Čaj Od Rastavića - Za Šta Je Dobar
Recepti, Zdravlje

Čaj Od Rastavića – Za Šta Je Dobar

Šta je rastavić?

Čaj od rastavića, poznat i kao čaj od preslice, ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini. Ova biljka, čiji latinski naziv je Equisetum arvense, koristi se vekovima širom sveta zbog svojih lekovitih svojstava. Rastavić je poznat po svom jedinstvenom sastavu koji uključuje minerale kao što su silicijum, kalijum i magnezijum. Tradicionalno se koristi za jačanje kostiju, poboljšanje zdravlja kože i kose, kao i za tretmane različitih oboljenja bubrega i mokraćnih puteva. Njegova popularnost kao lekovitog čaja nastavlja da raste, zahvaljujući njegovim brojnim zdravstvenim beneficijama.

Rastavić
Biljka rastavić

Koje su nutritivne vrednosti rastavića?

Rastavić, poznat i kao preslica, ističe se svojim bogatim sastavom koji ga čini izuzetno cenjenim u fitoterapiji. Ova biljka je prirodni izvor važnih minerala, među kojima se posebno izdvajaju kalcijum, magnezijum, kalijum i silicijum. Kalcijum je ključan za zdravlje kostiju i zuba, a magnezijum doprinosi normalnom funkcionisanju mišića i nervnog sistema. Kalijum je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska, dok silicijum igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju.

Pored ovih minerala, rastavić sadrži i druge korisne komponente kao što su flavonoidi, saponini i tanini. Flavonoidi imaju antioksidativna svojstva, saponini doprinose detoksikaciji organizma, a tanini pomažu u smanjenju upala. Ovaj impresivan sastav čini rastavić ne samo korisnim u lečenju različitih zdravstvenih stanja, već i odličnim izborom za opšte jačanje i očuvanje zdravlja.

Koje su zdravstvene prednosti čaja od rastavića?

Čaj od rastavića, poznat po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima, pruža brojne zdravstvene benefite, posebno kada je reč o bubrezima, mokraćnim kanalima, gihtu, povišenim vrednostima mokraćne kiseline, kao i cirkulaciji i krvnim sudovima.

Uticaj na bubrege i mokraćne kanale

Rastavić je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, što ga čini izuzetno korisnim za bubrege i mokraćne kanale. Pomaže u povećanju proizvodnje urina, čime se olakšava izbacivanje toksina iz tela. Ovo je posebno važno za osobe koje pate od urinarnih infekcija ili kamena u bubregu, jer čaj od rastavića može pomoći u razbijanju i lakšem izbacivanju kamenčića, kao i u smanjenju upale i iritacije mokraćnih puteva.

Pomoć kod gihta i povišenih vrednosti mokraćne kiseline

Giht je stanje koje nastaje usled nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima, uzrokujući bol i upalu. Čaj od rastavića može biti koristan u ovom kontekstu, jer pomaže u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Njegova diuretička svojstva doprinose eliminaciji viška mokraćne kiseline kroz urin, čime se smanjuju simptomi gihta i rizik od njegovog nastanka.

Efekti na cirkulaciju i krvne sudove

Rastavić takođe ima pozitivan uticaj na cirkulaciju i zdravlje krvnih sudova. Bogat je silicijumom, mineralom koji je ključan za jačanje krvnih sudova i poboljšanje njihove elastičnosti. Ovo može biti posebno korisno za osobe sa slabom cirkulacijom, jer pomaže u prevenciji venskih oboljenja i smanjenju rizika od nastanka krvnih ugrušaka. Takođe, poboljšana cirkulacija doprinosi boljem dotoku krvi do svih delova tela, što je važno za opšte zdravlje i vitalnost.

Pomoć kod osteoporoze

Čaj od rastavića je izuzetno koristan za osobe koje se suočavaju sa osteoporozom i bolovima u kostima i zglobovima. Bogat silicijumom, ovaj čaj pomaže u jačanju tetiva, ligamenata i hrskavice, čime doprinosi boljem zdravlju kostiju i zglobova.

Benefiti za kosu i kožu

Rastavić je poznat po svojim antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima, što ga čini idealnim za tretiranje različitih kožnih problema. Obloge od čaja od rastavića mogu pomoći u lečenju ekcema, psorijaze, akni i drugih upalnih stanja kože. Silicijum u rastaviću doprinosi obnavljanju kože i poboljšava njenu elastičnost i teksturu. 

Čaj od rastavića može biti izuzetno koristan i za kosu. Bogat mineralima, posebno silicijumom, ovaj čaj pomaže u jačanju kose, smanjenju opadanja i poboljšanju njenog ukupnog izgleda. Redovno ispiranje kose čajem od rastavića može doprineti sjaju i volumenu, kao i ublažiti probleme poput peruti i suve kože glave. 

Čaj od rastavića
Čaj od rastavića je poznat po brojnim lekovitim svojstvima

Recept za čaj

Sastojci:

 • 1 supena kašika sušenog nadzemnog dela rastavića
 • 250 ml ključale vode
 • Opcionali: med ili limunov sok za zaslađivanje

Uputstvo za pripremu:

 • Uzmite 1 supenu kašiku suvih delova rastavića i stavite je u šolju ili posudu za pripremu čaja.
 • Uključite čajnik i dovedite vodu do tačke ključanja (oko 250 ml vode).
 • Nakon što voda proključa, prelijte je preko suvih delova rastavića u šolji ili posudi.
 • Prekrijte šolju ili posudu sa tanjirom ili čepom i ostavite čaj da odstoji 10-15 minuta. Tokom tog vremena će se ekstrahovati lekoviti sastojci rastavića.
 • Nakon što je čaj odstojao, procedite ga kroz cediljku kako biste uklonili suve delove biljke.
 • Po želji, dodajte med ili limunov sok za zaslađivanje i poboljšanje ukusa čaja.
 • Poslužite čaj od rastavića topao i uživajte u njegovim zdravstvenim prednostima.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Čaj od rastavića je prirodni napitak koji može doneti brojne zdravstvene koristi, ali važno je da budete svesni mogućih nuspojava i da pratite preporučene smernice za konzumaciju.

Kada i kako koristiti čaj od rastavića

 • Vreme konzumacije: Čaj od rastavića se obično konzumira jednom dnevno, najbolje ujutro ili pre spavanja.
 • Doza: Preporučena doza je obično 1 šolja (oko 250 ml) dnevno. Ne preporučuje se prekoračenje ove doze.
 • Trajanje konzumacije: Možete konzumirati čaj od rastavića u ciklusima od 2-4 nedelje, a zatim napraviti pauzu.

Upozorenja i kontraindikacije

 • Trudnoća i dojenje: Trudnice i dojilje treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe čaja od rastavića, jer postoje ograničenja u vezi sa korišćenjem ovog napitka u ovim periodima.
 • Dijabetičari: Osobe koje pate od dijabetesa treba da budu oprezne sa konzumacijom, jer čaj od rastavića može uticati na nivo šećera u krvi.
 • Alergije: Osobe sa poznatim alergijama na biljke bi trebalo da budu oprezne i možda izbegavaju čaj od rastavića.
 • Interakcija sa lekovima: Ako koristite određene lekove, konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete konzumirati čaj od rastavića, jer može doći do interakcija sa nekim lekovima.

Važno je da se pridržavate preporučenih smernica i da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što uključite čaj od rastavića u svoju svakodnevnu rutinu, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Čaj od rastavića
Kako biste poboljšali ukus čaja možete koristiti limun ili med

Za kraj

U zaključku, čaj od rastavića predstavlja dragoceni prirodni napitak sa mnogobrojnim zdravstvenim beneficijama. Bogat mineralima i drugim hranljivim sastojcima, rastavić pruža podršku zdravlju kostiju, bubrega, kože i kose. Takođe se ističe svojim diuretičkim svojstvima, pomažući u eliminaciji štetnih toksina iz organizma. Međutim, važno je pridržavati se preporučenih smernica za konzumaciju i konsultovati se sa stručnjakom, posebno u slučaju postojećih zdravstvenih problema ili uzimanja lekova. Čaj od rastavića, uz odgovornu upotrebu, može doprineti vašem opštem zdravlju i dobrobiti, čineći ga vrednim dodatkom vaše svakodnevne ishrane i nege.

Spoljne reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *