vranilova trava oregano
Zdravlje

Vranilova Trava Lekovitost – čaj, tinktura i upotreba u alternativnoj medicini

Vranilova trava ili divlji origano (latinski Origanum vulgare), naziva se još i najjačim prirodnim antibiotikom u alternativnoj medicini.

Naime, nadaleko je poznato da se čaj i kapi od ove biljne vrste poznate u našem narodu i pod nazivom vranilovka, naširoko koriste kao pomoć kod infekcija.

Šta je vranilova trava i koja su njena najvažnija lekovita svojstva

Važno je da se napomene da je vranilova trava biljka koja potiče iz mediteranskog podneblja, te je generalno i najzastupljenija u južnoj Evropi.

Sa druge strane ova biljka je autohtona vrsta prtonađena i na podneblju južne i centralne Azije, gde se hiljadama godina koristi u narodnoj medicini.

Vranilovka je višegodišnja zeljasta biljka, koja ima karakterističan miris koji podseća na žalfiju ili na timijan, sa cvetovima izrazito ljubičaste boje.

Ova biljna vrsta se u današnje vreme u velikoj meri uzgaja kao kultura, i zastupljena je najviše u zapadnim zemljama, a u lekovite svrhe se koriste listovi i ulje iz biljke.

Vranilova trava: najznačajnije prednosti za zdravlje u narodnoj medicini

Na početku teksta je i napomenuto, ova biljka je jedan od najjačih poznatih i prirodnih antibiotika, te ima jaka antibakterijska i antiseptička dejstva.

Upravo je i najveći benefit upotrebe preparata od ove biljke, saniranje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i digestivnih tegoba (muka, povraćanje).

Kao snažan antiseptik, i zahvaljujući izraženim antimikrobnim efektima, ona se vrlo često koristi kao sredstvo za prirodno lečenje groznice.

U njenom sastavu se nalaze dva veoma značajna organska jedinjenja – karvakrol i timol, koji i jesu najzaslužniji za delovanje protiv mikroorganizama.

Sa druge strane, vranilova trava (Origanum vulgare) ima efekat da ojačava imunitet organizma, te da predupredi resporatorne, urinarne i digestivne infekcije.

Ova biljka odnosno preparati od nje imaju efekta u popravljanju stanja imunog sistema, i tako što su prirodni stimulator produkcije leukocita i limfocita.

U narodnoj medicini je poznato i da je vrenilova trava jedan od najjačih prirodnih lekova za bakterije koje uzrokuju gnojne angine i upale gornjih disajnih puteva.

Dokazano je da su čaj i tinktura odlični preparati za lečenje bakterijskih upala izazvanih stafilokokom i kampilobakterom jejuni.

Kod patoloških stanja i bolesti digestivnog trakta, kakva su povraćanje, nadutost, dijareja, gorušica – čaj od vranilovke je efikasan i protiv amebe giardia lamblia.

Vranilova trava leči pored svega navedenog i upalu uha, upalu desni i zuba, upalu ždrela i mnoge bolesti izazvane parazitima i gljivicama.

Od davnina je poznata efikasnost vranilove trave u borbi protiv gljivice kandide albikans, koja je najčešći uzročnik „atletskog stopala“.

čaj vranilova trava

Vranilova trava – čaj, tinktura, kapi i njihova upotreba

Za pripremu čajeva koriste se cvetovi i listovi biljke, koji se seku u periodu od juna do oktobra meseca kada biljka cveta, a potom se suše na vazduhu.

Kao i sam poznati origano, i vranilova trava koja je „znana“ kao divlji origano (Origanum vulgare), u sušenom obliku se u Mediteranskom podneblju upotrebljava kao začin.

Čaj od biljke se upotrebljava kao poznati preparat u alternativnoj medicini, a njegova glavna svojstva su:

 • diuretski efekat – zbog čega je u upotrebi prvenstveno za infekcije urinarnog trakta;
 • baktericidni efekat – zbog čega je u upotrebi za razne forme lokalnih i sistemskih bakterijskih infekcija;
 • parazitocidni efekat – pre svega se upotrebljava kao sredstvo u borbi protiv crevnih parazita koji izazivaju tegobe u digestivnom traktu;
 • analgetski efekat – upotrebljava se kao sredstvo za ublažavanje svih vrsta bolova – posebno kod zubobolje;
 • antireumatski efekat – ima antiinflamatorna i analgetska dejstva te je odličan za smirivanje zapaljenjskih reumatskih promena;
 • antioksidativni efekat – borba protiv slobodnih radikala, terapija težih stanja i bolesti i jačanje stanja imunog sistema organizma.

Čaj je poznat po visokom sastavu organskog jedinjenja karvakola koje je prirodni antibiotik i po velikoj količini važnih mikroelemenata.

Naime, u ovom čaju se nalaze visoke koncentracije vitamina C i A i minerali kakvi su magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe, bakar i cink.

Među najznačajnijim antioksidansima u čaju su biljni flavonoidi i tanini, a čaj se pokazao višestruko značajan kod mnogih tegoba.

Način kako se priprema čaj od vranilove trave i za šta se sve upotrebljava

Mada se danas čaj može kupiti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane po ceni od 200 dinara za 100 gr, on se često proizvodi od strane poznatih travara.

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika sušenih cvetova i/ili listova prelije sa 250 ml proključale vode.

Poklopljen čaj se ostavlja da odstoji oko 20 – 30 minuta, nakon čega se procedi i preporučuje se da se pije pre jela najviše tri puta u toku dana.

Iako nisu poznata nikakva neželjena dejstva i kontraindikacije upotrebe čaja, ipak je njegova primena kod trudnica i dece upitna, i oni ne bi trebalo da ga piju.

Značajni zdravstveni efekti čaja od vranilove trave u alternativnoj medicini su sledeći:

 • jačanje imunog sistema i prevencija infekcije od mikroorganizmima;
 • terapija infekcije gornjih disajnih puteva i upale ždrela i krajnika;
 • terapija stomačnih tegoba i problema sa varenjem hrane – lečenje proliva, nadutosti, stomačnih grčeva, mučnine i povraćanja;
 • terapija infekcija urinarnog trakta i raznih problema sa radom jetre i žučnih puteva zapaljenskog porekla;
 • regulacija rada nervnog sistema, lečenje nesanice i stanja depresije i anksioznosti;
 • terapija kožnih bolesti: akni, ekcema, bubuljica, psorijaze, svraba, dezinfekcija rana;
 • ublažavanje simptoma PMSa kod žena i regulacija neredovnih menstrualnih cuklusa;
 • lečenje kašlja i upale disajnih puteva, pomoć u terapiji astme i bronhitisa;
 • lečenje oboljenja izazvanih bakterijom Escherichiom coli i gljivicom Candidom albicans.
kapi od vranilovke

Tinktira i biljne kapi vranilovke – upotreba i značaj

Generalno gledano, u kapima i tinkturi koje se spravljaju od nje nalaze se veće koncenracije lekovitih materija nego u čaju koji je već pomenut.

Tako etarsko ulje vranilove trave (Origanum vulgare) ima u sebi oko 50% timola, organskog jedinjenja koje je jedan od najsnažnijih prirodnih baktericida i imitira efekte antibiotika.

Takođe se i u kapima i u tinkturi od vranilove trave nalaze izuzetno visoke koncentracije vitamina C, ali i ostalih lekovitih sastojaka sadržanih u ovoj biljci.

Kapi i tinktura od vranilovke (Origanum vulgare), poznate su kao jaka holagoga sredstva, odnosno postiču lučenje žuči, čime pomažu varenje i rad jetre i žučnih puteva.

Još neki od značajnih efekata upotrebe kapi i/ili tinkture jesu:

 • podsticanje znojenja (što je značajno kod stanja groznice);
 • posticanje iskašljavanja čime se pročišćavaju disajni putevi od nakupljenog sekreta, olakšava disanje i sprečavaju komplikacije;
 • smanjivanje nadutosti i grčeva u stomaku – čime se umanjuje i pritisak dijafragme na pluća pa je opet olakšano i disanje;
 • preveniranje anemije zahvaljujući visokoj koncentraciji gvožđa;
 • prevencija osteoporoze i bolesti kostiju i zglobova zbog visokog sadržaja kalcijuma i fosfora.

Biljne kapi i tinktura od vranilove trave (Origanum vulgare) se mogu kupiti ili od proverenih travara ili opet češće u prodavnicama zdrave hrane i biljnim/galenskim apotekama.

Strani Izvori: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28176439/?from_term=Origanum+vulgare&from_pos=1

Profil autora

DrPriroda
Nutricionista i veliki entuzijasta po pitanju teme - zdrav život i životne navike. Nadamo se da ćemo i vas motivirati da krenete da živite zdravije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *