Verem Trava - Za Šta Je Dobra I Kako Se Koristi
Zdravlje

Verem Trava – Za Šta Je Dobra I Kako Se Koristi?

Šta je verem trava?

Verem trava, poznata i kao “divlji bosiljak”, predstavlja izuzetno interesantnu biljku koja ima svoje mesto u prirodnom svetu. Ova razgranata uspravna biljka raste do visine od oko 60 centimetara.

Verem trava često raste na napuštenim zemljištima i međama. Ova otpornost je čini još interesantnijom jer pokazuje njenu sposobnost da raste čak i u manje povoljnim uslovima. 

Karakteristike

Verem trava se može prepoznati po svojim karakterističnim osobinama. Njeni listovi su jajastog oblika sa blago izrečkanim ivicama, što joj daje prepoznatljiv izgled. Tokom letnjih meseci, od maja do avgusta, ova biljka oduševljava nas svojim jarkocrvenim i ljubičastim cvetovima. Cvetovi verem trave obično formiraju klase na viljuškastim drškama i čine predivan prizor u prirodi.

Verem trava
Verem trava pruža brojne koristi za mentalno zdravlje

Od čega se sastoji verem trava?

Verem trava je prepuna različitih sastojaka koji joj daju lekovita svojstva. Evo nekoliko ključnih sastojaka koje se nalaze u ovoj biljci:

Holin: Holin je esencijalni nutrijent koji podržava zdravlje nervnog sistema i igra ključnu ulogu u prenosu signala između nervnih ćelija.

Glikozid: Glikozidi su jedinjenja koja se često koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih terapeutskih svojstava.

Gorka materija: Gorki materijali u verem travi mogu pomoći u regulaciji probave i poboljšanju apetita.

Tanin: Tanini su prirodni antioksidansi koji imaju brojne koristi za zdravlje, uključujući antiinflamatorna svojstva.

Saponin: Saponini su supstance koje se koriste u proizvodima za negu kože i kose, a takođe mogu imati blagotvoran uticaj na zdravlje.

Pravilna upotreba verem trave

Da biste iskoristili lekovita svojstva verem trave, važno je znati kako je pravilno koristiti. U tradicionalnoj upotrebi, beru se cvetovi sa pupoljcima i listovi ove biljke tokom proleća i leta, obično od maja do jula. Ovi delovi biljke se mogu koristiti za pripremu čajeva, tinktura, ili kao dodatak ishrani.

Za šta se koristi verem trava?

Verem trava je dragocena biljka koja pruža mnoge koristi za mentalno zdravlje. Evo kratkog pregleda njenih ključnih primena:

Melanholija i depresija: Verem trava se koristi kao podrška u borbi protiv melanholije i depresije zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima.

Poboljšanje raspoloženja: Miris verem trave može popraviti raspoloženje i doneti osećaj optimizma.

Ublažavanje histerije: Ova biljka može pomoći u ublažavanju histeričnih reakcija, čineći vas smirenijim u stresnim situacijama.

Gubitak samokontrole: Verem trava se takođe koristi za održavanje emocionalne stabilnosti i kontrole nad svojim emocijama.

Sve ovo čini verem travu izuzetno korisnom za podršku mentalnom zdravlju i emocionalnom blagostanju.

Kako se koristi verem trava?

Verem trava je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini i biljnoj terapiji. Evo nekoliko načina na koje se verem trava može koristiti:

Čaj od verem trave (recept): 

Sastojci:

 • 1 kašičica osušenih listova verem trave
 • 2 dl vode

Uputstvo:

 • Stavite kašičicu osušenih listova verem trave u šolju ili čajnik.
 • Proključalom vodom prelijte listove verem trave.
 • Pokrijte šolju ili čajnik i ostavite da čaj odstoji 10 minuta kako bi se biljka prožela vodom.
 • Nakon toga, procedite čaj da biste uklonili listove.
 • Čaj od verem trave je sada spreman za konzumaciju.

Preporučena upotreba:

 • Popijte tri do četiri šolje ovog čaja tokom dana kako biste iskoristili njegove benefite.

Saveti:

 • Uvek pripremajte sveže čajeve od verem trave kako biste osigurali najbolju kvalitetu i svežinu.
 • Možete bezbedno konzumirati ovaj čaj do 40 dana bez bojazni od neželjenih efekata.

Tinktura od verem trave:

 • Tinktura je koncentrovani ekstrakt verem trave koji se može koristiti kao dodatak ishrani.
 • Možete kupiti tinkturu od verem trave u prodavnicama zdrave hrane ili je napraviti kod kuće.
 • Obično se uzima nekoliko kapi tinkture razblaženih u vodi prema uputstvima na pakovanju.

Aromaterapija:

 • Eterično ulje verem trave može se koristiti u aromaterapiji kako bi se poboljšalo raspoloženje i smanjio stres.
 • Ulje se može koristiti u difuzorima, inhalatorima ili dodavati u kupke.

Važno je napomenuti da pre nego što počnete koristiti verem travu ili njene proizvode, trebali biste se konsultovati sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove.

Zanimljivost: 

Pennyroyal je engleski naziv za ovu biljku.  Englezi je često koriste i veruje se da je odgovorna za njihovu hladnokrvnost s obzirom da utiče na povećanje samokontrole. Ova biljka je poznata i kao “kraljevska biljka koja leči tugu” zbog svojih blagotvornih efekata na emocionalno blagostanje. 

Gde se može nabaviti verem trava i kako odabrati kvalitetan prizvod?

Kako biste osigurali da nabavite visokokvalitetnu verem travu, evo nekoliko saveta:

Proverite pouzdanost prodavca: Kupujte od renomiranih prodavaca, kako online tako i u fizičkim prodavnicama, koji imaju dobar ugled i prate standarde kvaliteta.

Tražite organsku verem travu: Organski uzgajana verem trava često ima bolji kvalitet jer se uzgaja bez upotrebe pesticida i hemikalija.

Pažljivo proučite etiketu: Pročitajte etiketu proizvoda kako biste se uverili da je proizvod čist i da nema dodataka ili primesa.

Obratite pažnju na pakovanje: Verem trava treba biti adekvatno pakovana da bi se očuvala njena svežina. Izaberite proizvode koji su dobro zatvoreni kako bi se sprečilo izlaganje vazduhu i svetlosti.

Biljne apoteke i prodavnice zdrave hrane

Verem travu možete obično pronaći u specijalizovanim biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Ove prodavnice često nude širok izbor biljnih proizvoda, uključujući verem travu u različitim oblicima, kao što su osušeni listovi, čajevi, tinkture ili dodaci ishrani.

Kada kupujete verem travu u ovim prodavnicama, možete se konsultovati sa osobljem koje obično ima informacije o proizvodima i može vam pružiti savete o izboru pravog proizvoda za vaše potrebe.

Uvek se setite da kvalitet biljke može uticati na njenu efikasnost, pa je važno biti pažljiv pri odabiru i obratiti se stručnjaku ako imate bilo kakve nedoumice ili specifična pitanja o upotrebi verem trave.

Zaključak

Verem trava, poznata i kao “divlji bosiljak” ili Pennyroyal na engleskom jeziku, ima brojna lekovita svojstva. U svetu gde je stres svakodnevna pojava, verem trava je idealno prirodno rešenje za emocionalno i mentalno zdravlje. 

Od borbe protiv melanholije i depresije, poboljšanja raspoloženja, do ublažavanja histeričnih reakcija i očuvanja samokontrole, verem trava je prirodna podrška za sve one koji traže harmoniju i unutarnju ravnotežu. 

Izvor: Najbolji Prirodni Lekovi Za Spavanje

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *