredstva za regulisanje nivoa tiroidnih hormona u krvi.

Primarno se koristi kada štitna žlezda produkuje zbog raznih organskih i/ili funkcionalnih poremećaja, premalo svojih hormona, te se pojačava sinteza i sekrecija TSH i T3 i T4.

Sa druge strane potreban je oprez kod upotrebe ashwagandha i njenih ekstrakata ako se radi o hiperfunkciji štitne žlezde jer se može desiti kontraefekat.

Naime, kada se u stanjima hipertireoze pretera sa korišćenjem pomenute biljke, može da se dodatno stimuliše hormonsko lučenje tiroidee i da se stanje pogorša.

Načini upotrebe ashwagandha i moguće nuspojave i kontraindikacije

Najčešće se ashwagandha koristi kao biljni dodatak u formi tableta ili praha, ali se mora biti oprezan sa doziranjem, jer mogu da nastanu značajne kontraindikacije i nuspojave.

Preporučeno je da dnevna doza u bilo kom obliku ne prelazi 600 mg do 1 gr kako ne bi došlo do predoziranja i nekih težih neželjenih efekata.

koren asvagande

Prah od ashwagandhe je najbolja varijanta za lečenje stanja nesanice, depresije i anksioznosti, te se preporučuje da se umeša sa toplim mlekom pre spavanja.

Prah se takođe može koristiti za spoljnu upotrebu tako što se pomeša sa vodom, te se nanosi na rane ili na bolna mesta kod reumatskih bolova i povreda.

Inače se prah najčešće dobija od mlevenog korena biljke ašvaganda, a preporučena dnevna doza je 1 – 2 kašičice dnevno.

Ašvaganda kapi se koriste kao dodatak ishrani i za jačanje imunog sistema organizma, a doziraju se tako što se pije 2 – 10 kapi dnevno.

Čaj od biljke je odličan pre svega za osobe starije životne dobi jer između ostalog jača imunitet i prevenira infekcije koje izazivaju mikroorganizmi.

Priprema čaja je dosta jednostavna, i on se spravlja tako da se 3 – 10 gr sušenog korena skuva u 200 – 300 ml vode oko pola sata.

Čaj se pije prohlađen tokom celog dana, ali se kao i u drugim slučajevima dnevna doza ne sme prekoračiti zbog nuspojava.

Jedna od najvažnijih kontraindikacija za upotrebu proizvoda od biljke ashwagandha jeste trudnoća, i ona se ne savetuje uopšte za upotrebu trudnicama ni dojiljama.

Najčešća neželjena dejstva upotrebe proizvoda od ašvagande

Kako je napred navedeno, proizvodi ili suplementi od biljke ašvaganda (Withania somnifera) se ne daju trudnicama, kao ni dojiljama i porodiljama, jer mogu imati neželjene posledice.

Kada se radi o opštoj populaciji, najčešće se neželjeni efekti proizvoda odnose na smetnje sa digestivnim traktom, u smislu dijareje i/ili povraćanja.

Ukoliko se desi predoziranje biljnim dodacima od ašvagande, može da se razvije stanje hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitne žlezde sa svim posledicama po organizam.

Važna je napomena da se proizvodi ove biljke nikako ne kombinuju sa lekovima iz grupe antidepresiva, ni sa alkoholom, jer oni pojačavaju dejstvo depresora CNS-a.

U Srbiji su ashwagandha i njeni proizvodi dostupni u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama, i najbolje je birati proverene biljne proizvode.

Ashwagandha cena

Cena za tablete se kreće u rasponu od oko 2000 dinara za pakovanje od 100 kapsula, a ostali suplementi su u sličnom cenovnom rangu.

Ašvaganda kapi se u pakovanju od 10 ml prodaju po ceni od oko 1200 dinara, dok se uljani ekstrakt može pronaći po ceni od 1000 dinara za 10 ml.

Cena čaja od korena ašvagande je nešto povoljnija i iznosi oko 500 dinara za pakovanje, ali je preporuka da se kupuju provereni i organski preparati.

Iskustva korisnika vezana za ovaj biljni proizvod su i više nego pozitivna, uz važnu napomenu da se u trudnoći preparati ne koriste zbog rizika od nastanka spontanog pobačaja.

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *