Čaj od žalfije za dijabetes, menopauzu, karcinom i još mnogo toga
Recepti, Zdravlje

Čaj od žalfije za dijabetes, menopauzu, karcinom i još mnogo toga

Čaj od žalfije i njegova lekovita svojstva

Žalfija je uobičajena biljka u mnogim kuhinjama širom sveta. Koristi se u aromatičnim jelima, a njezini sivo-zeleni listovi se izuzetno lako uzgajaju. Poznata je i kao obična žalfija, baštenska žalfija ili pod zvaničnim latinskim imenom Salvia officinalis. Naziv roda Salvia potiče od latinske reči “salvere” što znači “lečiti”. Pripadnik je porodice biljaka Lamiaceae, u koju spadaju i mnoge druge lekovite biljke (origano, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica…) Žalfija, koja se najčešće koristi kao začin, ima dugu istoriju upotrebe u alternativnoj i tradicionalnoj medicini.

Postoje zapisi pre 4000 godina koji pominju lekovita svojstva žalfije. Stari Egipćani su je koristili kao lek za lečenje ozbiljnih bolesti, kao što su kuga i neplodnost. Za stare Rimljane to je bila sveta biljka, a pre njenog branja morala se obaviti posebna ceremonija. Žetva se obavljala gvozdenim nožem, a berači su morali da nose čistu odeću i obuću i da prinose žrtvu u vidu hrane. Već tada se koristila kao lek za brojne zdravstvene tegobe, a danas ju priznaje i Evropska agencija za lekove.

Naime, žalfija i preparati od žalfije zaista izražavaju mnoge zdravstvene prednosti, a naučna istraživanja svakodnevno otkrivaju nove. Žalfija je lekovita biljka koja svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima leči infekcije i ispoljava antiseptičko dejstvo. U narodnoj medicini koristila se za lečenje upale desni, zapaljenja grla i bolesti gornjih disajnih puteva. Korisna je i za lečenje i ublažavanje groznice i noćnog znojenja jer reguliše telesnu temperaturu. Može se grgljati kod gingivitisa ili oralne infekcije, udisati za ublažavanje respiratornih problema ili konzumirati kao rastvor u vrućoj vodi.

Žalfija ima jak miris i zemljani ukus, pa se obično koristi u malim količinama. Uprkos tome, sadrži širok spektar vitalnih hranljivih materija i jedinjenja. Takođe, osim istorije već pomenutih starih civilizacija, zabeležena je i istorija njene upotrebe u duhovnim ritualima mnogih drugih. Uglavnom su se ovi obredi svodili na paljenje žalfije kao prirodnog sredstva za čišćenje, insekticida ili kao obredni predmet.

Sledi lista zdravstvenih koristi koje su potvrđene istraživanjem: 

Sadrži visoke koncentracije nekoliko važnih hranljivih materija

Žalfija sadrži visoku koncentraciju vitamina i minerala. Mala količina žalfije ima 10% vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Žalfija je takođe bogata magnezijumom, cinkom, bakrom i vitaminima A, C i E. Osim toga, ovaj aromatični začin sadrži kafeinsku kiselinu, hlorogensku kiselinu, ružmarinsku kiselinu, elagičnu kiselinu. kiselinu i rutin, koji svi doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Sadrži visoke koncentracije antioksidanata

Antioksidansi su hemikalije koje pomažu u jačanju odbrane vašeg tela neutralisanjem potencijalno štetnih slobodnih radikala povezanih sa hroničnom bolešću. Žalfija sadrži više od 160 polifenola, biljnih hemijskih komponenti koje deluju kao antioksidansi. Svi hranljivi sastojci prisutni u žalfiji, uključujući hlorogensku kiselinu, kofeinsku kiselinu, ružmarinsku kiselinu, elaginsku kiselinu i rutin, povezani su sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući manji rizik od raka i poboljšanu funkciju mozga i pamćenje.

Pomaže u održavanju zdravlja usne šupljine

Žalfija je uobičajena biljka u stomatologiji jer ublažava bol, upalu i loš zadah, ima antibakterijska svojstva i ubrzava zarastanje rana. Čaj od žalfije za grgljanje često se savetuje kao lek za rane u ustima i grlobolju. Ovi oralni efekti su često povezani sa moćnim antioksidansom rozmarinskom kiselinom. Žalfija je takođe sastojak mnogih vodica za ispiranje usta zbog svojih antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava.

Ublažava simptome menopauze

Tokom menopauze, telo prirodno smanjuje proizvodnju hormona estrogena. To može dovesti do brojnih neprijatnih simptoma; talasi vrućine, jako znojenje, suvoća vagine i razdražljivost… Žalfija se tradicionalno koristila za ublažavanje simptoma menopauze. Smatra se da jedinjenja u žalfiji imaju svojstva slična estrogenu, što im omogućava da se vežu za specifične receptore u telu kako bi ublažili simptome koji su upravo pomenuti.

Snižava nivo šećera u krvi

Dijabetes se od davnina leči listovima žalfije. Pokazalo se da ekstrakt lista žalfije snižava šećer u krvi i povećava osetljivost na insulin na način koji je uporediv sa rosiglitazonom, dobro poznatim lekom za dijabetes.

Poboljšava pamćenje

Žalfija može pomoći vašem mozgu i pamćenju na više načina. Za početak, bogata je antioksidansima za koje se pokazalo da štite odbrambeni sistem vašeg mozga. Takođe sprečava razgradnju hemijskog prenosioca acetilholina (ACH), koji je uključen u formiranje pamćenja. Nivo ACH je smanjen kod Alchajmerove bolesti i žalfija bi bila veoma korisna za lečenje simptoma ove bolesti

Snižava nivo “lošeg” LDL holesterola

Pokazalo se da preparati žalfije smanjuju nivo “lošeg” LDL holesterola dok povećavaju nivo “dobrog” HDL holesterola.

Smanjuje mogućnost pojave određenih oblika raka

Rak je primarni uzrok smrti uzrokovan abnormalnim rastom ćelija. Zanimljivo je da studije na životinjama pokazuju da žalfija može pomoći u borbi protiv raka usta, debelog creva, jetre, grlića materice, dojke, kože i bubrega. U ovim studijama, ekstrakti žalfije značajno su inhibirali rast ćelija raka.

Pomaže u održavanju zdravlja koštanog sistema

Žalfija sadrži puno vitamina K, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Nedostatak ovog vitamina je povezan sa slabljenjem kostiju i prelomima.

Pomaže u zarastanju rana

Žalfija je popularan kozmetički sastojak koji se koristi kao prirodno rešenje za negu kože. Pijenje čaja od žalfije ima neke od istih prednosti.

Čaj od žalfije priprema se od svežih ili osušenih listova ove lekovite biljke. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata koji su dobra pomoć kod raznih zdravstvenih problema:

Uvarak od žalfije za zdravlje usne šupljine

Priprema:

 • prokuvati pola litra vode
 • dodati dve kašike listova žalfije
 • kuvati 10 minuta

Ovaj uvarak se koristi za ispiranje usta i usne šupljine kod stanja kao što su zapaljenje usne šupljine i ždrela i nakon vađenja zuba kao prevencija upale. Uvarak se grglja, ali se ne guta.

Čaj od žalfije za infekcije gornjih i donjih disajnih puteva

Priprema:

 • prokuvati šolju vode
 • dodati kašičicu osušenih listova žalfije
 • ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti

Čaj se pije tokom dana topao. Dnevna doza koju treba uzeti je 2 do 3 šolje. Koristi se kao lek za mnoge bolesti poput upale krajnika, upale ždrela i grla, prehlade i upale pluća.

Mešavina čaja za ublažavanje simptoma dijabetesa

Priprema:

 • pomešati osušene listove žalfije i hajdučke trave u jednakim razmerama
 • prokuvati šolju vode
 • dodati jednu kašičicu pripremljene čajne mešavine
 • ostaviti da odstoji 5 minuta i procediti

Da bi se ublažili simptomi dijabetesa, potrebno je piti 2-3 šolje ovog čaja dnevno.

Čaj za ublažavanje simptoma menopauze

Priprema:

 • prokuvati 250 ml vode
 • dodati jednu kašičicu suvih listova žalfije
 • kuvati oko 3 minuta
 • sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta
 • procediti i piti

Ovaj čaj se takođe može piti u dozi do 3 šolje dnevno.

Žalfija je dostupna u različitim oblicima i može se koristiti na različite načine. Listovi žalfije imaju jak miris i ukus i treba ih koristiti u malim količinama pri kuvanju. Iako upotreba žalfije kao začina u kulinarstvu još nije toliko popularna kod nas, ona je odličan dodatak jelima i svakako je treba isprobati i u ovoj ulozi.

Evo nekoliko ideja kako da u svoju ishranu uvrstite svežu žalfiju:

 • začin za posipanje krem supa
 • začin za punjenje jela od mesa
 • aromatični puter od žalfije
 • začin u paradajz sosu
 • začin za posipanje omleta

Poznati kuvari i dalje preferiraju sušenu žalfiju, koja dolazi u prahu, izmrvljena ili u celim listovima. Evo nekoliko ideja kako da koristite sušenu žalfiju: kao začin u marinadi za meso, kao začin za pečeno povrće ili kao začin za mešanje u pire krompir. Ideje su zaista beskrajne.

Takođe, proizvodi od žalfije kao što su čaj od žalfije i dijetetski suplementi koji sadrže žalfiju su široko dostupni.

Neželjeni efekti koje čaj od žalfije može izazvati

Žalfija se smatra bezopasnom jer do sada nisu zabeleženi negativni efekti. Međutim, neki naučnici su zabrinuti zbog tujona, supstance koja se nalazi u listovima žalfije. Studije na životinjama su pokazale da prevelike doze tujona mogu biti štetne za mozak. Međutim, nema ubedljivih dokaza da je tujon opasan za ljude. Štaviše, konzumiranje smrtonosnih nivoa tujona kroz hranu je skoro nemoguće. Međutim, treba izbegavati konzumiranje previše čaja od žalfije jer može imati toksične efekte. Da biste bili sigurni, ograničite potrošnju čaja na 3-6 šolji dnevno.

Izvori:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480#nutrition

https://www.healthline.com/nutrition/sage-tea

https://www.healthline.com/nutrition/sage#TOC_TITLE_HDR_10 

Profil autora

Sanja Gagić
Sanja Gagić
Poseduje Master Diplomu iz Eksperimentalne Biologije. Tokom studija, učestvovala u realizaciji par istraživačkih programa i stekla vredno iskustvo u primeni naučnog istraživanja kao i analiziranju podataka i pisanju izveštaja o istim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *