Nedostatak Cinka U Organizmu
Zdravlje

Nedostatak Cinka U Organizmu 

Šta je cink i koja je njegova uloga u organizmu?

Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u ljudskom organizmu. On igra ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima. Evo definicije cinka i njegove uloge u organizmu:

Cink je mineral koji se smatra esencijalnim, što znači da ga organizam ne može sam proizvesti i da ga moramo unositi putem ishrane. On se nalazi u tragovima u organizmu, ali je neophodan za pravilan rad mnogih enzima, hormona i proteina.

Uloga cinka u organizmu

Imunološki sistem: Cink je ključan za pravilan rad imunološkog sistema. On podržava funkcionisanje belih krvnih zrnaca, koje su odgovorne za borbu protiv infekcija. Nedostatak cinka može oslabiti imunitet i povećati osetljivost na bolesti.

Rast i razvoj: Cink je važan za rast, razvoj i održavanje zdravlja ćelija. On je posebno neophodan za pravilan rast dece, jer je uključen u procese deljenja ćelija i sintezu DNK.

Metabolizam: Cink ima ulogu u metabolizmu makronutrijenata poput proteina, ugljenih hidrata i masti. On pomaže u razgradnji hrane i pretvaranju hranljivih materija u energiju.

Antioksidativna aktivnost: Cink deluje kao antioksidans i pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu oštetiti ćelije i tkiva, pa cink ima ulogu u zaštiti od oksidativnog stresa.

Sinteza proteina i enzima: Cink je ključan za sintezu proteina i enzima u organizmu. On je potreban za pravilan rad mnogih enzima koji su odgovorni za različite metaboličke procese.

Koža, kosa i nokti: Cink je važan za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju. On igra ulogu u procesima obnove ćelija kože i potpomaže zdrav rast kose i noktiju.

Izvor: Kako sprečiti opadanje kose kod žena i muškaraca na prirodan način

Preporučeni Dnevni Unos Cinka

Preporučeni dnevni unos cinka varira u zavisnosti od pola, uzrasta, i specifičnih potreba pojedinca. Prema opštim preporukama, odrasli muškarci trebaju unositi oko 11 miligrama cinka dnevno, dok je za žene preporučena doza oko 8 miligrama. Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za cinkom. Važno je napomenuti da se cink može uneti kroz raznovrsnu ishranu, uključujući meso, mahunarke, orašaste plodove i mlečne proizvode. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno uzimanje suplemenata, posebno kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima ili specifičnim dijetetskim ograničenjima.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su bogat izvor cinka

Koji su uzroci nedostatka cinka u organizmu?

Postoje nekoliko uzroka nedostatka cinka u organizmu. Evo nekoliko čestih faktora koji mogu dovesti do nedostatka cinka:

Neadekvatna ishrana: Nedovoljan unos hrane bogate cinkom može dovesti do nedostatka ovog minerala. Hrana siromašna cinkom uključuje rafinirane žitarice, brzu hranu, prerađene namirnice i hrane sa visokim nivoom šećera. Nedostatak cinka je češći kod osoba koje se oslanjaju na monotone dijete ili imaju loše prehrambene navike.

Vegetarijanska i veganska ishrana: Biljne namirnice obično sadrže manje cinka u poređenju sa životinjskim izvorima. Osobe koje se hrane vegetarijanski ili veganski mogu biti podložnije nedostatku cinka, posebno ako ne pravilno planiraju svoju ishranu kako bi osigurale dovoljan unos ovog minerala.

Malapsorpcija: Neke medicinske stanje mogu ometati apsorpciju cinka u crevima, što rezultira nedostatkom. Na primer, osobe sa celijakijom, Kronovom bolešću, inflamatornom bolešću creva ili sindromom kratkog creva mogu imati otežanu apsorpciju cinka iz hrane.

Koje su posledice nedostatka cinka u organizmu?

Nedostatak cinka u organizmu može imati različite posledice na zdravlje. Evo nekoliko čestih posledica nedostatka cinka:

Slabljenje imunog sistema: Cink je ključan za pravilan rad imunološkog sistema. Nedostatak cinka može oslabiti imunitet i povećati osetljivost na infekcije. Osobe sa nedostatkom cinka mogu češće oboljevati od prehlada, gripa i drugih infekcija.

Problemi sa rastom i razvojem kod dece: Cink je neophodan za pravilan rast i razvoj dece. Nedostatak cinka može usporiti rast, uzrokovati kašnjenje u pubertetu i uticati na razvoj kognitivnih funkcija. Deca sa nedostatkom cinka mogu imati problema sa telesnom masom, visinom, kasnije počinju da hodaju i imaju lošiju kognitivnu funkciju.

Problemi sa kožom i noktima: Cink je važan za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju. Nedostatak cinka može dovesti do suve kože, dermatitisa, akni, rana koje se sporo zaceljuju, peruti, gubitka kose i lomljivih noktiju.

Poremećaji čula ukusa i mirisa: Cink ima ulogu u održavanju normalnog čula ukusa i mirisa. Nedostatak cinka može dovesti do smanjenja osetljivosti na ukuse i mirise, što može uticati na apetit i kvalitet ishrane.

Povezanost sa mentalnim zdravljem i raspoloženjem: Postoje istraživanja koja su povezala nedostatak cinka sa mentalnim zdravljem i raspoloženjem. Nedostatak cinka može biti povezan sa depresijom, anksioznošću, poremećajem pažnje i hiperaktivnošću.

Koji su simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka?

Nedostatak cinka može se manifestovati kroz različite simptome i znakove. Evo nekih uobičajenih simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak cinka:

 • Slabljenje imunog sistema: Česta prehlada, gripa i infekcije.
 • Problemi sa kožom: Suva koža, osip, dermatitis.
 • Gubitak kose i lomljivi nokti.
 • Problemi sa rastom i razvojem kod dece: Kašnjenje u rastu, usporen razvoj.
 • Smanjenje čula ukusa i mirisa.
 • Umor i slabost.
 • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem.
 • Promene raspoloženja, anksioznost, depresija.
 • Poremećaji menstrualnog ciklusa kod žena.
 • Smanjen libido i seksualna disfunkcija.
 • Problemi sa očima, uključujući noćno slepilo.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti posledica drugih zdravstvenih stanja, pa je važno konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom radi pravilne dijagnoze.

Koji su laboratorijski testovi za merenje nivoa cinka u organizmu?

Laboratorijski testovi mogu se koristiti za merenje nivoa cinka u organizmu i potvrdu nedostatka. Evo nekoliko uobičajenih testova koji se koriste:

Krvni test: Merenje nivoa cinka u krvi može pružiti informacije o njegovoj koncentraciji u organizmu. Međutim, važno je napomenuti da je samo mali deo ukupnog cinka u organizmu prisutan u krvi, pa se ovaj test može koristiti samo kao jedan od indikatora.

Testiranje dlake: Analiza uzorka dlake može dati uvid u nivo cinka tokom dužeg perioda. Cink se može akumulirati u dlaci, pa je ovaj test koristan za praćenje dugoročnih nivoa cinka u organizmu.

Urinski test: Analiza uzorka urina može se koristiti za procenu nivoa cinka u organizmu. Međutim, važno je napomenuti da nivo cinka u urinu može varirati u zavisnosti od drugih faktora, pa se ova metoda koristi samo kao dodatna potvrda.

Za tačnu dijagnozu nedostatka cinka, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom koji će uzeti u obzir simptome, medicinsku istoriju i rezultate relevantnih laboratorijskih testova.

Cink
Neke od namirnica obogaćene cinkom

Prevencija i lečenje nedostatka cinka

Prevencija i lečenje nedostatka cinka mogu uključivati nekoliko pristupa. Evo nekoliko preporuka za prevenciju i lečenje nedostatka cinka:

Ishrana bogata cinkom: Unos hrane bogate cinkom može pomoći u sprečavanju nedostatka. Uključite u ishranu namirnice koje su prirodni izvori cinka, kao što su morski plodovi (rakovi, školjke, dagnje), meso (govedina, piletina, svinjetina), mlečni proizvodi, jaja, orašasti plodovi (bademi, orasi), semenke (semenke bundeve, susama) i integralne žitarice.

Suplementacija cinkom: U slučajevima ozbiljnog nedostatka cinka, suplementacija može biti korisna. Međutim, pre upotrebe suplemenata, trebali biste se posavetovati sa zdravstvenim stručnjakom kako biste odredili odgovarajuću dozu i trajanje suplementacije.Pravilna apsorpcija cinka: Određene supstance u hrani mogu ometati apsorpciju cinka. Na primer, fitati prisutni u žitaricama i fitinska kiselina u mahunarkama mogu sprečiti apsorpciju cinka. Kako biste poboljšali apsorpciju cinka, možete pratiti pravila poput potapanja žitarica i mahunarki pre kuvanja ili fermentacije hrane bogate fitatima.

Redovni pregledi i praćenje: Periodični pregledi kod zdravstvenog stručnjaka mogu pomoći u praćenju nivoa cinka i identifikaciji mogućih nedostataka. To je posebno važno za osobe koje su pod rizikom od nedostatka cinka.

Važno je naglasiti da je optimalan unos cinka važan za zdravlje, ali prekomeran unos takođe može biti štetan. Stoga je važno održavati ravnotežu i pratiti preporučene dnevne unose cinka, uz konsultaciju sa zdravstvenim stručnjakom.

Zaključak

Cink je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima u organizmu. Nedostatak cinka može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Slabljenje imunog sistema, probleme sa rastom i razvojem, kožne probleme, poremećaje čula, povezanost sa mentalnim zdravljem i druge simptome mogu uzrokovati nedostatak cinka.

Prevencija nedostatka cinka uključuje pravilnu ishranu bogatu cinkom, uključujući morske plodove, meso, mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke i integralne žitarice. Obratite pažnju na pravilnu pripremu hrane i smanjite unos inhibitora apsorpcije cinka poput fitata. Takođe je važno ograničiti konzumaciju alkohola, koji može ometati apsorpciju cinka.

U slučaju ozbiljnog nedostatka cinka, može se razmotriti suplementacija cinkom. Međutim, pre upotrebe suplemenata, trebali biste se posavetovati sa zdravstvenim stručnjakom kako biste odredili pravilnu dozu i trajanje suplementacije.

Uz pravilne preventivne mere i redovno praćenje zdravlja, možete održavati zdrav nivo cinka u organizmu i izbeći nedostatak ovog važnog minerala. Važno je voditi brigu o svom unosu cinka kako biste održali optimalno zdravlje i dobrobit svog organizma.

Spoljne reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *